Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeśli chodzi o jedzonko to u mnie unormowało się wszystko do menu sprzed ciąży, poza tym że apetyt jak przed okresem czyli najgorsze połączenie bo zawsze lubiłam słodycze i znowu mnie do nich ciągnie a miałam do zeszłego miesiąca lekki wstręt. Od paru dni też nadrabiam wstręt z 1 trymestru do jajek i potrafię znowu po 5-6 dziennie jeść w różnych formach 😀
Słońca staram się unikac. Mam od początku ciąży duzy światłowstręt i cieplowstręt. U mnie na szczęście już od poniedziałku ochłodzenie. Dzisiaj wreszcie mogłam się przykryć w nocy kołderką bo się wychladzalo do 15 stopni w nocy ale od rana znowu ciepło.
Biustonosze mi kuzynka polecała z bonprixa że niby dużo testowała z różnych miejsc i tylko te były w porządku, tak więc pewnie ja pójdę tą drogą. Nie wiem jak będzie później ale mam mocno nie wybredny mały biust więc mam nadzieję że mi wszystko będzie odpowiadało 😀
Ja żałuję trochę że rodzinę mam najbliżej 500km od siebie, ale taki był nasz wybór rok temu. W planach była budowa domu w rodzinnej miejscowości mojej albo ucieczka na drugi koniec Polski. Po 6 nieudanym transferze stwierdziliśmy że uciekamy. Śmieszne jest to że pierwszy transfer wykonany w nowym miejscu zamieszkania okazał się skuteczny. Fajnie byloby miec pomoc ale wierzę w to że jakbyśmy się budowali w okolicach rodzinnych to nigdy bym w ciazy nie była 🤣Tigra lubi tę wiadomość
-
kattalinna wrote:Dziewczyny, jeszcze potrzebuję polecajki na jakiś preparat na żyły. Żylaki mi się w jednej nodze zaczynają. Obrzęków jakoś szczególnie nie zauważam, ale wypukłe żyłki w kilku miejscach już tak.
Hm a rajstopy uciskowe? Nie znam się, to się wypowiem 🙈 Tylko w ten gorąc to pewnie samobójstwo.
Dziewczyny ja z ogłoszeniem parafialnym. Kończę właśnie przeglądanie tych rzeczy i mam kilka ciazowek, które dla mnie są za małe/już je mam. Może któraś z Was potrzebowały spodni w spoko cenie?
Mam:
2x jeansy ciążowe Reserved 36
1x jeansy ciążowe Reserved 38
1x legginsy ciążowe czarne HM M
1x spodnie ciążowe materiałowe czarne Reserved S
Spodnie po 20 zł, legginsy za 10. Jak coś to dawajcie na priv ☺️ Mogę wrzucić na vinted / olx bo chyba korzystniej wychodzi przesyłka -
Znalazłam ten kod na biustonosze momcozy - mleczna30. Działa tylko na staniki.
kattalinna lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,piękne te wasze brzuszki.Mój raczej bez zmian,dopiero na wieczór trochę puchnie.Pewnie już niedługo będzie juz widoczny,bo część ubrań zroniła się przyciasnawa.
Liyss🧚🏻 wrote:Hej, dziewczyny super, że wizyty i badania udane 🤞🏻
Martineska współczuję 😪oby kolejne podejście było udane 🤞🏻
Dziewczyny pokażcie swoje brzuszki 🥹
Moja kuleczka w dwóch wersjach. „koszula porodowa 😂” i wersja wyjściowa 🥹
Holibka wrote:Piękne brzuszki! Ja wam podeślę mój mini kolaż 😅 rozczuliło mnie jak mi się syn wkomponował w pleci i brzuszek dziś rano. To mój prawie siedmiolatek, który uwielbia ze mną spać.
https://zapodaj.net/plik-kWeby2PpRE
Liyss🧚🏻 wrote:To jak Ty zbadałaś glukozę? U mnie gin mówi o krzywej a jak się nie uda to mierzenie cukru glukometrem ale to i tak nie będzie tak miarodajne jak krzywa.
potforzasta wrote:https://zapodaj.net/plik-Y0jQgVhAPT
Urosło się nam wyglądam już jak na końcówce ciąży a nie w połowie.
Mamausia mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze i samo się pozamyka.Mojej znajomej dziecko miało wykrytą wade serduszka,rodziła w specjalistycznej klinice,tylko nie pamiętam czy miał operację jeszcze w brzuszku czy już po porodzie.Trzymam kciuki by wszystko było dobrze.
Podkoszulka, potforzasta lubią tę wiadomość
-
kattalinna wrote:Nome, no właśnie do uciskowych wszelkich jeszcze nie jestem przekonana. Nie o tej porze roku... Póki co to pomyślałam, że może jakieś smarowanie będzie takim dobrym kompromisem między nic a pończochami.
-
Zaqwsx wrote:Mi niestety się pojawiły już przy stymulacjach hormonalnych. Narazie hoduje je a już będę dzisiaj szukać pończoch. Po ciazy ewentualnie skleroterapia. Lepiej na wczesnym etapie niż męczyć się później operacyjnie ( chociaż I to mnie raczej nie minie biorąc pod uwagę rodzinę)
kattalinna wrote:Dziewczyny, jeszcze potrzebuję polecajki na jakiś preparat na żyły. Żylaki mi się w jednej nodze zaczynają. Obrzęków jakoś szczególnie nie zauważam, ale wypukłe żyłki w kilku miejscach już tak.
Co do moitora oddechu,pytałam wielu koleżanek,pielegniarek rodziny.Mówią,że mama po porodzie ma taki instynkt,że budzi ją wszystko,zmiana oddechu,ruch,przerwa w oddechu,ale mimo to kazda z nich mówiła,że gdyby wiedziała o takim urządzeniu lub miała na to finanse,to dla spokoju zakupiłaby.Sama też myślę o tym,ale pierwsze czekam,może ktoś zrobi nam prezent. -
Pisałam tu już, że Cyclo 3 Fort gin mi ostatnio polecił i przyznam szczerze, że po tygodniu już była zauważalna poprawa. Jest bez recepty, 2 tabletki dziennie.Zaqwsx, Holibka, kattalinna, Ottioli lubią tę wiadomość
-
Kinga, dzięki, zapiszę sobie, choć póki co wolę działać zewnętrznie.
Mamausia, czy dobrze pamiętam, że Ty jesteś doświadczona (niestety) w temacie żył?
Zaqwsx, podziel się co tam wyszukasz. Ja robiłam jakiś czas temu podejście, ale zarzuciłam temat. Wiem, że są takie profilaktyczne, takie chyba najbardziej by się u mnie sprawdziły teraz 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września, 12:37
-
Zaqwsx bardzo ciekawa historia. Tak jak Holibki która wyrzuciła wszystkie dziecięce rzeczy.
Ja kilka dni przed testem ciążowym zapisalam sie na roczne seminarium „psychoterapeutyczna praca z kobieta w ciąży i z diada matka niemowlę” 😅
My tez wszystkich mamy w promieniu 2h autem ale jakoś będziemy musieli to zorganizować 😅 No ciut bliżej moje siostry w zasięgu 45 min autem 😅
Zaqwsx, Holibka lubią tę wiadomość
-
dziewczyny, ja 19w2 a taki miniak... dla mnie wyglada tak samo jak przed ciaza jakbym zjadla pizze... Jak widze Wasze dorodne brzusie to sie zastanawiam czemu moj taki maly i kiedy podgoni ;-/
https://zapodaj.net/plik-G3lEmUwhHkWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września, 12:59
kattalinna, KINGA89, Ottioli, Liyss🧚🏻, Faelwen90 lubią tę wiadomość
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
Co do staników do karmienia zakupiłam na Vinted nówkę z HM, taki kremowy prążkowany. Niestety nie polecam, jest tak luźny pod biustem, nic nie trzyma. Też muszę na gwałt czegoś nowego szukać, bo wszystkie są już za ciasne i przymałe 😬 A niestety nie pamiętam, skąd miałam w pierwszej ciąży…
Mamausia, Ty chwaliłaś się, jaki ostatecznie kombinezon wybrałaś? 🤭Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
🩺 12.11.
-
Aleale wrote:dziewczyny, ja 19w2 a taki miniak... dla mnie wyglada tak samo jak przed ciaza jakbym zjadla pizze... Jak widze Wasze dorodne brzusie to sie zastanawiam czemu moj taki maly i kiedy podgoni ;-/
https://zapodaj.net/plik-G3lEmUwhHk
Niestety, teraz w drugiej jest już inaczej, czuję się jakbym była w 25tc, a to dopiero 19 😱Aleale lubi tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
🩺 12.11.
-
ultramaryna_ wrote:Nie stresuj się, kochana, w pierwszej ciąży też taki miałam, na badania połówkowe jechałam jeszcze w swoich nie-ciążowych jeansach 😉 Wszystko zależy od budowy ciała i umięśnienia, jeśli ćwiczyłaś przed ciążą, to mięśnie też mogą „trzymać” i brzuszek pojawi się później 😘
Niestety, teraz w drugiej jest już inaczej, czuję się jakbym była w 25tc, a to dopiero 19 😱
to w kolejnych ciazach brzuch jest wiekszy na start ? ciekawe !!!
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
ultramaryna_ wrote:Nie stresuj się, kochana, w pierwszej ciąży też taki miałam, na badania połówkowe jechałam jeszcze w swoich nie-ciążowych jeansach 😉 Wszystko zależy od budowy ciała i umięśnienia, jeśli ćwiczyłaś przed ciążą, to mięśnie też mogą „trzymać” i brzuszek pojawi się później 😘
Niestety, teraz w drugiej jest już inaczej, czuję się jakbym była w 25tc, a to dopiero 19 😱
Wczoraj byłam u uro-fizjo, pierwszy raz w tej ciąży, i tylko utwierdziła mnie w przekonaniu, że mam o wiele większy brzuch niż w tym samym momencie pierwszej ciąży. Co ciekawe nie idzie to w parze z kg 🧐 Ale tutaj przy więzadłach, dół brzucha, wszystko takie rozciągnięte i wielkie.
Na pocieszenie powiem, że moja fizjo dość długo przekonywała mnie, że to całkowicie normalne w kolejnych ciążach. Cóż. Ja tam się czuję ogromna, co najmniej jak 30 tydz 🙈
PS. W ogóle mega polecam wizyty u uro-fizjo. ME-GA! To dodatkowy koszt, ale luuudzie, jakaż to jest inwestycja w siebie i swoje ciało. SerioWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września, 13:29
Aleale, Zaqwsx, Holibka, Rocky lubią tę wiadomość
-
Kattalinna ja zamówiłam właśnie sobie te takie najpopularniejsze z internetu Veera. Chodzi o to żeby jakoś uciskać te nogi, tak więc nie zagłębiam sie w temat dalej bo profilaktycznie stosować będę ale wiem że nóg nie uratuję.
Kinga89 dzięki za polecenie leku. W sumie warto się trochę wspomoc jak tylko można.
Aleale mi brzuszek mocno wystrzelił jakoś od 2 tygodni. Też pierwsza ciąża i mocne mięśnie brzucha i teraz to czuje ze naprawdę rośnie cały czas. W kolejnych ciazach dużo szybciej widać, więc trzeba się cieszyć póki ma się mały bo jest wygodniejszy 😀 Ja właśnie się powoli żegnam z siedzeniem z nogami na kanapie przyciągniętymi do brody a bardzo tak lubiłam 😀kattalinna, Aleale lubią tę wiadomość
-
W drugiej ciąży u mnie brzuch błyskawicznie się pojawił i raczej większy. Chociaż ja mam taki kształt, że w zależności od ubrania, często wyglądać mogę jak po prostu kobieta z nadwagą. Nie wiem co wolę 😉 wczoraj spotkałam koleżankę, która nic o ciąży nie wie. Bardzo byłam ciekawa jej reakcji, a tu zupełnie nic. Trochę to zabawne, bo to też wynika z faktu, że nikt, kto mnie zna, nie podejrzewa nawet że mogę być w ciąży, więc nawet jak widzi, to może interpretować inaczej. Starsze panie przecież się nie rozmnażają 🤣
-
kattalinna wrote:W drugiej ciąży u mnie brzuch błyskawicznie się pojawił i raczej większy. Chociaż ja mam taki kształt, że w zależności od ubrania, często wyglądać mogę jak po prostu kobieta z nadwagą. Nie wiem co wolę 😉 wczoraj spotkałam koleżankę, która nic o ciąży nie wie. Bardzo byłam ciekawa jej reakcji, a tu zupełnie nic. Trochę to zabawne, bo to też wynika z faktu, że nikt, kto mnie zna, nie podejrzewa nawet że mogę być w ciąży, więc nawet jak widzi, to może interpretować inaczej. Starsze panie przecież się nie rozmnażają 🤣
Tigra lubi tę wiadomość
-
Aleale wrote:dziewczyny, ja 19w2 a taki miniak... dla mnie wyglada tak samo jak przed ciaza jakbym zjadla pizze... Jak widze Wasze dorodne brzusie to sie zastanawiam czemu moj taki maly i kiedy podgoni ;-/
https://zapodaj.net/plik-G3lEmUwhHk22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny