Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja w końcu zapisałam się na szkołę rodzenia w szpitalu w ktorym będę mieć poród. Zajęcia będą w jeden weekend w listopadzie. Pani położna z którą rozmawiałam powiedziała, że kurs na dwa miesiące przed porodem to optymalny czas, bo wszystkie informacje będę miała świeże i nie zdążę zapomnieć 😉 Cieszę się bardzo, że mam to już załatwione.
Położna powiedziała mi, że muszę mieć zaświadczenie od lekarza o braku przeciwwskazań do uczestniczenia w kursie, bo są tam jakieś ćwiczenia na matach itd. Też musiałyście mieć takie zaświadczenie?
Zaświadczenie mam na tą chwilę, bo myślałam, że już pójdę na zajęcia. Przypadkowo dowiedziałam się, że w ogóle jest potrzebne w tym szpitalu. Mój lekarz też był zdziwiony, że coś takiego potrzebuję, a jednak. W listopadzie wezmę kolejne żeby było świeże 😉Tigra, kattalinna, LeniweKluski lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,ja też zapisałam się do szkoły rodzenia.Jeszcze w tym miesięcu start.Zobaczyny jak to będzie.
U mnie objawy zgagi prawie minęły,ale unikam wszystkiego co ją powodowało a i dziecko zeszło niżej to nie uciska na żołądek.
Macie tak,że jak dziecko jest aktywne to macie mdłości?Chwilami mam takie uczucie jak napiera na narządy,jelita i inne.
Zgaga zmniejszyła się,ale nadal odkaszluje flegme,ble jak to nawet źle brżmi.Jest biała,czasami z rana lekko żółta lub podbarwiona krwią,jeśli pojawia mi się trochę krwi z nosa.Krwi nie ma dużo,to bardziej uczucie lekko zalegającego kataru.Kiedy dmucham to dopiero widzę krew.Wczoraj tylko było trochę więcej,dmuchnęłam a tam sporo krwi,na szczęście potem już nie napływała.
Do tego oczy mi łzawią i z rana po spaniu są czerwone,nie mgę ich od razu otworzyć,powieki są przyklejone do gałek,ale ropy nie ma.
To się wygadałam.Holibka lubi tę wiadomość
-
Tigra wrote:ale zawsze cieszyłam się z każdego nowego życia(mimo,że samej było mi przykro.
I dlatego doczekałaś się własnego nowego życia. Mam przemożne wrażenie, że zazdrość, a co gorsza zawiść w tym aspekcie (jak i chyba w każdym innym) sprawia, że nie można osiągnąć tego, co się chce. Natomiast lekkość w tym i cieszenie się szczęściem innych nieuchronnie zestraja nas z wlasnymi powodami do radości.Faelwen90, Aleale, Tigra, LeniweKluski, Limonka26, Holibka, ultramaryna_, Gumcia1989 lubią tę wiadomość
-
@Faelwen, ja nie potrzebowałam żadnego zaświadczenia, ale u nas ćwiczenia były tylko na piłkach.
@Tigra, ja mdłości nie mam jak jest Leoś aktywny, ale on bardziej uciska mi tak, że potrafią mi się robić wzdęcia i zaparcia. Nos od początku ciąży mam mocno ukrwiony i zawsze jak dmucham, to jest trochę krwi, mimo że kataru jako takiego póki co nie miałam, odpukać. Dużo niedogodności Cię dopadło, oby było lepiej!Tigra, Faelwen90 lubią tę wiadomość
-
Tigra a nie masz może jakiejś alergii? U mnie też co prawda rano muszę wydmuchać nos i zawsze z krwią, czasem malutko czasem więcej, ale u ciebie jeszcze ta wydzielina i oczy? Może jakaś konsultacja z lekarzem rodzinnym?
Tigra lubi tę wiadomość
-
@Faelwen, ja muszę dostarczyć zaświadczenie od lekarza na szkołę rodzenia (zapisałam się w szpitalu, w którym planuję rodzić). Startujemy 21 października i mamy 5 wieczorów po 3h. W programie jest spotkanie z ginekologiem pracującym na oddziale, który ma opowiedzieć jak wygląda tam poród. Mam nadzieję, że mnie nie zniechęci 😉
Faelwen90 lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny, a powiedzcie o co chodzi z tymi kombinezonami Engel ? Rozumiem ze to czysta wełna? Ale czemu akurat ta marka ? I wogole jaki scenariusz ubierania takiego kombinezonka? Bo ja sobie wyobrazam, jak ma taki cieply typu puchowy spiworek/kombinezon, to sie wchodzi do cieplego i zdejmuje a pod spodem normalne "domowe" rzeczy. A welniany? Nie spoci sie w srodku a na zewnatrz potrzebne dodatkowe warstwy ?
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
Nomeolvides wrote:Tigra a nie masz może jakiejś alergii? U mnie też co prawda rano muszę wydmuchać nos i zawsze z krwią, czasem malutko czasem więcej, ale u ciebie jeszcze ta wydzielina i oczy? Może jakaś konsultacja z lekarzem rodzinnym?
Aleale wrote:hej dziewczyny, a powiedzcie o co chodzi z tymi kombinezonami Engel ? Rozumiem ze to czysta wełna? Ale czemu akurat ta marka ? I wogole jaki scenariusz ubierania takiego kombinezonka? Bo ja sobie wyobrazam, jak ma taki cieply typu puchowy spiworek/kombinezon, to sie wchodzi do cieplego i zdejmuje a pod spodem normalne "domowe" rzeczy. A welniany? Nie spoci sie w srodku a na zewnatrz potrzebne dodatkowe warstwy ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 10:11
Aleale, Holibka lubią tę wiadomość
-
Właśnie ja też jeszcze nie kupiłam kombinezonu dla dziecka. Ten z Engela bardzo mi się podoba ze względu na super skład 100% wełna, ale cena zabija 🤔
Myślałam o kombinezonie takim w środku z bawełnianą podszewką a z zewnątrz polarek albo taki miś. Tańsza opcja, ale na ten moment ją rozważam. Tylko co ubrać wtedy pod spód maluchowi?
No wiadomo jak będę brać dziecko do auta albo do wózka na spacer to jeszcze dochodzi jakiś otulacz/śpiworek.
Tylko czy w takim zestawie mi się dziecko nie zagotuje albo w drugą stronę nie będzie mu za zimno?
Aleale lubi tę wiadomość
-
Aleale wrote:hej dziewczyny, a powiedzcie o co chodzi z tymi kombinezonami Engel ? Rozumiem ze to czysta wełna? Ale czemu akurat ta marka ? I wogole jaki scenariusz ubierania takiego kombinezonka? Bo ja sobie wyobrazam, jak ma taki cieply typu puchowy spiworek/kombinezon, to sie wchodzi do cieplego i zdejmuje a pod spodem normalne "domowe" rzeczy. A welniany? Nie spoci sie w srodku a na zewnatrz potrzebne dodatkowe warstwy ?
Aleale najlepiej spróbować na sobie jak to działa jak masz jakieś wełniane rzeczy. Wełna ma właściwości termoregulacyjne. I można założyć cienkie warstwy i jest git. Ja bardzo lubię swoje wełniane ubrania, mam taki golf merino który potrafię nosić bardzo często i potrafię go prac raz w miesiącu bo nie ma potrzeby, albo mam taki cieplejszy sweter i piorę go raz na sezon zimowy. W weekend zgubiłam swoją jedna wełniana rękawiczkę i jestem bardzo smutna z tego powodu
Pod spod w zimniejszy dzień taki niemowlak i tak jest na dworze w jakimś spiworku w wózku. Pod spod jakiś pajac czy tam inne domowe ubranko. Ewentualnie można tez kupić jakieś wełniane pajace (na vinted sporo jest marki Joha/ ManyMonths, Janus ale wpisz po norwesku/ szwedzku/duńsku).
Na wiosnę tez będzie dobry taki kombinezon. Ja nie kupiłam maluchowi wełniaka, wzięłam kombinezon z hm bo mam tak czy siak wełniany śpiworek. Ale kupię pewnie na wiosnę jakiś większy, albo na następna jesień.Aleale, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Engel to wełna merino. Masz też inne opcje (dziewczyny tu polecały chyba newbie, lupilu. jest też cubus, huttelihut, name it, Tchibo). Engel się jakoś wybił chyba przez influ, ale to też jest po prostu bardzo dobra, niemiecka jakość.
Kombinezon jest wełniany, więc oddychający (przy zalożeniu, że pod spód nie pakujemy dziecka w poliester tylko też naturalne materiały - bawełna itp), dobrze reguluje ciepłotę ciała i utrzymuje ją. Jest stosunkowo cienki więc bezpieczny do używania w foteliku (te puchowe powinno się ściągać).
Pod kombinezon wystarczy pajac / body na długi rękaw + spodenki a jak jest zimnica to na to jeszcze jakiś sweterek/kaftanik/bluza i bąbel do wózka do śpiworka.
Ja śpiworek też mam wełniany i liczę że moje dzieci przetrwają nadmorskie zimy 😁Faelwen90, Aleale, kattalinna lubią tę wiadomość
-
dzieki za odpowiedzi odnosnie engela i wełny, ma to sens. Chyba poszukam na vinted albo jakies tansze wersje w dobrym składzie, bo za taka cene to pewnie dla siebie nad sweterkiem bym sie zastanawiala.
Swoją drogą fajnie, ze wracają takie naturalne składy i chyba tradycyjne ubranka/firmypoczątek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
Engel jest o tyle fajny, że jest uniwersalny. I spokojnie do fotelika ubierzesz (jak tu któraś wspomniała, takie klasyczne kombinezony zdecydowanie odpadają i nie są zalecane).
Plus wełna merino jest całoroczna. Można ją ubrać i na tą pogodę co mamy za oknem (u mnie 18 stopni i słonko) a i można ją ubrać na minus 10. Tylko pod spód same naturalne materiały. Do tego akurat Engel ma dość dużą rozmiarówkę. Mianowicie 50/56 jest duże. Wg producenta starcza do 5 miesiąca życia.
Z resztą cała Skandynawia ubiera dzieciaki w wełnę już od pokoleń - zwykłą owcza i mają się całkiem dobrze 😌
Już tu kiedyś pisałam żeby zerknąć na Amazon (jeśli ma się Prime to się opłaca). Na Vinted kombinezony kosztuje około 250 a nowy to koszt 280 na promce.
-
Co do odwiedzin, ja też zamierzam zapowiedzieć rodzince, że żadnych wizyt w szpitalu i później w domu najchętniej przez tydzień też. Trochę się obawiam reakcji, ale na pierwszym miejscu będzie dziecko i ja, a takie szwendanie się gości po szpitalu to ostatnia rzecz, która będzie nam potrzebna 🫣
Dobrze, że napisałyście o tych pomiarach, bo u mnie młody też rozjeżdża się ostatnio totalnie. Głowa była w 98 centylu, brzuch w 23, a cała reszta około 70-80 😱 Nastawiam się raczej na większe dziecko niż mniejsze, ale trochę przeraził mnie ten rozjazd głowa vs. brzuch.
Krzywa cukrowa też mnie niedługo czeka, ale u mnie będzie to już druga bo miałam pierwszą w 12tc. I co dziwne, wyszła idealnie, ale w domu często mierzę glukometrem ze względu na wcześniejsze problemy i ten cukier jednak skacze 😒 Potrafię wyłapać i ze 190 po posiłku (glukometr sprawdzony i działa ok). Mam wrażenie, że reaguję dużo gorzej na wszystko inne niż czysta glukoza, co jest irracjonalne, bo przez to nikt mi cukrzycy nie może stwierdzić.
Niepokoi mnie też to, że dość mocno popsuł mi się wzrok w ciąży. Mam wadę wzroku, ale coś podejrzanie postępuje 😵💫 Okulista umówiony, postanowiłam skorzystać z przywileju na NFZ, natomiast z umownych 7 dni czekania mam miesiąc i 7 dni 🤡
Ubieranie dziecka zimą to też dla mnie wielka zagadka 🙈 Dobrze poczytać mądre rady 👍🏼 Generalnie też myślałam o zestawie body + spodenki lub body + pajac, + dodatkowo skarpetki, czapka a na to kombinezon i śpiworek.ultramaryna_ lubi tę wiadomość
44cs - udało się 🤍
——————————————————
👱🏼♀️❌AMH 13/ PCOS/ IO/ PAI-1 i MTHFR hetero/ KIR AA/ rozjechane cytokiny/ cross-match 46%
🧔🏻♂️❌morfologia 1-2%/ HBA 72%/ stres oksydacyjny
——————————————————
💎 05.2023 I IVF- 10🥚- 1x❄️
• 06.2023 FET❄️4BB - beta 0 ✖️
💎 09.2023 II IVF- 6🥚- 3x❄️
• 01.2024 FET❄️4BA- 5tc💔
• 05.2024 FET❄️4BB - 5dpt ⏸️; 6dpt bhcg 23,1; 8dpt 42,2; 10dpt 115; 13dpt 403; 17dpt 2230; 20dpt 5883
🍀 24dpt CRL 0,36cm i 💓
🍀 11+6 prenatalne - 6cm szkraba, ryzyka niskie,
❤️171ud/min
-
Znalazłam na Zalando kombinezon wełniany Lindex, bez kapturka zapinany na guziki. Wełniany, cena spoko. Tylko jaki rozmiar wybrać? Chyba 62? Chciałabym żeby posłużył do końca zimy, może nawet do marca/kwietnia, bo wiosna może przyjść późno... Zawsze rękawki można podwinąć czy coś jakby był za duży.
Dziewczyny, które już kupiły kombinezony, jakie rozmiary brałyście?
Sorki, że tak wypytuje o wszystko, ale lubię przemyślane zakupy robić. Powoli mi idzie to kompletowanie wyprawki przez to 🤔
Wiem, że tematy kombinezonów i innych rzeczy wyprawkowych były już wielokrotnie poruszane, ale w tamtym momencie nie byłam gotowa psychicznie na zakupy itd. No musiałam się uporać ze swoimi problemami, ale teraz jest już ok i szperanie w internecie i kupowanie rzeczy dla malucha sprawia mi wielką radość 😀
Holibka lubi tę wiadomość
-
W Naszym przypadku też planujemy zero odwiedzin w szpitalu i przynajmniej przez pierwszy tydzień. Ale już czuję w kościach że to będzie ciężka przeprawa. Moja mama mieszka 200km od Nas ale co jakiś czas wpada na pomysł że ona "przyjedzie pomóc". A ja jak zdarta płyta mówię że jak będę potrzebowała pomocy to zadzwonię i poproszę...
Ilona.. lubi tę wiadomość
22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
Ja kupiłam Engel, kombinezon i bonetke na amazon. Wyszło troszkę taniej ale wiadomo, że nie całkiem tanio…. Aczkolwiek ja się obawiam, że kupię używany kombinezon który był źle prany i suszony i całe właściwości wełny psu w buty pójdą. Dlatego też zdecydowałam się na nowy. Dodatkowo chce kupić zaffiro igrow z wełną (jeśli trafi się z Vinted jakiś konkret to wezmę i myślę że taki zestaw będzie super na zimę. Ja zamierzam dziecko werandowac w zimie.
Limonka, ja mam pierwszy dzień z glukometrem i po drugim śniadaniu (omlet plus sałata, pomidor i oliwki) pokazał mi 77. Gdzie na krzywej miałam 89,180,160. Także czekam po czym mi ten cukier wywali…. Narazie mam dwa tyg sprawdzać ten cukier i zobaczymy co dalej 🤷🏼♀️co do okulisty upierałabym się żeby jednak przyjął Cię szybciej. Mamy takie a nie inne przywileje w ciąży i trzeba z nich korzystać. 🤌🏻 -
@Faelwen ja też wracam do tematu zakupu kombinezonu. Na ten moment mam wybór ograniczony do Engel oraz huttelihut ze względu na kartę podarunkową do konkretnego sklepu (dostałam).
@Aleale ja po długich rozważaniach wybrałam kombinezon z wełny merino ze względu na oddychające właściwości. Plus merino niby nie podrażnia skóry tak jak zwykła wełna.
Najgorszą opcją jeśli chodzi o kombinezony jest Polar i poliester, ponieważ nie oddycha. Dobrze, żeby przynajmniej miał w środku bawełnianą podszewkę. Niestety często jest np. bawełniana podszewka, a wypełnienie i warstwa wierzchnia to poliester. I niekoniecznie jest to jakaś tania opcja. Wiele „topowych” marek ma takie kombinezony w ofercie. Bardzo łatwo się w czymś takim zapocić.
A wracając do kombinezonów merino:
Huttelihut są na zamek. Rozmiarówka realna.
Engel są na guziki. Rozmiarówka większa.
Pytałam na supporcie to sprzedają się dobrze jedne i drugie i oba są super jakościowe. Poległam także na wyborze koloru. Boniuuuu, nigdy tego nie wybiorę. Decyzyjność = 0.
Dziś zaczynam szkołę rodzenia. Przypomniałam się mojej położnej (miała mnie zapisać), dopytała i akurat dziś startuje kurs także idę. Kurs w szpitalu, ale nie tym, w którym będę rodzić. Natomiast w tym będę odwiedzać oddział na ktg.
I idę wcześniej na ciuchland pobuszować i się odmóżdżyć.
Śniło mi się dziś moje dziecko, zaraz po urodzeniu. Mały słodki brunet, który bardzo szybko zaczął z nami rozmawiać, a chwilę później chodzić i bawić się ze starszakiem…Faelwen90, LeniweKluski, Zaqwsx, kattalinna, Aleale, Podkoszulka, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Jeśli chodzi o rozmiar Engel to ja brałam 50/56, bo one niby są sporo zawyżone. Jak mi nie starczy do kwietnia, to dokupię taki ocieplany dresowy najwyżej.
Ja dzisiaj wymieniam garderobę swoją i męża na zimową. Jeśli chodzi o rzeczy dla mnie to zdecydowanie muszę coś kupić większego, bo moje obcisłe golfiki tej zimy zostają w workach próżniowych.
Później jeszcze zrobię przegląd tych rzeczy dla małego, które już mam, bo się pogubiłam w ilości i rozmiarach.
Jeszcze dzisiaj zamierzam wyciągnąć męża po pracy do meblowego żeby zobaczyć na żywo komodę do pokoju. I muszę go cisnąć żeby w weekend rozpoczął tam malowanie 😛Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 12:56
LeniweKluski, Podkoszulka lubią tę wiadomość
-
@Yowelin, z mężem na etapie urządzania domu zaprojektowaliśmy pokoik dla dziecka. Pomalowaliśmy ściany, kupiliśmy zasłony, komodę. Resztę dokupimy.
Tylko nie pomyśleliśmy o płci dziecka i na ścianach mamy farbę Dulux fiołek alpejski, taki ciemny róż wpadajacy trochę w fiolet no i zasłony w kwiaty 😉 ale myślę, że małemu człowiekowi to nie będzie przeszkadzać 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października, 16:20
LeniweKluski lubi tę wiadomość