Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Holibka wrote:@Karolka wszystko dobrze wypisałaś, z tym że teraz po urlopie jest z ZUS program aktywny rodzic i on w większości zastępuje inne daniny wcześniej z innych źródeł. Nie znam szczegółów, ale na pewno jest więcej niż 500 zł. Raczej 1500 zł.
Nam też becikowe nie przysługuje. Jak liczyłam to żeby je dostać trzeba najlepiej być samotną matką z dwójką dzieci na najniższej krajowej 🤣 tak żeby ten śmieszny - powiedzmy to wprost bo to danina nierewaloryzowana od wieków - 1000 zł - stanowił kwestie przetrwania.
Też mam rozkminy z powrotem bo chciałabym wrócić po tych 9 tyg na godzinkę dziennie do pracy, a potem stopniowo nieco więcej. Jednak kiepsko się to kalkuluje bo wtedy jeszcze to co się zarobi potrącają z kwoty urlopu… zastanawiam się czy np nie zawrzeć innej umowy z drugą spółką mojego pracodawcy, np. zlecenia. Wtedy byłoby to dla mnie korzystniejsze finansowo.
No i ogólnie na urlopie macie/tacierzyńskim można pracować. Jednak lepiej nie w dotychczasowej firmie. Nie wiem jak to jest z prowadzeniem działalności. Na pewno do ogarnięcia ale tu bym do jakiegoś doradcy poszła żeby było najkorzystniej finansowo.
@Jakasienka masz piękny brzuszek, ideał jak dla mnie!
Wczoraj zrobiłam sobie depilację woskiem całych nóg i płytkie bikini. Jak ja się przy tym umęczyłam! Próbowałam do tego zatrudnić męża ale nie dał rady. Mówił że go boli jak mi to robi 🤭 widziałam że go to psychicznie męczy i nie cisnęłam.
Dziś USG 3 trymestru. Poproszę o kciuki.
A tak w ogóle to wpadłam dziś do pracy, a tu miła niespodzianka - nowa mata nukido, piłeczki sensoryczne i szelescik, miło
Holibka dziękuję za potwierdzenie 😊
Trzymam kciuki za wizytę. Na pewno będzie dobrze ❤️.
My 8.11 mamy wizytę,czyli to już będzie 32tc i zobaczymy jak tam malutka skacze .
Pozdrawiam Was serdecznie 🎀💝Ottioli lubi tę wiadomość
👩🏽 Ja 35 lat
Od zawsze plamienia na 10dni , 7 dni przed miesiączką .
Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
Od Tego momentu starania .
05.05.2023r. podjęcie decyzji o klinice niepłodności. GAMETA BYDGOSZCZ
% endometriozy.
07.2023r. - Histeroskopia , biopsja : zapalenie endometrium.
AMH -2,47/ Monitoring ✔️ cykle 30-31
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Plemniczki żywe-pracusie ✔️
Kariotyp prawidłowy męski-wynik 46,XY.
( Start IVF/ICSI kwiecień 2024
Zaczynamy :
- 2x dziennie ( rano wieczorem )Estrofem)
02.05.2024r. Niespodziewane dwie kreski✔️✔️
04.05.2024r Beta HCG 218mIU/ml
06.05.2024r. Beta HCG 748 mIU/ml
08.05.2024r.Beta HCG 2011 mlu/ml
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
-
E_welka88 wrote:Ja już zgłupiałam jedna aplikacja pokazuje że jestem jeszcze w II teymestrze (preglife) a ovufriend pokazuje że właśnie dzisiaj weszłam w III trymestr. Lekarz mowi że jak jest 27+0 to to już jest 28 tydzień.
No i bądź człowieku mądry 😅
Dokładnie, jak masz np 27t1d to już weszłaś w 28tc , a 28tc to zaczynasz 3trymestr . Także moje gratulacje . 3 miesiące i witaj bejbiku ❤️❤️❤️E_welka88 lubi tę wiadomość
👩🏽 Ja 35 lat
Od zawsze plamienia na 10dni , 7 dni przed miesiączką .
Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
Od Tego momentu starania .
05.05.2023r. podjęcie decyzji o klinice niepłodności. GAMETA BYDGOSZCZ
% endometriozy.
07.2023r. - Histeroskopia , biopsja : zapalenie endometrium.
AMH -2,47/ Monitoring ✔️ cykle 30-31
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Plemniczki żywe-pracusie ✔️
Kariotyp prawidłowy męski-wynik 46,XY.
( Start IVF/ICSI kwiecień 2024
Zaczynamy :
- 2x dziennie ( rano wieczorem )Estrofem)
02.05.2024r. Niespodziewane dwie kreski✔️✔️
04.05.2024r Beta HCG 218mIU/ml
06.05.2024r. Beta HCG 748 mIU/ml
08.05.2024r.Beta HCG 2011 mlu/ml
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
-
My już po ☺️ Wszystko wygląda dobrze, szyjka trzyma ale jest krótsza niż była (teraz 3,5 a na ostatniej wizycie 4,2), ale zamknięta, twarda.
Dzieciaczki są głową w dół i na ten moment nie ma wskazań do CC 🙈 ale dostałam skierowanie do szpitala na wyznaczenie terminu hospitalizacji. Muszę jeszcze umówić się do okulisty, bo mam w sumie nieleczona wadę i nie wiem czy ona ma jakiś wpływ na poród.
Synio waży 1579 g a córcia 1466, wszystkie narządy prawidłowe i generalnie pani doktor zadowolona ☺️
Malutka się nam na chwilkę pokazała, wzrusz na maksa 🥺
Yowelin, Domi.Nika, Akma, potforzasta, kattalinna, Podkoszulka, ultramaryna_, Karolka89, Rocky, LeniweKluski, Ottioli, Jakasienka, Holibka, kinia982, Murilega, kknn, Faelwen90, Aleale, Limonka26, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
-
Oficjalnie stwierdzam, że najpoważniejszym "objawem" 3 trymestru jest zwiększony apetyt. W pierwszym było normalnie, w drugim jadłam troszkę więcej, ale teraz to już hoho, dojadanie, dopychanie i "a jeszcze kawałeczek". Widzę jak organizm świetnie potrafi sobie regulować potrzebę jedzenia w zależności od zapotrzebowania energetycznego i co ciekawe, to nie jest głód tylko takie "potrzebuję czegoś jeszcze".
@Nome super wagę mają te Twoje dzieciaczki jak na bliźniaki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 12:12
Zaqwsx, Domi.Nika, Ottioli lubią tę wiadomość
-
KINGA89 wrote:Oficjalnie stwierdzam, że najpoważniejszym "objawem" 3 trymestru jest zwiększony apetyt. W pierwszym było normalnie, w drugim jadłam troszkę więcej, ale teraz to już hoho, dojadanie, dopychanie i "a jeszcze kawałeczek". Widzę jak organizm świetnie potrafi sobie regulować potrzebę jedzenia w zależności od zapotrzebowania energetycznego i co ciekawe, to nie jest głód tylko takie "potrzebuję czegoś jeszcze".
@Nome super wagę mają te Twoje dzieciaczki jak na bliźniaki.
Właśnie zjadłam pół gara grochówki która zrobiłam na 2 dni. Nie jestem w stanie się podnieść z kanapy a zjadłabym jeszcze.... +10 juz jestem 🤣KINGA89, Domi.Nika, Podkoszulka, Ottioli, Holibka lubią tę wiadomość
-
Zaqwsx wrote:Właśnie zjadłam pół gara grochówki która zrobiłam na 2 dni. Nie jestem w stanie się podnieść z kanapy a zjadłabym jeszcze.... +10 juz jestem 🤣
Grochówka... o nie... tego mi było trzeba. Będzie w tym tygodniu, choćby nie wiem co. Taka z furą wędzonego mięska. Ja mam dzisiaj fazę na brzuszki z łososia, im tłustsze tym lepiej i jabłka, kupiłam na ryneczku 3 odmiany i tak będę tego łososia jabłkiem zagryzać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 12:21
Podkoszulka, Holibka lubią tę wiadomość
-
O kurcze to super Nome że wszystko okej. Mam znajoma co rodziła naturalnie bliźniaki. Masz super ta ciąże bliźniacza. Jakoś często o tych bliźniakach słyszałam że te ciąże są powikłane, szybko się szyjka skraca bo trzeba szybko się rozpakowywać i masa komplikacji. Wiec super wieści ze bobasy zdrowe i obrócone.
Strasznie mi zaczęło się obijać ryba w tym trzecim trymestrze po łykaniu omegi… są na to jakies sposoby ? 🫣
Ja mam w czwartek usg III trymestru ciekawa jestem jak sie Kazio ma, nie mogę się doczekać. Bo kopytkuje porządnie w brzuchu. No i zbliża się jakiś szalony czas. Szkoła rodzenia, ogarniecie reszty rzeczy przed porodem, koniec mojej analizy więzi prenatalnej 🫣
-
Ja jadam po dwie kolacje... I u mnie to nie jest "a zjadłabym coś jeszcze" tylko muszę, bo umrę... W drugiej połowie dnia tak się zaczyna, wieczorem najgorzej. A budzę się głodna znowu.
Kciuki za wizyty!
Nome, Twoje dzieci są absolutnie fantastyczne! I zupełnie zaburzają moją wizję ciąży bliźniaczej 😉 ale to bardzo dobrze. A szyjkę masz teraz taką, jaką ja miałam na początku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 12:25
-
Domi.Nika wrote:
Strasznie mi zaczęło się obijać ryba w tym trzecim trymestrze po łykaniu omegi… są na to jakies sposoby ? 🫣
Czytałam kiedyś, że jeśli tran/kapsułki omega są dobrej jakości, to nie ma prawa się tym odbijać i faktycznie, jak mam takie droższe lepsze, to nigdy mi się nie odbija, a te tańsze to dawały o sobie znać.
@kattalinna potwierdzam - rano i w południe tego nie ma, tylko właśnie wieczorem. Ja wczoraj miałam 3 kolacje - o 20, o 22 i o 23. Jak nigdy w życiu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 12:25
-
Oj tak… apetyt tez jestem bardziej głodna. Ale w odróżnieniu do pierwszego i drugiego trymestru mam bardziej ochotę na zdrowe zbilansowane posiłki. Jakaś ryba, owsianka, smothie ze szpinaku za mną chodzi, jak coś słodkiego to tez jakiś kawałek domowego ciasta albo omlet na słodko a nie chamskie pieguski które w 2gim trymestrze były top jeden słodyczy. Odrzuca mnie od pizzy i frytek 😅
Grochówkę tez bym zjadła! Ostatnio zrobiłam zupe z soczewicy i była pyszna! Dziś będę robić curry z dynikattalinna, Podkoszulka, Ottioli, LeniweKluski lubią tę wiadomość
-
KINGA89 wrote:Czytałam kiedyś, że jeśli tran/kapsułki omega są dobrej jakości, to nie ma prawa się tym odbijać i faktycznie, jak mam takie droższe lepsze, to nigdy mi się nie odbija, a te tańsze to dawały o sobie znać.
@kattalinna potwierdzam - rano i w południe tego nie ma, tylko właśnie wieczorem. Ja wczoraj miałam 3 kolacje - o 20, o 22 i o 23. Jak nigdy w życiu.
Brałam omegę z HelthLabs wiec jest dość droga 🤯 -
Zaqwsx nie wiem 😅 CC ma ten plus że ustalasz datę i wiesz kiedy to się wydarzy (no wiadomo że czasem można nie dotrwać), przy SN to takie siedzenie na bombie, już widzę te odchodzące wody przy kolacji wigilijnej 😅 Ale no zobaczymy, najważniejsze żeby to było bezpieczne dla dzieci i dla mnie.
Po tych tematach kulinarnych zawsze się robię głodna 🤣 Domi wpadam na jakieś pyszności do Ciebie! U mnie faza na jabłka i marchewki. Codzinnie musi wjechać minimum po jednym.
Domi a jak przechowujesz Omegę? Może warto wrzucić buteleczkę do lodówki? -
Nomeolvides wrote:
Domi a jak przechowujesz Omegę? Może warto wrzucić buteleczkę do lodówki?
No trzymam w lodowce 😅 ona mi sie wcześniej nie odbijała dopiero teraz zaczęła.
No wiem dobre rzeczy gotuje 😅 lubię potrawy sezonowe. I lubię gotować! Ale problem się pojawia potem kiedy nie smakuje mi zamawiane jedzenie i catering dietetyczny a ja nie mam siły/ochoty/czasu na gotowanie. -
Dziewczyny a jaką torbę do szpitala polecacie? Powoli się rozglądam żeby kupić coś nowego, bo jedyna torba w domu to taka sportowa najzwyklejsza i raz, że jest w użyciu, a dwa, że jest bardzo miękka, a chciałabym coś sztywniejszego. Dużo dziewczyn poleca tą Mommy Bag, ale 500 zł za torbę to trochę za dużo jak dla mnie 😆
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 13:30
ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo 🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)
💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 -> prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98 gram malutkiej, zero krwiaków 🥳
22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️
28+6 III USG prenatalne 🎀 1,32 kg
🎁 Planowane CC 03.01.2025
-
Milvaaa wrote:Dziewczyny a jaką torbę do szpitala polecacie? Powoli się rozglądam żeby kupić coś nowego, bo jedyna torba w domu to taka sportowa najzwyklejsza i raz, że jest w użyciu, a dwa, że jest bardzo miękka, a chciałabym coś sztywniejszego. Dużo dziewczyn poleca tą Mommy Bag, ale 500 zł za torbę to trochę za dużo jak dla mnie 😆
Ja biorę walizkę kabinowa i zwykła płócienna torbę na ramię. W tej płóciennej będę mieć dokumenty, jakieś mokre chusteczki, przekąski i butelkę z dziubkiem.
P.S. mój szpital zapewnia wyprawkę dla niemowlaka (ubranka i pieluchy) więc odpada mi trochę bagażu. -
Dziewczyny aż zgłodniałam jak Was czytam 🤭 sama też bym zjadła dobra grochówkę. Może zrobię w tym tygodniu jak już mam smaka 😅 u mnie w pierwszym trymestrze ciężko było zjeść śniadanie z rana. Dopiero udawało się koło 13 i ogólnie słabo jadłam. W drugim wrócił mi normalny apetyt i miałam kilka smaczków, ale słodkie było niejadalne, chyba że miałam smaka na konkretną rzecz. Teraz jak się trzeci zaczyna to mam ochotę na słodkie 🤭 i aż mnie ssie w żołądku jak za długo nic nie jem 🤣 najgorzej jak właśnie jest to koło 22/23. Ale już znalazłam patent i chyba zawsze będę mieć gotową jakąś sałatkę w lodówce. Teraz mam z tortellini i idealnie się sprawdza 🤍
@Nome gratuluję tak udanej wizyty! Super, że ciąża bliźniacza może się tak pięknie rozwijać i życzę, żeby tak było do samego końca! 😉 -
LeniweKluski wrote:Ja biorę walizkę kabinowa i zwykła płócienna torbę na ramię. W tej płóciennej będę mieć dokumenty, jakieś mokre chusteczki, przekąski i butelkę z dziubkiem.
P.S. mój szpital zapewnia wyprawkę dla niemowlaka (ubranka i pieluchy) więc odpada mi trochę bagażu.ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo 🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)
💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 -> prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98 gram malutkiej, zero krwiaków 🥳
22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️
28+6 III USG prenatalne 🎀 1,32 kg
🎁 Planowane CC 03.01.2025