X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Termin STYCZEŃ 2025
Odpowiedz

Termin STYCZEŃ 2025

Oceń ten wątek:
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 31 października, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ottioli super, że udało się potwierdzić synka! Kawał chłopa 😁

Domi to jest dla mnie ciężki temat, bo mąż od grudnia zaczyna nową pracę, więc tajming jest do dupy, ale inaczej nie dało się tego rozwiązać. Poinformował przy rekrutacji, że spodziewa się dzieci, że może być tak że w grudniu będzie potrzebował wolnego. Na szczęście powiedzieli, że rozumieją i nie ma problemu, więc na pewno wykorzysta te 2 tygodnie ojcowskiego, jak dostanie to 2 tygodnie opieki na mnie i potem będzie jeździł do biura na jakieś 4h i wracał do nas. Do tej pory prowadził działalność na zasadzie franczyzy, więc był dużo w domu, ale spółka matka się kończy i trzeba było szukać czegoś nowego. Ta praca teraz i tak ma być przejściowa na czas rozkręcania nowego pomysłu, więc zobaczymy jak to wszystko wyjdzie, ale bardzo mnie to przeraża że w zasadzie że stanu 24/7 razem (co w ciąży było jednak mocno wspierające) będę musiała zostać sama z dziećmi i psem…

Plus jest taki, że moi rodzice pracują blisko nas, więc w razie kryzysu będę dzwonić do taty, żeby przyjechał albo wyszedł z psem.

Generalnie ojcu nie przysługuje więcej urlopu z uwagi na urodzenie więcej niż jednego dziecka.

Miałam mieć dzisiaj drugie spotkanie z położną POZ, ale mam od tych trzech dni takie problemy żołądkowe że masakra. Aż pytałam lekarki czy to może jakieś oczyszczanie przed porodem, ale powiedziała że oznak na razie nie ma 🙈 Podejrzewam, że to od nowego magnezu, bo o ile naprawdę mocno wyciszył mi skurcze BH o tyle jelitowo-brzuchowo jest tragedia, do tego jeszcze to uczucie pełności w żołądku i stania w gardle. Wczoraj zjadłam bułkę z masłem i solą i miseczkę mrożonych wiśni, bo nic innego nie chciało wejść. Aż mi się przypomniał pierwszy trymestr

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października, 07:46

Ottioli, Mamausia lubią tę wiadomość

👧🏼25 👱🏼‍♂️26
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS

🍀21.04 ⏸
    🍀 22.04 beta 49 / 199 / 608 / 5739
    🍀 02.05 Dwa pęcherzyki w macicy
    🍀 15.05 Mamy dwa serduszka ♥️♥️
    🍀 27.06 NIFTY niskie ryzyka 🥺
    🍀 19.07 Synek 🩵 i Córeczka 🩷

💊Euthyrox 100, acard

preg.png
  • Aleale Przyjaciółka

Wysłany: 31 października, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Tigra

Trzymaj się dziewczyno ! Jestem pewna, że wszystko się ułoży, wszystko będzie dobrze.

Nasze ciała przechodzą teraz duże rewolucje i trudny czas, hormony na nas wpływają i nas obciążają.. Sama też to czuję.
    Ale jesteś super kobietą i dobrą matką, wszystkie Twoje decyzje w tym momencie są dobre!

Dobrze, że wybrałaś trochę moment spokoju, to jest ważne dla dziecka, ale na pewno rozmowa z kimś dodatkowo pomaga. Psychologowie mają narzędzia, których sami (albo przyjaciele i rodzina) często nie mamy. Oboje teraz powinniście mieć spokój i opiekę, szkoda, że mąż nie daje rady tak jak powinien, ale myślę, że do narodzin się ogarnie!!! Trzymam kciuki za wszystko.

Strasznie smutne, że masz taką sytuację i że tak się musisz czuć, ściskam... ale wierzę, naprawdę, że

Będzie dobrze ❤️

początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
    07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
    12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
    08.2023 amh: 0.3
    03.2024 amh: 0.45

29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
    08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
    13.05.2024 - transfer
    24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany

09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉

preg.png
  • Murilega Autorytet

Wysłany: 31 października, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak z ciekawości, dlaczego Gemini? Rzeczywiście jest najtańszy czy po prostu tak się utarło? Pytam bo myślałam nad porównywaniem koszyków w kilku aptekach online zanim zamówię, ale może nie trzeba. 😉

22.05.24 ⏸️
    24.05 252.00
    28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
    13.06 7.25mm, jest ❤️
    18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
    19.09 połówkowe - ✅

Leki: Acard,

preg.png

Starania od maja 2023
    Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁

homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
    ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny
  • Rocky Ekspertka

Wysłany: 31 października, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt! Nieźle rosną te nasze maluchy teraz 🙂

Tigra, przytulam mocno i trzymam kciuki za całą Waszą trójkę! 🫂

Miałam intensywne 2 tygodnie - częściowo za sprawą SR, która zajęła nam 5 wieczorów. Moim zdaniem warto było - sporo informacji teoretycznych i praktycznych. Dla mnie dużą wartością było też zobaczenie sali porodowej i rozmowy z pielęgniarkami z oddziału, takie oswojenie nieznanego 😉 Natomiast wczoraj, jak pani ginekolog opowiadała i pokazywała na obrazkach stopnie pęknięcia krocza, to mój mąż prawie zemdlał 🤦‍♀️ zbladł, zlał go zimny pot i musiał usiąść przy otwartym oknie, żeby dojść do siebie 🙈 Mam nadzieję, że w trakcie porodu adrenalina zrobi swoje 😉

Oprócz tego wysprzątałam wszystkie szafy, szafki i schowki, a trochę tego było. Zrobiłam miejsce na bejbikowe rzeczy w kuchni i łazience. Poprałam też wszystkie zdobyczne ciuszki. Od przejścia na L4 czuję się jak moja mama po przejściu na emeryturę - na nic nie mam czasu 😂 Trochę wyprawkowych tematów jeszcze zostało, ale pociesza mnie termin pod koniec stycznia 😉

Mam pytanie do pakowania walizki: jaki rozmiar ubranek bierzecie? Waham się między 50 i 56 - mała jest póki co mniej więcej tak w połowie siatki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października, 08:27

Ottioli, ultramaryna_, kattalinna lubią tę wiadomość

👩🏻 37l. 🧔🏻 43l.

Starania od 05.2021
    12.2023 start IVF
    05.2024 - 3 transfer ✅

17.05 ⏸️
    05.06 mamy ❤️ (6+5)
    15.07 6.1 cm zdrowego bobasa (12+3)
    16.09 410g, it's a Girl! 🩷 (21+3)
    21.10 920g 🐲 (26+3)
    13.11 1400g (29+5)

preg.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 31 października, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ottioli witaj w gronie matek synów!

@Nome jak ja Cię rozumiem z tymi żołądkowymi tematami. U mnie na śniadanie wchodzą teraz tylko zwykłe płatki kukurydziane na małej miseczce mleka z dodatkiem odrobiny masła i miodu, żeby jednak dało to nieco kalorii. Boję się zjeść cokolwiek innego. Wczorajsza bułka z masłem mi z kolei stała w gardle do południa 🤣

@Murilega bo w gemini kupisz w zasadzie wszystko i te ceny są - uśredniając - akceptowalne. Ja z kolei trochę rzeczy „aptecznych” będę kupować na allegro, szczególnie tych droższych, bo widzę że wychodzi odczuwalnie taniej. Ostatnio kupowałam suple ciążowe też w aptekach innych niż gemini. Nie czuję się do tej konkretnie apteki przywiązana :)

A tak w ogóle to witam się po względnie niezłej nocce. Czuję się wyspana i gotowa do działania. A pracy mam dziś po kokardkę i się tym od 5 do 6 stresowalam (zamiast wstać i zacząć robić, bardzo logiczne…).

Murilega, Aleale, LeniweKluski, Ottioli, Podkoszulka, kattalinna lubią tę wiadomość

🙋🏻‍♀️ 37.
    👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
    👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa

preg.png
  • Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 31 października, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ottioli gratuluję dorodnego chlopaka 😀 Dobrze ze zdecydował się ujawnić, tak żeby mieć już 100% pewności. Zdjęcia też nie udało mi się twarzyczki jeszcze ani razu zrobić, odpuszczam temat bo nie chce mi się wydawać pieniędzy na wizyty jednak. Poznam twarzyczkę przy porodzie, a był moment że mi chwilę mignęła. Nie ocenie do kogo dziecko jest podobne bo ja z mężem wyglądamy jak rodzeństwo i maz jak syn mojego ojca, tak więc ciężko nam będzie zgadywac 😅

Wózeczek ja myje ale w grudniu już. Zdejmę wszystko co się da I tyle. Sterylnie i tak nie zrobię bo niestety ale mój kocur dalej twierdzi że to jego łóżko i to się raczej nie zmieni (będę mu narzutą przykrywać i będzie dzielić z dzieckiem) 😀

Nomeolvides ja osobiście życzę Ci udanego i bezkomplikacyjnego porodu naturalnego. To będzie zwięczenie zdrowej ciąży bliźniaczej a bezkomplikacyjny poród naturalny to coś do czego warto dążyć. Aby było wszystko ok. Macie dobra opieke🤞
    Szkoda ze tak z mężem wyszło że teraz będzie więcej pracować poza domem. Dobrze ze to będzie krotki zakres czasu a nie 12stki czy 8.
    Mój maż też w związku ze zmianami w życiu zawodowym teraz ma mnóstwo wolnego, ponad miesiąc już siedzi w domu i jeszcze posiedzi a od stycznia się ulatnia i będzie musiał robic na miejscu ponad etat ( lekarze mają wymóg dyżurów, wiec jakieś 200h poza domem). Szkoda mi z tego powodu ze tak wyszło, ale myślę że i tak damy radę. Też od nowej umowy od razu na zwolnienia pójdzie. Dobrze ze pracodawcy to rozumieją ze to nie jest czeste 😀 Zgodnie z naszymi planami akurat na ten fajny czas mieliśmy miec już roczne dziecko i spędzić ten lekki czas razem, tak to akurat na czas największych zmian się pojawi nasz synek😀

Holibka, Ottioli, kattalinna lubią tę wiadomość

👩26🧔26
    3x inseminacje
    4x IVF
    12 transferowanych zarodków

preg.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 31 października, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Rocky powiedz mężowi, że w trakcie porodu SN będzie raczej przy twojej głowie, a nie kroczu i ominą go takie widoki ;) u nas na że to podkreślały położne. Natomiast osobą, którą zlały zimne poty i musiała usiąść byłam ja 🤣

A odnośnie ciuszków zobacz czy szpital nie zapewnia. A po drugie to ja bym zaczęła od 56, to taki standard :) ale w „torbie w aucie” może warto i zestaw 50 przygotować. Ja szykuje 56 i małe 62 na mojego kurczaka tydzień przed czasem.

Rocky, Aleale, LeniweKluski, Podkoszulka, kinia982, kattalinna, Ilona.. lubią tę wiadomość

🙋🏻‍♀️ 37.
    👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu

preg.png
  • Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 31 października, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rocky u nas w SR też podkreślali ze mężczyzna jest ważniejszy jednak od pasa w górę i tam ma się kręcić. Sala porodowa to nie jest miejsce na ewentualne ratowanie mężów jak zemdleją... 😂 A tam może zajmować się mamą i czekać spokojnie na dziecko. I tak położnym nie pomoże tam w dole ewentualnie pracować 😀

Rocky, Aleale, kattalinna lubią tę wiadomość

👩26🧔26
    3x inseminacje
    4x IVF

preg.png
  • Aleale Przyjaciółka

Wysłany: 31 października, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem od paru dni w totalnym szoku, że niektóre z nas już po 30tygodniu, zaraz będzie rozpakowywanko 🍿🍿🍿
    ale super że idziemy w tą podróż razem... !!!! 💪 siła kobiet !!!

Zaqwsx, LeniweKluski, Ottioli, Podkoszulka, Limonka26, kinia982, ultramaryna_, Rocky, Mamausia, Oliwka91, kknn, Faelwen90, kattalinna, Ilona.., Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
    07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
    12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
    08.2023 amh: 0.3
    03.2024 amh: 0.45

29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
    08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
    13.05.2024 - transfer
    24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany

09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉

preg.png
  • Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 31 października, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to jest z tym stymulowaniem laktacji w ciąży? Bo ostatnio mam tej siary coraz więcej i wystarczy że scisne pierś i już mi leci. Nie stymuluję tego jakoś specjalnie, zwyczajnie mam tych wycieków dużo. Nie wiem czy to powinno mnie niepokoić? Ginekologa oczywiście i tak spytam za 2 tygodnie... 😅

👩26🧔26
    3x inseminacje
    4x IVF

preg.png
  • LeniweKluski Ekspertka

Wysłany: 31 października, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Murilega wrote:
    Dziewczyny, tak z ciekawości, dlaczego Gemini? Rzeczywiście jest najtańszy czy po prostu tak się utarło? Pytam bo myślałam nad porównywaniem koszyków w kilku aptekach online zanim zamówię, ale może nie trzeba. 😉

Wg mnie maja największy wachlarz produktów aptecznych i drogeryjnych oraz sprzętowych.
    Zrobiłam dwa zamówienia (bo części zapomniałam zamówić) i w sumie od wacików, po kremy, podpaski, nebulizator wszystko juz mam. Przyszły dwie wielkie paczki i voila.

W innych aptekach na pewno jakaś część produktów znajdziesz taniej, ja jednak wolałam zamówić z jednego miejsca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października, 10:24

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

Planowane CC 02.01.2025 💙💃

preg.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 31 października, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi siara też wycieka po naciśnięciu, szczególnie więcej z lewej piersi - tej ciut większej i bardziej pracowitej ;) to normalne i nie powinno niepokoić, ot zdrowy objaw maszyny laktacyjnej, która robi testy próbne ;)

Jako taka stymulacja laktacji przed porodem nie jest zalecana, bo może przyspieszyć poród - przy karmieniu wydziela się oksytocyna, która odpowiada także za skurcze macicy. No to na mój chłopski niemedyczny rozum lepiej tego nie robić ;)
    @Zaqwsx @Nome u nas też zmiana pracy męża prawdopodobnie zbiegnie się w czasie z pojawieniem się noworodka w domu. U nas kiepsko to wygląda bo zderzenie z rynkiem pracy w małomiejskich okolicach po obracaniu się latami na rynku sporego miasta wojewódzkiego to jak zderzenie ze ścianą.

Zaqwsx, Mamausia lubią tę wiadomość

🙋🏻‍♀️ 37.

preg.png
  • Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 31 października, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibko płatki kukurydziane brzmi jak coś co mogłoby przejść! Bo bułek z masłem już też mam dosyć 😅

Zaqwsx spróbujemy z tym SN jeśli nic się nie zmieni. Boję się oczywiście, że nie dam rady, że jestem za słaba, że przeze mnie coś stanie się dzieciom bo nie będę sobie radzić itp. Muszę jakieś afirmacje sobie przygotować 😁 Ale jeśli uda nam się z SN to będę mega szczęśliwa.

A jeśli chodzi o wycieki w ciąży to myślę że to mega indywidualne. Tak jak czytam, to są dziewczyny, które wystarczy że się położą na boku i już im leci, u niektórych przez całą ciążę nic nie ma. Podobno nie przekłada się to na laktację już po porodzie.

Rocky ja też mam właśnie rozkmine z ciuszkami. O ile przygotuję sobie paczki z 50 i 56 na pobyt o tyle od razu po porodzie to nie wiem jaki rozmiar i co w ogóle. Chyba przygotuję 3 paczki od 44 do 56 😅

Dziewczyny w co Wasze dzieci były ubierane jako pierwsze ubranko? Body na długi + śpiochy/polspiochy/spodenki (do tego wiadomo jakiś kocyk/rozek/otulacz, czapeczka, skarpetki) czy body + pajacyk, sam pajacyk?

W gemini jest wszystko i wychodzi korzystnie. Można oczywiście porównywać, ale w jednej aptece będzie tańszy bepanthen, w drugiej ginexid i i tak wychodzi na jedno.

Ja się przyznam, że część rzeczy kupiłam na vinted 😁 Np nową, zafoliowaną lanolinę lansinoh za 15 zł zamiast 40! Wkładkę żelową i kompresy na piersi też oczywiście nowe, oryginalnie zapakowane obie rzeczy za połowę ceny.

Holibka, Zaqwsx lubią tę wiadomość

👧🏼25 👱🏼‍♂️26
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS

🍀21.04 ⏸
    🍀 22.04 beta 49 / 199 / 608 / 5739
    🍀 02.05 Dwa pęcherzyki w macicy
    🍀 15.05 Mamy dwa serduszka ♥️♥️
    🍀 27.06 NIFTY niskie ryzyka 🥺
    🍀 19.07 Synek 🩵 i Córeczka 🩷

💊Euthyrox 100, acard

preg.png
  • Domi.Nika Autorytet

Wysłany: 31 października, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze Nome że masz opcje zapasowe czyli rodziców. Bo może ratować to tyłek. Ale grudzień będzie pełen zmian.

Tez mam wspomienia z pierwszego trymestru jak robię się senna bardzo szybko i chce mi się wcześnie spać.

Holibko a co kupujesz na Allegro ? Mam smarta wiec może coś taniej będzie ?

Wy już konczycie SR a my dopiero za tydzień zaczynamy 😅 ciekawa jestem.

Zaqwsx mi dalej nic nie leci, czuje tylko ze piersi są bardziej tkliwe. Np podczas prysznica 🤔 ale no zobaczymy.

Cały czas się zastanawiam czy jechać dziś jeszcze ten ostatni raz do rodziców, z jednej strony bym chciała bo potem to dopiero za jakiś czas a z drugiej tak bardzo potrzebuje być w domu na swoim łóżku i poduszka. Niezdecydowanie na wysokim poziomie.

ona 28
    on 31

preg.png
  • LeniweKluski Ekspertka

Wysłany: 31 października, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nomeolvides wrote:
    A jeśli chodzi o wycieki w ciąży to myślę że to mega indywidualne. Tak jak czytam, to są dziewczyny, które wystarczy że się położą na boku i już im leci, u niektórych przez całą ciążę nic nie ma. Podobno nie przekłada się to na laktację już po porodzie.

Dziewczyny w co Wasze dzieci były ubierane jako pierwsze ubranko? Body na długi + śpiochy/polspiochy/spodenki (do tego wiadomo jakiś kocyk/rozek/otulacz, czapeczka, skarpetki) czy body + pajacyk, sam pajacyk?

Ja jestem jedna z tych osób, którym nic a nic nie leci. :D Widzę, ze sutki są bardziej 'popękane' maja więcej rowków niż zazwyczaj i tyle. Podobno moja mama miała słabo z pokarmem, ale tez wtedy nie było suplementacji, laktatorów etc. Będę robić wszystko, żeby wyprodukować mleko ale nie na złamanie karku. Jak się nie uda to trudno, nie przeskoczę ;)

Ja myślę, ze bobasa ubiorę w body na długi rękaw, śpiochy (te ze stopami zabudowanymi), kombinezon wełniany (ma te części do zakrycia dłoni i stop), bawełniana czapeczka. W foteliku będzie otulacz, który rozłożymy w czasie jazdy (do szpitala mamy jakieś 10-15 min autem) plus parking w garażu podziemnym. Także młody nie będzie narażony na jakas długa ekspozycje na ciepło z auta i zimno z zewnątrz.

edit: oczywiście napisałam o pierwsze ubranko, w sensie do domu. sorka, zapomniałam,z e nie we wszystkich szpitalach zapewniają wyprawkę. zamroczyło mnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października, 10:26

Planowane CC 02.01.2025 💙💃

preg.png
  • Podkoszulka Ekspertka

Wysłany: 31 października, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój syn urodzony latem od początku nosił tylko body i polspiochy. Teraz w szpitalu też będzie ciepło, więc ten sam zestaw zapewne, pomimo zimy.

Z tą symulacją piersi laktatorem przed porodem to dopiero w 39 tygodniu planuje, na na kilka dni przed planową cc bo najbardziej bym chciała mieć cc po samoistnym rozpoczęciu akcji skurczowej. Jeśli uprawiacie seks w ciąży to też oksytocyna wam skacze :) taka sama zasada.

https://wrozkacycuszka.pl/pl/products/strzykawka-do-zebrania-siary-1748.html?srsltid=AfmBOortr-TRqOaUXuRSf8IHi9b5Ns1ypiFDgYminyHEbj6c2UWPZN8E

https://mamaklub.pl/artykul/pobudzenie-laktacji-przed-porodem-czy-jest-bezpieczne

36 l.
    w domu zawodnik lat 4
    t. porodu 26.01.2025 r.
    preg.png
  • Yowelin Ekspertka

Wysłany: 31 października, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj na story zaufaj położnej jest właśnie, że spoko jest odciąganie siary strzykawką, ale stymulacja laktatorem może nie tyle wywołać poród, co nawet go hamować. Obojętnie która wersja jest prawdziwa raczej nie jest to wskazane.

U mnie żadnych wycieków póki co nie ma. Jedyne co to na sutkach widzę takie żółte strupki jakby.

Ja na pierwsze ubranko szykuje chyba body na długi rękaw + półśpiochy i rożek do spania. Na tych oddziałach położniczych jest niby mega ciepło więc nie zamierzam jakoś docieplać. Na wyjście ze szpitala to samo + w zależności od temperatury sweterek i kombinezon wełniany lub sam kombinezon i kocyk do fotelika. W żadne otulacze już się nie będę tez bawić. Do domu ze szpitala mamy 10-20 minut.

Jeśli chodzi o rozmiary, które ja szykuje to na pewno 56 i 62, ale Leoś raczej będzie z tych większych dzieciaków. Wg nie mam nic z rozmiaru 50, bo obawiam się że nawet ten 56 nie będzie w ogóle nam potrzebny.

Ja miałam spoko noc, ale poranek jakiś fatalny. Dopadł mnie mega stres o dziecko, czy będzie zdrowe i czy wszystko z nim ok. Naprawdę już potrzebuję wizyty, a tu jeszcze tydzień...

preg.png
  • Rocky Ekspertka

Wysłany: 31 października, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie reakcji męża na pęknięcie krocza - położna wcześniej mówiła, że miejsce partnera jest przy głowie a nie przy kroczu, ale pani doktor opisywała cały poród dużo bardziej medycznie 😛

U mnie z piersi nic nie leci, ale też położna mówiła że nie ma to przełożenia na laktację później, więc nie panikuję.

Dzięki za rady odnośnie ubranek! Wezmę do szpitala 56. Położna mówiła żeby spakować body kopertowe + pajacyk + skarpetki + rożek.

👩🏻 37l. 🧔🏻 43l.

Starania od 05.2021
    12.2023 start IVF
    05.2024 - 3 transfer ✅

17.05 ⏸️
    05.06 mamy ❤️ (6+5)
    15.07 6.1 cm zdrowego bobasa (12+3)
    16.09 410g, it's a Girl! 🩷 (21+3)
    21.10 920g 🐲 (26+3)
    13.11 1400g (29+5)

preg.png
  • Zaqwsx Autorytet

Wysłany: 31 października, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja spanikowałam trochę z tym wyciekiem bo to oierwsza ciaza a wczoraj się przetrenowałam trochę i miałam takie duże wycieki wczoraj i dzisiaj. Niby ruchy dziecka są w porządku, też niedawno byłam na wizycie i przepływy dalej super, więc to pewnie trochę przez przypadek...
    Ja do szpitala w głównej torbie będę miała 56 ( średniaczek ten mój Kacper) I w domu zostają 50tki, które w sytuacji porodu przedwczesnego i komplikacji dowiezie mąż (10 min do szpitala mamy). Nie chcę mieć nadmiaru w torbie a szpital zapewnia ubranka.

I teraz poruszę dziwny temat. Bo chciałabym urodzić dziecko jeszcze w grudniu ( termin na 5stycznia). Czy komuś może udało się tymi bezpiecznymi metodami jakoś przyspieszyć poród naturalny? Wiadomo, nie chciałabym zrobic krzywdy ani sobie ani dziecku. Jakie macie zdanie na ten temat? Bo w internecie są różne opinie, ale nie widziałam jakiś ewidentnych zagrożeń zmiany diety lub intensyfikacji seksu...

👩26🧔26
    3x inseminacje
    4x IVF

preg.png
  • Podkoszulka Ekspertka

Wysłany: 31 października, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie jeśli ktoś nie umie pracować z laktatorem to jeszcze sobie podrażni brodawki i zrobi sobie krzywdę. Wiadomo, że lepiej nie robić tego. Ja z laktatorem spędziłam dziesiątki godzin, wiem stymulować, więc się zdecyduje ale faktycznie nie polecam początkującym.

LeniweKluski lubi tę wiadomość

36 l.
    w domu zawodnik lat 4
    t. porodu 26.01.2025 r.
    preg.png
‹‹ 403 404 405 406 407 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ