X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do wózka ja mam poprostu kocyki potem i tak spiworek na zimę

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tetrę prałam w 90 st.
    Nowe ciuszki w 60st.
    Używane, od znajomych w 40.
    Kocyki, prześcieradła również w 40.
    Muślin w 30.

Wszystko w płynach Loveli i jestem zadowolona.
    Nic się nie skurczylo 💪

Pokonało mnie żelazko. W kilku bodziakach nie zwróciłam uwagi na nadruki i z gracją rozpłynęły się pod wysoką temperaturą 😂

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Karmazynova Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta gratulacje!!! ❤️ Witamy kolejnego bobasa ☺️ cudowny prezent na urodziny sobie sprawiłas. Z okazji urodzin życzę Ci wszystkiego najlepszego,a także zdrówka dla Ciebie i synka. :)

Ja pralam ciuszki w 40 stopniach, a część w postaci tetr itp w 60 stopniach w płynie do prania lovela.
    Dziewczyny czy macie 2 płyny? Do białego osobno a do kolorów osobno? Miałam próbkę płynu loveli do białego i większość białych rzeczy w niej wypralam, a resztę w płynie do kolorów 🙈

5dea920ddf.png

Starszak :)
    24f1815c23.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta gratulacje ! Czekamy na relacje :)

Dziewczyny moja wewnętrzna Grażyna tez ze mną jest. Kończą mi się femibion 2i tez zastanawiam się czy kupować dalej. Mam jakiś taki stary kwas foliowy który kiedyś brałam i jest jeszcze ważny wiec zastanawiam się czy nie przeskoczyć na niego :) Alex, ja nawet prześcieradła na przewijak jeszcze nie mam :) jakby młody nagle wyskoczył to zawsze mam jednorazowe podkłady 😂
    Ja tez prałam ubranka tak 30/40stopni a później prasowałam. Na 90 to chyba nic z nich by nie zostało. Ale myśle ze to u tak tylko jednorazowa akcja. Później pewnie będę tylko prała i „niektóre” ubranka wyjściowe prasowała:) ja piorę w jelp, ładnie pachnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2019, 13:12

Karmazynova lubi tę wiadomość

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam mleczko do prania kolorów z Loveli. Białego mam mało. Zresztą, nasze też piorę w kapsułkach do kolorów :) Ekonomiczna Grażyna ciąg dalszy :D To wszystko i tak jest na jedno kopyto :)
    Niby mam nową pralkę, kupiliśmy całkiem niedawno na wynajmowane mieszkanie, ale dziadowstwo nie bierze płynu do płukania z odpowiedniej przegródki. A jak już wzięło to na jasnym praniu robiło dziwne, szare plamy. Więc z proszku i płynu przerzuciłam się na kapsułki dla nas, a dla małej mleczko Lovela i płukać nie trzeba :) Wszystko mięciutkie.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w kwestii prania mam jedną uwagę jeśli macie dobre jakosciowo "stare" pieluchy tetrowe to smislo 60 lub 90 stopni można prac. Jesli macie teraz kupowane pieluszki w sklepach typu smyk itp to zniszczycie w 60 syopniavj. Trzeba uważać, ja prałam na 40 stopni i prasowałam wtedy było ok ;)

Karmazynova, Mańka lubią tę wiadomość

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • Leksi Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podobnie wszystko prałam w 40 stopniach + prasowanie (wysoka temperatura), mleczko Lovela i płyn do płukania Dzidziuś. Wszystko mięciutkie i tak pachnie pięknie, a już trochę minęło od czasu prania.

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja większość w 40 stopniach a niektóre rzeczy w 60. Prześcieradełko i podkłady do gondoli mam :)

Alex- sprobuj odbarwiacza dr. beckmanna, fantastyczny jest!

A no i ja białego do białych a kolorowych do kolorowych używam- nie powinno się prac kolorowych w mleczku ani kapsułkach do białych bo lubią blaknąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2019, 13:25

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry Wam!

Ane_ta ogromne gratulacje! Piekny sobie prezent sprawilas i nie powiem - dorodny bobas! Dochodz do siebie i opisz nam pozniej wrazenia!

Ja sobie zdaje sprawe, ze u mnie jest inaczej niz u Was, lacznie z pralkami i praniem, ale ja sie trzymam jednej kardynalnej zasady:
    biel w goracej wodzie
    kolory w zimnej
    Jak jest cos mieszanego, to tez wole uprac w zimnym cyklu. I nigdy mi nic nie zafarbowalo ani sie nie rozpadlo, ani nic. Tkaniny i kolory rzadza sie swoimi prawami niezaleznie od rozmiaru ubrania 😉

Mi sie dzisiaj lepiej spalo, choc nie powiem, zebym byla wyspana, bo do tego mi daleko. Wyglada na to, ze te moje noce sa w kratke, slabe i lepsze na przemian.

Ktos dzisiaj wizytuje? Ja czekam do piatku.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Lesnasarenka Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prałam w 40 w proszku loveli i podwójne płukanie bez płynu. Na programie hipoalergicznym bo moja pralka taki posiada. Bez prasowania. Tak piorę od 8 lat starszemu bo niestety po mamie odziedziczył skórę wrażliwą na detergenty... Tyle w tym dobrego że teraz będzie dwóch domowników na "dzieciowej" chemii i kosmetykach

211x3e5eodhmswvb.png
    uch5anlinfucco2o.png
  • Karmazynova Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Zuzia biegłego mleczka ie używam do kolorów, ale coś może się stać z białym jak zostanie wyprane w płynie do kolorów? 🤔 Właśnie ta Grażyna się odzywa, żeby nie kupować specjalnie płynu do białego 🙈 bo tak jak większość z Was ja też piore nasze rzeczy, nawet białe w kapsułkach lub proszku do kolorów.
    Płynu do płukania nie używam, dodaje opcje dodatkowego płukania.

5dea920ddf.png

Starszak :)
    24f1815c23.png
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klopsik wrote:
    Pompon, może mąż Cię przetransportuje do mnie na kanapę, to pokisimy się razem? :D
    Mam zamiar się zabrać za pranie i mam pytanie, używacie samego proszku, czy jakieś płyny też? Mam program w pralce "dziecko", ale to aż 95 stopni, nie zniszczą się w takiej temp te ciuszki? Kocyki, tetry, bambusy, muślin chyba mniej co?
    Czy w wózku ma być prześcieradło? Czekam na historie, czy której coś się skurczyło:D

te 95 stopni to chyba osrane pieluchy tylko :P reszty nie trzeba w tak wysokiej temperaturze. Ja piorę wszystko w płatkach mydlanych dzidziuś, podójne płukanie bez żadnego płynu, prasowanie z parą na maksa. Ciekawe na jak długo wystarczy mi cierpliwości z tym cudowaniem z płatkami. Już jutro będzie moj nowy sprzęt to zamierzam suszyc i nie prasować ubranek w ogóle. ALw to za jakiś czas, nad takimi mini mini noworodkami się jeszcze zlituję ;)
    Do gondoli mam podkłady "psie" a na to po jednym prześcieradle.

Klopsik, Mój mąż jest tak przemęczony swoimi wszystkimi obowiązkami i poleceniami ode mnie, że nie wiem czy by nie pękl przy kolejnej prosbie :P

Laurka, ja dzisiaj o 17 wizyta. Wiec pewnie koło 19 wejdę :) Boję się co mi tam powiedzą.
    I jeszcze mi się przypomnialo, że biale koszule męża (na szczęscie nie chodzi w tym do pracy, więc ma może ze 4 ) piorę na 30 stopni i wyglądają lepiej niż na wyższych temperaurach. Ktoś mi to kiedyś powiedział, że biało (nasz naskórek, brud, pot) się ścinają jakby w wyższych i szybciej tkanina żółknie. Spróbowałam i faktycznie działa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2019, 13:38

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do kolorów mam osobne i do białego również. Białych rzeczy mam mało, ale ten zakup był bardziej z myślą o tetrze. Poza tym wczoraj wygrałam w konkursie Niebieskiego Pudełka właśnie Lovelę do białego, więc szykuje się spory zapas 🙈

Ten płyn do prania jest dość wydajny i tak sobie myślałam, że jak się skończy, nie będę kupować kolejnego, tylko zacznę używać "naszego". Pozostanę jedynie przy płynie do płukania. A tak w ogóle, to nie lubię zwykłych proszków, kapsułki również się u mnie nie sprawdzają.

Moja wewnętrzna Grażyna podpowiada mi również inne rozwiązania, ale moja Grażyna, to dodatkowo taki krakowski centuś 😂

Pom-pon lubi tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie podpytalam mame o moje wlasne wymiary przy porodzie. Kiedys to wiedzialam, ale pamiec z wiekiem zawodzi.

3000g i 51 cm 😁

Jeszcze podpytam pozniej tesciowa o mojego meza.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon u nas wszystko ok. Marcelinka je i śpi na okrągło. Z Martynką też tak było że w zasadzie pierwszy okres bardzo dużo spała. Ot taka zaleta dziecka urodzonego wcześniej. Albo po prostu mam szczęście do spokojnych dzieci 😁 Jak nie śpi to chwilę poprzygląda się dookoła. W zasadzie to płacze tylko jak jest już głodna. Przy wyjściu ze szpitala ważyła 2160 dzisiaj waży 2230.
    0050975869f3.jpg

k878, Laurka, Mańka, alex0806, Pom-pon, tere-fere, Agucha90s, VianEthel2, Mama_Zuzia, andziaxs, Lubieswieczki, Kaska, pola0909, Agusia_pia, magda.g85, 91, Jusi 28, elvira, manda21, Karmazynova, AnnaB., Leksi, łania, Izoleccc, Arashe, monkle, Uwemhe, stayaway, Mama_Staszka, Annie80, marchev, RudaAnna lubią tę wiadomość

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam napisać że Marcelinka ma swojego bodybuarda 😁
    8288a4837530.jpg
    cafc0296d16d.jpg
    6e1374b63240.jpg

Laurka, Mańka, alex0806, Pom-pon, tere-fere, k878, Mila, Mama_Zuzia, andziaxs, Kaska, pola0909, Jusi 28, Karmazynova, AnnaB., Leksi, Izoleccc, Arashe, monkle, Annie80 lubią tę wiadomość

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku Ula jak super :) Malutka, ale silna kruszynka :) A bodyguard też ekstra :)

Ula_Lbn lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oh Ulu, z taką obstawą Marcysi włos z głowy nie spadnie ❤️ A jak starsza Córa przyjęła pojawienie się Malutkiej?

Rozczulają mnie takie zdjęcia bardziej, niż kiedykolwiek. I wtedy jakoś tak mi tęskno za naszą córeczką a tu jeszcze (teoretycznie) 5 tygodni.

Ula_Lbn lubi tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Pom-pon Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula_Lbn wrote:
    Pom-pon u nas wszystko ok. Marcelinka je i śpi na okrągło. Z Martynką też tak było że w zasadzie pierwszy okres bardzo dużo spała. Ot taka zaleta dziecka urodzonego wcześniej. Albo po prostu mam szczęście do spokojnych dzieci 😁 Jak nie śpi to chwilę poprzygląda się dookoła. W zasadzie to płacze tylko jak jest już głodna. Przy wyjściu ze szpitala ważyła 2160 dzisiaj waży 2230.
    0050975869f3.jpg

ale słodziak :) przypomnisz, w którym tc uodzilas? Jaki rozmiar mała teraz nosi?
    Bo mam nadzieję, że mój mniejszy synek dobije chociaz do takiej wagi.

Kaska lubi tę wiadomość

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka przeszczęśliwa. U nas w rodzinie same jedynaki. Moje 3 siostry mają każda po jednej córce więc to absolutna nowość. Martynka cały czas chce pomagać tylko narzeka że na razie Marcelina prawie cały czas śpi i nie można wiele porobić. Za to mąż przez 9 lat zapomniał obsługi dzidziusia. Boi się, że jej krzywdę zrobi bo taka z niej kruszunka mimo tego, że Martynka ważyła tylko 60g więcej 😁 Także na razie nie ma szans, że podniesie ją do odbicia 😁

Mańka lubi tę wiadomość

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
‹‹ 1010 1011 1012 1013 1014 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ