X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A swoją drogą, co macie dla dzieciaków na jesień, na spacery? Na razie u nas jest ciepło, więc ubieramy się, jak do wyjścia plus kocyk, ale, chciałabym kupić jakiś śpiworek do wózka. Czy któraś używa śpiworka w stylu 4w1,gdzie śpiworek spokojnie sprawdza się w gondoli i w foteliku samochodowym? Czy rozmiar takiego śpiworka musi być dopasowany, czy warto kupić coś większego, żeby zakup służył nam cała jesień i zimę? Widziałam też takie śpiworki z odpinanymi warstwami, ale nigdzie nie znalazłam opinii odnośnie funkcjonalności.

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• k878 Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka, ja mam babymatex pluto po starszej. Starsza z grudnia, sprawdzał się rewelacyjnie w gondoli i foteliku. Zaszylam częściowo otwory bo były za duże. Ale teraz to zobaczymy ile posłuży bo on za duży nie jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2019, 11:38

Mańka lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje wygojonych pepuszkow! 😉 U moich starszych corek tez szybciutko odpadly kikutki, kilka dni po powrocie ze szpitala. Enya jakis grubszy miala i zdecydowanie dluzej to trwalo.

Kaska moja najstarsza byla OK. Latwa w obsludze: spowijalismy ja ciasno, na drzemki brala smoczka, ktorego wypluwala jak tylko zasnela (a po ukonczeniu pol roku uznala, ze juz nie potrzebuje go wiecej). Spala w gondoli, spala w lozeczku. Nie wymagala ciaglego noszenia.

Mlodsze nie ma zmiluj. Drzemki po 20 minut. Tylko raczki najlepiej i spac na mamusi. Z Gaja to ja myslalam, ze to dlatego, ze byla indukowana na ten swiat - niegotowa. Ale skoro Enya jest taka sama lub jeszcze bardziej wymagajaca, to nie wiem z czego to wynika.
    Ale to bez znaczenia w koncowym rozrachunku, bo Luna moze i byla latwym bobasem, ale jest trudnym starszakiem; Gaja byla trudna na poczatku, a teraz jest do rany przyloz. Takze wszystko jeszcze przed nami.

Ale wczoraj mimo wszystko mialam mega kryzys. Mialam ochote sobie w leb palnac. Na koniec dnia sie poryczalam.
    Dzisiaj jest szansa bedzie lepszy dzien dla mnie, bo miniona noc byla przyzwoita i mysle, ze w sumie pospalam ze 4 godziny!

Problem mam natomiast taki, ze mi sie wczoraj kawa skonczyla i nie wiem jak dam rade bez kofeiny 😮

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka męża wygoń do sklepu ;) moi są zupełnie różni i aż się boję co będzie potem...

Mnie wszystko irytuje z braku snu a mąż łazi i się jeszcze pyta czemu takt zła jestem co doprowadza mnie do większej irytacji. Oby dzisiaj dał trochę pospać.
    No wszystkim życzę dobrej nocy :)

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska do najblizszego sklepu jedzie sie 10 minut, wiec po sama kawe bez sensu. Jutro maz bedzie musial zrobic zakupy na caly tydzien, wiec do tego czasu bede sie musiala przemeczyc.

A co do rozmiaru pieluszek, to ciekawa jestem jak amerykanska rozmiarowka ma sie do polskiej. Bo ja powoli przechodze z N (0) na 1. I te jedynki sa sporo wieksze, wiec jak czytam, ze niektore bobasy juz w dwojkach to w szoku jestem.

Manka ja dostalam od rodzicow jakis spiworek, ktory jest do fotelika samochodowego, wiec w wozku tez powinien posluzyc, tak mysle. Ale nawet go do tej pory nie rozpakowalam. Jak sie przyjrze, to Ci napisze jak z ta jego funkcjonalnoscia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2019, 21:15

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 18 października 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieluszki 0 w Polsce raczej nie są bardzo popularne, a jak spotkałam to były do 2,5kg czyli typowo dla wczesniakow.

Laurka myślę, że Wasze N(0) to typowy polski rozmiar 1.

A czy Was odwiedzający pytają co przynieść dla dziecka?
    Ja jak pytają, to wolę powiedzieć, bo np kocyków mam już 9sztuk ( w tym kilka po starszej) a jeszcze sporo wizytacji przed nami.

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 18 października 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster4n wrote:
    Pieluszki 0 w Polsce raczej nie są bardzo popularne, a jak spotkałam to były do 2,5kg czyli typowo dla wczesniakow.

Ja jak pytają, to wolę powiedzieć, bo np kocyków mam już 9sztuk ( w tym kilka po starszej) a jeszcze sporo wizytacji przed nami.

Na opakowaniu Pampers N jest sugerowane ponizej 4,5kg a 1-ynki 4-6 kg.
    Moja corka na pewno kilograma od urodzenia nie przybrala, wiec wiadomo, ze to tylko tak orientacyjnie jest podane.

Co do prezentow to sie nie wypowiem, bo nam nikt nic nie przyniosl. Chyba z gory zalozyli, ze dla trzeciej corki to na pewno juz wszystko mamy.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 03:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster4n wrote:

Oooo my uzywalismy zerowki. :-)
    Maluszek 2,5kg 2 i pol tyg przed terminem. Do prawie 4tyg je uzywalam chociaz wiadono maly przybieral i to sporo:-)

10.09.2019 Marcel
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane espumisan powinien zadzialac od razu czy po kilku dniach jesli zadziala w ogole?
    3 dzien daje malemu 2x15kropelek a poprawy nie widze...

10.09.2019 Marcel
  • Mama_Staszka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka, z tego co pamiętam espumisan daje efekt po kilku dniach

• Laurka Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 02:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy dzisiaj za soba pierwsza impreze Luny u kolezanki z przedszkola. Malutka pojechala z nami. Oczywiscie tylko wpielam ja do fotelika walnela kupe. Wiec dawaj wyjmowac, rozbierac, przewijac... I do fotelika, zapinac pasy i... kolejna 💩. I od poczatku. Musze sie przyzwyczaic na nowo do takiego wychodzenia z domu hahaha 😆
    Enya troche na poczatku marudzila i musialam dwa razy karmic, ale jak sie najadla obu piersi to sie ululala w chuscie i juz bylo dobrze. Dwie godzinki i z glowy. Dalysmy rade.

A tak na marginesie, to po raz pierwszy od nie wiem ilu miesiecy mialam na tylku spodnie! 😄

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • k878 Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, prawo Murphiego z tymi kupami. Zawsze jak się spieszysz to zrobi i 5. A jak masz duuuzy zapas to ani jednej i potem kwitniesz gdzieś przed czasem.

Mańka lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej my wczoraj mielismy wizyte u ortopedy i mamy skierowanie do fizjo bo maly ma niby niskie napiecie miesniowe bo mu glowka raz leci a raz trzyma sztywno i jak lezal na brzuchu to nie umial raczki pod brode sobie podlozyc (zostala mu z tylu w zdluz tulowia) no ale on ma 7 tyg! No ale pojdziemy.
    Robi kupe raz na dzien juz mniej zieloba wiec moze sie to unormuje.
    Jestem z nimi na dworze. Ale u nas super pogoda (lubelskie) ;)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zastanawia zagadnienie napiecia miesniowego u maluszkow, bo tutaj nigdy zaden/zadna pediatra nawet slowem w tym temacie nie napomknela. Moze dlatego, ze wszystko bylo dobrze? Ale tak czesto tu na forum o tym czytam od lat, ze sie zastanawiam czy to nie jest nadmiernie i na wyrost w Polsce diagnozowane?

My w srode mamy wizyte u pediatry. Jestem bardzo ciekawa jak przyrosty. Enya mi sie zdecydowanie wydluzyla przez miesiac!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Mnie zastanawia zagadnienie napiecia miesniowego u maluszkow, bo tutaj nigdy zaden/zadna pediatra nawet slowem w tym temacie nie napomknela. Moze dlatego, ze wszystko bylo dobrze? Ale tak czesto tu na forum o tym czytam od lat, ze sie zastanawiam czy to nie jest nadmiernie i na wyrost w Polsce diagnozowane?

My w srode mamy wizyte u pediatry. Jestem bardzo ciekawa jak przyrosty. Enya mi sie zdecydowanie wydluzyla przez miesiac!

Brawo Wy! :)
    U nas też przepiękna pogoda, byliśmy kibicować maratończykom (Poznań) a później na spacerze z psem. Wózek jest dla moich dzieci tak magiczny że potrafią nawet przegapić porę karmienia, a w domu, zwłaszcza Maciej, nigdy o jedzeniu nie zapomina :D

Laurka, też się zastanawiam na ile to moda a na ile rzeczywisty problem u większości dzieci. Za naszych czasów nawet nikt pod takim względem nie diagnozował. No ale ja ze swoimi poszłam bo Bliźnięta często podobno mają taką przypadłości i z powodu brania końskich ilości no spy w ciąży. Na szczęście niby wszystko ok.

Mańka, my na razie wychodzimy na spacery w bluzach i na to kocyk. Na później mam kombinezony dresowe z misiem a później to nie wiem, chyba postawie nie na kombinezony zimowe tylko na śpiworki.

Miłego dnia!

Laurka lubi tę wiadomość

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • łania Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje, że sporo dzieci ma jakieś problemy to z napięciem, to z asymetrią itp. często nawet o tym nie wiemy i dużo z nich naturalnie wyrośnie i nie będzie miało później problemów.
    Pediatra u której byłyśmy niedawno praktycznie nic nie sprawdzała, jedynie ciemiączko i gardełko. Mam nadzieję, że następnym razem uda mi się trafić na inną.

A w ogóle Laurka moja mała kończy w środę 6 tygodni i tak sobie nie wyobrażam jak miałabym ją zostawić i wrócić do pracy 😮

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na spacery używamy pajac ten polarowy ale pod spod tylko bodziaki na krótki rękaw :)

Laurka ale przygoda z tymi kupami!! Super! U nas to marzenie żeby młody robił tyle kupek!

My na wizycie u pediatry słyszeliśmy ze wszystko dobrze. Ale ja zauważyłam ze młody jak się przeciąga to tak jakby drgała mu dłoń. Raz jedna innym razem druga, nie pytają lekarza o to ale podobno to na początku normalne. Któraś coś takiego tez zaobserwowała ? Ja zapytam we wtorek na wizycie:)

U nas w ogóle jest śmieszna sytuacja z młodym zwłaszcza w nocy i wieczorami jak ten jego sen już jest taki mocniejszy. Zaczyna się przeciągać i lekko postękiwac i na boki się kręcić i jak dajemy mu smoczka to ob w ogóle go nie chce. Tzn przykładamy mu go do ust i on automatyzmie spokój i śpi dalej ale nie weźmie go. I tak kilka razy w nocy. Poczuje na zamkniętych ustach smoczka i idzie spać. On chyba sprawdza nas czy jesteśmy obok i czuwamy 😂

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    U nas na spacery używamy pajac ten polarowy ale pod spod tylko bodziaki na krótki rękaw :)

Laurka ale przygoda z tymi kupami!! Super! U nas to marzenie żeby młody robił tyle kupek!

My na wizycie u pediatry słyszeliśmy ze wszystko dobrze. Ale ja zauważyłam ze młody jak się przeciąga to tak jakby drgała mu dłoń. Raz jedna innym razem druga, nie pytają lekarza o to ale podobno to na początku normalne. Któraś coś takiego tez zaobserwowała ? Ja zapytam we wtorek na wizycie:)

U nas w ogóle jest śmieszna sytuacja z młodym zwłaszcza w nocy i wieczorami jak ten jego sen już jest taki mocniejszy. Zaczyna się przeciągać i lekko postękiwac i na boki się kręcić i jak dajemy mu smoczka to ob w ogóle go nie chce. Tzn przykładamy mu go do ust i on automatyzmie spokój i śpi dalej ale nie weźmie go. I tak kilka razy w nocy. Poczuje na zamkniętych ustach smoczka i idzie spać. On chyba sprawdza nas czy jesteśmy obok i czuwamy 😂
    Tak, moj maly tak ma. Robi tak nozkami czasami, ale to normalne na poczatku. Robi tak tez ustami podczas karmienia.

Lubieswieczki lubi tę wiadomość

10.09.2019 Marcel
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki za to u mnie marzenie, zeby dziecko wzielo smoka dla uspokojenia. Tylko najstarsza szla ze smoczkiem spac.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2020, 21:39

‹‹ 1113 1114 1115 1116 1117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ