Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Lubieswieczki u mnie nie ma takiego "problemu". Po tym jak mala odespala porod, kiedy to bylo trzeba budzic na karmienia, nie spi dluzej niz 20 minut. No chyba, ze lezy na mnie - wtedy moze tak dlugo, tylko ja jestem uziemiona. Ale kapiel wychodzi co wieczor o stalej porze miedzy 19:00 a 19:30.
A swoja droga jak sie ma tak zaangazowanego starego to faktycznie nic tylko robic wiecej dzieci! 👍😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 23:55
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Z amerykanskich ciekawostek Wam napomkne, ze tutaj nie robi sie rutynowego USG bioderek u niemowlakow (musza byc do tego wskazania).
Ciekawostka numer 2 jest taka, ze dostalam list od ubezp. medycznego z wyszczegolnieniem uslug w szpitalu na porodowce. Wszystko wynioslo z grubsza okolo 12 tysiecy dol.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Lubieswieczki wrote:Dziewczyny budzicie dzieci do kąpieli ?
Laurka, tyle pieniądzów 🙈 Az strach, gdy człowiek nie ma ubezpieczenia... A co do usg bioderek, to jak wiemy, co kraj, to obyczaj. Podobnie jest teraz w Polsce z asymetrią ciała i obniżonym napięciem mięśniowym- kiedyś o tym się nie mówiło a teraz non stop słyszę, że z powodu powyższych wad (?) większość dzieci, które znam wysyłanych jest do fizjoterapeutów. Oczywiście nie bagatelizuje tego typu spraw i mam świadomość następstw, gdy się to zaniedba, ale mam też wrażenie, że na dzieciach najłatwiej się zarabia 😏Sylwiu lubi tę wiadomość
-
Laurka koszt spory, aż poszukam rano dostępu do nfz, żeby zobaczyć ile mój wyniósł, ale jeśli dobrze pamiętam to poprzedni poród był w okolicach 3000-3400 zł.
Ja nie wybudzam, zazwyczaj nie śpi wieczorem, a jak spała raz czy dwa to sobie darowałam.
U nas dalej brak rytmu dnia, a szczególnie poranka, najczęściej do 14 (bo wtedy mniej więcej idziemy na spacer) śpi z pół godziny na raty, a czasem się zdarzy, że z 1-1,5h. Wieczorem potrzebuje drzemki tak koło 19 i ma duży problem, żeby się wyciszyć. Ostatnio wtedy bardzo dużo płacze, nawet noszenie nie pomaga. No i mamy też nocną aktywność koło 3-4, trwa średnio z 1-1,5h, chociaż wczoraj nie spałyśmy 2,5... Dziś dodatkowo starsza do nas przyszła i z pół godziny rozmawiała. Czekam aż uśnie, żeby ją mąż wyniósł.
U nas skończone 6 tygodni, od 4 dni znowu leciutko plamię. Muszę się do gina umówić, ale wizyta pewnie za jakieś 3 tygodnie będzie.
Mila wszystko przyjdzie z czasem. Moja starsza była bardzo wymagająca, ale ja sobie wcześniej założyłam, że chcę 2 lata różnicy i gdyby nie to, to bym prędko się nie zdecydowała. Jest ciężko, ale absolutnie nie żałuję 🙂Córka 02.2017 ❤️
Córka 11.09.2019 ❤️ -
Jusi- piękne zdjęcie i cudowna malutka. Będziecie mieć naprawdę ekstra pamiątkę!🥰
Laurka- brawo za wagę! Enya idzie na masę co do kosztów porodu nie jestem zdziwiona bo akurat mam koleżankę w USA, ale pamietam ze jak to pierwszy raz usłyszałam to prawie mi oczy z orbit wyszły haha😳
Agusia- super rośnie mały kawaler moja podobnie od wagi urodzeniowej przykoksila!💪🏼
Lubieswieczki- ja nie budzę. Jeśli śpi o tej porze co zazwyczaj kapie to po prostu czekam- wczoraj się przebudziła koło 21:20 to ja szybko na chwile wsadziłam i koło 22 już spała znowu 😊
Oleczka94- pięknie Marcel rośnie 🥰
Lania- miałam podobnie z krwawieniem. Już był spokój, byłam na wizycie w 6tyg i było wszystko ok, po czym żywa krew w 7tyg (ale nie jakoś dużo, tylko ze pare razy się zdarzyło w trakcie dnia). I znowu spokój od tego czasu. Oszaleć można, ale myśle ze jeszcze coś tam się oczyszczało, czy się przeforsowalam po prostu.
Mańka- uwielbiam Cię czytać! ❤️
Hej dziewczyny!
Melduję się, u nas o 5rano wjechał odkurzacz bo niestety malutka ma trochę kataru i o ile w dzień jest ok o tyle w nocy w pewnym momencie się trochę meczy i musieliśmy jej odciągnąć. Teraz ładnie śpi, a ja jestem po herbacie i nie mogę zasnąć 😂☕️
U nas dni bardzo intensywne bo oprócz malutkiej jest jeszcze starszak, ja wróciłam na studia i już jestem po pierwszym zjedzie a w ten weekend mam kolejny no i tak się bujamy od zajęć dodatkowych przez skoki rozwojowe i inne obowiązki domowe 🙈
Odpukać malutka jak nie ma skoku jest super kochana dziewczynka, świadome uśmiechy już mi śle pare razy dziennie.
Wczoraj skończyła 2miesiace (Jeny, kiedy ja się pytam?🤦🏼♀️) Ostatnio byłam z nią u pediatry i w ciągu tych dwóch miesięcy od wagi urodzeniowej jesteśmy na plusie o 1800g i wazy aktualnie 4880g- w pierwszym miesiącu przybrała 1.2kg a teraz 620g. Dostaliśmy skierowanie do chirurga ogólnego bo mała ma naczyniaka w miejscu intymnym na dole ale to tylko do obserwacji bo duza szansa ze zniknie z czasem sam, dodatkowo na usg bioderek i usg główki bo po porodzie były torbielki w główce i teraz będą sprawdzać czy się wchłonęły. Niestety wyszła nam tez asymetria dosyć duza strony prawej, która sama widziałam dosyć wyraźnie wiec mamy skierowanie do fizjoterapeuty na 10 zabiegów- na szczęście mam to w pakiecie medycznym z pracy wiec nie będziemy za to dodatkowo płacić, a póki co staramy się sami działać na tyle na ile możemy w domu. Starszak wykazuje dalej elementy zazdrości, ale jest bardzo dzielny i strasznie rozpieszczany glownie przez moja mame, która go bierze wszędzie gdzie może i zapewnia milion atrakcji
Jusi 28 lubi tę wiadomość
-
Laurka wow !! Faktycznie rachunek niezły ! Ale opieka tez raczej inna niż u nas.. no i jedzenie
U nas codziennie po 18 młody robi się jakiś płaczliwy i zasypia nam czasami przed kąpielą a czasem dopiero po jak się zrelaksuje
Ale faktycznie wcześniej zdarzało mi się go budzić a teraz już tego nie robię wczoraj właśnie milam dylemat
Ale muszę powiedzieć ze na prawdę podziwiam Was jak macie jeszcze starsze dzieci jest roboty
Ja tez muszę się do giną umówić bo jeszcze dodatkowo czuje trochę swędzenie i nie wiem czy coś tam się nie Przypaletalo
My dziś w nocy lekko zahaczyliśmy szczepionkę ze szpitala i poleciała ropka, jak młody wstanie to zobacze jak to tam wyglada któraś ma doświadczenie ? Bo to miało zaschnac i odpaść chyba z tego co pamietam.. nie wiem co z tym teraz i chyba zadzwonię do położnej później.
A teraz idę spać dalej póki mały tez śpiocha:D
-
Lubieswieczki u nas samo peklo i ropka zostala na ubranku. Takze chyba nic sie nie powinno z tym dziac.
U nas zwykle maly ma aktywnosc pod wieczor wiec na kapiel nie budze bo nie spi.
Ja jutro do gina jade na wizyte i na zakupy
Matka polka ma wychodne u nas maly szykuje sie do przesypiania calych nocek bo jak zje o 20 to dopiero o 3 go karmieLubieswieczki lubi tę wiadomość
-
Ja tez nie wybudzać na kąpiel, szczęśliwie zawsze o tej porze ma czas aktywności, myjemy ok 19.30-20. U nas z brzuchem chyba pomału wychodzimy na prosta, jeszcze się czasami krzywi przy karmieniu ale wystarczy często odbijać i jest dobrze. Co do przesypiania nocek to nasz jak u Agusi zjada o 20 i śpi do 2.30-3, karmienie i znowu w kimono do ok 8, wiec można się wyspać. Całe szczęście starszak jak ma na 8 do szkoły to mąż ogarnia jego i córę do przedszkola a ja tylko we wtorki muszę zawieść na 8.40. Mam w nim duża pomoc od początku, z reszta przy każdym dziecku tak było. W tygodniu działamy na autopilocie i rutynowo, za to w weekendy mam w domu pierdolnik jak wszyscy są na miejscu😀
Mati 16.07.2009
-
Ja swojego nie muszę wybudzać bo zawsze na wieczór i rano nie spi. A jak mamy cieższy dzień to kąpiel sobie odpuszczamy, na śpiocha przecieramy tylko pupke, szyjke i buźke.
Są dziewczyny które dają espumisan?
Jak dajecie i po ile? Przy każdym karmieniu? A ile średnio karmień na dobę?Bladzioch 04.01
Beta 07.01 - 206
Beta 10.01 - 650
29.01 -serduszko
Maluszek urodzony 12.09.2019 -
łania wrote:Dziewczyny, czy u was na brzuchu jest jeszcze linea negra? U mnie cały czas, pępek w środku też brązowy...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 15:17
10.09.2019 Marcel -
łania wrote:Dziewczyny, czy u was na brzuchu jest jeszcze linea negra? U mnie cały czas, pępek w środku też brązowy...
I dziekuję za odpBladzioch 04.01
Beta 07.01 - 206
Beta 10.01 - 650
29.01 -serduszko
Maluszek urodzony 12.09.2019 -
Lania jeszcze Tobie odpisze na wczesniejszego posta odnosnie ukonczonych 6. tygodni.
Dowiedzialam sie, ze w urlopie z ktorego korzystam (wprowadzony w zycie przez Stan Nowy Jork dopiero 2 lata temu) moge miec 10 tygodni! To sie wydaje w Polsce jak jakis niesmaczny zart, ale ja jestem ogromnie szczesliwa, bo kazdy dzien i tydzien sie licza! Z Gaja mialam byc w domu 6 tygodni, ale bylam 9 lub 10 (z 12 mozliwych), bo ona tego potrzebowala i to byla znaczna roznica.łania lubi tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya