X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2019, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2020, 21:40

• Laurka Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki u mnie nie ma takiego "problemu". Po tym jak mala odespala porod, kiedy to bylo trzeba budzic na karmienia, nie spi dluzej niz 20 minut. No chyba, ze lezy na mnie - wtedy moze tak dlugo, tylko ja jestem uziemiona. Ale kapiel wychodzi co wieczor o stalej porze miedzy 19:00 a 19:30.

A swoja droga jak sie ma tak zaangazowanego starego to faktycznie nic tylko robic wiecej dzieci! 👍😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2019, 23:55

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 23 października 2019, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z amerykanskich ciekawostek Wam napomkne, ze tutaj nie robi sie rutynowego USG bioderek u niemowlakow (musza byc do tego wskazania).

Ciekawostka numer 2 jest taka, ze dostalam list od ubezp. medycznego z wyszczegolnieniem uslug w szpitalu na porodowce. Wszystko wynioslo z grubsza okolo 12 tysiecy dol.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Dziewczyny budzicie dzieci do kąpieli ?
    U nas są dwie dłuższe aktywności dziennie i ta druga przypada szczęśliwie przed kąpielą. Ale fakt faktem, zdarzyło się, że wybudzaliśmy. Może dlatego teraz Miśka sama przed kąpielą już czuwa.

Laurka, tyle pieniądzów 🙈 Az strach, gdy człowiek nie ma ubezpieczenia... A co do usg bioderek, to jak wiemy, co kraj, to obyczaj. Podobnie jest teraz w Polsce z asymetrią ciała i obniżonym napięciem mięśniowym- kiedyś o tym się nie mówiło a teraz non stop słyszę, że z powodu powyższych wad (?) większość dzieci, które znam wysyłanych jest do fizjoterapeutów. Oczywiście nie bagatelizuje tego typu spraw i mam świadomość następstw, gdy się to zaniedba, ale mam też wrażenie, że na dzieciach najłatwiej się zarabia 😏

Sylwiu lubi tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• łania Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 05:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka koszt spory, aż poszukam rano dostępu do nfz, żeby zobaczyć ile mój wyniósł, ale jeśli dobrze pamiętam to poprzedni poród był w okolicach 3000-3400 zł.

Ja nie wybudzam, zazwyczaj nie śpi wieczorem, a jak spała raz czy dwa to sobie darowałam.
    U nas dalej brak rytmu dnia, a szczególnie poranka, najczęściej do 14 (bo wtedy mniej więcej idziemy na spacer) śpi z pół godziny na raty, a czasem się zdarzy, że z 1-1,5h. Wieczorem potrzebuje drzemki tak koło 19 i ma duży problem, żeby się wyciszyć. Ostatnio wtedy bardzo dużo płacze, nawet noszenie nie pomaga. No i mamy też nocną aktywność koło 3-4, trwa średnio z 1-1,5h, chociaż wczoraj nie spałyśmy 2,5... Dziś dodatkowo starsza do nas przyszła i z pół godziny rozmawiała. Czekam aż uśnie, żeby ją mąż wyniósł.

U nas skończone 6 tygodni, od 4 dni znowu leciutko plamię. Muszę się do gina umówić, ale wizyta pewnie za jakieś 3 tygodnie będzie.

Mila wszystko przyjdzie z czasem. Moja starsza była bardzo wymagająca, ale ja sobie wcześniej założyłam, że chcę 2 lata różnicy i gdyby nie to, to bym prędko się nie zdecydowała. Jest ciężko, ale absolutnie nie żałuję 🙂

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 05:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusi- piękne zdjęcie i cudowna malutka. Będziecie mieć naprawdę ekstra pamiątkę!🥰

Laurka- brawo za wagę! Enya idzie na masę :D co do kosztów porodu nie jestem zdziwiona bo akurat mam koleżankę w USA, ale pamietam ze jak to pierwszy raz usłyszałam to prawie mi oczy z orbit wyszły haha😳

Agusia- super rośnie mały kawaler :) moja podobnie od wagi urodzeniowej przykoksila!💪🏼

Lubieswieczki- ja nie budzę. Jeśli śpi o tej porze co zazwyczaj kapie to po prostu czekam- wczoraj się przebudziła koło 21:20 to ja szybko na chwile wsadziłam i koło 22 już spała znowu 😊

Oleczka94- pięknie Marcel rośnie 🥰

Lania- miałam podobnie z krwawieniem. Już był spokój, byłam na wizycie w 6tyg i było wszystko ok, po czym żywa krew w 7tyg (ale nie jakoś dużo, tylko ze pare razy się zdarzyło w trakcie dnia). I znowu spokój od tego czasu. Oszaleć można, ale myśle ze jeszcze coś tam się oczyszczało, czy się przeforsowalam po prostu.

Mańka- uwielbiam Cię czytać! ❤️

Hej dziewczyny!
    Melduję się, u nas o 5rano wjechał odkurzacz bo niestety malutka ma trochę kataru i o ile w dzień jest ok o tyle w nocy w pewnym momencie się trochę meczy i musieliśmy jej odciągnąć. Teraz ładnie śpi, a ja jestem po herbacie i nie mogę zasnąć 😂☕️

U nas dni bardzo intensywne bo oprócz malutkiej jest jeszcze starszak, ja wróciłam na studia i już jestem po pierwszym zjedzie a w ten weekend mam kolejny no i tak się bujamy od zajęć dodatkowych przez skoki rozwojowe i inne obowiązki domowe 🙈
    Odpukać malutka jak nie ma skoku jest super kochana dziewczynka, świadome uśmiechy już mi śle pare razy dziennie.
    Wczoraj skończyła 2miesiace (Jeny, kiedy ja się pytam?🤦🏼‍♀️) Ostatnio byłam z nią u pediatry i w ciągu tych dwóch miesięcy od wagi urodzeniowej jesteśmy na plusie o 1800g i wazy aktualnie 4880g- w pierwszym miesiącu przybrała 1.2kg a teraz 620g. Dostaliśmy skierowanie do chirurga ogólnego bo mała ma naczyniaka w miejscu intymnym na dole ale to tylko do obserwacji bo duza szansa ze zniknie z czasem sam, dodatkowo na usg bioderek i usg główki bo po porodzie były torbielki w główce i teraz będą sprawdzać czy się wchłonęły. Niestety wyszła nam tez asymetria dosyć duza strony prawej, która sama widziałam dosyć wyraźnie wiec mamy skierowanie do fizjoterapeuty na 10 zabiegów- na szczęście mam to w pakiecie medycznym z pracy wiec nie będziemy za to dodatkowo płacić, a póki co staramy się sami działać na tyle na ile możemy w domu. Starszak wykazuje dalej elementy zazdrości, ale jest bardzo dzielny i strasznie rozpieszczany glownie przez moja mame, która go bierze wszędzie gdzie może i zapewnia milion atrakcji :)

Jusi 28 lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wow !! Faktycznie rachunek niezły ! Ale opieka tez raczej inna niż u nas.. no i jedzenie :)
    U nas codziennie po 18 młody robi się jakiś płaczliwy i zasypia nam czasami przed kąpielą a czasem dopiero po jak się zrelaksuje :)
    Ale faktycznie wcześniej zdarzało mi się go budzić a teraz już tego nie robię :) wczoraj właśnie milam dylemat :)

Ale muszę powiedzieć ze na prawdę podziwiam Was jak macie jeszcze starsze dzieci :) jest roboty :)

Ja tez muszę się do giną umówić bo jeszcze dodatkowo czuje trochę swędzenie i nie wiem czy coś tam się nie Przypaletalo :/

My dziś w nocy lekko zahaczyliśmy szczepionkę ze szpitala i poleciała ropka, jak młody wstanie to zobacze jak to tam wyglada :/ któraś ma doświadczenie ? Bo to miało zaschnac i odpaść chyba z tego co pamietam.. nie wiem co z tym teraz i chyba zadzwonię do położnej później.

A teraz idę spać dalej póki mały tez śpiocha:D

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka niezła suma :D

Lubieswieczki no to się nie dziwię, że myślisz o drugim skoro masz taką pomoc. Mój chłop nic nie ogarnia...

Co do kąpieli to nie wybudzany, ale też nie kąpiemy codziennie

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki u nas samo peklo i ropka zostala na ubranku. Takze chyba nic sie nie powinno z tym dziac.
    U nas zwykle maly ma aktywnosc pod wieczor wiec na kapiel nie budze bo nie spi.
    Ja jutro do gina jade na wizyte i na zakupy :)
    Matka polka ma wychodne :) u nas maly szykuje sie do przesypiania calych nocek bo jak zje o 20 to dopiero o 3 go karmie ;)

Lubieswieczki lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie wybudzać na kąpiel, szczęśliwie zawsze o tej porze ma czas aktywności, myjemy ok 19.30-20. U nas z brzuchem chyba pomału wychodzimy na prosta, jeszcze się czasami krzywi przy karmieniu ale wystarczy często odbijać i jest dobrze. Co do przesypiania nocek to nasz jak u Agusi zjada o 20 i śpi do 2.30-3, karmienie i znowu w kimono do ok 8, wiec można się wyspać. Całe szczęście starszak jak ma na 8 do szkoły to mąż ogarnia jego i córę do przedszkola a ja tylko we wtorki muszę zawieść na 8.40. Mam w nim duża pomoc od początku, z reszta przy każdym dziecku tak było. W tygodniu działamy na autopilocie i rutynowo, za to w weekendy mam w domu pierdolnik jak wszyscy są na miejscu😀

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Jaga94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swojego nie muszę wybudzać bo zawsze na wieczór i rano nie spi. A jak mamy cieższy dzień to kąpiel sobie odpuszczamy, na śpiocha przecieramy tylko pupke, szyjke i buźke.
    Są dziewczyny które dają espumisan?
    Jak dajecie i po ile? Przy każdym karmieniu? A ile średnio karmień na dobę?

Bladzioch 04.01
    Beta 07.01 - 206
    Beta 10.01 - 650
    29.01 -serduszko
    Maluszek urodzony 12.09.2019
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaga ja daje dwa razy dziennie, rano i wieczorem po 25 kropli. Teraz już po 15 i powoli schodzimy bo brzuszek już spokojniejszy.

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaga ja daje 10 kropli na noc bo w nocy nie beka na spiocha.
    U nas sie kupa unormowala. Dzis piekna ksiazkowa papka ;)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • łania Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy u was na brzuchu jest jeszcze linea negra? U mnie cały czas, pępek w środku też brązowy...

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łania wrote:
    Dziewczyny, czy u was na brzuchu jest jeszcze linea negra? U mnie cały czas, pępek w środku też brązowy...
    Tak. Slyszalam ze mize wcale nie zniknac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2019, 15:17

10.09.2019 Marcel
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łania wrote:

U mnie to samo

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Jaga94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łania wrote:
    U mnie to samo.
    I dziekuję za odp :-)

Bladzioch 04.01
    Beta 07.01 - 206
    Beta 10.01 - 650
    29.01 -serduszko
    Maluszek urodzony 12.09.2019
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lania tak. To jest powolny proces. U mnie tez nadal jest.
    I nadal delikatnie plamie, mimo ze piaty tydzien leci.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jeszcze mam. U mnie 7 tydzień i dziś trochę krwi... także mega w kratkę. Jak już myśle ze koniec to znów coś się pojawia...

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lania jeszcze Tobie odpisze na wczesniejszego posta odnosnie ukonczonych 6. tygodni.
    Dowiedzialam sie, ze w urlopie z ktorego korzystam (wprowadzony w zycie przez Stan Nowy Jork dopiero 2 lata temu) moge miec 10 tygodni! To sie wydaje w Polsce jak jakis niesmaczny zart, ale ja jestem ogromnie szczesliwa, bo kazdy dzien i tydzien sie licza! Z Gaja mialam byc w domu 6 tygodni, ale bylam 9 lub 10 (z 12 mozliwych), bo ona tego potrzebowala i to byla znaczna roznica.

łania lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
‹‹ 1116 1117 1118 1119 1120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ