Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie maly na mm. Jutro konczy 9 tyg i zjada po 120 mln wody i 4 miarki i starcza mu na 3-4 godz. Tzn jak jest aktywny to max 3 godz a jak spi to nawet i 4,5 godz ma przerwy. Np dzis zjadl o 8 wszystko i jeszcze spi w wozku po spacerku
Co do ubranka to nie wiem jeszcze. My chrzcimy 26.12 i nie mam pomyslu. Zobacze co bedzie w sklepie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2019, 12:20
-
K878 kurcze, ale Wy i tak duzo wiecie. Tutaj nikt mi nie mowi ile szczepow czego. Ani jaka szczepionka. Jesli poprosze po fakcie wydruk co bylo zrobione to sie wtedy dowiem jaki producent szczepionki i tyle.
Co do mody do chrztu to sie nie wypowiem, bo ze wzgledu na rozne wzgledy (moja rodzina w Polsce, tutejsza rodzina meza to protestanci lub ateisci) my chrzcimy pozno. Obie coreczki mialy 1,5 roku jak sie udalo zorganizowac. Juz poprzednio trudno bylo znalezc chrzestnych (jeden rodzic chrzestny, jeden niekatolicki swiadek chrztu), teraz to juz bedzie graniczylo z niemozliwoscia
A sukieneczki mam dwie teraz, bo pierwsza mi sie zawieruszyla i moja mama kupila nowa dla Gai a pol roku pozniej znalazlam te pierwsza haha Nie wiem czy ktorejs uzyje dla Enyi bo podejrzewam, ze ona bedzie miala okolo roczku jak sie zorganizujemy w tym temacie tym razem. A jak nie to sie wkurze i poprosze szefa, zeby ochrzcil byle ktorego dnia w pracy bez zadnych ceregieli 😉😉
Kurcze duzo te Wasze butelkowe chlopaki wciagaja. Jak my podawalismy starszym z butelki moje odciagniete mleko to w tym wieku one na bank tyle nie wypijaly! 80-90 ml moze, ale na pewno nie 120! Wow.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2019, 13:31
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Agusia_pia nie wiem, nie mam pewnosci, bo to maz karmil jak ja w pracy bylam, ale jest taka mozliwosc, ze tak wlasnie bylo 😉
My na mm przechodzilismy po ukonczonym 6. miesiacu. Z Luna okolo 8-9 ona sie odstawila od piersi (normalnie stracila zainteresowanie piersia), a z Gaja laktacja mi siadla jak mala miala pol roku. Ale to sa juz duzo wieksze bobasy niz taki 6-9 tygodni, wiec wiadomo, ze i porcje wtedy wieksze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2019, 13:43
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Kurcze dziewczyny, mój syn to już chyba koło 7 kg będzie ważył. 22.10. na szczepieniu miał 6200 g. Wchodzi w ubranka 68 (czasem nawet 74). Jest na samym cycu. W sumie duży się urodził, bo ważył 4 kg. W poniedziałek skończył 9 tyg. Do spania wkładam mu body i skarpetki. Zawijam go w rożek i tak usypia. Czasem przykryje go jeszcze kocem.
-
nick nieaktualny
-
Moja nosi 62 albo 0-3 msce, ale co pranie coś odkładam. Pieluchy od tygodnia 3, bo 2 jakieś niskie się wydawały. Mała śpi pod kocykiem póki jeszcze nie wierci się na tyle, żeby się nim nakryć.
Swojej małej kupiłam sukienkę z długim rękawem, do tego jest płaszczyk z podpinką i czapeczka. Jutro dokupię grubsze rajstopy i może gdzieś dorwę opaskę. Z chłopcami jest łatwiej, bo teraz mało który ma typowe ubranie do chrztu jak kiedyś, teraz wystarczy sweterek, koszulobody i jakieś ładne spodenki, coś co można ubrać i na inne okazje.
Moja mała wczoraj mało jadła, przez co ja pozalewana chodziłam. W ogóle mam dużo pokarmu i szybki wypływ i żartuję, że mała to nawet ssać nie musi, aby połykała jak zacznie lecieć.Córka 02.2017 ❤️
Córka 11.09.2019 ❤️ -
Laurka, na początku położna daje ulotkę z kalendarzem szczepien, a reszta to własny research i męczenie lekarza na wizytach. Mój m mówi, ze chyba nasze zdjęcia wiszą w przychodni na tarczy do rzutek.
Laurka lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
My mamy skończone 7tyg, nosimy 62 u zaczynamy spodnie 68 /body 68 ma dość długi rękaw dla nas/.
Do spania zakładam body długi rękaw i do niedawna mieliśmy na to tulika /czyli bawełniany otulacz/, teraz w związku z tym że śpi w nocy często na brzuchu zamiast otulacza ma śpiworek cienki. W sypialni mamy ok 20st.
Na spacery chodzimy ok 12, trwają 2-3h, w zależności ile starszak da radę wytrzymać bez obiadu. Niestety spacery późniejsze nie wchodzą w grę bo strasznie śmierdzi dymem. -
Ja kapalam, kąpiel u nas jest codziennie, to stały element dnia. Wasze dxieviaki tez uwielbiają masaże? Bo mój synio to ekstazyvdostaje jak go smaruje olejkiem i robie masazyk😀 dziś jak go położyłam na brzuchu to tak sztywno głowę w górze trxymal ze szoku byłam. Z każdym jest inaczej, pozostała dwójka raczej nie lubiła mizianka😀
Mati 16.07.2009
-
nick nieaktualny
-
Mila wrote:Mama staszka pytałam o kąpiel po szczepieniu a nie przed 😉 Laurka sama nie wiem jakie miałam obawy, jak dziecko może goraczkowac to nie chciałam po prostu zaszkodzić. Ale koniec końców wykąpalismy 😉
Ach, źle doczytałam. W każdym razie, my syna kąpaliśmy codziennie niezależnie od wydarzeń. Teraz córkę pewnie też, choć jeszcze jesteśmy przed szczepieniami -
Ja nie chce zapeszac, ale powoli zaczynam dostrzegac swiatelko w tunelu. Jest jakis progres. Enya w ciagu dnia miala kilka drzemek, kiedy to nawet godzine sama lezala. Ale byly tez i takie momenty, ze trzeba bylo koniecznie wziac na rece 😉
Noce bez zmian: albo lezy na mnie albo nie ma spania tylko momentalny placz.
Powoli zaczyna tez odkrywac, ze ma glos i mozna nim zrobic "gu!" a nie tylko drzec gardlo na caly regulator 😅
Po kapieli byl duzy spokoj i cierpliwosc w trakcie ubierania i wlasnie proby gugania.
Zauwazylam tez, ze jak ma moment spokojnego czuwania to uwazniej slucha czy tez nasluchuje 😊k878, Jusi 28 lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
k878 wrote:Laurka, na początku położna daje ulotkę z kalendarzem szczepien, a reszta to własny research i męczenie lekarza na wizytach. Mój m mówi, ze chyba nasze zdjęcia wiszą w przychodni na tarczy do rzutek.
Swietny tekst z ta tarcza 😂😂😂08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya