X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusi, oj to są ciężkie dylematy. Kuzynka lata temu miała ten sam problem, ale "świadomość laktacyjna" była znacznie mniejsza. Kuzynka widząc, że syn ma swojego ulubionego cycka nic z tym nie zrobiła i młody jadał, tak, jak lubi. W efekcie jej piersi są widocznie asymetryczne.

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tere-fere wrote:
    Jusi dawaj jej zawsze na początku tą pierś której nie lubi. Przemęcz ją chwilę, póki ma siły ssać mocno, a potem podawaj drugą pierś, z której łatwiej leci. Wtedy nawet jeżeli tej "trudniejszej" nie opróżni to może pobudzi w niej laktacje bardziej, a tą "łatwiejsza" i tak się naje nawet gdyby już nie miała tyle sił, skoro jest w niej dużo mleka i fajnie leci 😊

Wlasnie tak robie za kazdym razem lub gdy spi to wtedy dłużej ssie tą piers chiciaz. A tak to krotko bo zaraz sie denerwuje placze i dupa. I mleczka jest tam malo niestety.... staram sie walczyc z tym albo laktatorem bede probowala tez jakas opcja...

Boje sie tej asymetri pozniej kurczę.

tere-fere lubi tę wiadomość

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusi moj maly zanim zalapal w ogole jak sie je(trwalo to miesiac, kazde karmienie po 3-4h bo usypial zanim zdazyl cos zjesc, a zaraz budzil sie glodny) to jesli w ogole ciagnal to tylko z jednego cyca, pktem o asymetri uswiadomila mnie moja mama. Zaczelam kombinowac rozne pozycje do karmienia i wiedzialam juz w jakiej zlapie tego trefnego cyca. Problemem u mnie bylo moze zle przystawianie, albo poprostu maluszek sie uczyl. Az w koncu pewnego dnia totalnie wyczerpana dalam tego cyca na odwal sie(nie w pozycji jak zawsze) i bum! Poszlo od razu.

Jak u mnie tryska mlekiem na wszystkie strony to maly wypluwa piers, widocznie woli ssac(ma straszna potrzebe ssania). Ostatnio nawet juz ssie rece, potem krzyk. Wiec idzie w ruch cyc albo smok. :-( z tym drugim gorzej bo sie krzywi. Za to jak ssie cyca, poprostu ssie a poleci mleko to jest bulwers, pozycje nie doopisania, kopniaki, wiercenie sie😂 co troche mnie boli bo zalozylam wczoraj kolczyk do pepka😀

Swoja droga ciekawe jak to jest ze maluszek wie jak ssac zeby szlo mleko, a jak ssac zeby tylko ssac... ciekawe🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:59

Jusi 28 lubi tę wiadomość

10.09.2019 Marcel
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    Hmmm no masz rację! Nie wiem skąd u mnie ta myśl, że wykluczenie laktozy pomoże na zmiany skórne. Teraz tak doczytuję i uczulenie na laktozę powodować może problemy trawienne. Muszę się dokształcić w temacie. 🙈

Dziewczyny, a czy któraś z was używa nawilżacza powietrza i może coś polecić? Dopiero przy dziecku wpadłam na to, jak sezon grzewczy wpływa również i na mnie a jak zbawienny może okazać się właśnie nawilżacz. Ewidentnie mamy zbyt suche powietrze. Na razie ratuję nas mokrymi szmatkami na kaloryferach, ale chciałabym coś bardziej profesjonalnego i nie za miliony montet.

I postanowiłam, kupuję chustę kółkową, taką po domu. Potrzebuję czasami coś poogarniać a towarzyski charakter młodej trochę mi to utrudnia 😅
    Podpinam sie pod pytanie apropo nawilzacza. Tez mamy strasznie sucho w mieszkaniu przez ogrzewanie. Lubie ciepelko dlatego jak pani polozna powiedziala mi ze mam skrecic ogrzewanie (bo jak weszla to powiedziala ze buchlo jej goracem w twarz) bo najlepsza temp dla maluszka to 16-20stopni, serio....?! Nie wyobrazam sobie tak marznac😣 a mieszkam na wyspach gdzie ciagle leje.... a mimo to susza!😀

10.09.2019 Marcel
  • k878 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ze starsza było tak ze nam obu bardziej pasowała prawa i rzeczywiście częściej z niej karmiłam. Przez pare miesięcy była większa a jak młoda skończyła 9 mcy to bank już były równe.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • RudaAnna Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez karmienie było przeważnie z jednego cyca bo dla mnie łatwiej było tak łapać ale patrząc w lustro jak zauwazylam ze jedna piers duzo większa a druga mniejsza (zawsze miałam różnice ale nie tak ) to się przestraszyłam ze tak zostanie i teraz na chama daje na zmianę ale Mały się wkurza bo doprowadziłam do takiego stanu ze mało tam mleka (nawet laktatorem sprawdzałam) wiec tez daje najpier ja ile pije tyle pije a potem zmiana na ta lepsza by dojadl porządnie.. ah sama sobie zaszkodziłam.. k878 ale mam nadzieje ze tak jak u ciebie sie jakoś wyrówna

15.08.19r. Wojciech ❤️
  • Jaga94 Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2019, 02:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nawilżacz taka żabkę, chyba jeden rodzaj jest na allegro. Kupiłam na próbe bo nie droga, a opinie były ok. I jestem zadowolona :-), tylko dlaczego ta woda tak się szybko kończy :-). Trochę ciężko napełnia się ją z powrotem ( czytaj: czasem jak się spieszę potrafię coś rozlać). Dużą ma opcję mocy, a jak się woda skończy sama się wyłacza, co mnie nie doprowadza do stresu :-).

A chuste kółkową też kupiła, ale narazie chyba mój jest za mały, albo raczej ja nie potrafię sama jej zawiązać dobrze jak maluch na brzuchu i mi zjeżdza. Ale myślę, że jak będzie sztywniejszy to będzie lepiej :-).

Mańka lubi tę wiadomość

Bladzioch 04.01
    Beta 07.01 - 206
    Beta 10.01 - 650
    29.01 -serduszko
    Maluszek urodzony 12.09.2019
  • PierwiastkaZuza Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2019, 02:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wprawdzie karmię z obu piersi, ale moja siostra 16 lat temu przez rok karmiła z jednej. Ostatnio mi mówiła, że w czasie laktacji różnica była spora między piersiami, natomiast jak skończyła karmić to się wyrównało.

Marianka ❤️
    201909034765.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 03:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wyrobiony nawyk, zeby karmic z obu piersi naprzemiennie bez faworyzowania jednej. Jak jedna zostanie oprozniona to wtedy widac roznice miedzy piersiami. A tak poza tym to nie ma u mnie asymetrii.

U nas dziwny wieczor. Najpierw wielki sukces, bo mala pospala sama w gondoli tak, ze normalny obiad zrobilam oraz go zjadlam z cala rodzina przy stole. Ale potem juz jeczenie i wielkie oczy. O 19:15 juz byla wykapana i teraz juz prawie 2 godziny walka, zeby ululac a ona caly czas oczy jak 5 zlotych! Nie chce piersi, nie prezy sie, nie placze tylko przytomna jest wyjatkowo i steka troche jakby jej niewygodnie bylo albo jakby probowala beknac a nie mogla, wiec ja nosze do odbicia. Moze teraz juz w koncu padla. Maz dzisiaj byl w domu wieczorem ale nie doczekal sie mnie i padl. Ten nowy biustonosz to sie predzej zakurzy! 😩

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • łania Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka ja to miałam pisać, żebyś lepiej ten bordowy biustonosz jak najszybciej wyrzuciła 😁 tak na wszelki wypadek 😁

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Ane_ta Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Co do nawilżania powietrza to pediatra mi mówiła , że najlepszą opcją jest położenie mokrej pieluszki na grzejnik. Ja w zasadzie w pieluszki się nie bawię . Mamy nawilżacz z duki, bo w domu sucho jak na Saharze

Ja też karmię z jednej piersi , a z drugiej staram się ściągać laktatorem. Czas się wsiąść za siebie i powoli to zmieniać .

Laurka wyjątkowy egzemplarz Ci się trafił , chociaż wyczuwam lekki progres ;)

• Leksi Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie podobnie - mała upodobała sobie jedną pierś, nie powiem mi też z niej dużo wygodniej karmić i pojawiła się lekka asymetria, a co za tym idzie mniej mleka. Teraz na każde karmienie najpierw podaje jej tą nielubianą pierś, przemęczymy się i przechodzimy na drugą.

Też zastanawiam się nad kupnem nawilżacza, znalazłam taki -> Philips HU4801/01, ma dobre opinie :)

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • k878 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy oczyszczacz z funkcja nawilżania. Sharpa, ale nie powiem wam jaki model

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • łania Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zastanawiam się nad nawilżaczem. Ostatnio ktoś w internecie polecał MesMed MM 727 Volcano, niedrogi, muszę poczytać o nim. Mąż zabrał córkę do biblioteki, mała zasnęła a ja w 1,5 h zrobiłam to i czym myślę już od miesiąca i w dzień nie mam jak, a w nocy sił.

Co do spacerów to wcześniej wychodziłyśmy 13-14, ale teraz po zmianie czasu koło 12, czego nie lubię, bo później w domu nam się wieczór ciągnie. Gdyby nie te 4 piętro to byśmy wychodziły 2 razy, wczoraj właśnie byłam u mamy i wracając mała zasnęła, a my spędziłyśmy jeszcze godzinę na placu zabaw od 16.30.

Dziś mija 8 tygodni a ja dalej plamię... Niby wkładka wystarczy, ale co sikanie to krew na papierze. Wizyta dopiero za 3 tygodnie. Plamicie jeszcze?

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2020, 22:56

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2020, 22:57

• Mańka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny ❤️. Poczytałam o tych nawilżaczach i właśnie zamówiłam Hyundai Hum 770. Zastanawiałam się jeszcze nad Eldom 5nu, ale nie ma zbytniej różnicy, więc mąż stwierdził, że chociaż na takiego Hyundaia nas stać 😂

Łania, jutro mija 6tyg od porodu i też plamię. Raz mniej, raz bardziej, ale również w zupełności sprawdzają się wkładki higieniczne. A wizyta u ginekologa już za Tobą? Ja idę za tydzień i mam "mega stresa".

Moje dziecię od kilku dni praktykuje nową umiejętność- wkładanie rączek do buzi i ssanie paluszków. Nie wiem, czy dobrze robię, ale gdy ją na tym przyłapię daję w zamian smoka. Mam wrażenie, że łatwiej będzie nam się pozbyć smoczka, niż potem pilnować, żeby nie mamlała paluchów.

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• agjot1979 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miła ja szczepilam infanrix hexa i rotarix na pierwszej wizycie, dwa tygodnie później prevenar 13. Za wszystko razem zapłaciłam ok 800 zł.
    O widzę ze suwaczki wróciły!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 12:56

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Ane_ta Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila my szczepilśmu 6w1 plus pneumokoki na fundusz i rotawirusy płatne . Szczerze mówiąc nie pamietam ile nas to kosztowało.

Lania ja też strasznie długo plamiłam. Miałam nawet nawrót takiego żywego krwawienia i zastanawiałam się czy to przypadkiem nie miesiączka .

Chciałam się Wam pochwalić , że moje dziecię odkryło, że ma rączki. Próbuje łapać maskotki, i dużo do nich grucha. To jest takie rozkoszne, że się rozpływam. Te chwytanie jeszcze mu słabo idzie , ale dzielnie ćwiczy :)

Laurka, Jusi 28 lubią tę wiadomość

• łania Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wizyta za 3 tygodnie. Mój lekarz prywatnie ma terminy jak na nfz, szczególnie, że chciałam wizytę z rana 😂
    Co do łapek to nie zatykaj jej smoczkiem, to naturalne poznawanie ciała, moja też od kilku dni tak robi 🙂

Szczepienia dopiero przed nami, ale bierzemy na nfz, tylko pneumokoki płatne, bo mają 13 szczepów a nie 10 jak te bezpłatne. Co lekarz to opinia, każdy będzie co innego wychwalał

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
‹‹ 1128 1129 1130 1131 1132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ