Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Laurka to wspolczuje ! To dopieroo szybka dziewczyna 🙈 ale wczoraj się pożaliłam a dziś dziecko o 180stopni inne i uśmiechnięte i nawet polezalo sobie grzecznie i jak duzo gaworzylo no szok! Chyba chciał zrekompensować wczorajszy dzień hehe.! A dziewczyny jak u Was dzieciaczki przewracają się już z plecków na brzuszek ? Wiadomo ze każde inaczej się rozwija15.08.19r. Wojciech ❤️
-
Dzisiejszy dzien i u nas duzo lepszy aczkolwiek drzemki byly dwie po 30 minut i tylko na mamusi. Takze ten. Ale zdecydowanie lepszy dzien ogolnie.
Moja nadal z pleckow tylko na bok, ale to juz od dlugiego czasu i przelom nie nastapil jeszcze.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Mój na razie z plecków na brzuszek. I też zasypia ze smoczkiem i z pieluchą za to szybko. Często nawet nie na rękach tylko jak leży to smoczek, pielusia, na boczek go przekręcam i dziecko spi. Próbowałam właśnie go uśpić bez smoczka i nie ma na to szans... No ale cóż, jeszcze zdąży się odzwyczaić.
Ja jednak zacznę rozszerzać dietę po 4 miesiącu. 8 lat temu tak rozszerzałam i nie uważam żeby dziecku miało to zaszkodzić. A przy butelkowych dzieciach to wygoda bo na wyjazd z domu zamiast całego zestawu czyli woda, butelka, proszek i kombinowania jak to zrobić np w samochodzie to wystarczy banana dać albo marchewkę ze słoiczka nawet i luz.
-
Moj sie obraca na brzuch glownie w lewo na placki probuje ale jeszcze mu nie wchodzi. Na boki sie obraca a zasypia glownie na prawym. To mnie cieszy bo lewa strone glowki ma lekko splaszczona a tak to mu sie wyrownac powinna.
Ja juz daje malemu marchewke dynie i kaszke manna -
Najpierw dziecko się powinno obracać z pleców na brzuch. Odwrotnie to dopiero za jakiś czas moja costam próbuje, przez lewe ramię się obrócić, a prawe to chyba odpoczywa^^ ale na nic nie naciskam, nie zmuszam jej. To i tak bardzo szybko. Byłyśmy 2.01 U rehabilitantki z tą lekką asymetrią, którą ćwiczyłyśmy i już wszystko zniknęło. Jak mówiłam że zaczęła się trochę obracać to lekarka uznała że szybko i że jeszcze ma czas, żeby nie przyspieszać. Sama zacznie jak będzie gotowa
My za to mamy regres snu. O ile zawsze po te 11-12 h ciągiem spała, tak teraz od 2 budzi się co 1.5-1 h. Pocyca chwilę i zasypia. A ja wtedy nie mogę zasnąć;/ i zanim zasnę to ona znowu wstajeLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
U nas chyba skok rozwojowy od soboty, bo nie dość, że cały dzień niespokojna marudna, to jeszcze zaczęły się problemy z wieczornym usypianiem, które trwa godzinę albo i dłużej, oczywiście przy akompaniamencie marudzenia i płaczu. W ciągu dnia trzy drzemki, dwie po 15 minut i dłuższa w wózku około godzinę. Także jest ciężko.
Co do obrotów to moja się obraca głównie z pleców na bok, czasami na brzuszek, ale nie umie jeszcze przełożyć rączki.
Lena : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g -
alex0806 wrote:Najpierw dziecko się powinno obracać z pleców na brzuch. Odwrotnie to dopiero za jakiś czas moja costam próbuje, przez lewe ramię się obrócić, a prawe to chyba odpoczywa^^ ale na nic nie naciskam, nie zmuszam jej. To i tak bardzo szybko. Byłyśmy 2.01 U rehabilitantki z tą lekką asymetrią, którą ćwiczyłyśmy i już wszystko zniknęło. Jak mówiłam że zaczęła się trochę obracać to lekarka uznała że szybko i że jeszcze ma czas, żeby nie przyspieszać. Sama zacznie jak będzie gotowa
My za to mamy regres snu. O ile zawsze po te 11-12 h ciągiem spała, tak teraz od 2 budzi się co 1.5-1 h. Pocyca chwilę i zasypia. A ja wtedy nie mogę zasnąć;/ i zanim zasnę to ona znowu wstaje
Alex odwrotnie: Najpierw z brzuszka na plecki.
Zeby sie obrocic z plecow na brzuch to juz trzeba miec silniejsze miesnie plecow i szyi. Z brzuszka na plecki do czesto glowka przewaza 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2020, 20:16
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Moja malutka za to nic nie potrafi nawet na brzuszku nie leżała zbyt wiele bo z tą szyną na bioderka jest niemożliwe i bardzo nie wygodne więc my to wogle w tyle z tym jesteśmy ale myślę jak tylko jej to ściągną to wtedy szybko nadrobimy to. W środę pierwsza kontrola po 3miesiacach noszenia tego... Proszę o kciuki dziewczyny żeby nam to zdjęli juz 😉
-
Jusi trzynam kciuki. :*
Ja dzwonilam do rehabilitantki i nie jade juz z malym. Ladnie sie obraca. W sob mielismy wizyte u ortopedy. Wszystko ok.
Ja walnelam sobie Tabate. dalam rade zrobic 2/3 treningu i padlam. Ale na pierwszy raz i tak dobrze.Jusi 28 lubi tę wiadomość
-
Jusi kciuki za zdjęcie tego ustrojstwa, oby już było dobrze. Mój syn chyba zakończył ostatni skok rozwojowy który z przerwami trwał chyba ze 3 tygodnie! Znowu ładnie śpi w nocy i chyba mamy rytm dnia z jedna dłuższa drzemka i dwiema krótszymi. Zaczął się obracać na boki i czyni pierwsze próby obrotu z pleców na brzuch, produkuje hektolitry śliny i jakieś nowe dźwięki brzmiące jak połączenie bulgotania i brzeczenia😀
Alex u was to pewnie skok, pocieszę ze te gowniane nocki trwały ok tygodnia i były ostatnim etapem skoku, może u ciebie będzie podobnie.Jusi 28 lubi tę wiadomość
Mati 16.07.2009
-
A moj widać ze nie dojada cyca (karmie tylko jednym bo do drugiego nie chce ) spróbowałam mu dać mm i umie wypic 60-90ml i teraz pytanie do dziewczyn które karmią cycem i mm czy trzeba dziecko przepajac woda ?? I drugie czy to ważne ze najpierw naleje wodę a potem wsypie mleko do butelki czy jak zrobię odwrotnie mleko a potem wodę czy to tez dobrze ?? To moje pierwsze robienia mleka dla małego i mam zagwozdke ?15.08.19r. Wojciech ❤️
-
Laurka jestem pewna że najpierw z pleców na brzuch byłam z młodą u rehabilitantki. Poczytaj sobie nawet na mama fizjoterapeuta tutaj masz link
https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/01/22/obroty-krok-po-kroku/
Agjot ja mam nadzieję że to już końcówka tego skoku. Bo niby od 15 do 19 tygodnia trwać może. I to tak falami jej humorki się zmieniają. Slini też się mega mocno ale to już od dawna. A dźwięki takie wydaje jakby wszystkim rozkazywać chciała ;p Dzisiaj już tylko pobudka przed 4 i później po 6, ale dospała ze mną w łóżku jak mąż poszedł do pracyWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2020, 09:20
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Alex, masz racje w kwestii turlania tyle ze dziecko robi to świadomie. A dużo dzieci robi bach bo za wysoko się podnosi i głowa przeciąża dlatego Laurka tez masz racje. Mojej starszej się to w pewnym momencie spodobało i celowo się przechylała na boki aż rąbnęła na parkiet i zabolało...
Ja dziś wyszłam bez dzieci😱 na pobranie krwi 😂
Ruda, jak zaczniesz podawać to możesz szybko skończyć kp. Może to chwilowe, kryzys laktacyjny? Może żarłok polubil nowy smak?jesli dobrze przybiera to ja bym nie szła w mm.
Pompon, czekam na info od ciebie jak sobie radzisz, glownienpsychocznie bo fizycznie to wiadomo ze jak każda, ogarniasz bo musisz...Laurka lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019