X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem logopedą, obejrzyj is Ali.jacz o kubkach, tam jest wszystko wyjaśnione.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Laurka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Nie jestem logopedą, obejrzyj is Ali.jacz o kubkach, tam jest wszystko wyjaśnione.

Sorry ale nie wiem co to znaczy. Ty poruszylas kwestie, dlatego do Ciebie kieruje pytanie.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Is - instastory, pisałam już w poprzednim wpisie.

Ale ogólnie to nie jest wiedza tajemna, np https://alaantkoweblw.pl/jaki-bidon-dla-dziecka-czesc-2-alaantkoweblw/

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Mańka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staram się na bieżąco wysyłać dziadkom zdjęcia, filmiki. Młoda zmienia się z dnia na dzień, więc to naturalne, że oni też chcą być częścią tego wszystkiego. I gdy przychodzi czas spotkania, to zwłaszcza teściowa ma tendencje wyrywania mi dziecka z fotelika już w drzwiach. I tu zaczyna się płacz, bo przecież dziecko nie wie co się dzieje. Teściowa już mlaszcze, że młoda na dzień dobry jej płacze. Nie widzi w tym swojej winy, nie dociera, gdy proszę i tłumaczę, by tak nie robiła. Najważniejsze jest to, że ona jako babcia tak bardzo się stęskniła. Wtedy wkraczam ja, uspokajam młodą, daje jej czas na oswojenie się. W międzyczasie słyszę, że to nie do pomyślenia, żeby dziecko uspokajało się noszone na rękach. Gdy sytuacja jest opanowana zaczyna się: a zaśmiej się, a przewróć, a powiedz coś- na filmikach przecież tak robi. No mówię, traktują moje dziecko, jak tresowanego pudla. A na koniec i tak usłyszę powiedziane z żalem, że Młoda, to tylko tak do mnie lub do męża, że będziemy mieć problem bo dziecko boi się innych osób. 🙄

Jestem z wykształcenia pedagogiem, wiem, jak działa psychika takiego maleństwa. Jestem też córką i synową i bardzo mi przykro, że akurat w naszych matkach mamy z mężem najmniej zrozumienia. Sypią radami, jak z rękawa a zapominają o podstawowej rzeczy, jaką jest wsparcie dla młodych rodziców.

Ok koniec tematu, bo od wizyty u teściów minęło kilka dni a ja to wciąż przerabiam i was tym zadręczam 🤪

Gomerko, dzięki za namiar na Ali.jacz. Obserwuję mamę ginekolog, czasami tam pojawiają się artykuły od Alicji i zawsze czegoś fajnego można się dosiedzieć. Już polubione i zagłębiam temat 👍

Jeśli chodzi o "co do picia", to stawiam na wodę źródlaną. Z mężem pijemy kranówkę, więc nie wyobrażam sobie poić dziecka słodkimi napojami skoro sami tego unikamy. Czasami, jak przemywam dziąsełka, to moczę gazik bardziej wodą, żeby coś tam Młoda sobie pomamlała bardziej i widzę, że się jej to podoba 😂

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• łania Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksi ząbków nie widać. Kupy dalej zielone, ale trochę już lepsze. Niestety to od alergii. Wcześniej małej pojawiły się suche plamki na twarzy, teraz są większe i już na całym ciele. Eliminuję u siebie nabiał i zobaczymy czy tylko o niego chodzi.

Moja mała jest tylko na piersi. Butli nawet nie podawałam, bo nie było potrzeby. Na dniach wjedzie bidon ze słomką. Starsza w pół roku umiała zaciągnąć. Mamy jeszcze doidy cup. Podawać będę wodę, nawet jak nie będzie chciała, to konsekwentnie będę proponować. Soki po roku.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2020, 08:00

• agjot1979 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maluch dziś kończy pół roczku!❤️ Z tej okazji mamy kolejny katar, policzyłam sobie który i wychodzi ze 6! Czyli odkąd się urodził co miesiąc jest katar! No ale przy starszakach to raczej normalne. U nas dziadkowie podchodzą spokojnie, pewnie dlatego ze dla moich teściów to 10 wnuk a dla mojej mamy 4. Mimo to nigdy nie pamietam żeby ktokolwiek z rodziny obwiniał dziecko czy rodzica ze maluch nie wita entuzjastycznie obca dla niego osobę, bo w tym wieku to wiadomo ze jeśli nie widzi kogoś codziennie to szybko zapomina. Manka najlepsze co możesz zrobić to robić swoje, jednym uchem wpuszczaj a drugim wypuszczaj. Jeżeli to nie pomoże to zdecydowanie utnij te teksty, to ty jesteś mama i ty znasz swoje dziecko najlepiej.

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Is - instastory, pisałam już w poprzednim wpisie.

Ale ogólnie to nie jest wiedza tajemna, np https://alaantkoweblw.pl/jaki-bidon-dla-dziecka-czesc-2-alaantkoweblw/

Dzieki za link. Jak jest konkretny link do konkretnego artykulu, to zawsze przeczytam, a jak ktos odsyla do Bog-wie-czego, to niestety, sorry, ale nie wszyscy sie bawia w fejsiki i instagramki ;) A tak na marginesie, to my przerobilismy chyba wszystko przez ostatnich 5 lat. I madrosci-madrosciami, a zycie czasem swoje, zwlaszcza jak Ci dziecko wywali/rozleje/pogryzie na strzepy slomke w 20. kubku w przeciagu 2 miesiecy i ciagle wyrzucasz i kupujesz nowe i kasa leci w bloto. Wtedy czlowiek przytomnieje i dochodzi do wniosku, ze lepiej zaopatrzyc sie w cos co DZIALA i sie SPRAWDZA na danym etapie, zamiast sie ciagle frustrowac. Takze ja jestem zwolenniczka zdrowego rozsadku, zamiast demonizowania takich rzeczy jak chocby kubki. Moje dziewczynki pija ze wszystkiego, kubki 360 fantastycznie sprawdzaja sie w samochodzie/podrozy czy gdzies w terenie i latwo sie je myje, czego nie mozna powiedziec o roznych innych naczyniach do picia z zakamarkami. Mysle, ze zeby doszlo do nieodwracalnych zmian czy wad, to naprawde dziecko musialoby miec ten zly kubek w ustach non-stop dzien i noc.

Manka ja tez przesylam dziadkom po obu stronach filmiki i zdjecia, ale nikt na zadnym etapie tak nie podchodzil, ani przy pierwszej wnuczce ani przy trzeciej, wiec mysle, ze to musi byc dana osobowosc.
    A co do noszenia i dziecka uspokajajacego sie na rekach u mamy... - no jak swiat swiatem, kto to slyszal?! xD

Agjot gratki pol roczku! Kataru wspolczuje. U nas tylko starsze przeziebione, Enya ani razu. Mysle, ze zawdzieczamy to piersi.

agjot1979 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielen jestes z nami jeszcze? Jak sie miewasz?

Pom-pon jak zyjesz z twixami? Kupilas Tule w koncu? Nosisz chlopakow?

Zielen lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agjot super gratulacje u nas również niedługo pół roczku.

My byłyśmy u pediatry dzisiaj badania kontrolne.
    Klara waży 7400g i 68cm czyli super 😍

U nas brak obrotu z plecaków na brzuszek pediatra zalecił ćwiczyć pokazał jak i muszę kilka razy z nią poćwiczyc z racji tego że szyna była u nas dwa miesiące noszona mówił że przez to mamy czas ale pomóc jej mogę troszkę. Więc zobaczymy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 16:50

Laurka, agjot1979, Mańka lubią tę wiadomość

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • RudaAnna Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram co gomerka pisała tez słyszałam ze kubki niekapki złe wpływają i mamaginegolog jak i Alicja z instagrama duzo mądrych rzeczy mówią wiec warto je obserwować :) ja po przeczytaniu wielu stron na necie kupiłam kubek doido i kubek treningowy gdzie żadna opcja narazie się nie udaje dlatego tak jak laurka która daje kubki niekapki nie dziwie się zawsze to jest jakieś rozwiązanie , ja narazie podaje wodę z butelki(wiem ze się nie powinno ) co mleko ale i tak nie przepada dlatego spróbuje jeszcze łyżeczka . Prawie przez pół roku miał tylko cyc wiec nie dziwie się ze teraz nie przepada za woda no ale mam nadzieje ze z czasem się nauczy 😊

15.08.19r. Wojciech ❤️
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej najstarszej corce wypadl dzisiaj pierwszy zab! Niespelna miesiac po 5-ych urodzinach! 😀 I dostala tez pochwale w przedszkolu, wiec naprawde historyczny dzien u nas 😉

Jusi 28, Mańka, k878, Zielen lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 01:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam kubek z rurka ale jak to ja w pospiechu nie ogladnelam do konca i patrze dopiero w domu s to jakies dziwne. Wiec... zeby sie napic, a wlasciwie zeby cokolwiek lecialo to trzeba wpierw scisnac zebami, a raczsj dziaslami. Czy wszystkie te kubki maja taka opcje? Nie ma poprostu rurki, jako rurki?😀

A i 2 pytanie. Do mam.chlopcow. nie wiem czy juz pytalam czy nie bo zapomnialam, a jesli tak to trudno ale musze sie powtorzyc. A mianowicie, czy wasze chlopaki sie tez tak przesikuja? Pampers w nocy max 4h na pupie a bok przesikany, gdzie i tak spal na plecach. Zmienilam pampersy, sa z gumka a i tak dupa. Co zmiane pampersa zmieniam tez ubranie. Ehhhh.

10.09.2019 Marcel
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie wypowiem za bardzo bo synka nie mam i nie wiem jak u chłopców bywa ale w sumie u nas na początku tak było też, zmieniłam na inne pieluszki i rozmiar większe i juz nie ma takiego problemu.
    Najpierw były u nas Pampers premium Care nie zdały egzaminu właśnie po nocy dziecko całe mokre
    Teraz są Pampers active Baby chyba te ciemne i juz nie mamy takich niespodzianek

Mańka lubi tę wiadomość

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusi 28 wrote:
    Ja się nie wypowiem za bardzo bo synka nie mam i nie wiem jak u chłopców bywa ale w sumie u nas na początku tak było też, zmieniłam na inne pieluszki i rozmiar większe i juz nie ma takiego problemu.
    Najpierw były u nas Pampers premium Care nie zdały egzaminu właśnie po nocy dziecko całe mokre
    Teraz są Pampers active Baby chyba te ciemne i juz nie mamy takich niespodzianek
    U mnie jest problem w tym ze pampers jako pampers wytrzymuje. Maly poprostu wiecznie przesikuje jeden bok tam gdzie jest zapiecie.

10.09.2019 Marcel
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oh jeśli mowa o pampersach, to przetestowałam większość w poszukiwaniu najtańszych 😅 Najgorsze okazały się Dady a stanęło na Pampers Premium Care. No bo co z tego, że tańsze też niby ok, skoro właśnie u nas niektóre marki po prostu przemakały (wtf), albo kupa z nich uciekała bokiem (o zgrozo) 😂 A dzięki oryginalnym pampersom w ogóle nie przebieramy się w nocy.

Laurko, gratulacje dla Luny, strata pierwszego zęba, to nie byle co ❤️

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczko na przemoczonego pampersa w nocy jest kilka trikow:
    1) Zaloz o 1 rozmiar wiekszy niz dotychczas;
    2) Zaloz 2 pieluchy na noc;
    3) Mozna kupic wklady do pieluch zwiekszajace absorpcje;

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2020, 13:39

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka a pilnujesz żeby siurek był skierowany na prosto do dołu? Bo mój jak ma gdzieś na bok albo do góry to tez cały obsikany, wiec może tu jest problem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2020, 13:41

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Oleczko na przemoczonego pampersa w nocy jest kilka trikow:
    1) Zaloz o 1 rozmiar wiekszy niz dotychczas;
    2) Zaloz 2 pieluchy na noc;
    3) Mozna kupic wklady do pieluch zwiekszajace absorpcje;
    Ale ze dwa pampersy? 😀

Narazie sprobuje z wiekszym rozmiareem😀

10.09.2019 Marcel
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agjot1979 wrote:
    Oleczka a pilnujesz żeby siurek był skierowany na prosto do dołu? Bo mój jak ma gdzieś na bok albo do góry to tez cały obsikany, wiec może tu jest problem?
    Pilnuje wlasnie wiec tym bardziej jestem zdziwiona. Dokladnie poprawiam go ze 3 razy😂

10.09.2019 Marcel
‹‹ 1193 1194 1195 1196 1197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ