Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
stayaway wrote:Dziewczyny, potrzebuje Waszej pomocy. Przed ciąża nigdy nie miałam problemów z tarczyca. Nawet ostatni wynik ze starań, 03.01, czyli z cyklu, w którym się udało wynosi 1,008. W 9tc pierwszy raz raz robiłam badania krwi i wtedy szok. TSH 3,0. Na następny dzień wizyta u gina (piątek), a za kolejne 2 krótki urlop. Gin prosi nie schizowac i po prostu powtórzyć po powrocie. Tak robię. TSH 1,760, ale zbadalam też hormony tarczycy- ft3 w normie, ft4 0,68 (0,90-1,63). Wystraszona dzwonię do gina co robić, a ten beszta mnie po co robiłam resztę skoro nie kazał i mówi że jeżeli TSH w normie i przed ciąża problemów nie miałam to wszystko gra. Oczywiście za 2 tyg powtarzam badanie, TSH dalej w normie, ale już wyższe 2,007, ft4 identyczne. No to znów schiz, ale mój M mnie uspokaja i mówi, że mam zaufać ginekologowi i to słuchać. Ustępuje i tak robię. Jednak wczoraj byłam zrobić morfologie i mocz na poniedziałkowa wizytę i mówię, a zbadam dodatkowo samo TSH. 2,720!!!! Czyli znów ponad normę, jak przed urlopem. Może z racji tego, że urlop spędzaliśmy w Turcji, przez ten tydzień nawdychalam się jodu nad morzem i było w miarę ok, a teraz znów wysoki 😥. Co robić? Zapisywać się do Endo? Kupić jutro jod w aptece? Czy zaczekać do poniedziałkowej wizyty? Boję się o dzidziusia
Spokojnie, 2.72 to nie jest zły wynik, natomiast stanem optymalnym i najlepszym dla dziecka jest takie do poziomu 1,5. Ja przy takim wyniku jak Twój dostałam euthyrox 25 i ładnie mi zbiło. W stanach np nic nie robi się z tsh do poziomu 4, ale mi wndokrynolog właśnie to tłumaczył tym ze ja sobie poradzę bez problemu, ale największy komfort dzidziuś ma właśnie poniżej tych 1,5. Zobacz jaka dawkę jodu masz w swoich witaminach ciążowych bo zalecana to 200jednostem na dobę z tego co wiem. No i ja bym się na spokojnie zapisała do endo po prostu- ale powtarzam- na spokojnie. Przyciskom tsh nic groźnego dziecku nie groziWiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 21:04
-
Stayaway, jeśli fT4 jest poniżej normy to niedobrze. Ja bym się przeszła do endokrynologa który się zna na ciazy. Jod powinno się tak czy siak brać w ciazy, wszystkie suplementy dla ciężarnych mają. Samego jodu w aptece nie kupisz, jest na receptę.
My się wybieramy na Mazury i do dziadków. Żadnych podróży dłuższych bo mi nie sluza, a córce się nie podobają.
Agusia, pożycz tych hemogoblinówCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
VianEthel2 wrote:To ja zapytam o tą ciemną kreskę na brzuchu. Jest u Was już widoczna?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/685bb4943f29.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2019, 21:14
-
Cały problem ze tsh nie ma nic do gadania. Hormon tarczycy potrzebny dziecku to fT4. Od 12 tc dziecko ma swoją tarczyce ale malutko produkuje bo dopiero się rozkręca. Do diagnozy potrzebne są oba, tsh i fT4. I takie skoki tsh tez nie są normalne.poza tym matka tez musi funkcjonować chyba.
Jod jest bardzo potrzebny. Jak ktoś mieszka nad Bałtykiem i często bywa na płazy to Ok, poza tym tylko ryby, których za dużo się nie powinno bo rtęć itd.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Ano wrote:Nie wiem czy na zdj widać ale ja u mnie widzę taka cienka zaczyna się robić ;p brzucha nie ma a kreska jest
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/685bb4943f29.jpg10.09.2019 Marcel -
T18 to trisomia 18 czyli zespół Edwardsa
t13 to trisomia 13, zespół Patau
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
Ano wrote:Nie wiem czy na zdj widać ale ja u mnie widzę taka cienka zaczyna się robić ;p brzucha nie ma a kreska jest
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/685bb4943f29.jpg
-
Pola dziękuje ❤️ A ta kreska to u mnie ledwo widoczna ale wcześniej jej nie było , mam nadzieje ze przebarwieni będę mieć jedynie na brzuszku, moja mama w ciąży kreski noe miała ale na twarzy jej bardzo plamy powychodziły i one wcale tak do końca już nigdy nie zeszły ... także mam nadzieje ze to nie będzie rodzinne
-
Janka0909 wrote:Vian u mnie nic.. Tylko włoski zaczęły mi rosnąć na brzuchu
Mam to samo!
Stayaway - nie znam się na wynikach ale miesiąc temu zrobiłam badanie krwi. Wszystkie co tam potrzebowali. Wyniki były po 10 dniach (w Irsku wszyscy mają na wszystko czas) i okazało się że coś tam z tarczycą mam troszkę za niskie. Kazali się nie martwić bo w ciąży to jest normalne i kazali powtórzyć za miesiąc. Dzisiaj mi pobrali i za tydzień będę wiedziała. Szczerze mówiąc to się tym nie stresuję, bo nie studiowałam medycyny i wierzę lekarzom z doświadczeniem. Jeśli mówią z uśmiechem że wszystko jest okej, to tak jest. Gdyby nie było, z pewnością podaliby jakieś leki itp. Głowa do góry! Będzie dobrze -
Dziękuję Wam. Jutro zapisze się do endo i rzeczywiście tak będzie najlepiej - on zadecyduje co dalej. W składzie suplementu mam jod w dawce 150 mcg, więc chyba nic więcej nie wyczaruje.
Ano piękny brzuszek, myślałam, że ja dalej jestem dość plaska, ale po zrobię to nie widać jeszcze nic! -
Co do mojej hemoglobiny nie mam pojecia czemu taka duza. W mc przytylam moze pol kg. Moja dieta w sumie jest normalna troche nawet uboga. Mleko platki nabial jakies warzywa mrozone mieso chude zupy gotuje biore prgne plus i wit d i tyle. Heh.
Ja nie pojde na fb
-
Mańka ja mam macicę łukowatą. Tzn delikatnie dwurożną i teraz w ciaży jest to bardziej widoczne. Co ciekawe dowiedziałam się o tym dopiero jak poszłam do tej doktórki co teraz chodzę a przeszłam wcześniej przez niejednego gina i byłam w ciąży 8 lat temu i nikt mi nic nie powiedział.
Jeśli wada jest niewielka to nic ciąży nie szkodzi i nie odczuwa się tego.