X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian- cudownie! Ale pamiętaj że mimo wszystko musisz sie oszczędzać!

Ja butelki nie miałam ani jednej,smoczka moja corcia nie chciała więc miałam jeden nieużywany. Teraz też nie kupuje. Będę kp więc butelki mi niepotrzebne.

VianEthel2 lubi tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • cytrynówka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubieświeczki z tymi smoczkami to ci dziecko podpowie co mu odpowiada :D mój używał tylko tych ze ściętą końcówką, dostałam kilka takich okrągłych ale nie chciał, pluł strasznie :)
    Butelki też miałam aventa.

Lenka ja do szpitala biorę chyba pajacyki, najłatwiej z tego przewinąć pieluszkę :)
    w domu mam zamiar używać bodziaków zapinanych kopertowo, żeby jak najmniej przeciągać przez głowę dziecka, do tego półśpiochy albo leginsy cieniutkie, najlepiej bez gumki, żeby tego kikuta po pępowinie nie podrażniały :)

ug37hdgeo4bxjxq2.png
    f2wl6iyeydwn0wui.png

BETAHcg 2.01.2019 7326,00 :D
  • AnnaB. Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian miło słyszeć że już lepiej i wychodzi cię do domku :)
    Co do laktatorow matko to moja pierwsza ciąża i nawet o tym nie pomyślałam co prawda mam brata młodszego o 16lat więc myślałam że wiele wiem w temacie malutkiego noworodka jednak no mama nie miała przy nas pokarmu w ogóle więc od początku butelka. Jak przeczytałam natomiast post łania to chyba jednak zdecyduje się zakupić bo nie wiem jak będzie później ale póki co mam też problem z jedną brodawką jest prawie całkiem płaska a druga tak odstaje że aż boli często przy jakiś tam otarciach.

qq87hdgef1lxvnz0.png

[*] Kornelka - 01.09.2019 r. (36tc) ❤️

Zosia 🥰 - 20.06.2020 r. (36tc)
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze dzieciaczki też uderzaja w szyjkę lub jej okolice? Mam takie nieprzyjemne uczucie ale lekarka mowiła ze to nic groźnego.

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo, butelki używałam tylko 10 lat temu, a smoczki ostatnio 5 lat temu.
    Wg mnie nie ma co kupować smoczka na zapas - u nas 2 pierwszych dzieci niby smoczkowe, ale nie pasowały im smoczki, które były kupione. Trzeba było biegać po sklepach/aptekach i szukać innych, które dziecku pasują.
    A najmłodsza wogólę nie chciała. Także jak będzie potrzebny to w dzisiejszych czasach skoczyć do apteki całodobowej to nie problem 😊

A ja przełożyłam wizytę na tydzień wcześniej - jeszcze tylko 20 dni 😃
    Pomyślałam, że jak szyjka z zewnątrz otwarta i miękka, mam leki na podtrzymanie i zalecenie oszczędzania się to po 3 tygodniach będę już na rzęsach chodzić od każdego bólu kręgosłupa, skurczu czy śluzu lepkiego 😌

• Sylwiu Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian..super wiesci, wiara i pozytywne nastawienie jak widac dzialają cuda :-)

• Pom-pon Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Laurka- u mnie również były dwa pecherzyki, następnie pojawił się jeden zarodek drugi tez ale malutki, za kolejny tydzień jednemu biło serce a drugi pęcherzyk niezbyt urósł i ten drugi zarodek tez nie i mu nie zabiło serduszko :(
    Szczerze? Czuje ze to był chłopczyk. Mnie od razu lekarz uprzedzał ze różnie może być na tym etapie, ale serce bolało jak się dowiedziałam ze drugiemu się nie udało :( później długo jeszcze pęcherzyk był widoczny na usg, a potem wyglądał niczym mały krwiak (bo mała już za duza była i go wyparła).

Kupiłam wózek :) zdaje sobie sprawę ze tutaj wygląd jest zero jedynkowy- albo się komuś podoba, albo się nie podoba, ale mi akurat podszedł plus ma najważniejsze rzeczy na których mi zależało, prowadzi się jedna ręka, wypinaną gondola bardzo lekka, możliwość przełożenia raczki na dwie strony, regulowana amortyzacja w kołach i możliwość wybrania które koła jadą przodem w zależności od powierzchni i warunków plus naprawdę ogromna gondola, kosz na zakupy 24l, składa się do fajnych rozmiarów a gondole można złożyć na płasko całkiem
    Te wózki są mega drogie, ale kupiłam używany w praktycznie idealnym stanie 2w1. Niestety w pierwszej ciąży miałam pecha do wózków i kupiłam trzy takie których nawet nie chce wspominać, wiec tym razem wolałam mieć pewność, ze to co najważniejsze dla mnie wózek ma, zwłaszcza ze będę musiała wnosić na drugie piętro gondole z mała wiec musiala być lekka. Te wózki bardzo trzymają cenę wiec myśle ze w dobrej cenie później również odsprzedam :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/84eb467334cd.jpg

BUgaboo są super! MOja przyjaciółka ma i chwai. DO mnie ich design bardzo przeawia :) lubię takie kwadraciaste gondole. NIestety cena bliźniaczego mnie zabija, nawet używki.
    Więc poluję na coś takiego, ma niezłą wagę i jest zwrotny (ponoć)
    https://podwojneszczescie.net/pl/p/TFK-Twinner-Twist-Duo-wersja-gleboko-spacerowa/245

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian,
    super że do domu, ale leż!
    Moja szyjka 31 mm, a mam już przykaz tylko 6 godzin aktywności na dobę (bez długich spacerów, stania i dźwigania oczywiście).

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian mój jest ułożony raz poprzecznie raz pośladkowo i cały czas kopniaki jak są to po szyjce albo tyłku 😌

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    VianEthel- moja rzadko uderza w szyjkę, bardziej u góry wali :)

Pom-pon- no ceny bliźniaczych bugaboo są kosmiczne, zreszta niejedna osoba by powiedziała ze oszalałam kupując używany jakby nie było wózek w cenie niejednego nowego, ale wolałam tak zrobić i mieć wózek spełniający wszystkie moje kryteria w super stanie:) nowego bym nie kupiła za ponad 4tysiace, nie ma opcji :)
    Fajny wózek masz upatrzony, będziesz jechać go oglądać tez na żywo?

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    VianEthel- moja rzadko uderza w szyjkę, bardziej u góry wali :)

Pom-pon- no ceny bliźniaczych bugaboo są kosmiczne, zreszta niejedna osoba by powiedziała ze oszalałam kupując używany jakby nie było wózek w cenie niejednego nowego, ale wolałam tak zrobić i mieć wózek spełniający wszystkie moje kryteria w super stanie:) nowego bym nie kupiła za ponad 4tysiace, nie ma opcji :)
    Fajny wózek masz upatrzony, będziesz jechać go oglądać tez na żywo?

Rozumiem Cię, bo ten TFK używany też niewiele mniej niż nowka kilku marek. (bliźniaki)
    Tak, będę oglądać przed zakupem, bo szukam właśnie używek na OLX :)

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark ile Twoja szyjka ma długości? I ile rozwarcia?

Pompon ja mam taką samą i nakaz leżenia ale moja do tego miękka. Oszczędzaj się bo u Ciebie to waga maluchów razy 2. Który tydzień dla bliźniaków to już ciąża donoszona?

Vian po tym zabiegu tak ją powiększyli? 2krotnie?

Lenka musisz sama się nauczyć, zobaczyć w co będzie Ci lepiej ubierać dziecko. Już kiedyś był ten temat i co dziewczyna to inna opinia. Mi najwygodniej było w pajacyki, ewentualnie body kopertowe. Co do ilości to też różnie dziewczyny pisały. Bo zależy jak duże dziecko Ci się urodzi. Musisz podpytać jacy Wy się urodziliscie. Mój synek miał 54 cm a w niektórych na 56 się nawet topił. No i strasznie sikał i często ubranie było do zmiany. Pamiętam że dokupowalismy :D Tylko teraz jest wszystko w sklepach. Jak Ci zabraknie to możesz w każdej chwili dokupić. Sama nie wiem ile tego wszystkiego kupić...

Lenka82 lubi tę wiadomość

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska wrote:
    Kark ile Twoja szyjka ma długości? I ile rozwarcia?

Pompon ja mam taką samą i nakaz leżenia ale moja do tego miękka. Oszczędzaj się bo u Ciebie to waga maluchów razy 2. Który tydzień dla bliźniaków to już ciąża donoszona?

Vian po tym zabiegu tak ją powiększyli? 2krotnie?

Lenka musisz sama się nauczyć, zobaczyć w co będzie Ci lepiej ubierać dziecko. Już kiedyś był ten temat i co dziewczyna to inna opinia. Mi najwygodniej było w pajacyki, ewentualnie body kopertowe. Co do ilości to też różnie dziewczyny pisały. Bo zależy jak duże dziecko Ci się urodzi. Musisz podpytać jacy Wy się urodziliscie. Mój synek miał 54 cm a w niektórych na 56 się nawet topił. No i strasznie sikał i często ubranie było do zmiany. Pamiętam że dokupowalismy :D Tylko teraz jest wszystko w sklepach. Jak Ci zabraknie to możesz w każdej chwili dokupić. Sama nie wiem ile tego wszystkiego kupić...

nie wiem, który tc to donoszona, ale moja dr mówi, że jak skończymy 35 tc i dobijemy do 2 kg każdy to będzie spoko. Tego się trzymam ;)

MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska nie wiem. 4tyg temu była 4cm, twarda i zamknięta.
    Teraz mam identycznie jak w ostatniej ciąży, czyli od połówkowych jest nie tak.
    Teraz na fotelu ginka mi powiedziała, że mam miękką szyjkę i rozwarcie zewnętrzne i zrobiła usg dopochwowe. Patrzyła długo i powiedziała, że wewnętrznego rozwarcia nie ma, a długość jeszcze spoko (czyli pewnie >25mm).
    Mam zmienioną lutke z doustnej na dopochwową, zwiększony magnez i nakaz oszczędzania się, czyli identycznie jak z Basią.

• Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie moja bratanica też za bardzo smoczka nie chciała. Alr mieli jeden który dostali na szkole rodzenia od położnej i tylko ten tolerowala. Ja właśnie myślałam że warto chyba mieć od razu smoczek w domu? Czy taki norodek nie potrzebuje?

Ja butelkę kupię chyba bo nie wiem jak to będzie z KP. A warto mieć. Nie mogę zostawić za dużo do kupowania M bo on nie ogarnie i kupi wszystko co mu wcisna w aptece bo będzie najdroższe. Wiem już jak to jest więc muszę się ubezpieczyć :)
    Ale faktycznie te ścięte smoczki chyba dzieciom najlepiej podchodzą.

Vian u mnie młody też poprzecznie. I kopie tam na dole nisko. Ja niecierpie tego uczucia, w ogóle takie mam uczucie zmiana też w tej szyjce jakby. Nawet nie hmiem tego opisać. Ale jeszcze nie pytałam o to lekarki.

Lenka ja też raczej kupuje pajace albo bodziaki wszystko na kopertę ;) tak naprawdę przez głowę mam ubranka ale od 62. JesCze chce kupić polspiochy :)

Lenka82, Agucha90s lubią tę wiadomość

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark weź mnie pociesz, że donosiłaś, bo czasem jak mam gorszy dzień to przychodzą mi głupie myśli do głowy... Ile bierzesz luteiny?

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki- absolutnie nie daje się od razu noworodkowi smoczka bo zaburza oddruch ssania piersi. Położne mi mówiły po pierwszym porodzie że dopiero po kilku tygodniach jak już nauczy się ssać pierś. Pamiętam opieprzyły jedną dziewczyny że dzień po porodzie wciskała dziecku smoka.

Wczoraj z mężem ustaliliśmy że zaczniemy wszystko ogarniać od sierpnia. A np. łóżeczko poskłada tak jak ostatnio jak już urodzę. My jesteśmy dziwacy ale boimy się wszystko szykować wcześniej.

201512131765.png

201909081765.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom po na to wychodzi. I tak jest o centtmetr za krotka ale widocznie wiecej sie nie dalo. Dobrze, że się trzyma.

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • palma Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😊
    Muszę Was przeprosić za to ze się w ogóle nie odzywam, ale po prostu nie mam na nic czasu. Wieczory są dla mnie tak ciężkie, ze się kładę i nie ruszam bo tak mnie plecy bolą po całym dniu.
    Byłam na wizytach i lekarz potwierdził synka 💙 który ważny już 425g. Jest o dwa dni starszy z wymiarów. Szyjka ok ma 4cm, łożysko tez w porządku.
    Ja już powoli zaczęłam kupować najpotrzebniejsze rzeczy, a z kolei to co nie potrzebne po córce chce sprzedać. Bo nie mam na to miejsca już w szafach.
    Życzę Wam dobrego dnia ❤️

cytrynówka, Ula_Lbn, kark zakamuflowany na maksa, monkle, marchev lubią tę wiadomość

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja nie mam czasu pisac bo maz w domu i ciagle cos robimy hehe ale podczytuje forum.
    Ja na krzywa cukrowa jade za tydzien. Mierze cukier sobie tym glukometrem i na czczo wychodzi mi 87/89/90/87/85 roznie. Jak patrzylam na badania krwi to mialam 81 a w poprzedniej ciazy 84. Wiec chyba ten glulometr falszuje mi pomiary. Krzywa z poprzedniej ciazy mialam 84/124/108 a jadlam sporo slodyczy i tylam szybko. No ale zobaczymy za tydzien.
    Smoczki i butelki ja polecam Avent

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 615 616 617 618 619 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ