X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2019, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Kciuki za dzisiejsze wizyty.
    Ja dopiero idę do ginekologa w piątek. Dzisiaj za to nefrolog, jutro endokrynolog.
    W zeszłym tygodniu robiłam drugi raz krzywą. Znowu cukier na czczo za wysoki ale i tak mi zrobili badanie. Od marca moja córka ma zdiagnozowaną cukrzycę typu 1 i mimo woli całą rodziną zaczęliśmy stosować dietę więc diabetolog dała tylko zalecenie pomiaru glikemii i wprowadzenia drugiej kolacji o 22, ale cukry dalej na czczo kiepskie. W przyszły wtorek znowu wizyta u diabetologa i pewnie wprowadzi leki. Mam pytanie do dziewczyn z cukrzycą. Oprócz diety macie insulinę czy doustnie metformine?
    W Lublinie gorąco. Jak będziecie bardzo puchły to polecam picie wywaru z korzenia pietruszki. Pod warunkiem, że lubicie pietruszkę 😁

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2019, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula a jakie te cukry dokładnie, że za niskie?
    Bo ja z synem miałam np zawsze i przy krzywej i przy samej glukozie na czczo cukry 60-75 i nikt nie stwierdził, że za nisko albo nawet, że mam jakieś leki brać.
    Dopiero jak w kolejnej ciąży cukry na czczo >90 to miałam dietę, bez insuliny.

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agucha- kciuki za wizytę, daj nam znać zaraz po co i jak u malucha!

Ula- ja jestem na metforminie cała ciąże

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Nie straszcie już tak tym autyzmem! To ze dziecko lubi być noszone albo karmione raczej wynika z faktu ze zawsze tak było. A ze się zawiesza... może maja ciekawy deseń na zasłonach.
    Ja nie wiem o czym była rozmowa, ale mój Kajtek 5 lat prawie nadal nie chce sam jeść, chodzić czy się ubierać. Bo go rączki czy nóżki bola.
    Do 3 lat praktycznie NIC nie mówił (tata, nie, am, da i kilka imion osób z rodziny). Poszedł do przedszkola i od tamtej pory dziób mu się nie zamyka 😒😌

Mam znajomą logopedę, ma swoją placówkę plus jeździ do kilku specjalnych szkół i uczy dzieci z autyzmem i innymi upośledzeniami.
    Mówi, że do niej prywatnie 90% dzieci nie powinno chodzić i 80% dzieci nie powinno mieć nic stwierdzane. Bo w dzisiejszych czasach każdy chce mieć papierek na niepełnosprawność czy zaswiadzczenie do szkoły czy przedszkola, na rehabilitację czy wyjazdy. Mówiła, że za 15-20 lat to niezły zonk będą mieli normalni, zdrowi dorośli, jak zobaczą gdzieś, że mają niepełnosprawność wrąbaną w papierach z dzieciństwa 😄

• Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2019, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark - Cukry na czczo mam za wysokie. Jak na razie tylko jeden pomiar poniżej 90mg%. Na krzywej miałam na czczo 100mg%. Godzinę po posiłkach cukry w normie max do 120mg%.
    Mama Zuzia przy metformienie cukry szybko się wyrównują? Czy długo się ustala dawkę? I często zmienia?

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę wracałam tramwajem z laboratorium i jakaś starsza babka opieprzyła mnie, ze siedzę w zatłoczonym tramwaju... mam dzisiaj mega obcisła sukienkę i nie da się nie zauważyć brzucha... paranoja...

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka olej babsztyla. Pewnie jej siatki były zmęczone i biedne na podłodze były zamiast na krzesełku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2019, 08:08

cytrynówka, Karmazynova, k878, AnnaB. lubią tę wiadomość

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula- j mam dawke ustalona jeszcze na początku ciąży, inna kwestia ze wcześniej tez byłam na metforminie i ona mi trzyma cukry. Natomiast mało diabetologów się na nią decyduje żeby stosować cała ciąże, a żeby ja wprowadzać na sam trzeci semestr ciąży to nie słyszałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2019, 08:19

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia. Rozumiem. No nic we wtorek się dowiem co dalej.
    A jeszcze chciałam podziękować bo wasze wpisy zmotywowaly mnie do zapisania się do szkoły rodzenia i ustalenia położnej 😁. Jestem po pierwszym spotkaniu organizacyjnym i okazuje się że poza szkołą będzie dużo fajnych darmowych zajęć i warsztatów w ciąży i do 2 miesięcy po 😁

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka te stare baby są najgorsze. ja ostatnio na poczcie stałam 40 min. wszystkie sofy do siedzenia były zajęte przez starsze osoby towarzyszące interesantom. tylko wszyscy się gapili kątem oka, że baba w ciąży stoi ale co tam :D chyba więcej nie ustąpię miejsca starszym w komunikacji miejskiej.
    szkoda, że ludzie nie rozumieją, że stanie samo w sobie w ciąży jest niefajne. chodząc, ćwicząc, siedząc można normalnie się czuć i funkcjonować, a jednak stanie negatywnie na nas wpływa, ale nikt nie kuma albo nie chce wiedzieć dlaczego tak się dzieje.

mnie wszystko dziś boli :D powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z tej godziny ćwiczeń tygodniowo w szkole rodzenia. niby potu nie ma, ale ból mięśni tak daje się we znaki, że znowu wczoraj wracałam do domu jak kaczka, myślałam że kolan już nie złączę :D pani fizjoterapeutka wie co robi :D

zem3i09k945lhtw9.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam sobie w idealnym stanie białe spodnie ciążowe za 30zl z h&mu od jednej babki i super są, przylegają tak jak lubię i ten pas mi nie przeszkadza o dziwo bo już mi chyba na tyle brzuch urósł ze go opina :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fe0700340f0a.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2019, 08:54

Ula_Lbn, Ann.., Cyntia, stayaway, pola0909 lubią tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio rano musiałam stać w tramwaju i strasznie się bałam, ze ktoś z tych zapatrzonych w telefony ludzi po prostu się na mnie przewróci... większość niczego się nie trzyma, plecak na plecach i opierają się o rury. Już nie mówiąc o tym, ze rano do szkoły czy przedszkola jadą ludzie z pełnym wyposażeniem - hulajnogi, rowerki itp i zupełnie nad tym nie panują.

04.2017 (') 12.2017 (')

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Zuzia gdzie Ty robisz takie polowania na okazje? No i jakim cudem masz taki mały brzuch? Ja niby jestem tylko 4 kg do przodu (od wyjściowej 58 przy wzroście 176), a mam niezła piłeczkę. Wczoraj jak mi mąż powiedział, ze nic nie widać to zabiłam go śmiechem.

04.2017 (') 12.2017 (')

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Mama Zuzia gdzie Ty robisz takie polowania na okazje? No i jakim cudem masz taki mały brzuch? Ja niby jestem tylko 4 kg do przodu (od wyjściowej 58 przy wzroście 176), a mam niezła piłeczkę. Wczoraj jak mi mąż powiedział, ze nic nie widać to zabiłam go śmiechem.

Patrze i na fb i na olx i wyszukuje co tylko można :) polecam ten sposób, bo spodnie są w perfekcyjnym stanie a 30zl za nie to śmiech na sali! Mój brzuch od początku taki mniejszy w porównaniu z brzuchem jaki miałam z synem to dwa razy mniejszy, nie wiem od czego to zależy haha :) a na plusie mam 5kg i startowałam z wagi 58 przy 170cm wiec byłam szczupła ale nie miałam za mało kilogramów ani nic 🧐 chyba córkę mam po prostu łaskawa haha, dawaj tu swój brzuszek!

U mnie od razu dzień od rana fajny, bo wizyty kurierów były ❤️
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f982a62e237c.jpg

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula zle przeczytałam, myślałam, że masz za niskie 😅
    Jak mimo diety nie możesz zbić cukrów na czczo, a reszta ok to pewnie dostaniesz insulinę na noc ☺
    Ja miałam w styczniu glukozę na czczo 104 i od 5tc jestem na diecie, ale mi na szczęście od tamtej pory cukry na czczo się uspokoiły 😊

Ula_Lbn lubi tę wiadomość

• Gomerka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/c1d952e49eae.jpg.html

Mam te same kocyki haha

Mama_Zuzia lubi tę wiadomość

04.2017 (') 12.2017 (')

• AmyLee44 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) a ja wczoraj na warsztatach wygrałam bon na bieliznę dla mam za 100zl hihi więc muszę coś kupić :p dziś też zapisałam się do położnej środowiskowej, w pierwszej ciąży nawet nie wiedziałam że mogę taka mieć taką byłam obeznana..., czy ktoś z Was myślał o krwi pepowinowej lub innych pakietach? Dużo wczoraj o tym było mówione i się zastanawiam

Mama_Zuzia lubi tę wiadomość

3i49tv734kk70k5a.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka- gdzie Ty masz ta piłeczkę, bardzo zgrabniutki brzuszek, nysle ze masz bardzo porównywalny do mnie!
    Fajne są te kocyki jakościowo ❤️

AmyLee- ale fajnie, bieliznę to bym sobie kupiła! Daj znać co wybierzesz :) ja nie decyduje się na krew pępowinową, dużo o tym czytałam i stwierdziłam, ze nie będziemy w to inwestować.

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • cytrynówka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia- ten kocyk z pomponami skąd masz :) ? Śliczny jest! Rożek też piękny, przy synku przydawał ci się taki gadżet? Zastanawiam się nad tym.

Ja nie wiem, gdzie wy te dzieci trzymacie! Ja wyglądam, jakbym wynosiła arbuza na spacer :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/77b0e0da4fd2.jpg

Ula_Lbn, Mila, kark zakamuflowany na maksa, monkle, pola0909, AnnaB. lubią tę wiadomość

ug37hdgeo4bxjxq2.png
    f2wl6iyeydwn0wui.png

BETAHcg 2.01.2019 7326,00 :D
  • Agucha90s Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja już po wizycie.wyniki ok,cukry ok, szyjka długa twarda 5.09 cm. Dzidziol jak zwykle nie pokazał pysiaka chyba chce NAM robić niespodziankę:) waży już 800g !! Ogólnie lekarz powiedział że to będzie duże dziecko i raczej mam się nie nastawiac na te małe ciuszki ale warto mieć parę szt. ;) kolejną wizyta za miesiąc.

Ula_Lbn, VianEthel2, Karmazynova, manda21, kark zakamuflowany na maksa, monkle, pola0909, k878, AnnaB. lubią tę wiadomość

8599skjo9dvue7er.png
‹‹ 691 692 693 694 695 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ