X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynowka - to jest otulacz z firmy bolo akurat.
    Z synem nie miałam rożków, wiec zobaczymy teraz czy mi się sprawdzi, a raczej sprawdza, bo drugi mam tez zamówiony, ale on jest cały ze zmiękczanego lnu- może potem służyć tez za matę lub okrycie niezależnie od pory roku, ten rożek na zdjęciu zreszta tez ale on już jest grubszy

Ten drugi z lnu tak wyglada: https://naforum.zapodaj.net/thumbs/21b537bddb40.jpg

Twój arbuzik jest najsłodszy na świecie ❤️

Agucha- wspaniale wieści ❤️❤️❤️ To będzie najlepsza niespodzianka na świecie!:) a co do wagi to może jeszcze zwolnić także nie wyrokowalabym z tymi ciuszkami ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2019, 09:45

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny;) ja coś się znowu wbić w rozmowę nie mogę;) widzę że znowu fala wizyt się szykuje, kciuki za wszystkie maluszki. U mnie też upały, puchnę jak za długo jestem na nogach więc staram się unikać słońca. Dzisiaj idziemy z mężem do położnej na edukację, temat o porodzie fizjologicznym więc ważny;) mąż pierwszy raz idzie ze mną. Później idziemy do kina. W sobotę mamy to echo serca w ramach prenatalnych, liczę na to że z okazji moich urodzin będzie wszystko cudownie i maluch się ładnie do zdjęć pokaże, bo chce filmik ;)
    W zeszłym roku o tej porze leżałam w szpitalu, więc urodziny były później smutne :( W tym roku chcę nadrobić.

Mama_Zuzia lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wizyty :-) ja mialam wczoraj wizute z malutką wszystko w porzadku juz nie mieści sie w calosci na usg, krzywą mam za soba tez :-) na wyniki musze poczekac. No i teraz juz do konca ciąży będę miała wizyty co dwa tyg caly 3trymestr.

No i pora juz mi sie tak na powarznie szykowac i dokonczyc wyprawke dla maluszka troche jeszcze zostalo tego a czas ucieka szybko. Teraz komunia córki jeszcze po drodze a potem juz reszta

Ula_Lbn, Mama_Zuzia, lgia1, kark zakamuflowany na maksa, Agucha90s, pola0909 lubią tę wiadomość

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Borówka86 Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny po długiej przerwie ale mam nadzieję że mnie jeszcze przyjmiecie :)
    Staram się Was czytać na ile mam czas . Jeśli chodzi o mnie to tak jak dużo z Was mam problem z szyjka w związku z tym został mi założony pessar 2 tyg temu i co tygodniowe sprawdzanie szyjki. Miała 2,2 cm. Wczoraj miałam wizyte i ma 3cm wiec jestem szczęśliwa że sie wydłużyła :) Lekarz tak naprawdę od początku nastawiał mnie na problem z szyjką bo jestem po elektrokonizacji wiec już na starcie miałam ją krótszą .Z synkiem wszystko dobrze waży już 1203 g 😱 mnie również lekarz kazał sie nastawić ma 4kg minimum 😂
    Z wyprawki mam dużo rzeczy po córci typu łóżeczko, laktator, sterylizator, nianie z monitorem oddechu itp., rzeczy dla małego tez mam dużo ,bo pół roku temu mojemu bratu urodził sie synek więc wszystko dostajemy od nich :) kupilismy też juz wózek teraz jestem na etapie wyboru fotelika z bazą.
    Mam już 11 kg na plusie a co to bedzie dalej 😉 a to mój bebzulek 😊

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a20c7e5d3ffd.jpg[/url

Mańka, Ula_Lbn, VianEthel2, Cyntia, lgia1, Jusi 28, kark zakamuflowany na maksa, cytrynówka, marchev, monkle, pola0909 lubią tę wiadomość

3jgx3e3k1cxa9mtv.png
    3i49roeqd2kczm3w.png
  • Ula_Lbn Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusi 28 wrote:
    Kciuki za wizyty :-) ja mialam wczoraj wizute z malutką wszystko w porzadku juz nie mieści sie w calosci na usg, krzywą mam za soba tez :-) na wyniki musze poczekac. No i teraz juz do konca ciąży będę miała wizyty co dwa tyg caly 3trymestr.
    No i pora juz mi sie tak na powarznie szykowac i dokonczyc wyprawke dla maluszka troche jeszcze zostalo tego a czas ucieka szybko. Teraz komunia córki jeszcze po drodze a potem juz reszta

Ale u nas podobnie 😁. Moja Martynka jest z lipca 2010 r, a teraz będzie druga dziewczyna we wrześniu. Tylko imię jeszcze nie wybrane 😁

Jusi 28 lubi tę wiadomość

atdc8rib6ftl2y14.png
    l22nhdgekp03t7xa.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex- mi tez czasami ciężko się wbić z rozmowa, jak teraz wypadłam przez ten ciężki weekend to trudno jakoś wrócić haha :) mimo sen się czyta. Trzymam kciuki za Wasze badanie chociaż wiem ze będzie wszystko w porządku i malutka pięknie się pokaze tak samo do filmiku :)

Jusi- super ze wszystko dobrze z malutka! Mi już się włączyło wicie gniazda na całego, serio 😬

Borówka- super ze pessar trzyma i ze szyjka się wydłużyła! Synek rośnie Ci jak na drożdżach, a Ty pięknie się prezentujesz! Super sukienka i naprawdę pięknie na Tobie lezy

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa gdzie wam się mieszczą te kilogramy? W życiu nie powiedziałabym, że tyle wam przybyło 😁 Super wyglądacie!

Jestem człowiekiem zimy i chłodu, więc nieco obawiałam się upałów, ale muszę przyznać, że na prawdę jest ok. Jedyne co, to musiałam zdjąć już obraczkę. Niby jest ok, ale wystarczy chwila i nawet nie wiem kiedy puchną mi palce.

Rzeczy dla Maluszka bardzo powoli nam przybywa i też wciąż od znajomych i rodziny słyszymy "nie kupujcie, bo to zawsze ktoś/ja wam dam". No to nie kupujemy. Bardzo mnie to cieszy, chętnie skorzystam, bo ja też należę do tych, którzy chętnie się dzielą. Poza tym uważam, że bez sensu jest kupować stos rzeczy, które być może zostaną ubrane raz czy dwa a tak to te słodkości krążą po Maluszkach i niejednemu się przydały. Ale tu 3 trymestr tuż tuż a tu nikt nic nie daje 😁 Wszyscy sie oferują, więc głupio mi się dopominać, ale wolałabym przejrzeć za wczasu to wszystko, żeby wiedzieć, czego brakuje. Teraz czuję się ok, mam na to siłę a potem (odpukać) różnie to bywa. A więc uzbrajam się w cierpliwość, ale czekam 😇

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Karola9316 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję wizyt, ja dopiero w czwartek. Też coś czuję że dzidzia będzie duża 16 maja juz ważyła 600g :) teraz już powinno być koło kilograma

Czekamy na Anię <3

8599dqk389wp0sv2.png
  • Borówka86 Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia dziękuję ale mój brzuch przy Twoim wydaje się ogromny a jesteśmy na tym samym etapie i też druga ciąża 😉
    Myślałam że w drugiej ciąży będę troszkę wolniej przybierać a narazie ide równo z pierwszą ciąża. No trudno oby wszystko zeszło tak ładnie jak po pierwszej 😊
    Ogólnie apetyt mam bardzo duży a dzień bez słodyczy to dzień stracony choć teraz staram się już je zastępować owocami sezonowymi 😊
    Mi również powoli załącza sie syndrom wicia gniazda i chciałabym z wszystkim się wyrobic zanim córci zaczną się wakacje w przedszkolu :)

3jgx3e3k1cxa9mtv.png
    3i49roeqd2kczm3w.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka u nas to samo, moja mama cały czas powtarza, ze ona mi wszystko kupi, znajomi z półroczna córka tez obiecali swoje ciuszki, ale skąd ja mam wiedzieć co tam będzie? Wiec w zasadzie skompletowałam sobie już ciuszki na 56 i 62. A tu wczoraj mama mi mówi, ze ona tez już poszalała i ma gotowa wyprawkę, ale nie powie mi co kupiła, bo to niespodzianka. Trochę się wkurzyłam, bo to w sumie ostatnia chwila, kiedy ja mogę zwrócić moje zakupy, a nie chce mieć nie wiadomo ile rzeczy, z których połowy nie użyje. Plus ja staram się kupować bardzo neutralne kolory, bo jeśli wszystko pójdzie ok to w miarę szybko chcielibyśmy się postarać o rodzeństwo i nie chce mieć całej różowej wyprawki. Tzn wiadomo, sukienki z Newbie tez już wjechały :D i trochę różu tez... ale te klasyki typu body, polspiochy czy pajace są bardzo uniwersalne.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Cyntia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny😘
    na początku życzę wszystkim udanych wizyt❤️
    Mam do was pytanie.
    Czy macie może jakiś sprawdzony środek na komary, kleszcze i inne insekty?
    Przede wszystkim chodzi o kleszcze... panicznie się ich boję. 😰
    w 1 ciazy i ciążę ugryzł mnie kleszcz w 35tc i to w dodatku u mnie na podwórku.
    Wczoraj wyczułam sobie coś z tyłu na szyi Mąż mówi że wygląda jak pryszcz zdrapany a ja nie mam pewności, czy czasem to nie był kleszcz i panikuję bardzo boję się boreliozy 😭

Na dole foto

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4993def43391.jpg

Myślicie że powinnam iść z tym do lekarza?
    Mąż twierdzi że panikuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2019, 14:19

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula_Lbn wrote:
    Ale u nas podobnie 😁. Moja Martynka jest z lipca 2010 r, a teraz będzie druga dziewczyna we wrześniu. Tylko imię jeszcze nie wybrane 😁

O jak fajnie :-) no dość spora roznica wiekowo bedzie miedzy siostrami ale mysle ze w dorosłości sie to wyrówna heh

Moja córka tak mi dala popalic jak byla malutka ze dopiero teraz zdecydowalam sie na drugie dziecko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2019, 13:12

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaliłam patelnie... pierwsze straty przez budyń z mózgu.

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia ja miałam rok temu boreliozę, antybiotyki i rumień po kleszczu wyglądał zupełnie inaczej (powiedziałabym, że mąż ma rację, że bardziej jak syfek wyglada) ☺
    Obserwuj się teraz przez tydzień, dwa czy nie będziesz się czuła jak na grypę ew czy nie robi Ci się taki ogromny pierścień naokoło.

• animka899 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian- ja ostatnio rozgotowalam makaron i mąż skwitowal- dobrze że miałam na tyle rozumu że było dość dużo wody i nie spłonęło.mieszkanie:p hahaha

201512131765.png

201909081765.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia jak by to bylo po kleszczu to by sie zrobilo czerwone naokolo a Ty bys miala goraczke i zawroty glowy. Obserwuj sie przez najblizszy czas. Zeby kleszcz zainfekowal to musialby tam byc zagniezdzony minimum kilkanascie godzin.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cudem jeszcze niczego nie spalilam, ale np. wczoraj dwa razy sobie przytrzasnelam palec i raz huknelam sie mocno lokciem o framuge, takze budyniowy mozg niebezpieczny

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark zakamuflowany na maksa wrote:
    Cyntia ja miałam rok temu boreliozę, antybiotyki i rumień po kleszczu wyglądał zupełnie inaczej (powiedziałabym, że mąż ma rację, że bardziej jak syfek wyglada) ☺
    Obserwuj się teraz przez tydzień, dwa czy nie będziesz się czuła jak na grypę ew czy nie robi Ci się taki ogromny pierścień naokoło.

Niestety nie zawsze jest rumień przy zakażeniu borelioza. Skonsultuj to proszę z lekarzem, ale nie wiem czy w ciąży może zaproponować jakieś prewencyjne leczenie antybiotykiem. Ewentualnie oceni czy ślad wygląda jak po kleszczu.

Ja umieram w te upały. Już przed ciążą mnie męczyły maksymalnie ale teraz nie jestem w stanie normalnie funkcjonować. Porażka. Marzę o deszczu i 20 stopniach.

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pompon wypluj to z tym deszczem! Może być chłodniej, ale bez deszczu.

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odpukać czuje się fenomenalnie nawet i w upały, pomijając kwestie palca u nogi 😂

Cyntia- zgadzam się nie zawsze musi być rumień przy zakażeniu od kleszcza. Skonsultuj się najlepiej z lekarzem ja tez mam fobie na tym punkcie..

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
‹‹ 692 693 694 695 696 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ