Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa przepraszam, że tak odbiegnę od tematu Vian, oczywiście trzymam kciuki za obie dziewczyny, tą dużą i tą najświeższą całkiem malutką!
Ale mam problem dziewczyny, ratujcie...
Pisałam Wam kiedyś, ze mam problem z zębem i byłan na nfz u dentysty,
leczenie tego zęba zakończyłam już prywatnie, w ciągu dwóch wizyt zaleczyła mi trn ząb kanałowo.
Od ostatniej wizyty minęło 5 dni a ząb dalej mnie boli, ale mam wrażenie, że to nie sam ząb ale jakby kość, może korzeń? nie wiem co.
Leczenie kanałowe było bez prześwietlenia, więc dentystka nie dała gwarancji, że będzie z zębem dobrze.
Ból momentami jest okropny, staram się brać paracetamol już w ostateczności, max 2 tabletki na dobę, dziś wzięłam jedną ale czuję że na noc nie obejdzie sie bez.
Proszę powiedzcie, czy można zrobić prześwietlenie zęba? może coś tam nie wypełniła do końca kanałów i dlatego boli.
Dentystka założyła mi pmombę tymczasową, właśnie przez to , że jestem w ciąży. Jak wypełniała kanały to powiedziała, że coś podejrzanie za dużo jej wypełnienia poszło, jakby ono gdzieś tam uciekało do kości, a jak już urodzę to odwiercie od nowa i już z prześwietleniem wszystko posprawdza.
Jutro zapytam ginekologa jak to jest z tym prześwietleniem, ale może wy byłyscie kiedyś w podobnej sytuacji.
Boję się, ze jakieś zapalenie mi się zrobi, bakterie wkroczą do akcji i dzidzi zaszkodzę! -
Kumen wrote:Ja przepraszam, że tak odbiegnę od tematu Vian, oczywiście trzymam kciuki za obie dziewczyny, tą dużą i tą najświeższą całkiem malutką!
leczenie tego zęba zakończyłam już prywatnie, w ciągu dwóch wizyt zaleczyła mi trn ząb kanałowo.
Od ostatniej wizyty minęło 5 dni a ząb dalej mnie boli, ale mam wrażenie, że to nie sam ząb ale jakby kość, może korzeń? nie wiem co.
Leczenie kanałowe było bez prześwietlenia, więc dentystka nie dała gwarancji, że będzie z zębem dobrze.
Ból momentami jest okropny, staram się brać paracetamol już w ostateczności, max 2 tabletki na dobę, dziś wzięłam jedną ale czuję że na noc nie obejdzie sie bez.
Proszę powiedzcie, czy można zrobić prześwietlenie zęba? może coś tam nie wypełniła do końca kanałów i dlatego boli.
Dentystka założyła mi pmombę tymczasową, właśnie przez to , że jestem w ciąży. Jak wypełniała kanały to powiedziała, że coś podejrzanie za dużo jej wypełnienia poszło, jakby ono gdzieś tam uciekało do kości, a jak już urodzę to odwiercie od nowa i już z prześwietleniem wszystko posprawdza.
Jutro zapytam ginekologa jak to jest z tym prześwietleniem, ale może wy byłyscie kiedyś w podobnej sytuacji.
Boję się, ze jakieś zapalenie mi się zrobi, bakterie wkroczą do akcji i dzidzi zaszkodzę!
Ja po leczeniu kanałowym zęba odczuwałam ból jeszcze kilka miesięcy, ale tylko przy gryzieniu ta strona paszczy.
Moim zdaniem coś jest nie tak, może faktycznie kanał niedoczyszcsony i rozwija się infekcja.
Zdjęcia RTG kategorycznie zabronione ale może inny stomatolog coś poradzi? Z tym że pewnie wiązałoby się to z rozwierceniem zęba i ponownym czyszczeniem kanałów...współczuję bólu. Ząb i ucho to najgorsze co może być. -
Witam się i dzisiaj, Vian głównie do was cały czas myślami jestem przy was, trzymam kciuki, wysyłam dobre myśli. Teraz Weronisia z każdym dniem będzie silniejsza, jest niesamowitą wojowniczką więc będzie dobrze. Ty też jesteś bardzo silna i nie bój się upominać do położnych "O swoje" mów głośno, że coś boli, że coś jest nie tak. One na pewno się starają ale czasem trzeba upomnieć się o opiekę
Kumen ja niestety nie pomogę, nie mam doświadczeń z leczeniem kanałowym ale nie brzmi to dobrze
najlepiej udać się do gina i dentysty jeszcze raz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2019, 20:21
-
nick nieaktualnyPom-pon wrote:Ja po leczeniu kanałowym zęba odczuwałam ból jeszcze kilka miesięcy, ale tylko przy gryzieniu ta strona paszczy.
Moim zdaniem coś jest nie tak, może faktycznie kanał niedoczyszcsony i rozwija się infekcja.
Zdjęcia RTG kategorycznie zabronione ale może inny stomatolog coś poradzi? Z tym że pewnie wiązałoby się to z rozwierceniem zęba i ponownym czyszczeniem kanałów...współczuję bólu. Ząb i ucho to najgorsze co może być.
Ta dentystka do której poszłam to chyba już najlepsza w mieście, boję się, że inny tylko teraz by pogorszył sprawę.
Jak wezmę tabletkę to ból też jest tylko przy gryzieniu, zaciskaniu szczęki, ale jak nie wezmę procha to mam wrażenie, że mi szczęka w tym miejscu aż pulsuje
A tęż nie chcę łykać paracetamolu jak cukierków... -
Jak taki ból to może zapalenie miazgi... Jak leżysz to ból się nasila? Bo przy tym zapaleniu tak jest. Ogólnie to mój dentysta twierdził, że zdjęcie może zrobić bo ma jakiś supernowoczesny sprzęt i to jest tylko punktowe, zakrywa brzuch itd. Ale ja się nie zgodziłam i też dokończę zęba po porodzie.
Kumen lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Kumen może skontaktuj się jutro z tą dentystka, jak masz możliwość. Opowiedz jak to wygląda. Z ginem też porozmawiaj na ten temat. Unikalabym zdjęcia rtg.
Vian rewelacja z tym mlekiemWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2019, 20:30
-
nick nieaktualnyPom-pon wrote:W takim razie poszłabym do niej z reklamacja, może coś poradzi.
Mówiła, że na początku moge mieć wrażenie, że coś tam siedzi w tym zębie, że będzie jakiś dyskomfort, a także że może boleć przy jedzeniu. Boję się, że ten ból jaki mi dolega znacznie odbiegł od jej wytycznych:) -
nick nieaktualnyalex0806 wrote:Jak taki ból to może zapalenie miazgi... Jak leżysz to ból się nasila? Bo przy tym zapaleniu tak jest. Ogólnie to mój dentysta twierdził, że zdjęcie może zrobić bo ma jakiś supernowoczesny sprzęt i to jest tylko punktowe, zakrywa brzuch itd. Ale ja się nie zgodziłam i też dokończę zęba po porodzie.
Czy się nasila jak leżę? zwrócę na to uwagę teraz, bo przyznam szczerze, że ten okropny ból przychodzi takimi falami.
A powiedzcie mi proszę, czy może jakiś antybiotyk jest zalecany?
Jutro zrobię sobie dzień konsultacji telefonicznej z ginekologiem i dentystką... -
Nie mogę narzekać na położne. Dobrze się zajmują. Doatalam kilka rożnych lekow bo nie chciała ta temperatura spadac.
monkle, Karmazynova, Wikulec, AnnaB. lubią tę wiadomość
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
Kumen- ja miałam po kanałowym takie bóle to się okazało że mam zapalenie ozebnej. Lekarz mi tłumaczył że to tak jakby cię ktoś pobił mocno to ten ząb taki jest właśnie i stąd te bóle i zapalenie. Brałam wtedy antybiotyk nawet. Ale w ciąży to go chyba nie można akurat tego. Co do rtg oni faktycznie teraz mają takie nowoczesne punktowe ale i tak bym chyba miała lek... Podpytaj jutro gina.
Kumen lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKumen wrote:Czy się nasila jak leżę? zwrócę na to uwagę teraz, bo przyznam szczerze, że ten okropny ból przychodzi takimi falami.
A powiedzcie mi proszę, czy może jakiś antybiotyk jest zalecany?
Jutro zrobię sobie dzień konsultacji telefonicznej z ginekologiem i dentystką...
Tutaj jest artykuł, w którym wiedza jest wiarygodna odnośnie rtg.
https://1000dni.pl/ciaza-i-porod/bol-zeba-w-ciazy-duzy-stres-czy-rtg-i
Z tego co wiem w wielu krajach robi się rtg zębowe w ciąży i nikt się przed tym nie wzbrania (właśnie dlatego że dawka jest minimalna i nieszkodliwa), ale u nas każdy dmucha i chucha, bo strach w narodzie przed promieniowaniem jest ogromny, choć w przypadku zdjęć o takiej malutenkiej dawce strach jest niepotrzebny. -
nick nieaktualnyja mam takie uczucie, jakby ktoś się wiertłem próbował dostać do góry od strony kości, takie świdrowanie...boję się, że skonczy się to tym, że trzeba będzie go wyrwać
a że to siódemka, to już chirurgicznie i też będzie potrzebne zdjęcie rtg. Tak mi powiedziała dentystka.
-
nick nieaktualnyA i jeśli lekarka dopuszcza możliwość, że przepchnęła materiał to ból może sie utrzymywać długo właśnie ze względu na podrażnienie ozębnej. Może się to rozwinąć w stan zapalny, ale nie musi. Obecnie raczej się ogranicza stosowanie antybiotyków w takich sytuacjach, bo ból po kilku dniach powinien przejść sam.
Inna możliwość, że jeśli leczenie nie było pod mikroskopem to zawsze może być gdzieś dodatkowy kanał i to on może boleć.Kumen lubi tę wiadomość
-
Kumen wrote:Ja przepraszam, że tak odbiegnę od tematu Vian, oczywiście trzymam kciuki za obie dziewczyny, tą dużą i tą najświeższą całkiem malutką!
Boję się, ze jakieś zapalenie mi się zrobi, bakterie wkroczą do akcji i dzidzi zaszkodzę!
Kochana, ja miałam problemy z zebem... Coś strasznego. Miałam bardzo zainfekowany i na szczęście była to ósemka którą mogłam wyrwać. Byłam u dentysty w 24tc i dopiero wtedy bez problemu zrobili mi x-ray. Wcześniej nie było o tym mowy. Do tego dostawałam specjalne znieczulenia bez czegoś tam, co jest bezpieczne dla dziecka.
Vian, dopiero wczoraj tu zajrzałam i nie byłam na bieżąco z twoimi problemami. Jestem w wielkim szoku. Razem z mężem trzymamy mocno kciuki za ciebie i tą małą, dzielną wojowniczkę. Kibicujemy ci z odległości ponad 2tys kilometrów. Wszystko dobrze się ułoży, zobaczycie. Pozdrawiamy was gorąco i ściskamy. BuziakiVianEthel2 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysunshine03 wrote:A i jeśli lekarka dopuszcza możliwość, że przepchnęła materiał to ból może sie utrzymywać długo właśnie ze względu na podrażnienie ozębnej. Może się to rozwinąć w stan zapalny, ale nie musi. Obecnie raczej się ogranicza stosowanie antybiotyków w takich sytuacjach, bo ból po kilku dniach powinien przejść sam.
Inna możliwość, że jeśli leczenie nie było pod mikroskopem to zawsze może być gdzieś dodatkowy kanał i to on może boleć.
Dziękuję Ci bardzo za fachową poradę i Wam wszystkie dziewczyny, które udzieliłyście odpowiedzi na mój problem.
Jesteście niezastąpione! -
nick nieaktualnyKarmazynova wrote:Kumen współczuję bolu.. Mam nadzieję, że jutro coś na to poradzą.
Dziewczyny co stosujecie na komary w ciąży?
Też mam taką nadzieję...
U mnie coś nie ma komarów, tzn są, ale tak w normalnej ilości
Czytałam, że bezpieczne są repelenty dla dzieci, ale jak to jest okiem lekarza to nie mam zielonego pojęcia. -
Widzę, że już sunshine napisała Kumen to co ja chciałam, że skoro podejrzanie dużo zeszło jej gutaperki, czy czym tam robiła, to może przepchnela za kanał i nic dziwnego, że boli. Z jednym zebem też miałam ból przy nagryzaniu ze 2 tyg. Ale nie na tyle by brać leki.
Vian nie pytałam wcześniej, ale oczywiście jestem z Wami myślami i w modlitwie.