X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .sylwus++. wrote:
    Kaska to ja mam ten szew na szyjce. Czytam Was, ale jakoś ciężko mi cokolwiek sie odzywać, bo po historii Vian boje się o ten szew i odliczam tylko dni od wizyty do wizyty. W tamtym tygodniu było ok, szyjka 3,3 cm i szew trzyma. Co dwa tygodnie mam sie pokazać, wiec w przyszłym tygodniu znowu idę.
    Czytałam że Aster nie ma nakazu leżenia tylko oszczedny tryb życia. U mnie jakoś inaczej do tego podchodza i lekarz kazał leżeć jak najwięcej, wiec w sumie leżę prawie całe dnie...dopiero po 30 tyg pozwoli mi na wiecej ruchu.

To długą masz tą szyjkę. Będzie się trzymał! Ja mam minimalnie krótszą, bez szwu ale też jak najwięcej leżeć. Zresztą ja cykor jestem :p

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, to jak ci lekarz pozwoli ma więcej ruchu to ty uważaj bardzo żeby bardzo pomału się rozkręcać! Słyszałam ze kobiety tak leżały, leżały i wstały, i od razu urodziły.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • .sylwus++. Znajoma

Wysłany: 13 czerwca 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja to myślisz że inaczej? :) Tez taki cykor że masakra. Aż do przesady. A przez te upały idzie się wykończyć..

• .sylwus++. Znajoma

Wysłany: 13 czerwca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Sylwia, to jak ci lekarz pozwoli ma więcej ruchu to ty uważaj bardzo żeby bardzo pomału się rozkręcać! Słyszałam ze kobiety tak leżały, leżały i wstały, i od razu urodziły.

Wiem, już nie liczę na to że będę "latać" aż do końca ciąży. Ale jak dostane pozwolenie to chociaż po domu zaczne się troche ruszać..

• Dargol Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Melduje się po wizycie :)

Wyniki książkowe, szyjka długa i trzyma, mam zalecone trzy razy dziennie magnez na twardnienie brzucha. Leży uparcie główka do góry dupka na dole, ale ma jeszcze czas na obrócenie się. Idzie z wymiarami dokladnie w 50centylu idealnie do wieku ciąży (u tej lekarki zawsze jest idealnie a drugiemu prowadzącemu zawsze się więcej zmierzy i tam jest do przodu, ale trzymam się jej pomiarów bo robi je baaardzo dokładnie). Wazy 1170g, wszystkie przepływy i inne w porządku.
    Gdyby coś mnie niepokoiło to mam dzwonić, a póki co odpoczywać, odpoczywać i jeszcze raz odpoczywać :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6ae557978622.jpg

Axie- ja miałam bardzo duże problemy ze spojeniem w poprzedniej ciąży do tego stopnia ze ledwo chodziłam- miałam wtedy usg i wyszło na granicy ale w normie- powiedzieli ze jak poród nie będzie postępował albo będzie dla mnie wyjątkowo bolesny to wtedy będą robić cesarkę z tego względu. Ja podejrzewam ze wtedy to była kwestia u mnie bardzo dużej wagi bo ucisk był duży. Współczuje bo to straszny ból

O Boże jakie cudne zdjęcie!!! Super pamiatka!! Mam nadzieję, że w piątek też się uda takie zrobić:) Ja mam pecha z tymi zdjęciami. Człowiek czeka miesiąc na wizytę a mała się dupką odwróci albo zakryje nogami....I tak cały czas. Ostatnio nawet wyszukałam ginekologa w Olsztynie który specjalizuje sie w 3D i 4D. Chciałam zrobić dodatkową wizytę za 200 zł, żeby mieć ładne zdjęcie, pojechałam, a ona śpi przykryta nogami i rękami. Pani ginekolog powiedziała, że nic nie zdziałamy i wyszłam....:) Dobrze, że chociaż kaski nie wzięła.... :) mała nie współpracuje ze mną:)

nzjd9n73lhky3rsn.png
  • Dargol Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki:
    TSH - 2,180 uIU/ml
    FT3 - 4,07 pmol/l
    FT4 - 9,05 pmol/l

Według norm w laboratorium FT4 jest zaniżone. Norma to 12,00-22,00 pmol/l. Ale normy pewnie nie dotyczą kobiet w ciąży???

Mogłybyście mi pomóc czy jest ok?? Znacie się na tych wynikach??
    Dziękuję!

nzjd9n73lhky3rsn.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dargol wrote:
    O Boże jakie cudne zdjęcie!!! Super pamiatka!! Mam nadzieję, że w piątek też się uda takie zrobić:) Ja mam pecha z tymi zdjęciami. Człowiek czeka miesiąc na wizytę a mała się dupką odwróci albo zakryje nogami....I tak cały czas. Ostatnio nawet wyszukałam ginekologa w Olsztynie który specjalizuje sie w 3D i 4D. Chciałam zrobić dodatkową wizytę za 200 zł, żeby mieć ładne zdjęcie, pojechałam, a ona śpi przykryta nogami i rękami. Pani ginekolog powiedziała, że nic nie zdziałamy i wyszłam....:) Dobrze, że chociaż kaski nie wzięła.... :) mała nie współpracuje ze mną:)

Który Olsztyn??

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:

Nie no ja w poprzedniej ciąży leżałam 8 tyg. Wstałam w 37 i urodziłam równo w 40. To chyba nie jest tak zawsze. Zresztą jak wstaniesz po 2 miesiącach to i tak nie masz siły już chodzić hehe. Brzuch ciężki, brak kondycji.

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mi lekarz powiedzial, że leżenie plackiem też nie jest dobre, bo trzeba brać zastrzyki przeciwzakrzepowe i że mam się oszczędzać, polegiwac, ale nie lezec cały czas.
    Rano odwożę córkę do przedszkola (5minut jazdy)i odbieram koło południa a w domu staram się dużo leżeć, ale jak już wyjdę z domu, to czasem wejdę do sklepu czy gdzieś na obiad też,bo raczej ograniczam stanie przy garnkach. A Twoja szyjka dlugaśna, ja miałam standardowo 36mm i to było bez zastrzeżeń.
    Oby do września!

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwus- Ja tak miałam w pierwszej ciąży z pessarem. Bałam się strasznie więc leżałam od sierpnia do połowy listopada plackiem wstając tylko siku. W połowie listopada miałam zdjęty krążek, wszystko się pozamykało a ja popylałam chociaż po domu tzn. robiłam sobie sama śniadanie, podgrzewałam obiad itp. a urodziłam w terminie. I pamiętam że jak poszliśmy do marketu to ja się nacieszyć nie mogłam i nawet oglądanie mydeł mnie cieszyło:D haha

201512131765.png

201909081765.png
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam 10kg na plusie, ale przez te upadly nie chce sie jesc i zlecialo 2kg..
    Na blogu mamy ginekolog byl ciekawy wpis o lezeniu, ze w wiekszosci wystraczy tryb leniwej ksiezniczki, a tylko w pojedynczych przypadkach lezenie plackiem jest wskazane.

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska wrote:
    Nie no ja w poprzedniej ciąży leżałam 8 tyg. Wstałam w 37 i urodziłam równo w 40. To chyba nie jest tak zawsze. Zresztą jak wstaniesz po 2 miesiącach to i tak nie masz siły już chodzić hehe. Brzuch ciężki, brak kondycji.

Ale 37 tc to nie 30

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 12:58

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • .sylwus++. Znajoma

Wysłany: 13 czerwca 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha animka wyjście do marketu to narazie u mnie marzenie :) ja wychodze tylko do lekarza i na badania. I niestety tak jak pisze Kaska brak kondycji po takim lezeniu. Kaska a lezalas w domu czy w szpitalu w poprzedniej ciazy?
    I to jest właśnie pytanie czy to leżenie plackiem pomaga czy nie..jedni mówią tak inni inaczej i tak naprawde nie wiadomo.
    Ja od poczatku ciąży przytylam całe 1,5 kg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry mamusiom:)
    To ja i moj kanciasty brzuch w 26 tygodniu i w 35 stopniach w cieniu:)

https://www.fotosik.pl/zdjecie/2a497e47e0acf7d4

AnnaB., Mańka, Laurka, Karmazynova lubią tę wiadomość

• Atyde Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dargol wrote:
    Dziewczynki a powiedzcie mi czy robicie badanie TSH przed każdą wizytą u gina? Bo wczoraj sobie uświadomiłam, że miałam zlecone badanie na początku ciąży 18.01.2019 - wynik 1,770 uIU/ml i potem lekarz już nie kazała badać. Co miesiąc tylko morfologia i mocz. Trochę się spięłam bo wiem, że to bardzo ważne badanie w ciąży. Wizytę mam jutro, więc dzisiaj rano wstałam i poszłam do labo. czekam na wyniki.......

Tak dla świętego spokoju.... Jak to u Was wygląda?
    U mnie tak samo jak u ciebie, na tsh miałam raz na początku

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Sylwiu Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwichrowana wrote:
    Nie wiem jak dzieciaki na sorze, ale na moim oddziale ciężarne rodziły w nocy jak szalone. Jedna po drugiej? Chociaż leze na patologii- położne nie wiedziały za którą brać się najpierw. Taka noc !

Mama Zuzia gratuluje dobrej wizyty:) duże już te nasze szkraby
    Vian- trzymaj się
    Elvira - jak synek ?
    Leksi- będę w poniedziałek trzymać kciuki !

Dobrego dnia Wam życzę :)

To pewnie dlatego ze w nocy byla praktycznie pelnia ksiezyca..podobno zawsze w okolicach pelni (za pare dni) jest najwiecej porodow :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 13:56

• magda.g85 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dargol wrote:
    Dziewczynki a powiedzcie mi czy robicie badanie TSH przed każdą wizytą u gina? Bo wczoraj sobie uświadomiłam, że miałam zlecone badanie na początku ciąży 18.01.2019 - wynik 1,770 uIU/ml i potem lekarz już nie kazała badać. Co miesiąc tylko morfologia i mocz. Trochę się spięłam bo wiem, że to bardzo ważne badanie w ciąży. Wizytę mam jutro, więc dzisiaj rano wstałam i poszłam do labo. czekam na wyniki.......

Tak dla świętego spokoju.... Jak to u Was wygląda?

Dargol ja od ginekologa miałam zlecone THS tylko na początku ciąży. Ja jednak z uwagi na hashimoto i tak jestem pod kontrolą endo i robię badanie co 6-8 tygodni. Mój ginekolog w ogóle morfologię zleca mi raz na 2 miesiące a ciągle co miesiąc mocz

zem3i09k945lhtw9.png
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dargol wrote:
    Mam wyniki:
    TSH - 2,180 uIU/ml
    FT3 - 4,07 pmol/l
    FT4 - 9,05 pmol/l

Według norm w laboratorium FT4 jest zaniżone. Norma to 12,00-22,00 pmol/l. Ale normy pewnie nie dotyczą kobiet w ciąży???

Mogłybyście mi pomóc czy jest ok?? Znacie się na tych wynikach??
    Dziękuję!
    Dargol jak na moje 7- letnie "doświadczenie" z leczeniem tarczycy to powiem Ci tak- z TSH tragedii nie ma. W ciąży chyba do 2,5 to luz. Jednak FT4 widać, że dzieciątko Ci podbiera jeszcze. Ja bym to troszkę podniosła bo jednak poniżej nomy. A jak podniesiesz FT4 to i TSH powinno lekko spaść, ale dopytaj lekarza :) Jednak ogólnie jak na ciążę nie jest źle

zem3i09k945lhtw9.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .sylwus++. wrote:
    Haha animka wyjście do marketu to narazie u mnie marzenie :) ja wychodze tylko do lekarza i na badania. I niestety tak jak pisze Kaska brak kondycji po takim lezeniu. Kaska a lezalas w domu czy w szpitalu w poprzedniej ciazy?
    I to jest właśnie pytanie czy to leżenie plackiem pomaga czy nie..jedni mówią tak inni inaczej i tak naprawde nie wiadomo.
    Ja od poczatku ciąży przytylam całe 1,5 kg.

Tydzień leżałam w szpitalu, bo dostawałam sterydy na rozwój płuc u dziecka, tak w razie szybszego porodu. Później już w domu. Ty masz passer to on ma Ci pomóc. Mi już nic w tym tygodniu nie chcieli założyć właśnie że względu na rozwarcie. No i standardowo luteinę. Tylko ja ani teraz ani w poprzedniej ciąży nie miałam skurczy. Po prostu taką mam słabą szyjkę. I wcale Ci się nie dziwię, że leżysz :) ja też taka strachliwa.
    Leżenie plackiem na pewno pomaga. Na sali miałam dziewczyny które leżały z nogami do góry przez całą ciążę i dolezaly. A były takie co to nawet do toalety nie mogły

k87 oczywiście, że 30 tydzień to szybciej. Tylko mówię, że ja w 37 już szyjki prawie nie miałam rozwarcie też duże a 3 tygodnie jeszcze chodziłam. Lekarz sam się dziwił. Na każdym ktg było ooo to jeszcze Pani chodzi

Teraz mi lekarz powiedział, że on nie wie jak się szyjka zachowa. Że mam się oszczędzać. No i że każdy problem z szyjką to im później tym lepiej, bo większe szanse. Niby pozwolił chodzić ale bez szaleństw. No to łażę po domu, jak muszę zrobić sobie jedzenie. Czasami wyjdę na plac zabaw z młodym przed blok całe 100m i w weekend autem na działkę i tyle z mojej aktywności.

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwuś- no mnie pomogło leżenie plackiem, bo szyjka się wydłużyła. Też jedynie wychodziłam do lekarza i na badania, dopiero po ściągnięciu pessara poszłam do marketu:p

201512131765.png

201909081765.png
‹‹ 735 736 737 738 739 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ