Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Jaga94 wrote:Trzeba wierzyć i cierpliwie poczekać, chodź wiem, że to bardzo trudne...
Jesteśmy z Wami dziewczyny...
Ja jestem dzisiaj też po wizycie, lekarz serduszka jeszcze nie widział, ale jest zarodek i ciałko. Wyliczył około 5 tydzień.
Mam wykonać masę badań i kolejna wizyta 05.02.
Przepraszam ale jeśli jeszcze ciąża jest niepotwierdziona biciem serduszka to ja bym się wstrzymała z badaniami ... zdążysz jeszcze je zrobić a na tym etapie to bez sensu . -
E.mila możesz mieć rację, ze to klucz . Ja w sumie cieszę się, że dzisiaj było moje drugie usg, długo staraliśmy się z mężem i jakoś stresuje się, wizyty chodź na początku człowiek dostaje zawału. Jakoś mnie uspokajają, a mój lekarz bardzo spokojny człowiek, cały czas uspokaja i wg człowiek taki spokojny, taka oaza. Ale w końcu nie jestem jego pierwszą pacjętką.
A wracając do tematu to te moje wizyty też są częściej z racji wykonywanego zawodu i potrzeby zwolnień z pracy. Bo niestety chodź chciałabym pracować to nawet nie ma takiej pracy w zakładzie, którą mogłabym wykonywać.Bladzioch 04.01
Beta 07.01 - 206
Beta 10.01 - 650
29.01 -serduszko
Maluszek urodzony 12.09.2019 -
Fasola1234 może masz rację, chociaż takie mam zalecenia. Zobaczę i tak jakby coś mam zrobić je dopiero na poczatku lutego. A przy każdej kolejnej ciąży trzeba odnawiać takie badania jak grupa krwi, anty HCV, anty HIV, toxo IgG, toxo IgM, VDRL?
Jutro znajdę czas to poczytam o tych badaniach i zapytam o koszt, na co się szykować.Bladzioch 04.01
Beta 07.01 - 206
Beta 10.01 - 650
29.01 -serduszko
nick nieaktualnyJaga94 wrote:Fasola1234 może masz rację, chociaż takie mam zalecenia. Zobaczę i tak jakby coś mam zrobić je dopiero na poczatku lutego. A przy każdej kolejnej ciąży trzeba odnawiać takie badania jak grupa krwi, anty HCV, anty HIV, toxo IgG, toxo IgM, VDRL?
Jutro znajdę czas to poczytam o tych badaniach i zapytam o koszt, na co się szykować.
W każdej ciąży robi się te badania nie ważne że masz wyniki z poprzedniej. O to da głównie na choroby zakaźne , vdrl to jest kila- może ci ja wypisać lekarz rodzinny tak samo jak hcv-wirusowe zapalenie wątroby, hiv kosztuje 45 zł i toxo - to toksoplazmoza dwa oznaczenia czy chorowalas na to i czy nie ma świeżego zakazeni koszt 2x35 zł, grupa krwi koło 35 złWiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2019, 22:14
zwichrowana lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ile postów!
Na samym wstępie gratuluje Wszystkim mamom serduszek i trzymam kciuki za te Kobietki, które żyją w niepewności. MAm wielką nadzieję, że wszystko się ułoży i będzie dobrze
Mam też do Was pytanie.
Czy któraś tak ma, że chodzi do lekarza prywatnie i ten lekarz nie wystawia skierowań na badania? Czy w takiej sytuacji rodzinny może wypisać skierowanie? Mi mój wypisał "skierowanie" na tej kartce co wygląda jak skierowanie. Obstępował i byłam pewna, że nie będę płacić. PRzyszło co do czego, dałam skierowanie a Pani mówi, że lekarz prywatny bez podpisanej umowy z nfz i badania płatne. Skończyło się, że na krew i mocz wydałam 406 zł bo były mi potrzebne i tylko dziś miałam czas, żeby je wykonać. Strasznie lubię mojego lekarza i nie chciałabym go zmieniać, ale nie wyobrażam sobie płacić tyle kasy za krew podczas całej ciąży, jak płacę takie wysokie podatki. Nie wiem jak mam to rozegrać. MAcie jakiś "złoty środek"?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2019, 22:18
synuś
28.12 (16dpo):HCG- 244,34 mUl/ml
31.12 (19dpo):HCG- 1136,46 mUl/ml
02.01 (21dpo):HCG- 2656,97 mUl/ml -
Samari wrote:W każdej ciąży robi się te badania nie ważne że masz wyniki z poprzedniej. O to da głównie na choroby zakaźne , vdrl to jest kila- może ci ja wypisać lekarz rodzinny tak samo jak hcv-wirusowe zapalenie wątroby, hiv kosztuje 45 zł i toxo - to toksoplazmoza dwa oznaczenia czy chorowalas na to i czy nie ma świeżego zakazeni koszt 2x35 zł, grupa krwi koło 35 zł
Dziękuję ślicznie za odpowiedź:*Samari lubi tę wiadomość
Bladzioch 04.01
Beta 07.01 - 206
Beta 10.01 - 650
29.01 -serduszko
Może na niektóre badania może wypisać Ci następnym razem ogólny, ja też tak myślałam zrobić, po prostu pójdę i zapytam. I tutaj też przed chwilą mi tak polecono, zawsze to jakiś sposób.Bladzioch 04.01
Beta 07.01 - 206
Beta 10.01 - 650
29.01 -serduszko
Jaga94 wrote:Może na niektóre badania może wypisać Ci następnym razem ogólny, ja też tak myślałam zrobić, po prostu pójdę i zapytam. I tutaj też przed chwilą mi tak polecono, zawsze to jakiś sposób.synuś
28.12 (16dpo):HCG- 244,34 mUl/ml
31.12 (19dpo):HCG- 1136,46 mUl/ml
02.01 (21dpo):HCG- 2656,97 mUl/ml -
nick nieaktualnyMoże wypisać niektóre badania, ale nie co miesiąc Ja tak robiłam w ciąży z najmłodszą - przed wizytą do ogólnego po skierowanie na tsh, ft4, mocz i morfologie. Za 1 razem ok, po 4tyg też ok, ale kolejnym zobaczył w historii co i jak i mi mówi, że obok jest gabinet ginekologiczny, on nie może odbierać pracy koledze i nie wypisał
-
Jaga94 wrote:Fasola1234 może masz rację, chociaż takie mam zalecenia. Zobaczę i tak jakby coś mam zrobić je dopiero na poczatku lutego. A przy każdej kolejnej ciąży trzeba odnawiać takie badania jak grupa krwi, anty HCV, anty HIV, toxo IgG, toxo IgM, VDRL?
Jutro znajdę czas to poczytam o tych badaniach i zapytam o koszt, na co się szykować.
Jeśli mogę coś doradzić to zrób sobie wcześniej przynajmniej TSH, dużo dziewczyn nawet nie wie że ma niedoczynność tarczycy a to ważne żeby to szybko wyłapać w ciąży.
Dziewczyny tyle dziś emocji, z jednej strony radość dziewczyn którym bardzo gratuluję , a z drugiej strony ta niepewność i strach MOJE, Ann - trzymam mocno kciuki i wierzę że będzie dobrze!
2cs
01.2019 poronienie 8tc. zaśniad częściowy -
Ciekawe czy Ci podpasuje, i czy bedzie oczekiwał tych samych badań, bo nie wiem czy mają jakieś wytyczne, jakie badania muszą zrobić czy to po prostu zależy od lekarza.
Ja przeszłam w swoim życiu 4 lekarzy, wiem że może niektóre z Was wiecej, ale dla mnie to i tak było dużo, każdy obstawiał inną przyczynę moich problemów,a tak naprawdę to mało robili żeby mi pomóc. Jakoś źle trafiałam. Jeden twierdził, że wyrosnę z tego, inny że antykoncepcja załatwi wszystko, jeszcze inny żebym nie szalała bo w dzisiejszych czasach wiele kobiet ma takie problemy i że mam to zaakceptować...
Na szczęście trafiłam na tego co teraz i jestem naprawdę zadowolana, przede wszystkim mnie nie olewa.
Idąc pierwszy raz do niego, śmiałam się do męża, że ten jest ostatni, bo przed wszystkimi w mieście nie będę ściągała majtek .Bladzioch 04.01
Beta 07.01 - 206
Beta 10.01 - 650
29.01 -serduszko
Aranja, dziękuję za podpowiedź, ale TSH mam na bieżąco. Ponieważ mam niedoczynność i Hashimoto więc jestem pod stałą kontrolą u endo.
aranja lubi tę wiadomość
Bladzioch 04.01
Beta 07.01 - 206
Beta 10.01 - 650
29.01 -serduszko
Mój mąż po prostu ze mną wszedł, lekarz tylko przed moim usg zapytał mnie czy moze zostać. Ale to chodziło o mnie i bedanie usg bo wiadomo. Powiedziałam,z że oczywiście mąż jak ma ochotę to może zostać.
Ale z tego co słyszałam to, żaden lekarz nie powinien mieć nic przeciw temu. W końcu to wspólna robota:-). Mój mąż nie zadawał zbędnych pytań, po wyjściu z gabinetu niejasności mu wyjaśniłam. Był bardzo zadowolony, że mógł być ze mną.
Więc bierz męża, będzie szczęśliwyaxie92 lubi tę wiadomość
Bladzioch 04.01
Beta 07.01 - 206
Beta 10.01 - 650
29.01 -serduszko
Oczy mi się otworzyły i po spaniu.
Zwichrowana prywatnie jak chodzisz to niestety za wszystko zapłacisz. Chyba że gabinet NFZ i przyjmuje też prywatnie, więc część skierowań "naciągnięte" na NFZ. Mój lekarz wczoraj sam mi zaproponował, żebym podeszła na jedną wizytę na NFZ, bo to badania, na które powinnam dostać skierowanie, a jeśli na coś nie dostanę to muszę prywatnie. Więc skoro jest zielone światło to tak zrobię i nie będę czuła skrępowania, że przychodzę z wynikami od innego.
Mój czekał już wczoraj w gabinecie, bo jechał z pracy. Jak weszłam zestresowana, bo spóźniona to zażartował, że niepotrzebnie jechałam, bo on już się poświęcił i wszystko zbadadane i dzieciątko zdrowe hehe. Weszłam sama na usg, pani doktor sprawdziła czy jest maleństwo i za chwilę go z poczekalni zawołała. I już sobie we dwójkę oglądali z bliska serduszko i pani doktor tłumaczyła mu co jest czym i jak się teraz małe będzie rozwijać, a ja sobie w tym czasie chlipałam pocichutku.
Wczoraj pani doktor zapowiedziała, że że względu na moje dawne sprawy z żylakami i nadwagę od następnej wizyty da mi heparynę i do końca ciąży mam się kłuć. Ja się cieszę, bo nie zdążyłam zrobić tych mutacji genetycznych Pai, laiden i tych na trombofilię, a podejrzewam, że coś by wyszło, więc i tak jedynym wtedy wsparciem jest heparyna. Ma któraś z Was heparynę?
zwichrowana lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Lami wrote:Oczy mi się otworzyły i po spaniu.
Zwichrowana prywatnie jak chodzisz to niestety za wszystko zapłacisz. Chyba że gabinet NFZ i przyjmuje też prywatnie, więc część skierowań "naciągnięte" na NFZ. Mój lekarz wczoraj sam mi zaproponował, żebym podeszła na jedną wizytę na NFZ, bo to badania, na które powinnam dostać skierowanie, a jeśli na coś nie dostanę to muszę prywatnie. Więc skoro jest zielone światło to tak zrobię i nie będę czuła skrępowania, że przychodzę z wynikami od innego.
Mój czekał już wczoraj w gabinecie, bo jechał z pracy. Jak weszłam zestresowana, bo spóźniona to zażartował, że niepotrzebnie jechałam, bo on już się poświęcił i wszystko zbadadane i dzieciątko zdrowe hehe. Weszłam sama na usg, pani doktor sprawdziła czy jest maleństwo i za chwilę go z poczekalni zawołała. I już sobie we dwójkę oglądali z bliska serduszko i pani doktor tłumaczyła mu co jest czym i jak się teraz małe będzie rozwijać, a ja sobie w tym czasie chlipałam pocichutku.
Wczoraj pani doktor zapowiedziała, że że względu na moje dawne sprawy z żylakami i nadwagę od następnej wizyty da mi heparynę i do końca ciąży mam się kłuć. Ja się cieszę, bo nie zdążyłam zrobić tych mutacji genetycznych Pai, laiden i tych na trombofilię, a podejrzewam, że coś by wyszło, więc i tak jedynym wtedy wsparciem jest heparyna. Ma któraś z Was heparynę?
Ja mam zastrzyki z heparyny neoparin... ale nie mam żylaków... dał mi je jakby przez to że poronilam we wrześniu i mówił że te zastrzyki sprawia żeby pomóc dziecku się rozwinąć wykształcić serduszko czy coś -
Witam was w 5+0 czyli 6 tc od om ja spać nie mogę w nocy a teraz mi ciężko wstać do pracy jestem tak zmęczona że szok oczy mi same lecą i wczoraj zaczął bolec ząb muszę szybko znaleźć i dentystę bo zeswirujeVictoria 10.11.2013r
Pola 08.11.2015r
27.01.2018 aniołek 5tc (*)
27.09.2018 aniołki 6tc(*)
Franuś 💙
-
Mamadwojki wrote:Witam was w 5+0 czyli 6 tc od om ja spać nie mogę w nocy a teraz mi ciężko wstać do pracy jestem tak zmęczona że szok oczy mi same lecą i wczoraj zaczął bolec ząb muszę szybko znaleźć i dentystę bo zeswiruje
Mnie boli podbrzusza i promieniuje mi do nogi dziś na papierze zero plamien... denerwuje się troszkę...temperatura 36.6 ehh czyli mój naturalny prog pewno się nie podniósł...zastanawiałam się nad badaniami ;( tylko niewiem czy chce się pluć tyle razy? Czy odpuścić bo przyrosty pewno już mniejsze...duphaston się nie wykaże ale chciałabym zobaczyć choć minimalnie mój progesteron naturalny podniesiony ;( A pewnie schodzi w dol;(