X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • lgia1 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa jeszcze odniosę się do krwi pępowinowej - nie miałam jeszcze spotkania w szkole rodzenia na ten temat, ale miałam spotkanie z jednym z profesorów, który wykorzystuje je w codziennej pracy (ze względu na obciążenia genetyczne).

I co prawda - na dzień dzisiejszy krew pępowinowa nie pomoże w większości przypadków dziecku, od którego pochodzi, ale może i z resztą z powodzeniem ratuje życie innych - przede wszystkim rodzeństwa.

Tak jak któraś z Was napisała - medycyna jednak idzie cały czas do przodu i nie wiemy jakie jeszcze zbawcze zastosowanie będzie miała kp za kilka lat.

Wyczekujemy na 6.09.19 r. :)))
  • Annie80 Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, współczuje mężów, dla których te podstawowe wydatki to problem! Aż strach pomyśleć, co będzie, jak dziecko do szkoły pójdzie ... może do tego czasu dojrzeją :) oby!!!

Mój M nie wtrąca się w wyprawkę, chociaż cierpliwie towarzyszył mi na większych zakupach, typu wózek itd. Reszta go nudzi, ale udaje, ze nie, jak pokazuje mu kolejny gadżet. Generalnie nie może się już doczekać malucha, a kilka dni temu (M jest na wyjeździe) przyszła do mnie przesyłka od niego z MommyBag, z dopiskiem: dla najlepszej mamy dwóch najlepszych smyków na świecie. . No i jak on na to wpadł? Ryczałam chyba godzinę:)

Jusi 28, monkle, stayaway, Aster4n, Mila, Laurka, manda21, cytrynówka, Mańka, RudaAnna lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2020, 19:46

cytrynówka, Mańka lubią tę wiadomość

• Laurka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj suwaczek pokazuje mi, ze do terminu zostalo rowno 80 dni! To mi sie wydaje juz tak blisko!

Wczoraj prawie do polnocy nie poszlam spac, bo zaczelam sie stresowac, ze moze jednak mam wiecej wydatkow przed porodem niz mi sie wydawalo i ze sie nie wyrobie.

A dzisiaj deszcz i szaro (ale nadal cieplo) i mnie cmi i bym najchetniej sie zawinela pod koldre.

Annie80 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila wrote:
    Mój mąż to oryginał. Od zawsze chciał mieć dzieci i mam wrażenie że instynkt tacietzynski ma większy niż ja macierzyński 😉 w wiedzy o wózkach był bardziej do przodu, z fotelikami tak samo. Łóżeczko on wybrał, dla mnie było ok 😉 Za to ucieszył się jak zrobiłam listę rzeczy aptecznych, ubrankowych, szpitalnych itd. i zaczęłam powoli wszystko kompletowac. Więc uczestniczy we wszystkim i jest ze mną na każdej wizycie u lekarza. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że takich nie ma wielu 😉

To moze jeszcze laktacje bedzie mial? Przydalaby sie taka pomoc ;) Tak tylko zartuje.
    Fajnie! Moj maz przy pierwszej ciazy tez byl ze mna na wszystkich wizytach. Ale ze tak powiem nasze zycie wtedy zupelnie inaczej wygladalo!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola co do krwi pępowinowej to my też z mężem przechodziliśmy rozkminę w tym temacie. Oczywiście w szkole rodzenia mówili nam o tym tylko o samych plusach- żadnych wad, poza ceną.
    Zaczęliśmy sami zagłębiać się bardziej w temat.
    Rozmawialiśmy z mamą męża, która jest lekarzem -ona też się dopytywała szczegółowo o to w swoim środowisku.
    Wniosek jest taki, że o bardzo istotnych rzeczach się nie mówi jak chociażby o tym, że krew pępowinowa jeśli już się przyda to w większości chorób przyda się rodzeństwu a nie temu konkretnemu dziecku, od którego w czasie porodu z pępowiny została pobrana. Wręcz odradza się w przypadku próby leczenia chorób genetycznych podawanie dziecku jego własnej krwi. Pobranie takiej krwi może mieć sens jeśli już mamy np. starsze chore dziecko albo innego chorego członka rodziny.

No i niestety jest to czysta polityka i zagrywki psychologiczne. Skoro członkowie Polskiego Stowarzyszenia Ginekologicznego ( a to wydało pozytywne opinie na temat bankowania) są jednocześnie twórcami banków krwi pępowinowej.

Amerykanie propagują ogólnodostępne banki krwi pępowinowej tak jak zwykłe banki krwi z uwagi na to, że pobrana krew pępowinowa najbardziej jest w stanie pomóc niestety obcym a nie naszemu dziecku. Takie banki ułatwiłyby szukanie dawców chociażby szpiku. Niestety z tego co się dowiedziałam w Polsce nie ma takich możliwości.

Rozwój wiedzy na temat bankowania i wykorzystania krwi bardzo mocno raczkuje, więc nawet gdyby teraz w naszym przypadku po porodzie okazało się, że możnaby taką krew podać to najpierw znaleźć należałoby takich lekarzy i takie szpitale, które się tego podejmą. Wiadomo- mamy swój NFZ i jakieś tam kluczowe metody leczenia, których lekarz się trzymają. Jeden fakt taki, że nigdy nie wiadomo jak medycyna się w tym temacie rozwinie.

My się na bankowanie nie decydujemy z tych i wielu innych względów. Sprawa finansowa to odrębny temat jednak to akurat jakoś można przeskoczyć, chociaż nie wszyscy mogą.

Pom-pon, cytrynówka, pola0909 lubią tę wiadomość

zem3i09k945lhtw9.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie będziemy się decydować na pobieranie krwi pepowinowej.
    Niestety bardzo często dochodzi do zakażenia jej, jest jej za mało. Wtedy pieniądze nie są zwracane- Ponadto koszty są naprawdę duże, a mam do tego naprawdę mieszane uczucia.

magda.g85, Mańka lubią tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • stayaway Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja - odebrałam dzisiaj paczkę od siostry z ciuszkami po jej dzieciach. Z chęcią się z Tobą podzielę, bo mam tego całe mnóstwo! Screen z adresem mam, więc zapakuje i wyśle do końca tygodnia. Większość jest po jej córce, a później nosił to synek. Ale jest też trochę po samym synku (niebieskich) - A my będziemy mieli dziewczynkę więc z chęcią Ci to oddam :)

Komunikacja24, cytrynówka lubią tę wiadomość

3jgx3e3koyqms61s.png
  • Komunikacja24 Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkka wrote:
    Komunikacja czy doszła paczka od Anny W. ? :D
    Kurczę na śledzeniu od 3 dni jest cały czas w Szczecinie i już zaczynam się wkurzac. W poniedziałek wyszła A dziś jest czwartek masakra..
    Nie kochana, nic nie doszło. Może zadzwoń tam do nich... Może coś z adresem jest nie tak albo z nazwiskiem. Dobrze spisałaś dobie kochana?

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png

Wysłany: 11 lipca 2019, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadwojki wrote:
    Ja dostanę rzeczy od 56/68 i jeśli coś to mogę cię poratować podzielić się zawsze kilka dodatkowych sztuk się przyda a już karton 56 mam więc dla mnie może być za dużo :) jak coś wezmę adres od anki jest w grupie na FB i poinformuje cię kiedy paczka wyjdzie myślę że do końca lipca dam radę to przywieźć do domu od teściów :)
    Oczywiście, ja przyjmę wszystko. Nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa,wdzięczna za każdą pomoc. Ja się tak strasznie bałam, że ktoś w szpitalu zauważy, że nie nie mam aż tyle rzeczy i zgłosi to do opieki. Ja nigdy nie miałam z nimi nic wspólnego,nie miałam potrzeby takiej u nas i były do tej pory pieniądze i dobrze w domu było. A teraz sama z 3 prawie dzieci.... I na utrzymaniu państwa. Czuję się trochę jak darmozjad ale póki dzieci na tyle nie podrosną, że będę mogła dać je do przedszkola na cały etat mojej pracy to nic nie zrobię, muszę to przetrwać.

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja24 wrote:
    Nie kochana, nic nie doszło. Może zadzwoń tam do nich... Może coś z adresem jest nie tak albo z nazwiskiem. Dobrze spisałaś dobie kochana?
    A podasz jeszcze raz dane? Zweryfikuje to może faktycznie zrobiłam jakiś błąd.. :/ kurde 🙄

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stayaway wrote:
    Komunikacja - odebrałam dzisiaj paczkę od siostry z ciuszkami po jej dzieciach. Z chęcią się z Tobą podzielę, bo mam tego całe mnóstwo! Screen z adresem mam, więc zapakuje i wyśle do końca tygodnia. Większość jest po jej córce, a później nosił to synek. Ale jest też trochę po samym synku (niebieskich) - A my będziemy mieli dziewczynkę więc z chęcią Ci to oddam :)
    Nie wiem co powiedzieć. Wychodzi na to, że uzbiera się na prawdę piękna wyprawka i dość sporo ubranek. Czyli chyba nie będę miała tylko po 5 sztuk i na okrągło prac i wieszać, dziękuję ☺️

Annie80 lubi tę wiadomość

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkka wrote:
    A podasz jeszcze raz dane? Zweryfikuje to może faktycznie zrobiłam jakiś błąd.. :/ kurde 🙄
    Anna Gajtkowska
    Sądów 15A /11
    73-115 Dolice
    609456301

Mikołaj-2010
    Marcel-2014
    w57v3e3kt83osyox.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komunikacja24 wrote:
    Anna Gajtkowska
    Sądów 15A /11
    73-115 Dolice
    609456301
    Wszystko się zgadza, jutro tam dzwonię i zrobię afere..

Komunikacja24 lubi tę wiadomość

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • Annie80 Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Moj suwaczek pokazuje mi, ze do terminu zostalo rowno 80 dni! To mi sie wydaje juz tak blisko!

Wczoraj prawie do polnocy nie poszlam spac, bo zaczelam sie stresowac, ze moze jednak mam wiecej wydatkow przed porodem niz mi sie wydawalo i ze sie nie wyrobie.

A dzisiaj deszcz i szaro (ale nadal cieplo) i mnie cmi i bym najchetniej sie zawinela pod koldre.

Laurka, u mnie tez dokładnie 80 do terminu😍

• Laurka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie80 wrote:
    Laurka, u mnie tez dokładnie 80 do terminu😍
    Upomnij sie, zebys zostala dopisana na pierwsza strone!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2020, 19:47

aannkka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2020, 19:47

• Aster4n Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, Annie i u mnie również 80🙋

Co do bankowania to zagłębiałem się w temat, bardzo odstraszyło mnie jak zaczęli mnie napastować konsultanci..
    Informacje podają pokoloryzowane, ale ilosc krwi, która jest przeciętnie pobierana wystarczy do leczenia spokrewnionego dziecka zazwyczaj do wagi 35-40kg.
    Cały czas się waham, ale tak jak pisaliście bardziej skłaniałbym się do publicznego bankowania, które nie jest możliwe przy pobraniu w Krakowie i nie wiem, czy nie " zabieram" czegoś temu dziecku, które rodzę ( nie wchodzc w szczegóły, czy nie lepiej żeby jeszcze chwilę był ten przepływ krwi do dziecka po porodzie)bo odpowiadano mi wymijająco na to pytanie.

Annie80, magda.g85 lubią tę wiadomość

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a u mnie 54 dni do pierwotnego terminu porodu 😱
    Komunikacja- ode mnie tez coś pójdzie z ubranek, ale tak jak pisałam nie zaczęłam tego jeszcze robić bo muszę to przewertować i poprac, a ostatnio niedomagalam :) ale już jest lepiej, niech wyjdzie tylko słonko żeby szybko wyschło i pójdzie :)

Komunikacja24 lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
‹‹ 844 845 846 847 848 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ