Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
miczitanka wrote:Laurka, u nas każda ciężarna robi i zakaznik twierdzi że to napędzanie przemysłu farmaceutycznego i nic więcej, bo w wielu krajach tego badania się nie robi i jakoś kobiety nie mają świadomości czy są chore czy nie, rodzą zdrowe dzieci i jest dobrze. Dlatego stwierdziłam, że już płaczu i nerwów mi wystarczy przez tą nieszczęsną toksoplazmozę, teraz już tylko spokój mnie uratuje.
Dobrze wiedziec! Z tego co widze od lat, to w Polsce zdecydowanie duzo sie robi wszystkiego, czego sie gdzie indziej nie robiA Ty sie nie martw na zapas.
miczitanka lubi tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
nick nieaktualnyLaurka wrote:Elvira kciuki za to, zeby lek trzymal Twoje cisnienie w ryzach.
Joe Anna a prosto z mostu zapytam czy wspolzylas? Bo jesli nie, to obserwuj bacznie i jesli plamienie sie nasili lub zrobi z niego krwawienie i skurcze sie nasila to prosto na IP!
Karola nasz byl bardzo wychodzacy, przynoszacy w prezencie myszy i krety. -
joe anna wrote:witajcie jestem w 31 tyg od rana pobolewa mnie brzuch i mam brażowy sluz czy któras ma podobnie? co to może być?
Z bólami i plamienia mi to ja bym poszła do lekarza. Nie ma na co czekać.
Ale te Wasze dzieci duże
Ja mam wizytę za ponad tydzień, chyba, że znowu zdarzy mi się to zatwardzenie z bólami to wtedy będę szła szybciej. -
marchev wrote:Dargol. Ja biore acard 150 na noc. Heparyne 0.8 na dzien. Acard będę odstawiac, ale jakos pozniej niz 34t. Dopytam lekarza za dwa tygodnie i dam Ci znac. Heparyne bede zmniejszac, ale nie odstawiac. Dopiero po pologu.
Acard utrzymuje sie do 10dni. Heparyna 12h.
Daj mi znać proszę, dzięki!😉
-
pola0909 wrote:Miczitanka gratuluję wizyty !!!!! Elvira bądź cały czas dobrych myśli, trzymam kciuki żebyś dotrwała jak najdłużej, najważniejsze że dzidzi rośnie i zdrowe. Jeśli chodzi o acard to ja biorę codziennie wieczorem, rozpoczęłam właśnie 34tc, w przyszłym tyg mam wizytę zobaczymy co powie gin, póki co na ostatniej wizycie kazał cały czas brać.
Dasz znać co powiedział lekarz?, dzięki!
-
elvira wrote:Dargol ja też biorę acard. W poprzedniej ciąży do 36 a teraz dr narazie nic nie mówiła.
Znalazłam artykuł mamaginekolog
https://mamaginekolog.pl/profilaktyka-kwasem-acetylosalicylowym-ciazy/comment-page-5/
Większość zaleceń jest do 34 tygodnia ale są tez ze do 37 tygodnia🙄 i bądź tu mądry....😉
Tez chyba zapytam w przyszłym tygodniu😉 bo to już ten czas:)
Trochę się boje tego odstawienia. Wcześniej tak miałam z luteina😉 -
Dragol ja też biorę acard 75 i mi lekarz mówił, że ok 36 tyg. będziemy odstawiać. Wizytę mam na koniec 34 tygodnia i pewnie powie już konkretnie do kiedy brać
Joe Anna tak jak piszą dziewczyny, takich objawów nie powinno się lekceważyć. Jeśli nie miną za jakiś czas lub będą się nasilać lepiej pojechać na IP i sprawdzić czy wszystko ok.Wyczekujemy na 6.09.19 r.))
-
nick nieaktualnylgia1 wrote:Dragol ja też biorę acard 75 i mi lekarz mówił, że ok 36 tyg. będziemy odstawiać. Wizytę mam na koniec 34 tygodnia i pewnie powie już konkretnie do kiedy brać
Joe Anna tak jak piszą dziewczyny, takich objawów nie powinno się lekceważyć. Jeśli nie miną za jakiś czas lub będą się nasilać lepiej pojechać na IP i sprawdzić czy wszystko ok. -
Ja też bym od razu jechała, tym bardziej że piszesz o skurczach.
Wczoraj pisałam o zaparciu, a dziś po szklance rumianku co chwila latam do ubikacji. Jak to się mówi jak nie urok to sr....Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2019, 19:25
-
stayaway, ale duże są już te nasze dziewczyny!
Cieszę się, że wszystko jest dobrze i tak się rozwijają. Szyjka też super. Na jakiś czas można odetchnąć. Co ile będziesz miała teraz wizyty?
Kaska, ja mam od czasu do czasu takie jakby kłucie, w sumie to bardzo dziwne uczucie. Lekarz dzisiaj mówił, że to prawdopodobnie mała nieraz uciska/napiera , bo już swoje waży i nie ma się czym przejmować.Kaska lubi tę wiadomość
Lena: 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
-
Dargol ja w pierwszej ciąży brałam Acard 75mg do 37 tygodnia (też profilaktycznie ze względu na poronienie), teraz miałam włączony ze względu na hipotrofię pierwszego dziecka i mam odstawić w 34 tygodniu. Także nie wiem od czego to zależy. Może wtedy nie spodziewali się że tak szybko urodzę, a teraz mam duże prawdopodobieństwo że jednak tak, a jak dziewczyny pisały dość długo utrzymuje się on w organiźmie.
Joe Anna ja na tym etapie bym nie czekała czy się rozkręci czy nie. Prowadzę ciążę u dwóch lekarzy i oboje twierdzą, że w trzecim trymestrze każde plamienie to IP od razu.Dargol lubi tę wiadomość
Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
Bartuś 08.09.2019r, 38t2d, 3430g szczęścia, SN.
12.2016 [*] pamiętam Aniołku. -
Ja jeszcze nie wyszlam z wizyty, ale juz wiem, ze:
- na plusie mam 9,9 kg
- cisnienie nadal piekne 114/78
- serduszko malutkiej bije 149
- dostalam szczepionke na krztusiec
- probka moczu pobrana w celu badania pod katem obecnosci bialka przez to, ze mam opuchniete stopy i nogi
- szyjka zbadana i jest zamknieta i twarda.
Ale na USG 3. trym znowu kreca nosem 😡 Cholerny ciemnogrod. A przyjela mnie inna babka niz zwykle i za 2 tyg. chcialam koniecznie z tamta miec wizyte, ale nie da sie zgrac grafikuJedyne pocieszenie, ze 1. sierpnia bede sie widziec z dobra, doswiadczona lekarka, ktorej chyba nie znam, ale nie jestem pewna.
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Leksi, no właśnie wyszłam zaskoczona, bo myślałam, że po 30 tc wizyty są częstsze, a ja znów mam za 4tyg
A Ty??
Kaśka, u mnie też występują takie kłócia, z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o nie lekarza. Więc w sumie fajnie, że poruszyłas ten temat, bo też się uspokoilam
Super Laurka, widzisz niepotrzebnie się martwilas ta szyjka
Ze mną dziś była mama na wizycie - i powiek Wam, że Oliwka będzie miała kochana babcienakupowala małej smoczusie, kocyk, opaseczki, myjke do kąpieli i inne pierdoly
no i zdekralowali się z dziadkiem, że kupią wnusi wózek. Tzn wspominali coś na początku ciąży, ale od tamtego czasu była cisza, a nie chciałam naciskać. Myślałam, że kupimy go na pół bo oczywiście wymyśliłam sobie jeden konkretny model, który niestety do tanich nie należy i żaden inny mi się nie podoba od tamtego czasu, ale dziadki się upieraja, że wózek kupują oni sami i koniec. Tak więc możemy w końcu zamawiać
Kaska, Mańka, Mama_Zuzia lubią tę wiadomość
-
Stayaway ja wcześniej pytałam to nie potrafił mnie chyba do końca zrozumieć. Że może być macica, że dziecko może uciskać. No ale odpuściłam bo nic się nie działo. Teraz jestem w tym tygodniu gdzie w poprzedniej ciąży szyjka się zepsuła i zaczynam świrować...
Laurka to oni Ci ręcznie ta szyjkę sprawdzali? Ciekawe czemu mają problem żeby zrobić szybkie USG.