X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster4n wrote:
    Komunikacja ja mogę tylko dodac, że moja mama, która była zależna finansowo od ojca, bo zrezygnowała z pracy, aby zająć się dziećmi i pomagać ojcu w prowadzeniu działalności, zawsze powtarzała mi, żebym robiła że swoim życiem tak,żebym była niezależna i nie musiała się martwic, że nie sobie sama nie poradzę.
    Tego Ci życzę i trzymam kciuki za nowy start.
    Mialam to samo pisac, calkowita zaleznosc finansowa od faceta to najgorsze co mozna zrobic.

Komunikacja24 lubi tę wiadomość

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • lgia1 Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2019, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wyszło 8,87 cm z tym, że pokazało że to odpowiada 35t6d, więc nie wiem czy to kwestia sprzętu (mój lekarz mimo, że jest świetnym specjalista nie ma sprzętu super nowoczesnego) , czy obliczeń, że każdy system inaczej pokazuje te tygodnie ciąży.
    Ale wydaje się, że to nie jest jakaś duża różnica, więc już sama nie wiem hehe. Ogólnie wiem, że mieści się w normie i wszystko ok. Ale im bliżej porodu i im więcej zajęć w szkole rodzenia tym mam większego stracha przed porodem, jak dam radę.

Wyczekujemy na 6.09.19 r. :)))
  • monkle Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obwód głowy 8,5cm? A nie średnica? Coś mi to nie gra dziewczyny ;)

Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
    Bartuś 08.09.2019r, 38t2d, 3430g szczęścia, SN.

12.2016 [*] pamiętam Aniołku.
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie też tak się zastanawiam, ale nie chciałam się wychylać.

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • lgia1 Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwoli ścisłości BPD - 8,87 cm a HC - 31,44 cm.
    Sorki jeśli coś pokrecilam z nazewnictwem, zwyczajowo nie zaglebialam się w te wymiarki, tylko na samym USG zwróciło to moją uwagę.
    Dzięki Monkle za czujność :)

monkle lubi tę wiadomość

• Karola9316 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na usg podają chyba ten wymiar najczęściej :
    wymiar dwuciemieniowy – BPD (biparietal diameter) – jest to szerokość główki mierzona na odpowiednim poziomie. Jej porównanie z obwodem główki pozwala stwierdzić ewentualne krótkogłowie lub długogłowie. Jest to bardzo precyzyjny pomiar. Duży wymiar główki w porównaniu do reszty ciała może wskazywać na niedożywienie płodu,

Czekamy na Anię <3

8599dqk389wp0sv2.png
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja dziewczyny, zle spojrzałam, hc u mojego to 29,02 cm.

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • marchev Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga u mnie bylo 31 juz w 33+1
    Agiot a mozesz napisac cos wiecej o tych zwapnieniach. A jak sie kontroluje przeplywy na ktg ? Myslalam ze tylko przez usg. Dobrze pamietam, ze syn jest niepelnosprawny ?

• monkle Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację, chodziło mi o BPD, średnicę to mi moje matematyczne geny podpowiedziały ;)
    Koniec końców wiadomo już o co chodzi dla ścisłości :) a różnica 0,5cm przy BPD to przy założeniu że główka ma kształt koła, wychodzi już ponad 1,5 cm na obwodzie, więc po urodzeniu niemalże założyłybyście już swoim pociechom inny rozmiar czapeczki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2019, 23:10

Tomuś 06.12.2017r, 37t6d, 2400g szczęścia, SN.
    Bartuś 08.09.2019r, 38t2d, 3430g szczęścia, SN.

12.2016 [*] pamiętam Aniołku.
  • RudaAnna Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2019, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami kochane po dłuższym czasie dlatego nie odniose się tu do tematów jedynie podczytalam ostanie strony ! Ale dołączam do osób czujących się jak „kupa” w niedziele wskakuje 9 miesiąc /2 tyg i będzie ciąża donoszono i wiedziałam ze te ostatki będą najgorsze ale żeby aż tak.. pachwiny tak ciągną ze ledwo da się chodzić ,nie mówiąc żeby na stojąco ubrać chodzby majtki.. mały szaleje w brzuchu tak się rozpycha ze aż boli, upały tego nie ułatwiają.. czuje się jak stara babcia narzekającą na wszytsko eh.. największy plus ze dziś kupiliśmy wózek 2w 1 i dopasowaliśmy fotelik z baza i mogę się pochwalić ze wszytsko już gotowe mogę spokojnie czekać na akcje ! Pozdrawiam każda z osobno ! ;)

Jusi 28 lubi tę wiadomość

15.08.19r. Wojciech ❤️
  • Pom-pon Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Sorry, ze ja sie jakos na raty odnosze do dzisiejszych postow i nie po kolei...

Pom-pon a moge zapytac ile w PLN ta poduszka do karmienia kosztuje, ktora Ci polecilam? Ja jej uzywalam przy pierwszej corce, a potem ja oddalam. Tutaj nie mogla byc droga, bo ja nie mam i nie mialam forsy do szastania ;)

Nówka 359 zł.

2 IUI 1/ 2019 - 15 dpo hcg 527
    MedArt Poznań
    9R3tp2.png

8/2018 <3 <3 (*)
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 03:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pom-pon wrote:
    Nówka 359 zł.

O. Moj. Boze 😮 Tutaj to jest 30-60 dol gora.

Do mnie dzisiaj przyszlo ostatnie zamowienie ciuszkow najmniejszego rozmiaru (bo wiekszych mam duzo). Weszlam w zeszlym tygodniu ma strone Carter's a tam przeceny jak marzenie! Za to wszystko zaplacilam troche ponad 30 dol.

dd5037be4d66.jpg

Wiecej nie kupuje, bo wczoraj mi rodzice pokazali co oni kupili dla nowej wnuczki, wiec moze sie okazac, ze zaraz sie zrobi za duzo.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 03:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stayaway gdzie sie podziewasz??

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agjot1979 wrote:
    Racja dziewczyny, zle spojrzałam, hc u mojego to 29,02 cm.

Z którego tygodnia to wymiar?

Marchev nie mnie pytałaś o te zwapnienia, ale poprzednio też miałam. Jeżeli masz takowe to lekarz kontroluje je na Usg, może też wysłać na ktg o ile są liczne. W 3 trymestrze to normalne, że łożysko się starzeje, ale wiadomo, że trzeba mieć kontrolę czy wszystko jest ok.

Laurka faktycznie się opłacało. Super są te dziewczęce ciuszki.
    Ja to nawet na kocyk się nie mogę zdecydować, bo mi się podobają te dla dziewczynek a dla chłopców nic. Jak tak dalej pójdzie to moje dziecko nie będzie miało koca 😅

Znowu dostałam skurczu jelit. Rano się załatwiłam normalnie a tu taki klops na wieczór... Już mi pomysłów brakuje od czego :/ no ale może nie załatwiam się do końca, bo jak wzięłam czopek to jeszcze mnie wypróżniło. Eh

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witajcie w nowym dniu. U nas w koncu chlodniej uff :)
    Ja czekam w labo na pobranie krwi. I jade poszalec na zakupach w biedronce :D

Aster4n lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudaAnna bo pod koniec czlowiek czuje sie tak, ze marzy tylko o tym, zeby pojsc i juz urodzic :-) chyba to celowy plan natury. Juz niedaleko.
    W poprzedniej ciazy rowno 2 tyg przed porodem mialam taka biegunke ze myslalam ze sie czyms zatrulam, w ciagu 24h bylam 18 razy w toalecie, a to chyba organizm sie przygotowywal.

RudaAnna lubi tę wiadomość

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, u nas się tak ochłodziło ze mnie przeziębiło. Mówiłam mężowi żeby pozamykał okna jak będzie szedł spać to zamknął: balkon. Kaszle i psikam, czuje się jak nie powiem co. Mąż nie poszedł do pracy żeby się mała zająć bo stwierdziłam ze nie dam rady.

Fotelik my tez mamy używany, ale po znajomych wiec na 100 proc bez wypadku. Wyglada dobrze, nie licząc lekkiego zużycia materiału, co jest normalne. Styropian w środku jak nowka. Jeszcze doczytałam na stronie maxi cosi ze jak się fotelik zarejestruje to jeśli się fotelik zniszczy przy wypadku dają nowy.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • lgia1 Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Agjot i Marchev:) czyli mój Grzesiu jednak troszkę większy, zobaczymy na kolejnej wizycie przed porodem jak to wygląda. Ale widać, że każdy dzidziuś inny i takie ich uroki
    Trzeba się jednak nastawić pozytywnie, bo jak nie my to kto :)

Miłego dnia dziewczyny :)

• andziaxs Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z rana , pierwsza noc na nowym mieszkaniu jako taka , jeszcze trzeba wszystko rozpakowac ...:( W nocy dostałam skurczu obu łydek naraz ból jak cholera do tej pory czuje jak mnie rwie :/

Powiedzcie mi czy do sprawdzenia ilosciowo CRP trzeba byc na czczo? Bo na fejsie już któras urodziła z wysokim crp w 33/34 tyg , a nie miały pojecia ,ze maja infekcje ,wyniki moczu mam okej ,ale jakos tak wole sprawdzic.

w4sqsek2g9u4d7mg.png
  • kumen Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł laski :)
    Żyję i ja :) jakiś miałam taki dziwny czas ostatnio...coś jakby depresja przedporodowa? nie wiem :) czytałam Was, kibicowałam na wizytach ale co coś napisałam to kasowałam bo humor miałam wisielczy i mogłabym całkiem niezamierzenie którąś z Was urazić, więc wolałam nic nie pisać.
    Fajnie, że niektóre z Was już są na ostatniej prostej. Ja też mam termin na koniec września, na 26 dokładnie, czyli też pewnie będę jedną z ostatnich które urodzą.
    Ja to mam schizę ostatnio, że malutka mi się obraca nie tak jak trzeba. Od 26 tyg była już główką w dół ale teraz mi dupkę wypina po prawej stronie trochę poniżej pępka, kręgosłup ma po lewej stronie pępka więc nie wiem jak ona się tam kitłasi :)wizytę mam 14 sierpnia to zobaczymy co ona tam odwala:)
    U mnie o ktg póki co nikt nic nie wspominał i nie wiem od którego momentu się robi u mojego lekarza.
    Pytałyście też o wadę serca i poród sn, oraz o siatkówkę/rogówkę?
    Wadę serca mam ja i to trochę większą niż małą i mój profesor kardiolog bez problemu napisał zgodę na poród sn twierdząc że taka wada wcale w niczym nie przeszkadza, ale zaleca rodzić w ośrodku z zapleczem kardiologicznym.

Pytałyście tez jak u mnie z mężem. No to lepiej już na szczęście.
    Kupiliśmy już wózek, łóżeczko, wanienke, przewijak, prześcieradła itd...z gabarytowych rzeczy mamy już wszystko oprócz materaca do łóżeczka, bo poluję na promocję. Zamówię piankowy na allegro, ma same dobre opinie akurat ten.
    O dziwo mój mąż już nie marudził przy zakupach tylko pytał co jeszcze trzeba.
    Ostatnio coś kręcił, że po co on ma być przy porodzie, że to chyba nie dla niego takie widoki, więc stwierdziłam, że ma się określić czy będzie ze mną rodził czy nie, bo jak nie to wezmę moją przyjaciółkę do pomocy, to się strasznie obruszył, że przecież mam męża i on mi pomoże rodzić ( nie wiem co miał na myśli:))

Ale już wiem czemu on miał taki wisielczy humor, chodziło o pracę, o zarobki, rok walczy o podwyżkę i cały czas twierdzą, że nie ma kasy albo inne wymówki, tylko, że nowo zatrudnieni pracownicy na niższym stanowisku niż on zarabiają więcej niż mój mąż. Mój dostaje 2500 na rękę, najmniej w całej polsce, a jest kierownikiem laboratorium chemicznego...więc rozumiem jego złość i frustrację.

Odnośnie dolegliwości, to mnie od kilku dni bolało okrutnie krocze, wręcz piekło żywym ogniem. Nie mogłam ani chodzić ani leżeć, nic nie przynosiło ulgi, mój lekarz stwierdził smsowo, że to infekcja i kazał kupił macmiror complex, aplikowałam kilka dni ale nie było poprawy, wczoraj zrobiłam badanie moczu na moją sugestię że to może infekcja pęcherza, ale w badaniu ok. Więc całkiem możliwe, że to ból spojenia łonowego, który tak okropnie promieniuje...

a wogóle czuję się jak wielorybek, 16 kg do przodu :/

ojxeqps6tlwyp5f8.png
‹‹ 921 922 923 924 925 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ