X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Agucha90s Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marchev wrote:
    Nie wiem jak z rozwarciem ale lekarz czul palcami glowke malego, szyjka niby zamknieta.. W srode dowiem sie wiecej bo dzisiaj nie bylo mojego lekarza.. Ta pielegniarka tez jakas taka dziwna, mowie jej ze tetno ucieka jak leze na plecach l, a ona dalej swoje. Juz pozniej jej powiedzialam ze musze zmienic pozycje bo mnie krzyz boli i mi goraco. To odlaczyla.
    Kapiele sobie robie. Zwieksze magnez.
    Zaczynam 35t
    Marchew ja dzisiaj też byłam na wizycie i też lekarz dotykal palcem główkę małego,szyjka jest miękka Ale jeszcze "nierozlazla" też mam jeszcze min tydzień wytrzymać bo właśnie wtedy otwieraja szpital i będzie już bezpiecznie. I okazuje się że termin porodu mam na 17 września tzn wg tego lekarz liczy tygodnie więc jutro zaczynam 35+0.

8599skjo9dvue7er.png
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehh niestety popieram swoim przykładem, że czasem rodzina nie słucha...a niezręcznie się na nich wydzierać przy półnagich współlokatorka ;) ja prosiłam, żeby nie przyjeżdżali i nie uszanowano mojej prosby..byli rodzice, brat i jeszcze kuzynka, która w tym czasie kp swoją półroczna córkę i mówiła mi, że moja głodna, no myślałam że ja udusze!

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • marchev Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga tez chalubinskiego ? Wiesz moze jakie sa rekomendacje wyprawki ? Bo ta ich strona internetowa to wola o pomste do nieba :) do jakiego lekarza chodzisz ?

• lgia1 Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marchev miałam to samo na pierwszym KTG - położna się uparła, że mam leżeć na plecach i zapisały się regularne skurcze. Straszna bzdura to jest dla mnie, szczególnie, że tyle się czyta, żeby w 3 trymestrze unikać tej pozycji ze względu na gorsze przepływy.
    Na drugi dzień i od tej pory każde kolejne robię na boku i jest wszystko w normie.

Swoją drogą to od 2-3 dni mój brzuszek spina się zdecydowanie częściej niż poprzednio, chyba macica ostro ćwiczy :) Oby tylko za szybko się nie przećwiczyła, jeszcze te 3 tygodnie chciałabym wytrzymać.

marchev lubi tę wiadomość

Wyczekujemy na 6.09.19 r. :)))
  • Agucha90s Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marchev wrote:
    Aga tez chalubinskiego ? Wiesz moze jakie sa rekomendacje wyprawki ? Bo ta ich strona internetowa to wola o pomste do nieba :) do jakiego lekarza chodzisz ?
    Tak też Chałubińskiego. Mój lekarz nie pracuje w żadnym szpitalu więc będę tam "obca"ale za tydzień dostanę już skierowanie i mam jechać się tam zapisać na cc. Co do listy wyprawkowej to ostatnio dziewczyny na grupie halo gdzie rodzic wrzucaly zrobiłam zrzut. Zaraz wrzuce. Chyba że masz tv to podeślę.

marchev lubi tę wiadomość

8599skjo9dvue7er.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry poniedzialkowo!

Ja jakos w miare niezle spalam, aczkolwiek sie sama wybudzalam. Ale ani razu nie wstalam na siku, co poskutkowalo tym, ze jak juz wstalam, to nie moglam przestac

Dziewczyny piekne jestescie i ciaza Wam sluzy! Zazdroszcze kwitnacego wygladu i tych sesji zdjeciowych. Ja patrzec na siebie nie moge, nie wspominajac o tym jak niefotogeniczna jestem nawet bez brzucha i opuchnietych nog :///

Agusia_pia dobrze wiedziec, ze nie ja jedna mam stopy jak balony i brak kostek.

Rety jak czytam o Waszych wyznaczonych terminach cc, to tylko mnie zazdrosc bierze, ze Wy bedziecie tulic malenstwa a u mnie ciaza nawet nie bedzie jeszcze oficjalnie donoszona! No ale oby wszystko zdrowo i bezpiecznie oraz we wlasciwycm czasie!

Tutaj cale szczescie jest pelna prywatnosc i mi odwiedziny nie przeszkdzaja, ani nikomu innemu nie beda przeszkadzac. Jak 2 lata temu bylam w szpitalu po porodzie 4,5 dnia, to sie cieszylam, ze rodzina i znajomi wpadali i odwiedzali, bo przynajmniej bylo do kogo przez chwile gebe otworzyc. A ze mialam wlosy syfiaste i wory pod oczami, to mnie guzik obchodzilo. Wiadomo przeciez, ze nie zobacza mnie w pelnym rynsztunku w takiej sytuacji ;) Co do reszty Waszych opisow o polnagich scenkach, to nie umiem sobie wyobrazic. Ja tam bylam przykryta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 16:17

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat odwiedzin w szpitalu jest dla mnie bardzo wrażliwy.

Po pierwsze, postanowiliśmy, że rodzina dowie się, że coś się dzieje dopiero, jak Malutka się urodzi. Dostaną info, że już po wszystkim a w sumie powodem jest zachowanie teściowej, która już zaznacza, że jak tylko coś się zacznie dziać, mamy dzwonić.

Po drugie, zero odwiedzin w szpitalu, tylko mąż. Tak jak mówicie, cycki na wierzchu, rana po porodzie się wietrzy. Ja w szoku, dziecko w szoku. Nie potrzebuję dodatkowego zamieszania. Za powiedziałam mężowi, że utrzymanie rodzicow jest na jego głowie. A jeśli ktoś nie u szanuje, będę wyganiac.

zwichrowana, klopsik, pola0909 lubią tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• marchev Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igla dzieki.gdzies tam liczylam na taka odpowiedz :)

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam dzisiaj przyszedł fotel ;) mały pokoik więc uszak by nie wszedł ale dopasowalismy coś mniejszego, wygodny bardzo ;)
    9d763e4cec0f.jpg

Leksi, pola0909, Mańka, Mama_Zuzia lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Mama_Staszka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, ja tam nie mam nic przeciwko odwiedzinom, ale niech one nie będą krępujące i męczące dla innych. Mnie odwiedzał tylko mąż, i nie powiem, miło by mi było, gdyby np moi rodzice czy teściowie chcieliby odwiedzić. No, ale niestety.
    Jednak pielgrzymek po kilka osób /w tym dzieci w różnym wieku/, na zasadzie jedni wchodzą, drudzy wychodzą /tak było wtedy z tamtą babka/ nie zrozumiem. Wtedy było mi głupio zareagować /co ja tam będę narzekać, młoda matka, tamta miała już córkę/. Teraz już nie odpuszcze i nie dopuszczę do czegoś takiego, hehe.

Co do ktg. Ja w pierwszej ciąży miałam robione co wizytę od 30tc. W tej ciąży, u tego samego lekarza nie wiem kiedy zrobię pierwszy raz. Dość mocno się wzoruje pierwsza ciąża, bo i przebiega podobnie.

• Laurka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex slicznie! Bardzo mi sie podoba ta lampka-chmurka <3

alex0806 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze Ane_ta chcialam sie odniesc do Twojego pytania o ktg. Ja np. nie mialam nigdy. I nie wiem czy to dlatego, ze zawsze rodzilam wczesnie, czy dlatego, ze to jest kolejna rzecz, ktorej sie nie robi po tej stronie Wielkiej Wody. Troche mnie to zastanawia jak czytam o Waszych badaniach.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Leksi Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agucha90s wrote:
    Tak też Chałubińskiego. Mój lekarz nie pracuje w żadnym szpitalu więc będę tam "obca"ale za tydzień dostanę już skierowanie i mam jechać się tam zapisać na cc. Co do listy wyprawkowej to ostatnio dziewczyny na grupie halo gdzie rodzic wrzucaly zrobiłam zrzut. Zaraz wrzuce. Chyba że masz tv to podeślę.

I ja proszę o listę na Kliniki :)

Co do odwiedzin w szpitalu ja też już nie raz zapowiadałam stanowczo, że nie chcę odwiedzin, tylko mąż. Ale niestety moi rodzice są uparci - twierdzą, że i tak przyjdą - nie do mnie tylko do dziecka.... Także nie zawsze postawienie się działa, co mnie martwi, bo chciałam na spokojnie dojść do siebie i zapoznać z jakby nie było nową sytuacją dla nas...

Melduję się też po dzisiejszej wizycie. Mała ma 2260g, pierwsze ktg za nami - wszystko wyszło okej. Lekarz czuł główkę, jest już nisko położona i stąd też mogą być moje bóle w okolicach spojenia.

monkle, Mama_Zuzia lubią tę wiadomość

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, a u was za oceanem nie jest standardem jednoosobowa sala poporodowa?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Laurka, a u was za oceanem nie jest standardem jednoosobowa sala poporodowa?

Jest.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • łania Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam szpital bardzo blisko z 500 m w linii prostej, więc piechotą pójdziemy, zresztą samochodem byłoby dużo kręcenia się. Sale są 2 osobowe + chyba 2 jedynki z łazienką. Ja tam nie mam nic przeciwko odwiedzinom rodzeństwa czy mamy, nawet jedna znajoma u mnie była. Oczywiście każdy był oddzielnie, po cichu, miałam normalną współlokatorkę i jej goście też mi nie przeszkadzali. U nas odwiedziny w sali, jak raz wyjrzałam z małą na korytarz, nawet wyjść nie zdążyłam tylko w drzwiach stanęłam to mnie od razu pielęgniarka pogoniła. Ja tam z cyckami na wierzchu nie leżałam ;)

Co do okrywania nigdy nie lubiłam rożków i mimo, że miałam jakiś w domu od siostry to nie brałam. Do szpitala wzięłam cienki polarowy koc 150x150 z myślą, że będzie tylko tam używany, a tak nam podpasował, że córka do dziś go uwielbia i nie zaśnie bez. W szpitalu zrobiły z niego coś jak rożek. Teraz też chce taki, ale jeszcze nie znalazłam dobrego gatunkowo cienkiego polaru.

U mnie ktg gdzieś od 38 tygodnia, za tydzień mam pierwsze, robię prywatnie u mojego gina. W szpitalu tyle samo kosztuje.

Oddałam dziś córkę mężowi, zabrał ją ba wieś, miałam tyle planów, a może 1/3 uda się zrobić :( upał okropny, siedziałam i tylko cycki się pociły.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Annie80 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ane_ta wrote:
    Dziewczyny - pytanie - czy ktg w ciąży to norma. Lekarze robią pod koniec na wizytach , nawet jak nic się nie dzieje ?

Mój robi od 32 tc, moje pierwsze będzie 20.08, wtedy będzie 34+2:)

• pola0909 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    Temat odwiedzin w szpitalu jest dla mnie bardzo wrażliwy.

Po pierwsze, postanowiliśmy, że rodzina dowie się, że coś się dzieje dopiero, jak Malutka się urodzi. Dostaną info, że już po wszystkim a w sumie powodem jest zachowanie teściowej, która już zaznacza, że jak tylko coś się zacznie dziać, mamy dzwonić.

Po drugie, zero odwiedzin w szpitalu, tylko mąż. Tak jak mówicie, cycki na wierzchu, rana po porodzie się wietrzy. Ja w szoku, dziecko w szoku. Nie potrzebuję dodatkowego zamieszania. Za powiedziałam mężowi, że utrzymanie rodzicow jest na jego głowie. A jeśli ktoś nie u szanuje, będę wyganiac.
    Mańka popieram ! U mnie bardzo podobnie wstęp ma tylko mąż i moja mama. Żadnych innych odwiedzin. Odwiedziny w domu i to dopiero jak będę czuła się z dzidzią w miarę ok. W sb na szkole rodzenia mieliśmy na ten temat pogadankę to u mnie w szpitalu są odwiedziny ale na szczęście położne pilnują by wpuszczać odwiedzających pojedynczo, no nie wyobrażam sobie , że leżymy 4 na sali z maluchami i do każdej przychodzi z 5 osób , w taki upał i w takich okolicznościach jak karmienie, wietrzenie ran. Ale widzę, że nie tylko ja mam takie zdanie ;)

Mańka lubi tę wiadomość

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noworodka to sie specjalnie duzo nie karmi w szpitalu. One glownie odsypiaja porod. Jak sie maluszek obudzi, to sie wtedy przystawia na 2-3 minuty. Taki 1-3 dniowy czlowieczek ma pojemnosc zoladka wielkosci fasolki.

Ale jakby sytuacja w danym szpitalu nie wygladala, to jaka ogolna oglada i maniery powinny byc zachowane przez wszystkich zainteresowanych.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • łania Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korzystając z wolnego poświęciłam dziś kilka godzin i uszyłam poduszkę do karmienia :) ma niedoskonałości, ale i tak jestem mega szczęśliwa :)

65043cb262d4.jpg

Laurka, Annie80, Mama_Staszka, Pom-pon, Jusi 28, Karmazynova, Kaska, Ula_Lbn, Mańka, AmyLee44, Mama_Zuzia, stayaway, magda.g85, Arashe, AnnaB. lubią tę wiadomość

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
‹‹ 982 983 984 985 986 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ