!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyCieszę się, że wszystko skończyło się dobrze.
Ja ostatnie dni spędziłam na przeglądaniu artykułów i forum na temat substancji chemicznych niekorzystnych dla kobiet w ciąży. Bez popadania w paranoje, ale warto wiedzieć czym się smarujemy. Stworzyłam taką listę, może Wam się przyda.
A
⃞ AMINY-
⃞ AMMONIUM LAURYL SULFATE (ALS)
⃞ AMONIAK
B
⃞ BENZYLHEMIFORMAL
⃞ BUTYLENE GLICOL
⃞ BIMATOPROST
⃞ BENZOPHENONE
⃞ BRONOPOL - 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL
⃞ BRONIDOX 5-BROMO-5-NITRO-1,3-DIOXANE,
⃞ BUTYLOWANY HYDROKSYTOLUEN
⃞ BUTYLOWANY HYDROKSYANIZADOL
C
⃞ CHLOROTETRACYKLINA
⃞ CZTEROBORAN SODU (TETRABORAN SODU, BORAX)
D
⃞ DIAZOLIDINYL UREA
⃞ DMDM HYDANTOIN,
⃞ DISODIUM EDTA
⃞ DIETHYL PHTHALATE (DEP)/ANOZOL
⃞ DIISODECYL PHTHALATE
E
⃞ ETYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, INACZEJ: OCTYL METHOXYCINNAMAT
⃞ ETHANOL
F
⃞ FTALANY
⃞ FTALANU DIBUTYLU, DBP
⃞ FORMALDEHYDU (ALDEHYD MRÓWKOWY)
⃞ ALKOHOLU IZOPROPYLOWEGO.
G
⃞ GLIKOLE
⃞ GRAIN ALCOHOL
H
⃞ HOMOSALATE
⃞ HEKSACHLOROFEN
I
⃞ IMIDAZOLIDINYL UREA
⃞ IZOPROPANOL – ISOPROPANOL, ISOPROPYL ALCOHOL
K
⃞ KWAS GLIKOLOWY (GLICOLIC ACID)
⃞ KWAS MIGDAŁOWY (MANDELIC ACID)
⃞ KWAS LAKTOBIONOWY (LACTOBIONIC ACID)
⃞ KWASY: SALICYLIC ACID, GLICOLIC ACID, MAIC ACID, LACTIC ACID , TARTARIC ACID, CITRIC ACID MANDELIC ACID
⃞ KWASY BHA I AHA.
L
⃞ LAURETH
M
⃞ METHYLBENZYLIDENE CAMPHOR, INACZEJ: ENZACAMENE
⃞ MAGNESIUM LAURETH SULFATE (MLS)
⃞ METHANAL METHYL ALDEHYDE,
⃞ ETHYLENE OXIDE
⃞ MORBICIDACID
⃞ MASKI ALGOWE
O
⃞ OKSYTETRACYKLINA
⃞ OCTYL DIMETHYL PABA
⃞ OLETH
⃞ OLEJEK ROZMARYNOWY, BERGAMOTKOWY I PIETRUSZKOWY
Q
⃞ QUATERNIUM–15
⃞ OXYMETHYLENE
P
⃞ PALMITYNIAN RETINOLU (RETINYL PALMITATE, RETINAL PALMITATE
⃞ PARABEN
⃞ POLIAKRYLAMID
⃞ POLIACRYLATE
⃞ POLIACRYLAMIDE
⃞ PIŻMO SYNTETYCZNE
⃞ PROPYLENE GLYCOL
⃞ SUBSTANCJE Z PRZEDROSTKIEM PEG I PPG
⃞ POLISORBAT – NP. POLISORBATE-20, POLISORBATE-80
⃞ PHENOXYETHANOL
R
⃞ RETINOL (WIT. A, ALL-TRANS RETINOL)
⃞ RETINALDEHYD (RETINAL)
S
⃞ SODIUM HYDROXYMETHYLGLYCINATE
⃞ SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)
⃞ SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)
⃞ SODIUM MYRETH SULFATE (SMS)
⃞ SODIUM COCO-SULFATE (SCS)
T
⃞ TRIKLOSAN
⃞ TRICETH,
⃞ TETRACYKLINA
⃞ TRIETHANOLAMINE ETHANOLOAMINE MONOAMINE
Większość i tak mojej skromnej kosmetyczki nie nadaje się do użytku.....
-
nick nieaktualny
-
Blanka85, ogromnie współczuję stresu, ale najważniejsze, że wszystko wygląda dobrze. Odpoczywaj jak najwięcej i staraj się w miarę możliwości olewać wszystko, co mogłoby zaburzyć Twój spokój.
Ounai, mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie, jak u Twojej mamy;)
Jeśli chodzi o zakazane produkty, to robię to samo, co w poprzedniej ciąży, czyli nie piję alkoholu, nie jestem surowego mięsa i jajek i serów nieznanego pochodzenia. Większą wagę przykładam do dokładnego mycia produktów i pilnowania desek, żeby nikt mi nie kroił surowego mięsa tam, gdzie kroję warzywa. Ograniczam też tuńczyka do 2 razy na tydzień maks i nie jem pasztetu (chlip). A i oczywiście nie biorę żadnych leków bez konsultacji z lekarzem (tzn po prostu nie mam takiej potrzeby póki co). No i jeszcze bardziej zwracam uwagę na to, żeby nie pić za dużo kawy, ale 2 dziennie piję.
Jak to wypisałam, to wygląda mi teraz na dużo ograniczeńale właściwie to niewiele zmieniłam z powodu ciąży. Kosmetyki nadal te same, na hybrydy też chodzę, włosom odświeżalam kolor, nawet malowałam przedpokój wczoraj (ale wyjątkowo łagodną farbą)
Blanka85, to_tylko_ja lubią tę wiadomość
-
Jeszcze raz dziękuję Wam za wsparcie . Jutro pojadę jednak na ten odbiór bo faktycznie ekipa już za chwilę wchodzi . Ale całe szczęście, że te mieszkania są koło mojego domu
więc zostawię tam Pana z inspekcji (jemu na obu zejdzie około 5 h) i umowie się z nim , że przyjadę na koniec . A w między czasie będę leżeć w domku . Poważnie ten blok jest 5 minut jazdy od mojego domu więc powinno pójść szybko. A i tak po drodze muszę synka w przedszkolu zostawić. Cały czas ta krew mi leci , ale chyba już w mniejszych ilościach. Tak się cieszę, że przy tych skurczach dziecko się utrzymało, a tylko krwiak ucierpiał. Dlatego pamiętajmy... tylko spokój nas uratuje
Ounai, Ptysio, Jaśmina lubią tę wiadomość
Aniołek [*] 6 tc 2018,
Julia [*] 14 tc 2018
MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
Endometrioza
-
Dziewczyny jestem ale się naczekalam dziś prawie 2 godziny opóźnienia
Ale do rzeczy dzidzia ma się świetnie tańczy macha rączkami i nóżkami serduszko bije 🥰♥️♥️ma już 2.97 cm jutro muszę się umówić na prenatalne.
A tak apropo prebatalnych czy któraś jest z okolic Żor? I robiła tam może prenatalne?ciri, erre, edka85, Monia91:), darika, katwie27, Ounai, Ptysio, skała, Krokodylica, Natikka123, Asia000, joana lubią tę wiadomość
-
Co do kosmetyków.... Ja mam za sobą ciężką ciążę z synkiem, później 2 straty. Jednak jak już wiecie dość późno. I teraz czwarta ciąża jak widać co chwilę z problemami. Dlatego w ciąży zawsze wystrzegam się dodatkowych rzeczy które mogą zaszkodzić i np niestety do mycia używam szarego mydła... A z hybrydy na czas ciąży zrezygnowałam
ale to wszystko bardziej w mojej głowie siedzi niż to jest potrzebne...
Aniołek [*] 6 tc 2018,
Julia [*] 14 tc 2018
MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
Endometrioza
-
Ounai wrote:Agata K, te substancje mają udowodniony wpływ na ciężarne czy są po prostu niezalecane ponieważ nikt ich nie badał w związku z czym nie wiadomo czy przypadkiem nie mają złego wpływu?
Mnie się wydaje, że do tych inf w necie naprawdę trzeba podchodzić zdroworozsądkowo, bo zaraz się okaże, że naprawdę nic nie można w ciąży.
Trzymaj się Blanka, życzę Ci dużo spokoju :* będzie dobrze, dzidzia jest mega silna.
ciri - a czemu pasztetu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 20:37
08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
Dziewczyny , a czy któraś z Was by się spodziewała, że kwas foliowy może prowadzić do poronień... A niestety jeśli bierze go kobieta , która ma mutacje tak niestety może się stać
jest wiele rzeczy które mogą nam szkodzić A nawet nie mamy o tym pojęcia.
Aniołek [*] 6 tc 2018,
Julia [*] 14 tc 2018
Endometrioza
-
to_tylko_ja, tzn. mówię o takim podłym pasztecie z puszki, nie takim domowym. A powinno się go unikać, bo podroby zawierają dużo witaminy A (a to właściwie chyba jedyna witamina, której przedawkowanie szkodzi dziecku). Od czasu do czasu pewnie można, podobnie jak z tymi tłustymi rybami
Jaśmina lubi tę wiadomość
-
Ja przed chwilą wróciłam do domu. Też zaczęłam plamić.znow. Na brązowo ale jedak w szpitalu mnie nie zbadali. Kazali wziąć nospe, duphaston i przyjechać rano jeśli nie przejdzie. Pojechałam do jedynego ginekologa który przyjmuje o tej godzinie. Ale on niestety nie miał USG w gabinecie. Zbadał mnie. I powiedział że dobrze że nie żywa krew. Ale może to znaczyć wszystko równie dobrze poronienie a równie dobrze krwiak który sie zrobił podczas tworzenia łożyska. Pocieszył mnie że na takim etapie i tak nikt mi nie pomoże i nic więcej nie da. Kazał napić się melisy. Wziąć nospe tyle. I pojechac w najbliższym czasie na USG zobaczyć czy dzidziuś żyje..
-
Eh po takich przezyciach tym bardziej człowieka dobija fakt ze patologia (znam w sąsiedztwie pare takich kobiet) pija, pala, chodza do lekarza na odczep sie i rodza zdrowe dzieci i to jedno za drugim. Eh a człowiek normalnie funkcjonujący nie dosc ze czesto musi wiele lat czekac i sie leczyć zeby je mieć to potem jeszcze stres 9mies czy wszystko bedzie ok. Taka to sprawiedliwość
Ptysio, skała, Jaśmina, darika lubią tę wiadomość
-
ciri wrote:to_tylko_ja, tzn. mówię o takim podłym pasztecie z puszki, nie takim domowym. A powinno się go unikać, bo podroby zawierają dużo witaminy A (a to właściwie chyba jedyna witamina, której przedawkowanie szkodzi dziecku). Od czasu do czasu pewnie można, podobnie jak z tymi tłustymi rybami
wiem że z wątróbka nie wolno przesadzać, bo ma dużo wit. A i nad tym ubolewam bo uwielbiam cieleca
Chociaz mój lekarz powiedział że jeśli mam ochotę to raz na jakiś czas można zjeść, jedynie żeby nie suplementowac wit. A. No i wiadomo surowe mięso, ryby i jajka odpadają, tak samo jak używki a cała reszta dozwolona w ramach zdrowego rozsądkuwięc się stosuje
08.05.2020 - 24+1 - 620g
-
Agnieszka91 wrote:Eh po takich przezyciach tym bardziej człowieka dobija fakt ze patologia (znam w sąsiedztwie pare takich kobiet) pija, pala, chodza do lekarza na odczep sie i rodza zdrowe dzieci i to jedno za drugim. Eh a człowiek normalnie funkcjonujący nie dosc ze czesto musi wiele lat czekac i sie leczyć zeby je mieć to potem jeszcze stres 9mies czy wszystko bedzie ok. Taka to sprawiedliwość08.05.2020 - 24+1 - 620g