X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się, że wszystko skończyło się dobrze.

Ja ostatnie dni spędziłam na przeglądaniu artykułów i forum na temat substancji chemicznych niekorzystnych dla kobiet w ciąży. Bez popadania w paranoje, ale warto wiedzieć czym się smarujemy. Stworzyłam taką listę, może Wam się przyda.

A
    ⃞ AMINY-
    ⃞ AMMONIUM LAURYL SULFATE (ALS)
    ⃞ AMONIAK
    B
    ⃞ BENZYLHEMIFORMAL
    ⃞ BUTYLENE GLICOL
    ⃞ BIMATOPROST
    ⃞ BENZOPHENONE
    ⃞ BRONOPOL - 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL
    ⃞ BRONIDOX 5-BROMO-5-NITRO-1,3-DIOXANE,
    ⃞ BUTYLOWANY HYDROKSYTOLUEN
    ⃞ BUTYLOWANY HYDROKSYANIZADOL
    C
    ⃞ CHLOROTETRACYKLINA
    ⃞ CZTEROBORAN SODU (TETRABORAN SODU, BORAX)
    D
    ⃞ DIAZOLIDINYL UREA
    ⃞ DMDM HYDANTOIN,
    ⃞ DISODIUM EDTA
    ⃞ DIETHYL PHTHALATE (DEP)/ANOZOL
    ⃞ DIISODECYL PHTHALATE
    E
    ⃞ ETYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, INACZEJ: OCTYL METHOXYCINNAMAT
    ⃞ ETHANOL
    F
    ⃞ FTALANY
    ⃞ FTALANU DIBUTYLU, DBP
    ⃞ FORMALDEHYDU (ALDEHYD MRÓWKOWY)
    ⃞ ALKOHOLU IZOPROPYLOWEGO.
    G
    ⃞ GLIKOLE
    ⃞ GRAIN ALCOHOL
    H
    ⃞ HOMOSALATE
    ⃞ HEKSACHLOROFEN
    I
    ⃞ IMIDAZOLIDINYL UREA
    ⃞ IZOPROPANOL – ISOPROPANOL, ISOPROPYL ALCOHOL
    K
    ⃞ KWAS GLIKOLOWY (GLICOLIC ACID)
    ⃞ KWAS MIGDAŁOWY (MANDELIC ACID)
    ⃞ KWAS LAKTOBIONOWY (LACTOBIONIC ACID)
    ⃞ KWASY: SALICYLIC ACID, GLICOLIC ACID, MAIC ACID, LACTIC ACID , TARTARIC ACID, CITRIC ACID MANDELIC ACID
    ⃞ KWASY BHA I AHA.
    L
    ⃞ LAURETH
    M
    ⃞ METHYLBENZYLIDENE CAMPHOR, INACZEJ: ENZACAMENE
    ⃞ MAGNESIUM LAURETH SULFATE (MLS)
    ⃞ METHANAL METHYL ALDEHYDE,
    ⃞ ETHYLENE OXIDE
    ⃞ MORBICIDACID
    ⃞ MASKI ALGOWE
    O
    ⃞ OKSYTETRACYKLINA
    ⃞ OCTYL DIMETHYL PABA
    ⃞ OLETH
    ⃞ OLEJEK ROZMARYNOWY, BERGAMOTKOWY I PIETRUSZKOWY
    Q
    ⃞ QUATERNIUM–15
    ⃞ OXYMETHYLENE
    P
    ⃞ PALMITYNIAN RETINOLU (RETINYL PALMITATE, RETINAL PALMITATE
    ⃞ PARABEN
    ⃞ POLIAKRYLAMID
    ⃞ POLIACRYLATE
    ⃞ POLIACRYLAMIDE
    ⃞ PIŻMO SYNTETYCZNE
    ⃞ PROPYLENE GLYCOL
    ⃞ SUBSTANCJE Z PRZEDROSTKIEM PEG I PPG
    ⃞ POLISORBAT – NP. POLISORBATE-20, POLISORBATE-80
    ⃞ PHENOXYETHANOL
    R
    ⃞ RETINOL (WIT. A, ALL-TRANS RETINOL)
    ⃞ RETINALDEHYD (RETINAL)
    S
    ⃞ SODIUM HYDROXYMETHYLGLYCINATE
    ⃞ SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)
    ⃞ SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)
    ⃞ SODIUM MYRETH SULFATE (SMS)
    ⃞ SODIUM COCO-SULFATE (SCS)
    T
    ⃞ TRIKLOSAN
    ⃞ TRICETH,
    ⃞ TETRACYKLINA
    ⃞ TRIETHANOLAMINE ETHANOLOAMINE MONOAMINE

Większość i tak mojej skromnej kosmetyczki nie nadaje się do użytku.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Substancje te w większości są NIEPOLECANE dla kobiet w ciąży. Bez paranoi - tak jak pisałam, ale kosmetyki, które składają się w większości z niepolecanych substancji osobiście sobie odpuszczę ;)

• ciri Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka85, ogromnie współczuję stresu, ale najważniejsze, że wszystko wygląda dobrze. Odpoczywaj jak najwięcej i staraj się w miarę możliwości olewać wszystko, co mogłoby zaburzyć Twój spokój.

Ounai, mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie, jak u Twojej mamy;)

Jeśli chodzi o zakazane produkty, to robię to samo, co w poprzedniej ciąży, czyli nie piję alkoholu, nie jestem surowego mięsa i jajek i serów nieznanego pochodzenia. Większą wagę przykładam do dokładnego mycia produktów i pilnowania desek, żeby nikt mi nie kroił surowego mięsa tam, gdzie kroję warzywa. Ograniczam też tuńczyka do 2 razy na tydzień maks i nie jem pasztetu (chlip). A i oczywiście nie biorę żadnych leków bez konsultacji z lekarzem (tzn po prostu nie mam takiej potrzeby póki co). No i jeszcze bardziej zwracam uwagę na to, żeby nie pić za dużo kawy, ale 2 dziennie piję.
    Jak to wypisałam, to wygląda mi teraz na dużo ograniczeń :D ale właściwie to niewiele zmieniłam z powodu ciąży. Kosmetyki nadal te same, na hybrydy też chodzę, włosom odświeżalam kolor, nawet malowałam przedpokój wczoraj (ale wyjątkowo łagodną farbą)

Blanka85, to_tylko_ja lubią tę wiadomość

• Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze raz dziękuję Wam za wsparcie . Jutro pojadę jednak na ten odbiór bo faktycznie ekipa już za chwilę wchodzi . Ale całe szczęście, że te mieszkania są koło mojego domu :) więc zostawię tam Pana z inspekcji (jemu na obu zejdzie około 5 h) i umowie się z nim , że przyjadę na koniec . A w między czasie będę leżeć w domku . Poważnie ten blok jest 5 minut jazdy od mojego domu więc powinno pójść szybko. A i tak po drodze muszę synka w przedszkolu zostawić. Cały czas ta krew mi leci , ale chyba już w mniejszych ilościach. Tak się cieszę, że przy tych skurczach dziecko się utrzymało, a tylko krwiak ucierpiał. Dlatego pamiętajmy... tylko spokój nas uratuje :)

Ounai, Ptysio, Jaśmina lubią tę wiadomość

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Nadzieja Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem ale się naczekalam dziś prawie 2 godziny opóźnienia
    Ale do rzeczy dzidzia ma się świetnie tańczy macha rączkami i nóżkami serduszko bije 🥰♥️♥️ma już 2.97 cm jutro muszę się umówić na prenatalne.
    A tak apropo prebatalnych czy któraś jest z okolic Żor? I robiła tam może prenatalne?

ciri, erre, edka85, Monia91:), darika, katwie27, Ounai, Ptysio, skała, Krokodylica, Natikka123, Asia000, joana lubią tę wiadomość

• Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri też się cieszę, że u Ciebie takie cudowne wieści:)

ciri lubi tę wiadomość

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kosmetyków.... Ja mam za sobą ciężką ciążę z synkiem, później 2 straty. Jednak jak już wiecie dość późno. I teraz czwarta ciąża jak widać co chwilę z problemami. Dlatego w ciąży zawsze wystrzegam się dodatkowych rzeczy które mogą zaszkodzić i np niestety do mycia używam szarego mydła... A z hybrydy na czas ciąży zrezygnowałam :( ale to wszystko bardziej w mojej głowie siedzi niż to jest potrzebne...

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    Endometrioza
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Agata K, te substancje mają udowodniony wpływ na ciężarne czy są po prostu niezalecane ponieważ nikt ich nie badał w związku z czym nie wiadomo czy przypadkiem nie mają złego wpływu?
    Mnie się wydaje, że do tych inf w necie naprawdę trzeba podchodzić zdroworozsądkowo, bo zaraz się okaże, że naprawdę nic nie można w ciąży.
    Dokładnie, ja uważam, że to przesada i jakby człowiek miał się do tego stosować to nic nie można by było jeść, pić, ani stosować.

Trzymaj się Blanka, życzę Ci dużo spokoju :* będzie dobrze, dzidzia jest mega silna.

ciri - a czemu pasztetu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 20:37

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny , a czy któraś z Was by się spodziewała, że kwas foliowy może prowadzić do poronień... A niestety jeśli bierze go kobieta , która ma mutacje tak niestety może się stać :( jest wiele rzeczy które mogą nam szkodzić A nawet nie mamy o tym pojęcia.

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    Endometrioza
  • erre Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja, gratulacje udanej wizyty!

Ja do kosmetyczki nie chodzę na paznokcie, po tym jak mnie w zeszłym roku poskubała do krwi, to potem panikowalam czy jakąś zoltaczka się nie zaraziłam i w końcu się zaszczepilam 😅

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • ciri Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja, tzn. mówię o takim podłym pasztecie z puszki, nie takim domowym. A powinno się go unikać, bo podroby zawierają dużo witaminy A (a to właściwie chyba jedyna witamina, której przedawkowanie szkodzi dziecku). Od czasu do czasu pewnie można, podobnie jak z tymi tłustymi rybami

Jaśmina lubi tę wiadomość

• ciri Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre, oni autoklawują te narzędzia, no nawet nie strasz takimi rzeczami 😂

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed chwilą wróciłam do domu. Też zaczęłam plamić.znow. Na brązowo ale jedak w szpitalu mnie nie zbadali. Kazali wziąć nospe, duphaston i przyjechać rano jeśli nie przejdzie. Pojechałam do jedynego ginekologa który przyjmuje o tej godzinie. Ale on niestety nie miał USG w gabinecie. Zbadał mnie. I powiedział że dobrze że nie żywa krew. Ale może to znaczyć wszystko równie dobrze poronienie a równie dobrze krwiak który sie zrobił podczas tworzenia łożyska. Pocieszył mnie że na takim etapie i tak nikt mi nie pomoże i nic więcej nie da. Kazał napić się melisy. Wziąć nospe tyle. I pojechac w najbliższym czasie na USG zobaczyć czy dzidziuś żyje..

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh po takich przezyciach tym bardziej człowieka dobija fakt ze patologia (znam w sąsiedztwie pare takich kobiet) pija, pala, chodza do lekarza na odczep sie i rodza zdrowe dzieci i to jedno za drugim. Eh a człowiek normalnie funkcjonujący nie dosc ze czesto musi wiele lat czekac i sie leczyć zeby je mieć to potem jeszcze stres 9mies czy wszystko bedzie ok. Taka to sprawiedliwość

Ptysio, skała, Jaśmina, darika lubią tę wiadomość

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri wrote:
    to_tylko_ja, tzn. mówię o takim podłym pasztecie z puszki, nie takim domowym. A powinno się go unikać, bo podroby zawierają dużo witaminy A (a to właściwie chyba jedyna witamina, której przedawkowanie szkodzi dziecku). Od czasu do czasu pewnie można, podobnie jak z tymi tłustymi rybami
    A tego w sumie nie wiedziałam - nie jadam tak czy tak pasztetu, ale pytałam z ciekawości :) wiem że z wątróbka nie wolno przesadzać, bo ma dużo wit. A i nad tym ubolewam bo uwielbiam cieleca :(
    Chociaz mój lekarz powiedział że jeśli mam ochotę to raz na jakiś czas można zjeść, jedynie żeby nie suplementowac wit. A. No i wiadomo surowe mięso, ryby i jajka odpadają, tak samo jak używki a cała reszta dozwolona w ramach zdrowego rozsądku :) więc się stosuje :)

w57v3e3krsc08o95.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka91 wrote:
    Eh po takich przezyciach tym bardziej człowieka dobija fakt ze patologia (znam w sąsiedztwie pare takich kobiet) pija, pala, chodza do lekarza na odczep sie i rodza zdrowe dzieci i to jedno za drugim. Eh a człowiek normalnie funkcjonujący nie dosc ze czesto musi wiele lat czekac i sie leczyć zeby je mieć to potem jeszcze stres 9mies czy wszystko bedzie ok. Taka to sprawiedliwość
    Zgadzam się, to bardzo niesprawiedliwe. Też o tym ostatnio myślałam. Ostatnio czytałam, że znaleziono na chodniku ciężarna, która miała 3,5promila alkoholu we krwi. Nóż się otwiera w kieszeni. A już nie mówiąc ile takiej patologii robi krzywdę tym dzieciątkom po urodzeniu :(

w57v3e3krsc08o95.png
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka my to normalnie mamy identyczne ciąże :(

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    Endometrioza
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie nie aż tak drastycznie jak u Ciebie bo jednak aż tak nie chlustalo. Ale mam nadzieję że też się pozytywnie skończy.:*

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2020, 11:45

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2020, 20:28

age.png

age.png
‹‹ 161 162 163 164 165 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ