X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się, że wszystko skończyło się dobrze.

Ja ostatnie dni spędziłam na przeglądaniu artykułów i forum na temat substancji chemicznych niekorzystnych dla kobiet w ciąży. Bez popadania w paranoje, ale warto wiedzieć czym się smarujemy. Stworzyłam taką listę, może Wam się przyda.

A
    ⃞ AMINY-
    ⃞ AMMONIUM LAURYL SULFATE (ALS)
    ⃞ AMONIAK
    B
    ⃞ BENZYLHEMIFORMAL
    ⃞ BUTYLENE GLICOL
    ⃞ BIMATOPROST
    ⃞ BENZOPHENONE
    ⃞ BRONOPOL - 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL
    ⃞ BRONIDOX 5-BROMO-5-NITRO-1,3-DIOXANE,
    ⃞ BUTYLOWANY HYDROKSYTOLUEN
    ⃞ BUTYLOWANY HYDROKSYANIZADOL
    C
    ⃞ CHLOROTETRACYKLINA
    ⃞ CZTEROBORAN SODU (TETRABORAN SODU, BORAX)
    D
    ⃞ DIAZOLIDINYL UREA
    ⃞ DMDM HYDANTOIN,
    ⃞ DISODIUM EDTA
    ⃞ DIETHYL PHTHALATE (DEP)/ANOZOL
    ⃞ DIISODECYL PHTHALATE
    E
    ⃞ ETYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, INACZEJ: OCTYL METHOXYCINNAMAT
    ⃞ ETHANOL
    F
    ⃞ FTALANY
    ⃞ FTALANU DIBUTYLU, DBP
    ⃞ FORMALDEHYDU (ALDEHYD MRÓWKOWY)
    ⃞ ALKOHOLU IZOPROPYLOWEGO.
    G
    ⃞ GLIKOLE
    ⃞ GRAIN ALCOHOL
    H
    ⃞ HOMOSALATE
    ⃞ HEKSACHLOROFEN
    I
    ⃞ IMIDAZOLIDINYL UREA
    ⃞ IZOPROPANOL – ISOPROPANOL, ISOPROPYL ALCOHOL
    K
    ⃞ KWAS GLIKOLOWY (GLICOLIC ACID)
    ⃞ KWAS MIGDAŁOWY (MANDELIC ACID)
    ⃞ KWAS LAKTOBIONOWY (LACTOBIONIC ACID)
    ⃞ KWASY: SALICYLIC ACID, GLICOLIC ACID, MAIC ACID, LACTIC ACID , TARTARIC ACID, CITRIC ACID MANDELIC ACID
    ⃞ KWASY BHA I AHA.
    L
    ⃞ LAURETH
    M
    ⃞ METHYLBENZYLIDENE CAMPHOR, INACZEJ: ENZACAMENE
    ⃞ MAGNESIUM LAURETH SULFATE (MLS)
    ⃞ METHANAL METHYL ALDEHYDE,
    ⃞ ETHYLENE OXIDE
    ⃞ MORBICIDACID
    ⃞ MASKI ALGOWE
    O
    ⃞ OKSYTETRACYKLINA
    ⃞ OCTYL DIMETHYL PABA
    ⃞ OLETH
    ⃞ OLEJEK ROZMARYNOWY, BERGAMOTKOWY I PIETRUSZKOWY
    Q
    ⃞ QUATERNIUM–15
    ⃞ OXYMETHYLENE
    P
    ⃞ PALMITYNIAN RETINOLU (RETINYL PALMITATE, RETINAL PALMITATE
    ⃞ PARABEN
    ⃞ POLIAKRYLAMID
    ⃞ POLIACRYLATE
    ⃞ POLIACRYLAMIDE
    ⃞ PIŻMO SYNTETYCZNE
    ⃞ PROPYLENE GLYCOL
    ⃞ SUBSTANCJE Z PRZEDROSTKIEM PEG I PPG
    ⃞ POLISORBAT – NP. POLISORBATE-20, POLISORBATE-80
    ⃞ PHENOXYETHANOL
    R
    ⃞ RETINOL (WIT. A, ALL-TRANS RETINOL)
    ⃞ RETINALDEHYD (RETINAL)
    S
    ⃞ SODIUM HYDROXYMETHYLGLYCINATE
    ⃞ SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)
    ⃞ SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)
    ⃞ SODIUM MYRETH SULFATE (SMS)
    ⃞ SODIUM COCO-SULFATE (SCS)
    T
    ⃞ TRIKLOSAN
    ⃞ TRICETH,
    ⃞ TETRACYKLINA
    ⃞ TRIETHANOLAMINE ETHANOLOAMINE MONOAMINE

Większość i tak mojej skromnej kosmetyczki nie nadaje się do użytku.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Substancje te w większości są NIEPOLECANE dla kobiet w ciąży. Bez paranoi - tak jak pisałam, ale kosmetyki, które składają się w większości z niepolecanych substancji osobiście sobie odpuszczę ;)

• ciri Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka85, ogromnie współczuję stresu, ale najważniejsze, że wszystko wygląda dobrze. Odpoczywaj jak najwięcej i staraj się w miarę możliwości olewać wszystko, co mogłoby zaburzyć Twój spokój.

Ounai, mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie, jak u Twojej mamy;)

Jeśli chodzi o zakazane produkty, to robię to samo, co w poprzedniej ciąży, czyli nie piję alkoholu, nie jestem surowego mięsa i jajek i serów nieznanego pochodzenia. Większą wagę przykładam do dokładnego mycia produktów i pilnowania desek, żeby nikt mi nie kroił surowego mięsa tam, gdzie kroję warzywa. Ograniczam też tuńczyka do 2 razy na tydzień maks i nie jem pasztetu (chlip). A i oczywiście nie biorę żadnych leków bez konsultacji z lekarzem (tzn po prostu nie mam takiej potrzeby póki co). No i jeszcze bardziej zwracam uwagę na to, żeby nie pić za dużo kawy, ale 2 dziennie piję.
    Jak to wypisałam, to wygląda mi teraz na dużo ograniczeń :D ale właściwie to niewiele zmieniłam z powodu ciąży. Kosmetyki nadal te same, na hybrydy też chodzę, włosom odświeżalam kolor, nawet malowałam przedpokój wczoraj (ale wyjątkowo łagodną farbą)

Blanka85, to_tylko_ja lubią tę wiadomość

• Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze raz dziękuję Wam za wsparcie . Jutro pojadę jednak na ten odbiór bo faktycznie ekipa już za chwilę wchodzi . Ale całe szczęście, że te mieszkania są koło mojego domu :) więc zostawię tam Pana z inspekcji (jemu na obu zejdzie około 5 h) i umowie się z nim , że przyjadę na koniec . A w między czasie będę leżeć w domku . Poważnie ten blok jest 5 minut jazdy od mojego domu więc powinno pójść szybko. A i tak po drodze muszę synka w przedszkolu zostawić. Cały czas ta krew mi leci , ale chyba już w mniejszych ilościach. Tak się cieszę, że przy tych skurczach dziecko się utrzymało, a tylko krwiak ucierpiał. Dlatego pamiętajmy... tylko spokój nas uratuje :)

Ounai, Ptysio, Jaśmina lubią tę wiadomość

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Nadzieja Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem ale się naczekalam dziś prawie 2 godziny opóźnienia
    Ale do rzeczy dzidzia ma się świetnie tańczy macha rączkami i nóżkami serduszko bije 🥰♥️♥️ma już 2.97 cm jutro muszę się umówić na prenatalne.
    A tak apropo prebatalnych czy któraś jest z okolic Żor? I robiła tam może prenatalne?

ciri, erre, edka85, Monia91:), darika, katwie27, Ounai, Ptysio, skała, Krokodylica, Natikka123, Asia000, joana lubią tę wiadomość

• Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri też się cieszę, że u Ciebie takie cudowne wieści:)

ciri lubi tę wiadomość

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kosmetyków.... Ja mam za sobą ciężką ciążę z synkiem, później 2 straty. Jednak jak już wiecie dość późno. I teraz czwarta ciąża jak widać co chwilę z problemami. Dlatego w ciąży zawsze wystrzegam się dodatkowych rzeczy które mogą zaszkodzić i np niestety do mycia używam szarego mydła... A z hybrydy na czas ciąży zrezygnowałam :( ale to wszystko bardziej w mojej głowie siedzi niż to jest potrzebne...

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    Endometrioza
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Agata K, te substancje mają udowodniony wpływ na ciężarne czy są po prostu niezalecane ponieważ nikt ich nie badał w związku z czym nie wiadomo czy przypadkiem nie mają złego wpływu?
    Mnie się wydaje, że do tych inf w necie naprawdę trzeba podchodzić zdroworozsądkowo, bo zaraz się okaże, że naprawdę nic nie można w ciąży.
    Dokładnie, ja uważam, że to przesada i jakby człowiek miał się do tego stosować to nic nie można by było jeść, pić, ani stosować.

Trzymaj się Blanka, życzę Ci dużo spokoju :* będzie dobrze, dzidzia jest mega silna.

ciri - a czemu pasztetu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 20:37

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny , a czy któraś z Was by się spodziewała, że kwas foliowy może prowadzić do poronień... A niestety jeśli bierze go kobieta , która ma mutacje tak niestety może się stać :( jest wiele rzeczy które mogą nam szkodzić A nawet nie mamy o tym pojęcia.

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    Endometrioza
  • erre Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja, gratulacje udanej wizyty!

Ja do kosmetyczki nie chodzę na paznokcie, po tym jak mnie w zeszłym roku poskubała do krwi, to potem panikowalam czy jakąś zoltaczka się nie zaraziłam i w końcu się zaszczepilam 😅

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • ciri Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja, tzn. mówię o takim podłym pasztecie z puszki, nie takim domowym. A powinno się go unikać, bo podroby zawierają dużo witaminy A (a to właściwie chyba jedyna witamina, której przedawkowanie szkodzi dziecku). Od czasu do czasu pewnie można, podobnie jak z tymi tłustymi rybami

Jaśmina lubi tę wiadomość

• ciri Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre, oni autoklawują te narzędzia, no nawet nie strasz takimi rzeczami 😂

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed chwilą wróciłam do domu. Też zaczęłam plamić.znow. Na brązowo ale jedak w szpitalu mnie nie zbadali. Kazali wziąć nospe, duphaston i przyjechać rano jeśli nie przejdzie. Pojechałam do jedynego ginekologa który przyjmuje o tej godzinie. Ale on niestety nie miał USG w gabinecie. Zbadał mnie. I powiedział że dobrze że nie żywa krew. Ale może to znaczyć wszystko równie dobrze poronienie a równie dobrze krwiak który sie zrobił podczas tworzenia łożyska. Pocieszył mnie że na takim etapie i tak nikt mi nie pomoże i nic więcej nie da. Kazał napić się melisy. Wziąć nospe tyle. I pojechac w najbliższym czasie na USG zobaczyć czy dzidziuś żyje..

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh po takich przezyciach tym bardziej człowieka dobija fakt ze patologia (znam w sąsiedztwie pare takich kobiet) pija, pala, chodza do lekarza na odczep sie i rodza zdrowe dzieci i to jedno za drugim. Eh a człowiek normalnie funkcjonujący nie dosc ze czesto musi wiele lat czekac i sie leczyć zeby je mieć to potem jeszcze stres 9mies czy wszystko bedzie ok. Taka to sprawiedliwość

Ptysio, skała, Jaśmina, darika lubią tę wiadomość

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri wrote:
    to_tylko_ja, tzn. mówię o takim podłym pasztecie z puszki, nie takim domowym. A powinno się go unikać, bo podroby zawierają dużo witaminy A (a to właściwie chyba jedyna witamina, której przedawkowanie szkodzi dziecku). Od czasu do czasu pewnie można, podobnie jak z tymi tłustymi rybami
    A tego w sumie nie wiedziałam - nie jadam tak czy tak pasztetu, ale pytałam z ciekawości :) wiem że z wątróbka nie wolno przesadzać, bo ma dużo wit. A i nad tym ubolewam bo uwielbiam cieleca :(
    Chociaz mój lekarz powiedział że jeśli mam ochotę to raz na jakiś czas można zjeść, jedynie żeby nie suplementowac wit. A. No i wiadomo surowe mięso, ryby i jajka odpadają, tak samo jak używki a cała reszta dozwolona w ramach zdrowego rozsądku :) więc się stosuje :)

w57v3e3krsc08o95.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka91 wrote:
    Eh po takich przezyciach tym bardziej człowieka dobija fakt ze patologia (znam w sąsiedztwie pare takich kobiet) pija, pala, chodza do lekarza na odczep sie i rodza zdrowe dzieci i to jedno za drugim. Eh a człowiek normalnie funkcjonujący nie dosc ze czesto musi wiele lat czekac i sie leczyć zeby je mieć to potem jeszcze stres 9mies czy wszystko bedzie ok. Taka to sprawiedliwość
    Zgadzam się, to bardzo niesprawiedliwe. Też o tym ostatnio myślałam. Ostatnio czytałam, że znaleziono na chodniku ciężarna, która miała 3,5promila alkoholu we krwi. Nóż się otwiera w kieszeni. A już nie mówiąc ile takiej patologii robi krzywdę tym dzieciątkom po urodzeniu :(

w57v3e3krsc08o95.png
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka my to normalnie mamy identyczne ciąże :(

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    Endometrioza
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie nie aż tak drastycznie jak u Ciebie bo jednak aż tak nie chlustalo. Ale mam nadzieję że też się pozytywnie skończy.:*

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2020, 11:45

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2020, 20:28

age.png

age.png
‹‹ 161 162 163 164 165 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ