X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Jaśmina Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym poznać wasze opinie na temat monitora oddechu, ważna rzecz czy zbędny gadżet?

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spanie na brzuszku jest zalecane dla noworodków i niemowlaków; według mnie jest różnica w kładzeniu, tj. czy sama położysz dziecko na brzuszku a jego główkę skierujesz w bok, ponieważ maluch nie ma tyle siły, żeby z tej pozycji podnieść głowę i ją przekręcić (dzieci w szpitalu często tak leżą, w szczególności jak są naświetlane z powodu wysokiej bilirubiny) czy położysz na boku i ono samo się przekręci na brzuszek, wtedy to jest niebezpieczne i może się poddusić.
    Syn w ogóle nie tolerował leżenia na brzuchu, córka uwielbia do tej pory ale na noc nigdy jej tak nie układałam, ponieważ się bałam 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2020, 09:57

• Audrey Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka wrote:
    Audrey kciuki! Robiłam tydzień temu i nie było tak źle;)

Wypiłam, piekielnie ostre, aż mnie w gardle gryzie. Teraz rozbolała mnie głowa, odbija mi się tym, i tak trochę mnie mdli. I strasznie chce mi się jeść 🤤 ale Mała szaleje więc chociaż ktoś jest zadowolony 🤦

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancys ja nie wiem. Nie znam się. Mówię tylko że skoro tak mówi WHO i lekarze to ja zwykła pierworodną mam zamiar się stosować;P

iv09hdge02bk9ct0.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka wrote:
    Ancys ja nie wiem. Nie znam się. Mówię tylko że skoro tak mówi WHO i lekarze to ja zwykła pierworodną mam zamiar się stosować;P

Chmurka mój wpis miał na celu potwierdzenie tego co napisałaś wcześniej, przynajmniej taki był zamiar 😁 dziecko może się udusić jak samo się z pozycji bocznej przekręci na brzuszek i nie ma tu znaczenia materac; ale mimo że pozycja, na brzuszku, według wielu osób niebezpieczna to bardzo zalecana i nie należy się jej bać, po prostu należy kłaść Maluszka jak ma się go pod kontrolą.
    Ja mimo trzeciego dziecka dalej na brzuszku nie będę układała dziecka do spania a na boczku zawsze podkładam jakiś wałeczek w razie "W" 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2020, 08:38

joana, Chmurka lubią tę wiadomość

• Szczęśliwa Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja 2020, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku kładzie się na brzuchu w dzień gdy ma się dziecko pod kontrolą. Leżenie na brzuszku jest bardzo zdrowe dla malucha i zmusza go do ćwiczeń ;)

Jednak są czasem takie egzemplarze, które tolerują tylko sen na brzuszku i bądź wtedy mądra. Albo dziecko śpi tak jak mu wygodnie albo cały czas się kręci 😁

Ja swojego przez długi czas układałam na boczku, raz jeden raz drugi. A potem po kilku miesiącach odkryłam, że gdy śpi na brzuchu to ten sen jest zupełnie inny i odpuściłam i pozwoliłam spać na brzuchu. Z tym, że wtedy już bez problemu podnosił główkę do góry W sumie do tej pory śpi praktycznie tylko na brzuchu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2020, 08:24

ancys85 lubi tę wiadomość

8p3os65gfezqfali.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój bratanek w ogóle nie umiał spać na brzuchu. Śmiesznie to wyglądało, bo jak się go kładło na brzuchu to miał wbitą głowę w dół :D (spokojnie wszystko było pod kontrolą bo leżał na kolanach na podusi), nie umiał mieć tej głowy na boku. Miał przez to troszkę bardziej płaska głowę z tyłu, ale jakoś to ogarnęli. Tutaj materac nie miał znaczenia bo on w ogóle nie potrafił spać w łóżeczku, więc spał w rodzicami 🤷

Edit: właśnie przeczytałam co napisałam i może właśnie przez zły materac nie chciał spać w łóżeczku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2020, 08:40

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Eva, u mnie taka lista już wisi na lodówce. I w sumie co z tego, skoro i tak nic nie odhaczone 😂

Zdecydowaliśmy się na klimę. Bierzemy jednak wersję budżetową, czyli sam salon i mamy nadzieję że dociągnie do sypialni. Jutro dzwonimy zamawiać i za 3 tygodnie będę mogła się już cieszyć chlodkiem. Jeszcze drzwi do sypialni, szyba na wannę, lampy nad lustra, lampa do sypialni, wieszak do przedpokoju, firany do salonu i zasłony do sypialni z większych inwestycji. I po 2 latach mieszkanie skończone, można szukać większego 😂😂😂😂😂
    Ile was wyjdzie taka klima?

Jaśmina - dla mnie MH, na pewno kupię. Mam wypatrzony Babysense 7.

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Wypiłam, piekielnie ostre, aż mnie w gardle gryzie. Teraz rozbolała mnie głowa, odbija mi się tym, i tak trochę mnie mdli. I strasznie chce mi się jeść 🤤 ale Mała szaleje więc chociaż ktoś jest zadowolony 🤦
    Dla mnie też było ostre i głowa rozbolała na pół dnia :( Na szczęście już masz z górki :)

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu już po cc, pielęgniarka prowadziła mnie do mojej sali, przechodzimy przez drzwi a tam na ścianie wielki napis SALE POŁOŻNIC tak się zaczęłam śmiać, że pielęgniarka stanęła i pytała czy wszystko dobrze :P Dobrze, że morfina działała :)

My kupujemy Babysense 7, ma go moja siostra i dobrze się sprawdza. U Tymka mieliśmy AngelCare.

ancys85 lubi tę wiadomość

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki magnez bierzecie? Bo ja aktualnie magne b6 max (100mg) i do tego asmag forte (lekarka mi poleciła) 34 mg. Wlasnie robię zamówienie w aptece i tam jest tylko asmag b6 max (76mg)... I nie wiem co mam zamówić

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja2024 po cc to piorunem Cię spionizowali!
    A jakie znieczulenie dostałaś, bo ja jeszcze parę godzin po miałam niedowład nóg.
    Na sali podniosłam się i mówię do sióstr, że ja sama przejdę na swoje łóżko a one zaczęły się śmiać ze mnie bo trzymały już moje nogi a ja nic nie czułam- koszmarne uczucie.

Napis pierwsza klasa 😂🤣

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda wrote:
    Dziewczyny jaki magnez bierzecie? Bo ja aktualnie magne b6 max (100mg) i do tego asmag forte (lekarka mi poleciła) 34 mg. Wlasnie robię zamówienie w aptece i tam jest tylko asmag b6 max (76mg)... I nie wiem co mam zamówić

Mi na ostatniej wizycie gin też przepisała Magne B6 2x1tab., powiedziała że ten lek został przetestowany i jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2020, 09:47

Pogoda lubi tę wiadomość

• Zabka_89 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2020, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze ze zostal poruszony temat ochraniaczy na lozeczko bo slyszalam ze to wlasnie nie zdrowe ze najlepsze to takie "gołe" lózeczko a chodzac po sklepach to wszedzie sa te ochraniacze i wrecz sprzedawcy je zalecaja i jak chcialam kupic komplet poscieli to musialam z tym ochraniaczem bo tak mieli w zestawach chociaz nie zamierzam ich nakladac. A mojego meza siostra ma 2 dzieci i to lozeczko jest cale opatulone a ja na to noe moge patrzec ale przeciez nie bede sie wymadrzac bo nie mam jeszxze swoich dzieci. Wiec chetnie poslucham waszych opinii i co o tym sadzicie. I moze macie jakies firmy sprawdzone w czym dziecko najlepiej ma spac w sensie kolderki poduszki itp? Bo ja to zielona jestem juz w tym temacie.

• joana Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qunai masz racje 😁 nieraz rozne cuda mozna przeczytac a nieraz uslyszec.
    Np rada od mojej przyjaciolki, ze jak juz bede karmila dziecko to mam wyparzac skorke od banana i zanim go zje dziecko to nadal w skorce schowac do hermetycznej torby. Ona wszystko wyparza 🙄
    Kolejna rada na wyjscie ze szpitala, tp mam 03.09, mam kupic kombinezon. W zadnym wypadku nawet jak bedzie ciepło jakas bluza i koc. Mam miec koc i kombinezon i pod tym bluze 🤪
    Kolejny hit to po urodzeniu na miesiac powinnam zostac u mojego taty, rodze w moim rodzinnym miescie, a do tego gdzie mieszkam mam 40 km. I ze ja z tak malym dzieckiem nie moge jezdzic takich km w foteliku tyle czasu. Niczym to byloby 4000 km 😅🤣
    Inna mowi, ze mam nie kupowac przewijaka i lozeczka, bo sie nie przyda, bo jej dziecko bylo przewijane tylko na lozku i spalo z nimi do 4 roku zycia.
    O hitach z internetu wole nie mowic 🤣🤣🤣

Ale jaj mowi Chmurka tez jako pierworodka jak sa jakies mocne zalecenia to mam zamiar w razie w sie ich stosowac. Najwyzej bede to zmieniac pod moje dziecko delikatnie. Dlatego chce ten dosyc twardy materac, nie z gryki itp bo naczytalam sie o robalach, bede kladla tylko do spania na plecach. Zadnych ochraniaczy do lozeczka i kolderek czy poduszek. Tylko spiworek.
    O monitorze oddechu nie myslimy.

Chmurka lubi tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Evva Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaśmina wrote:
    Chciałabym poznać wasze opinie na temat monitora oddechu, ważna rzecz czy zbędny gadżet?
    Mialam z synkiem i teraz tez kupuje babysense 7.
    Uzywany jest w szpitalach przy noworodkach, bylam z niego bardzo zadowolona! Bardzo czuly i wogole. Moj synek od urodzenia spal nawet w nocy na brzuszk, a ja sie nie balam bo jakby cokolwiek sie dzialo to monitor ryczy w nieboglosy 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2020, 09:52

nzjd9n73iyv5tlqm.png

02.16 jest z nami nasze szczescie <3
    wrzesień 2019 powrót po rodzeństwo beta 2,3 :(
    11.12.2019 punkcja 10 oocytów, zapłodniło się 7, 4 doszły do blastki. 16.12.2019 transfer 2AA, mamy 3 mrozaczki :)
    5dpt beta 17,39,
    8dpt beta 72,89
    14dpt beta 1067, prog 73,9
    19dpt mamy pęcherzyk 10mm i pęcherzyk żółtkowy 2,5m :)
    27dpt jest ❤
  • Evva Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam klime na parterze wsalonie i jadalni (2 sztuki mimo ze to polaczona przestrzen).
    Na gorze mam w sypialni naszej i u synka druga jednoatka. Komfort spania wspanialy! Nie wiem co bym w lecie przy +35 bez niej zrobila...

nzjd9n73iyv5tlqm.png

02.16 jest z nami nasze szczescie <3
    wrzesień 2019 powrót po rodzeństwo beta 2,3 :(
    11.12.2019 punkcja 10 oocytów, zapłodniło się 7, 4 doszły do blastki. 16.12.2019 transfer 2AA, mamy 3 mrozaczki :)
    5dpt beta 17,39,
    8dpt beta 72,89
    14dpt beta 1067, prog 73,9
    19dpt mamy pęcherzyk 10mm i pęcherzyk żółtkowy 2,5m :)
    27dpt jest ❤
  • joana Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey kciuki za krzywa 😘

Magnez biore magne b6 forte.

Co do ochraniaczy to czytalam, ze moga byc najwczesniej od 3 miesiaca kiedy dziecko ma juz jakis odruch, ze ta buzie odkrywa gdyby cos ja zaslonilo. Ale czy to prawda? Ja napewno poczekam troche dluzej.. chocby do 6 miesiaca.
    A np u mamyginekolog ona ma wpis na blogu o takich gadzetach i tam pisze, ze to zwyczajnie firmy polecaja itp dla zarobku. I to jest tekst wlasnie o smierci lozeczkowej. Fajnie, ze na koniec tekstu pociesza mamy, ze ona sama czasem popelnia te bledy.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2020, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny obudziłam się dzisia z bólem po lewej stronie, jakby jajnik przed ciąża. Okropnie boli, nie wiem czy dzwonic do położnej. Wcześniej jak tak mnie bolało to zwykle w okres. Wcześniej miałam tam bóle, ale nie aż takie. Nawet na początku tygodnia byłam u ginekolog to o tym wspominałam i mówiła, że wszystko jest oo, ale nie bolało aż tak jak dziś. Miałyście takie bóle?

• maja2024 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ancys85 wrote:
    maja2024 po cc to piorunem Cię spionizowali!
    A jakie znieczulenie dostałaś, bo ja jeszcze parę godzin po miałam niedowład nóg.
    Na sali podniosłam się i mówię do sióstr, że ja sama przejdę na swoje łóżko a one zaczęły się śmiać ze mnie bo trzymały już moje nogi a ja nic nie czułam- koszmarne uczucie.

Napis pierwsza klasa 😂🤣

Po niecałych 6 godzinach szłam pod prysznic, po czym wychodzę a tam pielęgniarka z wózkiem czeka, ale nie wsiadłam doszłam sama do sali a miałam na samym końcu, dość długo szłam. Ale zaraz mi przynieśli synka. Ogólnie pionizują po około 12 h ale ja nie chciałam tak długo czekać i gdy tylko poczułam nogi to wstałam. Rano poszłam do zabiegowego a to było obok sal pooperacyjnych. Dziewczyna, którą pionizowali po 12 h tak krzyczała, cieszyłam się, że nie czekałam tak długo. Ona później mówiła, że ją wszystko bolało i za pierwszym razem zemdlała. Ja ogólnie dobrze zniosłam cc, na 2 dzień to się pielęgniarki śmiały, żebym wolniej chodziła bo my szwy puszczą. Chodziłam prawie wyprostowana, nie leżałam tylko miałam podniesioną pozycję łóżka. Moja położna mi tak doradzała i miała rację. W Niemczech siostra po cc 12 h z cewnikiem masakra jakaś. Bratowa też w Niemczech ponad 12 h i 3 razy zemdlała. Także w razie co będę się upierała, żeby wstać jak najszybciej. Choć mam nadzieję, że uda się sn.

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
‹‹ 590 591 592 593 594 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ