X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja2024 ja po sześciu godzinach dostałam zielone światło na przekręcanie się na bok a potem sama siadłam na łóżku bez pytania 😜 dla mnie leżenie jest masakryczne a na plecach to już w ogóle; jak przyszły mnie pionizować to były zdziwione, bo wstałam i poszłam pod prysznic, wyprostowana z tym że wolniej.
    Też uważam że lepiej wcześniej niż później. Wyszłam w drugiej dobie po cięciu, teraz też bym tak chciała, ciekawe czy się uda 😁

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tych wszystkich cudownych radach uwielbiam słowa MUSISZ! ZOBACZYSZ!... Jak ktoś tak do mnie mówi, to działa jak płachta na byka... Tylko szkoda, że wiedza jest oparta jedynie na własnym doświadczeniu, a wszelkie informacje od lekarzy czy położnych nie maja żadnego znaczenia 🤦🏼

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • joana Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda masz racje.. a jak widze Twoje zniechecenie to ta mina jak na wyrodna matke 😅

Dobre hity teraz sluchalam tez od bratowej jak przyjechala. Maz mowil, ze czekal kiedy wybuchne bo bede miala dosyc tych "rad" albo docinek jak do nic niewiedzacej co dziecka jeszcze nie ma.
    Po pierwsze komentarze ze po co kupilam buty niechodki, ze dzieci ich nie lubia a ja przeciez i tak nie znam rozmiaru dziecka. Kupilam bo mialam kaprys wydac 40 zl na slodkie buciki chocby mialy byc na pamiątkę tylko 🤣
    Kolejne np ze po co robimy juz pokoj jak dziecko bedzie spało u nas w sypialni i po co pokoj do sprzatania a tak to bylby goscinny. No taaaa... napewno 🤣
    Kolejna porod to pestka.. taki bol, ze da sie wytrzymac. Wystarczy sluchac rad i porad poloznej. Mialam jej zapytac czy miala prywatna bo te inne to z nami nie sa caly czas więc nie wiem o czym mowi.
    I wogole wiele wiele przesmiewczych komentarzy ze po co cos kupilismy itp...

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2020, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce kupić taki warkocz, który się układa po obwodzie materaca. One są bardzo niskie i wydaje mi się, że nie ograniczają cyrkulacji powietrza.
    Coś w tym stylu: https://projectbyalice.eu/pl/p/Ochraniacz-warkocz-do-lozeczka-z-3-walkow/5677?gclid=CjwKCAjw5cL2BRASEiwAENqAPtnkhMxYb-MXPEaTefPs8eEFOQYFHRwFfEHZirnTuKEoFkiSkwIVxBoCbIsQAvD_BwE

co o tym myślicie?

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joana ja uwielbiam buty 😂😜 córka miała chyba z 6 par niechodków, jak dla mnie fajnie uzupełniały strój. Synusiowi na razie zakupiłam jedną parę 😁

Córki wszystkie mam zostawione na pamiątkę, ciężko było mi się rozstać z którąś z par, hahaha.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2020, 10:35

joana lubi tę wiadomość

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka ja nie mam dzieci ale aktualne zalecenia WHO i lekarzy w związku z SIDS są takie zeby łóżeczko było gole. Żadnych ochraniaczy, żadnych poduszek, żadnych kołderek czy kocyków. Ani żadnych pluszaków, szumisiow itd. ( Agata niestety piszą że warkocze też są nie polecane. Może i są niskie, ale też grube i raczej nie przewiewne a tu chodzi o to że dzidzia może się do tego przytulić buzią i udusić).

Ja mam zamiar mieć puste lozeczko( początkowo mamy dostawke ale też wybierałam taka która dookoła jest siatkowa a nie materiałowa).
    Mam zamiar układać małą do snu w śpiworku. Żadnych kołderek ani poduszek. ( Akurat poduszki to osobny temat bo to podobno zwyczajnie niezdrowo dla kręgosłupa maleństwa, O tym mówiła mi też znajoma położna).

Moja mama już jest przerażona że jak to brak ochraniacza albo brak kołderki;P.i też słyszałam że na powrót do domu że szpitala to koniecznie muszę mieć kombinezon

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2020, 10:39

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ochraniaczy dla starszych dzieci, że niby się uderzają albo wyciągają nóżki przez szczebelki to widziałam takie fajne ochraniacze z jakiejs przewiewnej niby siatki.wtedy nie wystawi nogi przez szczebelki.
    A co do uderzania np główka to moja znajoma położna mówiła że nie ma szans żeby przez sen dziecko tak się wierciło żeby zrobiło sobie krzywdę uderzając głową o szczebelki. Po prostu może się wybudzić ale cóż.. takie życie mamy;P

iv09hdge02bk9ct0.png
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancys najważniejsze, że wstałaś i było ok. Oby tym razem było też dobrze. A próbujesz może sn ?

Ja mam zamiar kupić kokon do łóżeczka, a mała tak jak i syn będzie spała w śpiworku bez kocyka czy kołderki.

WHO i ich zalecenia akurat mało mnie przekonują, zresztą moja położną również tak samo jak trzymanie się książkowych rad i porad. Życie samo weryfikuje, a my jako rodzice wiemy najlepiej co dla naszych dzieci najlepsze. Takie moje zdanie :)

Każde dziecko inaczej, mojej siostry córka nagminnie uderzała głową w szczebelki, oczywiście oprócz płaczu i siniaka nic się nie działo ale po kilkunastu razach kupiła ochraniacz, właśnie ten warkocz. Natomiast mój syn wkładał nogi i ręce między szczeble w takich kombinacjach, że sama się dziwiłam jak on to robi.

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z dwojga złego to chyba wolę żeby się dziecko uderzyło w główkę niż żeby się udusiło... Chociaż tak szczerze mówiąc to nie bardzo wyobrażam jak mogłoby się udusić? Że Ochraniacz się odwiaze czy co? Muszę poczytac u tej mamy ginekolog

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos poduszek wiadomo że nie można używać do roku, a co myślicie o klinie? Taki klin daje się pod prześcieradło czy pod materacyk i czy w ogóle jest potrzebny? Ponoć przy ulewaniu to dobra sprawa

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

Przy ulewaniu się sprawdza.

Ja jeszcze kupuję takie wałeczki, pomiędzy kładzie się dziecko i sobie śpi raz na jednym raz na drugim boku, żeby główka się nie spłaszczała.

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszą że może się zdarzyć że dziecko się pezekreci i przytuli buzią do tego ochraniacza.
    Klin podobno pod materacyk. Nie mam zdania ale moja dostawka ma funkcję żeby ją ustawić pod kątem.

Wiadomo że życie samo zweryfikuje ale początkowo nie zamierzam nic zakładać bo wiadomo że nowowrodek jakoś aż tak nie szaleje po łóżku żeby się o tę szczebelki uderzać;P

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak zmieniając temat od kilku dni bardzo świruje bo dzidzia się prawie wcale nie rusza:( już jakiś czas temu czułam ja kilka razy w ciągu dnia i wieczorem ( delikatnie i raczej krótko ale czulam) a od kilku dni mam wrażenie że nie czuje jej wcale:/ czasem w noce z raz czy dwa costam może delikatniusio ... Niby byłam w między czasie u lekarza i wszystko było okej ale i tak wariuje:(:(:(

iv09hdge02bk9ct0.png
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecku może się coś stać czy jest ochraniacz czy nie ma itd. Można kupić monitor oddechu. Mojej siostry córka dusiła się bo miała wodę w drogach oddechowych 5 dni po porodzie wrócili do domu i monitor oddechu ja uratował, w szpitalu zrobili badania i się okazało, że cudem przeżyła. Siostra miała cc, ułożenie miednicowe i podczas cc małej skalpelem przecięli skórę na plecach i nałykała się wód. Nie miała ochraniacza a mogła się udusić.

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja2024 ja jestem już po dwóch cc i teraz też będę miała cięcie, tak po konsultacji zaleciła mi gin ale jak już pisałam wcześniej w mojej sytuacji (w sensie że po dwóch cięciach) to i tak bym nie chciała próbować sn.
    Będę trzymała mocno kciuki za Ciebie, żeby tym razem się udało sn, no i żeby wszystko odbyło się szybko i bez komplikacji😁

Ja już mam kupiony kokon.
    Baldachimów, ochraniaczy i żadnych takich nie używałam, bardziej z racji upodobań niż wytycznych 😁 ale faktycznie ciężko kupić pościele do łóżeczka "bez dodatków".

maja2024 lubi tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klin się daje pod materacyk jak dobrze pamiętam ale jak się złoży koc i wsadzi pod materac to efekt jest ten sam.
    Takie taktyki warto zastosować przy katarze, wtedy katar nie zalega w nosku i łatwiej śpi się dziecku; u mnie to skutkowało.

• joana Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli klin mozna uzywac od urodzenia ? Myslicie ze mozna kupic bezpiecznie? Czy lepiej nie?

Ja ochraniacz napewno pozniej kupie lub wlasnie kokon ale to juz tak jak dziecko bedzie mialo minimum 4 miesiące i zacznie sie wiercic. Wczesniej nie.

Chmurka lepiej zawsze sprawdzic lub zapytac lekarza. Ale dla uspokojenia powiem, ze zobacz ktory ja mam tydzien a dopiero tak tydzien zaczynam czuc synka i w trakcie dnia. Wczesniej tylko wieczorem i to delikatnie.
    Zreszta tyle sie nasluchalam juz od kolezanek, ze powiennam czuc juz porzadne kopniaki i one ledwo spaly w nocy. A u mnie spokoj. Sa kopniecia aldelikatne . Ale mialam dwie wizyty ostatnio i z dzidzia wszytko oki, wiec mysle, ze kazde dziecko i w brzuchu ma swoj temperament. A ja jeszcze jestem swojej masy wiec to moze jakos amortyzuje.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w sobotę był bardzo spokojny, mało ruchów. A od niedzieli to takie szaleństwo się zaczęło że szok! Non stop praktycznie czułam. Teraz różnie, ale ruchy są bardzo wyraźne. U mnie zawsze po prysznicu albo po jedzonku się uaktywnia :)

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam przed wczoraj u lekarza i było ok. Mam łożysko na przedniej ścianie i ginekolog niby mówił że tak może być.
    Niby teraz jak zjadłam i się położyłam na boku to coś tam delikatnie czuje.

Pogoda lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram Chmurkę i również jako pierworódka będę stosować się do wytycznych :). Bo niby do czego mamy się stosować, skoro to nasze pierwsze dzieci? Co matka, to inna opinia i przeważnie mówią o tym, co U NICH się sprawdziło (tylko zapominają tego dodać ;)). Łóżeczko naszej dzidzi też będzie puste, chociaż zakochałam się w tych pięknych aranżacjach łóżeczek z panelami i baldachimami - ale na to przyjdzie czas ;). Jako dziecko też miałam wszystko wyparzane :D Siostra ma 8 lat, mama do dzisiaj jej parzy banana i mówi, że przecież jej nie ubędzie jak sparzy :D.

Magnez, który łykam to MagVit B6 - 48mg. Biorę 4 dziennie, a jak jest dzień, gdzie ,,ciągnie" mnie brzuch to dorzucam jeszcze 2 ;). Piję też Muszyniankę z magnezem - dla mnie najlepsza woda.

Chmurka przypomnij jaką dostawkę wybraliście? Ja jeszcze nie podjęłam decyzji czy chce czy nie, o ile dobrze pamiętam, do dostawki nie da się wsadzić monitora oddechu, prawda?

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
‹‹ 591 592 593 594 595 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ