!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, któraś mówiła że pije różne zioła i że ogólnie się na nich zna.ostatnio zaczęły lecieć mi włosy które we wcześniejszych etapach ciąży rosły jak szalone:( przed ciążą na wypadanie włosów pomagała mi pokrzywa. Myślicie że mogę ją pić teraz? Na tym etapie ciąży jest bezpieczna?
-
Chmurka ja piję pokrzywę, lekarz wie. To sama natura, przeciwskazań nie ma 😉 Tylko przy okazji może gonić Cię częściej na siku 😁 Mi pomaga na opuchliznę, ale nie wiem czy na włosy Ci pomoże
niby ma też takie zastosowanie, podobnie jak skrzyp, ale wypadanie włosów w ciąży to hormony i ciężko z tym coś zrobić naturalnymi sposobami. Ale spróbować nie zaszkodzi 👍
Chmurka lubi tę wiadomość
-
Leeila26 wrote:to_tylko_ja jak odejdą wody to ogólnie powinno się w miarę sprawnie zjawić w szpitalu, niezależnie od wyniku gbs 👍 jeśli gbs jest ujemny, a zacznie się od skurczy wtedy można sobie czekać aż się rozkręci. Przy dodatnim, chodzi o to, żeby zdążyli podać zastrzyk przed porodem, o ile czegoś nie pomyliłam to najlepiej jeśli od podania zastrzyku do porodu minie 4 godziny. To będzie moja pierwsza dzidzia, nie wiem jak szybko u mnie pójdzie akcja i to jest tylko jedyny problem, dlaczego zmartwił mnie trochę ten gbs. No bo kto będzie Ci w stanie zagwarantować, że od czasu gdy poczujesz pierwsze skurcze np. nie urodzisz w ciągu 2 godzin? Tylko teoria, że ,,pierworódki rodzą dłużej"? Mnie nie przekonuje.. 😁Evva wrote:Ja tez mam dodatni gbs.
Polozna na szkole rodzenia mowila ze jak odejda wody z dodatnim gbs trzeba w ciagu godziny pojawic sie w szpitalu zeby podac antybiotyk dozylnie. Jezeli jest sie z ujemnym gbs to od odejscia wod trzwba w ciagu 6h sie pojawic
Jak się dowiem jaki mam ten GBS to chyba sobie schemat rozrysuję, co mam robić jak odejdą wody/zaczną się skurcze i w jakim czasie, bo już mi się to wszystko myli, a jak dojdzie stres to już w ogóle mi się pomiesza
Pamiętam, że jak są zielone wody to trzeba zbierać się w miarę szybko.
08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
Waga niemowlęca
Dziewczyny kupujecie macie moze po dziecisch ? Na allegro sa w okolicy 100 zl nie wiem co wybrac
Corka nie przybierala na wadze 2 lata bujalismy sie z kazdym gramem do przychodni .
Obecnie z powodu wirusa nie chce tam latac .dlatego pomysl na wage ...ale nigdy nie mialam pomozecie ? -
Leeila26 wrote:Tak jest, trzeba od razu cisnąć do szpitala jak coś się zacznie rozkręcać, żeby zdążyli podać antybiotyk. A miałam plan czekać w domu na te mocniejsze skurcze..
Podobno jak nie zdążą, to też nie koniec świata i wtedy dziecko dostaje antybiotyk, ale jak jest zarażone to jest kilka dni na neonatologii i cała masa stresów znowu, więc lepiej żeby zdążyli. Jak kobieta idzie rodzić, a nie ma zrobionego gbs, to podają profilaktycznie antybiotyk. Ale lekarz też mi mówił, że to, że on teraz jest dodatni, nie oznacza, że do porodu będzie.. bo samo przyszło, samo pójdzie. Ale powtarzać nie będziemy, antybiotyk dostanę i tak.
Ja bylam bardzo na siebie zla ze zrobilam gbs w drugiej ciazy. Bo w De nie trzeba ale jak wyjdzie dodatni to trzeba wziac antybiotyk. No i mi wyszedl dosatni. A ja potem troche o tym czytalam i wychodzi na to ze ten antybiotyk to wiekszy syf. Bardzo bylam zla na siebie ze jeszcze moje dziecko sie nie urodzilo a juz dostalo antybiityki 😤😤. Do tego mam uczulenie na penicyline i nie mogli mi dac tego standardowego tylko jakis zamiennik a on powodowal mdlosci. Wiec meczylam sie z skurczami i co chwila myslalam ze so zzygam, okropienstwo.
-
Oj konsekwencje zarazenia dziecka gbsem sa raczej gorsze niz to,ze podaje sie antybiotyk. Mojemu dziecku nie podawano tylko monitorowano stan poprzez wykonywanie crp. Podawano mi podczas porodu.
Jak zielone wody to do szpitala natychmiast.mi wody odeszly przy pierwszym badaniu gin jak zaczely sie skurcze.glupie uczucie bo nie da sie tego zatrzymac i wszystko mokre 😂 przepraszalam pielegniarki haha za balagan(dobrze ze za mopa nie chcialam siegac). Najgorzej wspominam te pieprzone skurcze krzyzoweten bolacy lregoslup ledzwiowy..bole krzyzowe to zlo
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Freja000 wrote:Ciekawe, bo z tego co czytałam, to ogólnie z wodami, które odeszły mozna do 24h być. Czytałam to na porodach domowych, więc może wtedy jest inaczej.
Z tym gbsem to dziwne jest. Dużo kobieta bardzo ma. Kolejny stresakurat antybiotyk dla takiego maluszka nie jest bez konsekwencji, wolałabym uniknąć..
-
Agata_K wrote:Dziś u mnie 33 t i 6d. Odchodzi czop. Tzn tak mi się wydaje. Taki przezroczysty galertowaty glutek przy każdym sikaniu na wkładce.
Czy to nie za wcześnie ??
W środę byłam u lekarza, Szyjka 4.2cm zamknięta. -
pap86 wrote:Oj konsekwencje zarazenia dziecka gbsem sa raczej gorsze niz to,ze podaje sie antybiotyk. Mojemu dziecku nie podawano tylko monitorowano stan poprzez wykonywanie crp. Podawano mi podczas porodu.
Jak zielone wody to do szpitala natychmiast.mi wody odeszly przy pierwszym badaniu gin jak zaczely sie skurcze.glupie uczucie bo nie da sie tego zatrzymac i wszystko mokre 😂 przepraszalam pielegniarki haha za balagan(dobrze ze za mopa nie chcialam siegac). Najgorzej wspominam te pieprzone skurcze krzyzoweten bolacy lregoslup ledzwiowy..bole krzyzowe to zlo
Krzyżowe... Brrrr...😫 U mnie pojawiły się w okolicach kryzysu 7cm dopiero na szczęście. Ale i tak myślałam, że mnie zabiją 😵 a potop zrobiłam głównie w swoim pokoju 😁 ale z racji tego, że niestety lało się ze mnie jeszcze długo to oberwalo się i izbie przyjęć, i gabinetowi gina, porodówce... 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2020, 23:36
-
To tak w skrócie przed czym chcemy ochronić swoje dziecko przyjmując antybiotyk:
"Dziecko nosicielki paciorkowca GBS może w łatwy sposób zarazić się bakterią połykając płyn owodniowy. Paciorkowiec najczęściej kolonizuje jego jamę ustną, potem przedostaje się do dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.
Konsekwencje przeniesienia paciorkowca z grupy B na noworodka są bardzo poważne, a do najgroźniejszych powikłań należą:
zapalenie płuc
zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
sepsa
Noworodki matek, które są nosicielkami paciorkowca z grupy B najczęściej dłużej zostają w szpitalu, często wymagają intensywniejszego nadzoru neonatologicznego i dodatkowych badań diagnostycznych."
A za granicą nie robi się wymazów, bo tam uznają, że śmierć kilku noworodków wychodzi taniej niż pobieranie wymazu i podawanie antybiotyku tysiącom kobiet. Smutne, ale niestety prawdziwe. -
Kur** od wczoraj wieczorem chyba lapia mnie troche skurcze bolące
bo nie wiem co innego moglo by to byc
oby jutro na usg 3trym szyjka byla ok i bez rozwarcia. To za wczesnie ale to takie dziwne uczucie dolem brsucha i troche wlasnie na krzyzu
myslalam,ze to moze od malych problemow z dwojka ale z tym juz sobie poradzilam a wieczorne dziwne uczucie kilka razy przed zasnieciem zostalo..
-
Ounai wrote:To tak w skrócie przed czym chcemy ochronić swoje dziecko przyjmując antybiotyk:
"Dziecko nosicielki paciorkowca GBS może w łatwy sposób zarazić się bakterią połykając płyn owodniowy. Paciorkowiec najczęściej kolonizuje jego jamę ustną, potem przedostaje się do dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.
Konsekwencje przeniesienia paciorkowca z grupy B na noworodka są bardzo poważne, a do najgroźniejszych powikłań należą:
zapalenie płuc
zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
sepsa
Noworodki matek, które są nosicielkami paciorkowca z grupy B najczęściej dłużej zostają w szpitalu, często wymagają intensywniejszego nadzoru neonatologicznego i dodatkowych badań diagnostycznych."
A za granicą nie robi się wymazów, bo tam uznają, że śmierć kilku noworodków wychodzi taniej niż pobieranie wymazu i podawanie antybiotyku tysiącom kobiet. Smutne, ale niestety prawdziwe.
Kojarzysz czy dziecko może się zarazić dopiero podczas porodu? Bo w sumie teraz to cały czas połyka ten płyn owodniowy.08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
Dopiero podczas porodu i przejscia przez kanal rodny
Wczesniej chronia go blony plodowe. Dlatego jak sie ma dodatni gbs i odejda wody to do szpitala po antybiotyk. Nie czytaj wiecejnie ma sensu sie stresowac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2020, 00:16
to_tylko_ja lubi tę wiadomość
-
to_tylko_ja wrote:Nie wiedziałam, że to aż tak poważna sprawa - strasznie dużo kobiet ma gbs dodatni i jakoś wydawało mi się, że to nic takiego, a to faktycznie nieciekawie
Kojarzysz czy dziecko może się zarazić dopiero podczas porodu? Bo w sumie teraz to cały czas połyka ten płyn owodniowy.
U mnie się zaczelo uporczywe swędzenie jak u Kotki. Ciekawe czy lekarz da mi jakiś lek tym razem czy znowu będę cierpieć. Do tego potworna zgaga. Siedzę i czekam aż przejdzie bo nie mogę nic zażyć bo mi od razu cukier na czczo skaczeJeszcze 2 tygodnie i niech mała wychodzi...
to_tylko_ja lubi tę wiadomość
-
Ja miałam gbs i nie zdążyli podać mi pełnej dawki antybiotyku. Dziecko nie zaraziło się. W tej ciąży jeszcze nie robiłam, mam mieć wymaz pod koniec lipca.