🧡🍂 WRZESIEŃ 2026🍂🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Nati96De wrote:Strasznie wstyd jest mi zadawać to pytanie ale jak nie tu to już nie wiem gdzie się dowiem.
Ginekolozka rozpisała mi badania do wykonania, podała kartkę i się pożegnałyśmy, nie zerknęłam, więc nie mogłam dopytać o co chodzi. Jest wpisane „białko” i ja nie rozumiem o co chodzi. O białko z moczu? Z krwi? Czy o coś jeszcze innego może chodzić? Poza tym jest wypisane: ogólne badanie moczu, morfologia i kreatynina.
Więc tak. Białko w moczu jeśli jest obecne, jest oznaczane w standardowym badaniu ogólnym moczu. I to nie jest dodatkowe badanie (chyba że białka wychodzi dużo - wówczas zlecamy dobową zbiórkę moczu żeby ocenić dobowe wydalanie białka).
Białko we krwi może być białkiem całkowitym, albuminą lub całym proteinogramem.
O co chodzi lekarce - ciężko stwierdzić. W ciąży najbardziej istotna jest obecność białka w moczu, która może świadczyć o stanie przerzucawkowym, ale to bliżej 3 trymestru.
Białko całkowite mogła zlecić jeżeli pacjentka cierpi na ciągłe wymioty , wydaje się niedożywiona - wówczas przy obniżonym poziomie białka we krwi można suplementować np. Nutridrinki czy bardziej specjalistyczne preparaty takie jak Protifar.
Żeby doszło do obniżenia ogólnego poziomu białka we krwi - trzeba raczej długo nie przyjmować pokarmów. Często widzimy to u naszych odwodnionych, wyniszczonych dziadków przywożonych na SOR - ci pacjenci odmawiają jedzenia i picia .
Spotkałam się jednak z tym już , że ginekolog zleciła ciężarnej poziom białka całkowitego właśnie w związku z masywnymi wymiotami.
Nati96De lubi tę wiadomość
-
Moi z katarem chodzą normalnie, jak kaszel jest od kataru to też chodzą a jak słyszę że już brzydki się robi to zostają.Nutka15 wrote:@Paula jak masz problemy z bólami głowy, szczególnie migrenowymi, to ogranicz ser żółty. Bo ja ogólnie mam mega mocne migreny i często mi występują po dużej ilości żółtego sera i po tym jak dużo śpię 🙈
Ja mam zaś młodego w domu. Odkąd mam L4, to on jest przynajmniej raz w tygodniu w domu, bo ciągle albo smarka, albo kaszle. Nie wiem co byśmy z nim zrobili, jakbym nie była na wolnym.
Ja wczoraj po tych wymiotach miałam okropną zgagę, męczyła mnie do rana prarktycznie. I dalej jestem zmęczona, jak byłam 🙈 włączyłam młodemu bajkę i drzemałam przy nim.
Przyszedł mi dzis sensor, właśnie założyłam i czekam na aktywację. Matko jaka to ulga będzie! Już nie będę się darła na dzieci "przynieś mi glukometr z sypialni!!!"
-
Dzięki dziewczyny za troskę. Powiem wam, że już tyle tych roznych guzów przeszłam, jak nie w piersi to w tarczycy, że chyba mało mnie to ruszyło. Tym bardziej, że lekarz powiedział że według niego wygląda to na łagodne zmiany ale lepiej usunąć, bo po ciąży czesto się bagatelizuje problem bo po prostu nie ma się na siebie czasu.
No i wdzięczna jestem za ten remont, bo przynajmniej zajmuję sobie głowę innymi rzeczami. Co chwilę muszę gdzieś jeździć i coś załatwiać, coś opłacać 😅
Będę wam meldowac jak się sytuacja klaruje 💕
Aaaa no i cały czas myślę o tym, że będę mieć synka 🥹🩵 poznanie płci dziecka to jest jakiś kosmos, takie cudowne uczucie. Wykonujecie może zdjęcia usg 3d/4d?
Ounai, kasia1518 lubią tę wiadomość
-
Właśnie zadzwonili w związku z prenatalnymi i pani przekazała że wynik jest prawidłowy, jednie mam wpisane w zaleceniach acard 150 mg. Czekam na oficjalne wyniki na mailu, ale chyba mogę odetchnąć. Ten acard mnie trochę martwi, ale z drugiej strony duża ulga że ryzyka trisomii wyszly pewnie niskie 🥰
Paula., Ounai, LILA_33, Laurelli, Flora96 lubią tę wiadomość
-
Ta głowa to tylko dziś mnie boli, ale kurcze jak ograniczyć ser jak tylko na niego mam ochotę? 🙈😂Nutka15 wrote:@Paula jak masz problemy z bólami głowy, szczególnie migrenowymi, to ogranicz ser żółty. Bo ja ogólnie mam mega mocne migreny i często mi występują po dużej ilości żółtego sera i po tym jak dużo śpię 🙈👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Starania od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️prawdopodobnie 🩵
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
Wyszly mi bardzi wysokie ryzyka preeklampsji. Do 34 tc - 1:18, zahamowanie wzrostu płodu przed 37 tc: 1:38 😱 Myślicie że to przez pomiar ciśnienia? miała ponad 130. W domu mam wręcz poniżej 100 lub lekko powyżej, mierze 3x dziennie i ani razu nie dobilo do 120. Trochę mnie to przeraziło 😔
-
Kate, skoro acard jest w stanie to ryzyko zminimalizować to ja bym się aż tak nie martwiła. Najwyzej bedziesz miec czesciej wizyty. Kiedy masz wizytę u swojego lekarza prowadzącego?
Flora, poopowiadaj nam o remoncie, co zamawiasz jak Wam idzie
Kate3330 lubi tę wiadomość
-
Ja kurde dalej przeziębionea, męczy mnie to najbardziej. Ten zatoxin przyniósł ulgę dla zatok ale dalej mam lekki kaszel i katar. Oczywiście morfologia tu za nisko, tu za wysoko, zrobilam CRP - jest podwyzone 6.8 ( norma do 5) ale to pewnie przez to przeziębienie- jakby bylo coś bakteryjnego to pewnie byłoby znacznie wyższe. W moczu wszystko ok.
I ogólnie powiem Wam ze znowu mega mi sie chce spać... wczoraj wyprowadzilam dzieci 7.15 na autobus i wróciłam poszlam spać - spałam do 9.45 🙈
Dzisiaj tez mysle tylko o tym kiedy sie poloze ... w ciągu dnia nie mialam kiedy się zdrzemnąć, za to hormony mi cos szaleją... płaczę dziś bez powodu 😃 -
Kate3330 wrote:Wyszly mi bardzi wysokie ryzyka preeklampsji. Do 34 tc - 1:18, zahamowanie wzrostu płodu przed 37 tc: 1:38 😱 Myślicie że to przez pomiar ciśnienia? miała ponad 130. W domu mam wręcz poniżej 100 lub lekko powyżej, mierze 3x dziennie i ani razu nie dobilo do 120. Trochę mnie to przeraziło 😔
Ja miałam w poprzedniej ciazy jeszcze wyższe ryzyka, też miałam acard włączony do 35 tygodnia ciąży i u mnie to nie wystąpiło córka urodziła się po terminie. Także nie przejmuj się na zapas ale kontroluj sobie ciśnienie w trakcie ciąży 😊
Kate3330 lubi tę wiadomość

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
09/2020 💔
Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa
09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
06/2025 💔
Styczeń 2026 ⏸️
09.01 - 38,9 mIU/ml -> 12.01 - 116 mIU/ml -> 14.01 - 307 mIU/ml -> 17.01 - 1100 mIU/ml

-
Ciekawe czy i ja się dowiem jaka to płeć na następnej wizycie. Będę wtedy w prawie 15tc i może coś się zerknie? 🙂
Mnie wywala bardzo, wyglądam jakbym była w 6 miesiącu ciazy.. ale za każdym razem jak mąż mnie widzi np w obcisłej bluzce to aż mu się oczy świecą.. 🙂🙂 prze miłe uczucie.
Mamacita, Flora96 lubią tę wiadomość
-
Ja nie pamiętam żebym była tak chora jak teraz. W nocy miałam taki napad kaszlu że myślałam że będę wymiotować. Przez to cały dzień boli mnie głowa.
Jest mi słabo, staram się wylegiwać cały dzień. Jest mi źle, martwię się o małą. Niby taka infekcja nie powinna mieć żadnego wpływu na dziecko, ale człowiek się martwi..
już się poryczałam z bezsilności.
@kasia CRP świadczące o infekcji bakteryjnej i takie na antybiotyk to ok 80-100 mg/l. -
Yennefer# wrote:Ja nie pamiętam żebym była tak chora jak teraz. W nocy miałam taki napad kaszlu że myślałam że będę wymiotować. Przez to cały dzień boli mnie głowa.
Jest mi słabo, staram się wylegiwać cały dzień. Jest mi źle, martwię się o małą. Niby taka infekcja nie powinna mieć żadnego wpływu na dziecko, ale człowiek się martwi..
już się poryczałam z bezsilności.
@kasia CRP świadczące o infekcji bakteryjnej i takie na antybiotyk to ok 80-100 mg/l.
Mam świadomość ze to przez to przeziębienie i te wyniki w morfologii - tu wyżej tam niżej to tez przez to.
Lekarz rodzinny sam mi powiedzial ze dalej musze sie męczyć- nic mi nie da wiecej niz biorę.
Yennefer oby nam szybko minęło - zdrówka życzę 🤗
Yennefer# lubi tę wiadomość
-
Nie 😀Ounai wrote:I co? Znalazłaś?1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09.2024 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki
Jeden zdegenerował
22.02.2025 ET 4.1.2
7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
07.04 poronienie 7/9 tc 💔
4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
18.12 FET 4.1.2
7dpt ⏸️
9dpt 164
11 dpt 460
25 dpt ♥️

AMH 10.23 -0,65
06.24 -0,47
05.25 - 0,44
On
10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%) -
Mi wczoraj lekarz przełączył na 3D super widok . Wydrukował mi dwa zdjęcie ale jedno jest niewyraźneFlora96 wrote:Dzięki dziewczyny za troskę. Powiem wam, że już tyle tych roznych guzów przeszłam, jak nie w piersi to w tarczycy, że chyba mało mnie to ruszyło. Tym bardziej, że lekarz powiedział że według niego wygląda to na łagodne zmiany ale lepiej usunąć, bo po ciąży czesto się bagatelizuje problem bo po prostu nie ma się na siebie czasu.
No i wdzięczna jestem za ten remont, bo przynajmniej zajmuję sobie głowę innymi rzeczami. Co chwilę muszę gdzieś jeździć i coś załatwiać, coś opłacać 😅
Będę wam meldowac jak się sytuacja klaruje 💕
Aaaa no i cały czas myślę o tym, że będę mieć synka 🥹🩵 poznanie płci dziecka to jest jakiś kosmos, takie cudowne uczucie. Wykonujecie może zdjęcia usg 3d/4d?1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
Jeden zdegenerował
22.02.2025 ET 4.1.2
4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
18.12 FET 4.1.2
7dpt ⏸️
9dpt 164
11 dpt 460
25 dpt ♥️

AMH 10.23 -0,65
06.24 -0,47
05.25 - 0,44
On
10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%) -
Ja się dzisiaj tak urobiłam od 9 do 16 że przyszłam wykąpałam się i leżałam do teraz zimno mi było . Teraz piekę ciasto na jutro bo się zgłosiłam na ochotnika na akcję charytatywną i pas na twarz1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
Jeden zdegenerował
22.02.2025 ET 4.1.2
5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
18.12 FET 4.1.2
7dpt ⏸️
9dpt 164
11 dpt 460
25 dpt ♥️

AMH 10.23 -0,65
06.24 -0,47
05.25 - 0,44
On
Ounai wrote:Kate, skoro acard jest w stanie to ryzyko zminimalizować to ja bym się aż tak nie martwiła. Najwyzej bedziesz miec czesciej wizyty. Kiedy masz wizytę u swojego lekarza prowadzącego?
Flora, poopowiadaj nam o remoncie, co zamawiasz jak Wam idzie
Wizyta w kolejny piątek, tak więc trochę ponad tydzień. Ale poczytałam trochę i nie czekam tylko od dziś zażywam ten acard. Jeśli to ma pomóc zmniejszyć ryzyko to muszę działać. Mam nadzieje że wzorem Lila_33 będzie dobrze i okaże się że to tylko głupia statystyka.
-
Co do remontu to byłam dzisiaj opłacić pierwsze faktury za materiały i mi się odechciało tego remontu 😂 zamówiłam też od razu grzejnik, niestety bez szału bo ogranicza nas miejsce i musiałam wziąć taki dosyć wąski. Nooo i przeglądałam kibelki, nie sądziłam że wybór miski pod geberit będzie takie absorbujące 😆
Najgorsze jest to, że dużo muszę załatwiać bez męża, bo pracuje codziennie od 8 do 20... ale z drugiej strony przynajmniej wybieram to co mi się spodoba 🤪 -
Ja remontowałam dwie łazienki, jedna po drugiej, i to był horror 🫣 miało trwać 3 tygodnie. Zaczęliśmy we wrześniu.. skończyliśmy w lutym. Nie wiem czy my jesteśmy tacy pechowi z tymi remontami czy o co chodzi, zawsze wszystko jest źle.. to blaty do zlewu źle wymierzone i czekanie na kolejne. Meblarze zamontowali szafy jak byłam w pracy (miałam dobę ) i mąż mi wysyła wieczorem zdjęcia.. no myślałam że się porycze , trzy różne kolory mebli w jednej łazience ! Połowa zamieniona , nie moje meble ! No to demontaż , zamawianie płyt, robota na nowo. Nic nie szło. Na końcu jeszcze przy podłączaniu prądu wywaliło wszystkie korki nawet na ulicy takie zwarcie zrobili.
Słabo mi na samą myśl, no ale w końcu mamy skończone łazienki 🥴🥴😳🥳 -
A Twój lekarz prowadzacy nie zostawił Ci swojego numeru telefonu? Mogłabyś zadzwonić i zapytać, albo sms wysłać.Kate3330 wrote:Wizyta w kolejny piątek, tak więc trochę ponad tydzień. Ale poczytałam trochę i nie czekam tylko od dziś zażywam ten acard. Jeśli to ma pomóc zmniejszyć ryzyko to muszę działać. Mam nadzieje że wzorem Lila_33 będzie dobrze i okaże się że to tylko głupia statystyka.
Mnie ta szyja coraz bardxiej boli. Rozmasowałam pistoletem i teraz to nawet leżenie sprawia mi ból. Obrocenie się jest nienożliwe. Mam nadzieję, że to tylko oznaka tego, że po masażu puszcza napięcie. Jak nie to będę musiała szukać fizjo.
Oj tak Flora, ceny teraz powalają. My mamy 3 łazienki i to poza kuchnią najdroższa część nassego domu. Jak remontujecie to gorąco polecam bidet lub bidetkę lub toaletę myjącą. Dla nas kobiet to istny game changer. Dziś właśnie zamawiałam lustro do ostatniej łazienki i to w podobno najtańszej firmie i dałam 650zł . Proś o rabaty, prawie wszędzie idzie wynegocjować ceny.
A jakie kolory wybrałaś? Masz jakiś projekt czy inspiracje?