🧡🍂 WRZESIEŃ 2026🍂🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Flora96 wrote:U mnie też zaczęły się pojawiać lęki czy sobie dam radę. To będzie mój pierwszy dzidziuś, więc mam masę niewiadomych w głowie. Boję się, że nie będę umiała go wykapac, że nie będzie się najadal. Do tego doszło opłakiwanie starego życia, że już nigdy nie będę tak szaleć jak wcześniej, że będę mieć mniej czasu na przyjemności. Wiem, że te obawy i smutki pewnie miną ale czasami się pojawiają 🥲
Ja momentami takie myśli mam, nie wiadomo skąd się biorą…ale później wchodzę do pokoju widzę łóżeczko które już czeka, i nie mogę się doczekać tego nowego etapu w życiu 🥰 🧸✨
No i jak znam mojego męża to chyba zakocham się w nim po sto kroć na nowo jak zobaczę jakim jest tatusiem 🥰
On nawet jak psa nosi na rękach mnie rozczula to co będzie jak będę go widzieć z córeczką naszą 💖 🥹 -
Flora96 wrote:Jeju ja dopiero w lipcu zaczynam szkole rodzenia i się zastanawiam czy dam radę tam wysiedzieć 🙃
Kurde ja nie wybieram się nigdzie na takie coś..myślicie że to bardzo źle? -
Byłam zapisana do szkoły rodzenia. Udało mi sie pójść 2x pozniej szpital, leżenie i nagły poród. Jakoś ogarnęłam. Wiadomo po takiej szkole może łatwiej, ale ja pamiętam, że u mnie to wszystko jakoś tak instynktownie działało. Jakoś sama z siebie wiedzialam co mam robic. Na pewno popełniłam wiele błędów ale jak to (prawie) każda matka dla swojego dziecka chcesz najlepiejLaurelli wrote:Kurde ja nie wybieram się nigdzie na takie coś..myślicie że to bardzo źle?
Laurelli lubi tę wiadomość
👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Starania od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️
03.06 - 100% zdrowego 🩵
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
Laurelli ja też nie planuję szkoły - mam tylko te spotkania z położną, ale ona mi bardziej opowiada, nie ma tu żadnej praktyki. Też liczę na to że zadziała to jakoś instynktownie. Moja siostra przy pierwszym dziecku nie miała żadnych zajęć/spotkań, a młody ma już 7 lat i przeżył 😃
Ja zaczęłam się martwić moją wagą - praktycznie III trymestr, a ja ledwo przytyłam 3kg. Teraz jeszcze ta dieta dla cukrzycy ciążowej. Jem te 6 posiłków dziennie, ale co to za jedzenie: nietłuste i niekaloryczne. Mam nadzieje że to nie odbije się na dzidziusiu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca, 13:00
kasia1518, Laurelli lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, nie stresujcie sie - wszystko pojawia sie naturalnie - jest ten instynkt macierzyński i to sie czuje - dacie sobie radę z pierwszymi dzidziusiami na pewno 💪💪💪 Normalne jest to że są obawy. Ja sama mam teraz, że to chłopiec i czy ogarnę Go 😉 no ale kto jak nie my - na pewno wszystkie sobie świetnie poradzimy.
Laurelli pewnie szkoła rodzenia coś by naświetliła i rosjaśnila - po to jest, ale ja sobie dalam rade i to z wcześniakiem bez niej- zapisałam sie, ale zanim poszlam na pierwsze zajęcia, to wylądowałam w szpitalu. Dużo rzeczy robiłam instynktownie, jak czułam. Jak Zosia leżała w szpitalu planowaliśmy że kupimy sobie sprzęt do mierzenia saturacji ( jeszcze w dniu wyjścia jej spadła, jak za szybko piła mleko), ale ordynatorka szpitala nam powiedziała- wpadniecie przez to w paranoje - musicie sie jej nauczyć i tak też zrobiliśmy, robilam jej przerwy przy karmieniu i wszytsko bylo ok. Wiele bylo takich sytuacji ze np. Jak byla przeziębiona to czułam lajt i nic z tym nie robilam poza jakimiś inhalacjami ale jak mialam taki wewnętrzny niepokój, to zawsze jeździłam do lekarza sprawdzić- to sie po prostu czuje 🙃
Flora - myślę że takie rozmowy z psychologiem dużo dają, pomagają nam ułożyć sobie pewne kwestie w glowie, mają wpływ na dalsze decyzję.
Po drugim poronieniu sama bylam na kilku rozmowach ze szpitalnym psychologiem i na koniec mi powidziała tak - jeżeli strach ( przed kolejnym poronieniem) jest jedną Twoją blokadą przed chęcią posiadania kolejnego dziecka, to podejmij ryzyko i spróbuj jeszcze raz - i tak też zrobilam - no i jestem tu gdzie jestem 😉
Będzie dobrze dziewczyny 🫶Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca, 13:03
Flora96, Laurelli lubią tę wiadomość
-
Już się nie mogę doczekać jak będziemy pisać tu na forum czy tak kolor kupki jest w porządku i czy dobrze ubieramy maluchy do pogody 😂 ja wiem, że stres o dzieciaczka nigdy nie mija, najpierw się martwimy o niego w brzuchu a później już poza brzuszkiem.
Laurelli, kasia1518 lubią tę wiadomość
-
Ja miałam żałobę po wcześniejszym życiu, ale dopiero po urodzeniu dziecka. I bardzo przytłaczała mnie myśl, że to dziecko jest tak zależne ode mnie. I miałam też żałobę, że nie jestem już w ciąży, że nie ma tego brzuszka, kopniaków, tego oczekiwania 🙈 ale po połogu to przeszło. 😅 Teraz jest mi smutno, że na 99% to moja ostatnia ciąża i już tego nigdy nie zaznam 😞
Ja mam teraz obawy jak ogarniemy nocki, czy starszak będzie się budził, bo ma bardzo blisko pokój naszej sypialni, jak to będzie z zawożeniem go do przedszkola, bo to przecież zima będzie. No i oczywiście, jak on zareaguje na siostrę. Czy będzie miłość, czy zazdrość, czy trochę tego, trochę tego 🙈
Ja nie korzystałam ze szkoły rodzenia. Przygotowywałam się sama do porodu, a jeśli chodzi o opiekę nad dzieckiem, to to rzeczywiście przychodzi samo. Najtrudniejsze było dla mnie karmienie piersią i brak snu.
-
kasia1518 wrote:Yennefer w Lublinie jest taka pediatra, teraz sama urodziła i niestety nie przyjmuje póki co.
Ale złota kobieta, dostać od niej steryd albo antybiotyk to naprawde trzeba mase badan zrobic. I ma jeszcze sprzęt do usg w gabinecie, więc rewelacja.
Przed ciążą przyjmowała tez po 2 godziny w sobote i niedziele ( oczywiście za wyższą oplatą) ale dla mnie to bylo zbawienne bo byla nieraz potrzeba jechania w weekend. Jako jedyna z pediatrów ( a naprawde przerobiłam ich kilku) brala pod uwage mycoplasma i mojej Zosi wyłapała raz właśnie dzięki usg a badania z krwi tylko pozniej potwierdzily.
Ale taki pediatra to naprawde rzadkość i oczywiście tylko gabinet prywatny.
Wiem ze juz wróciła do szpitala na kilka godzin (ale gdzieś poza Lublinem) i liczę ze zanim urodzę bedzie też chociaż trochę przyjmować ponownie w gabinecie prywatnym.
Kasia, podasz jakiś namiar? Nie mam żadnego sprawdzonego pediatry bo pierwszy bobas więc każda wskazówka będzie cenna 🙂🙂 -
Nutka, moim zdaniem zawsze jest zazdrosc fylko nie wszyscy rpdzice potrafią ją rozpoznać. Ja często słyszę od znajonych, że ich dziecko nie jest zazdrosne ale jest niegrzeczne. A to właśnie zazdrość. Ale to jak przez nia przejdziecie zalezy od Was. U nas zawsze dzidzius kupuje prezebt starszenu rodzenstwu. To taki pierwszy krok. Warto tez nie odpychac dziecka starszego od mlodszego nawet jesli mialoby gdzies je uszczypnac. Dac mu potrzymac bobasa itd. Będziesz wykończona ale to sie zwroci w relacji rodzenstwa.
Ja dzis latam jak glupia. Bylam odwiezc corke, potem na badaniu krwi, w sisnay po paczke, na zajeciach pokazowych z basenu, w hm na wyprzedazach (normalnie ciezarne zaatakowaly sklep, chyba z 6 bab bylo w ciazy), w apple store (nie ma od reki ani mojego kompa ani telefonu, czas oczekiwania do 8 tyg, ale dostalqm numer telefonu do jakiejs babeczki i mam z nia rozmawiac o rabatach), w Anex (pani pyta czy 2 doroslych i dziecko, jej mina bezcenna jak powiedzialam ze lecimy w 2+2). I w Coral travel - tu znowu Pani martwila sie ze moga mnie do samolotu nie wpuscic, myslala ze moja ciaza jest bardziej zaawansowana. W ogole moja decyzyjnosc w ciazy jeat straszna. Pani a apple pyta jaki chce kolor komputera a ja do niej ze nie wiem, musze do meza zadzwonic. I dzwonilam do meza zapytac jaki JA CHCĘ kolor MOJEGO komputera. No jakby byl rozowy to bym wiedziala ale nie ma.
Nutka15 lubi tę wiadomość
👩🏻🦰41🧔🏻39
👦🏻2015 4640g SN (11cs) 39+6
👱🏻♀2020 3520g SN (1cs) 38+3
6cs po usunięciu jajowodu
CP 2025 💔 7tc - 5.08.2025 (1cs)
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
Beta HCG (12.01) 64,1 mlU/ml -> (14.01) 196,7 mlU/ml -> 200%
Progesteron (12.01) 53,00 ng/ml -> (14.01) 64,60 ng/ml
9.04 16+0 11,44cm 165g (jest karteczka z płcią!) GA (AUA) 16+4
23.04 19+0 251g
25.04 🌸🌸🌸 It is a girl! 🌸🌸🌸
30.04 Gensulin N - insulina nocna
13.05 20+5 379g
Insulina nocna 11j
Rośnij maluszku

-
Pamiętam jak leżałam w szpitalu po porodzie to położna laktacyjna się na mnie wydarła, że co ja robiłam że nie chodziłam na szkole rodzenia i czegoś tam nie wiem. Dopiero jak jej odpowiedziałam że w trakcie zajęć ze szkoly leżałam na porodówce to zaczęła być miła.
Ogolnie nigdy nie przyznałam sie do tego ani mężowi, ani nikomu bliskiemu z rodziny. Ale ja na początku jak wróciliśmy do domu to bałam się Marysi. Czułam, że ją kocham, że jest upragnionym i wyczekanym dzieckiem ale normalnie się jej bałam. Czułam się obco i miałam wrażenie, że ona jest taka obca dla mnie. Nie potrafiłam do niej mówić, ani nic. Chciałam jednak żeby duzo słuchała mojego głosu wiec duzo sie kangurowałysmy a ja w tym czasie bardzo dużo czytałam jej bajek. To jakoś przełamało mój lęk mówienia do niej. Nawet nie wiem w ktorym momencie stała się najbliższą osobą w moim życiu bez której nie potrafie wyobrazić sobie życia. Ale wlasnie początki byly dziwne o których niestety nikt nie mowi wczesniej.👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
Starania od 2024
04.2025r - klinika
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
31dpt - CRL 1,15cm 💗
03.06 - 100% zdrowego 🩵

-
Elka🫐 wrote:Kasia, podasz jakiś namiar? Nie mam żadnego sprawdzonego pediatry bo pierwszy bobas więc każda wskazówka będzie cenna 🙂🙂
https://www.facebook.com/odzimkowskalata/
Pediatra Katarzyna Odzimkowska-Łata
Nie wiem tylko czy ona wróci do września.
Jeszcze polecam dr Ewa Saraczyn - ona kiedyś miala pryawtny gabinet ale teraz przeszla pod Medical Centrum w Lublinie - chodziłam do niej na samym początku z obiema dziewczynami - potrafiła nawet o godz. 23 przyjmować, ale pozniej zamknęła gabinet bo musiala sie mamą zająć. Teraz niedawno zaczęła przyjmować właśnie w Medical centrum - strasza babeczka, ale bardzo dobra.
Jak ta pierwsza nie bedzie jeszcze przyjmować we wrześniu/październiku, to na pewno do Pani Ewy się zgłoszę.
Elka🫐 lubi tę wiadomość
-
Jeszcze w kwestii szkoły rodzenia. Jeśli nie ma możliwości to wiadomo, nie da się, ale ja naprawdę gorąco Wam polecam żeby iść. Oczywiście, że intuicyjnie nauczymy się wszystko robić, ale.. lepiej prawidłowo podnosić noworodka niż przeciążać np jego słaby układ kostny czy powodować niepotrzebne napięcia w mięśniach.
Druga sprawa to sam w sobie poród. To wcale nie jest tak, że idziemy na porodówkę i wiemy co robić. Ani my ani nasz partner nie mamy pojęcia co robić, jak robić, jak sobie pomóc. Jeśli nie poćwiczymy tego wcześniej to nie ma takiej opcji że naturalnie nagle wskoczymy w tryb "o ja to wiem jak się rodzi dzieci" albo "właśnie takiego wsparcia potrzebuje moja partnerka. Nie będziemy znać pozycji porodowych itd. Ja rodzę 3 dziecko i dopiero się dowiedziałam jak otwierać miednicę w klęku a jak zamykać, jak układać nogi klęcząc, żeby pomóc dziecku wejść w kanał a jak układać, żeby pomóc mu wyjść w czasie parcia. I jestem na 100% pewna, że jak mi ktoś zacząłby to tłumaczyć na skurczach co minutę to miałabym jego gadanie gdzieś.👩🏻🦰41🧔🏻39
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
23.04 19+0 251g
13.05 20+5 379g
Insulina nocna 11j
Rośnij maluszku

-
Ja obaw że będę mówić do maleństwa nie mam ale rozumiem co Paula. piszesz. Mam nadzieję że pójdzie to tak gładko. Przeżyć połóg a później wrócić do ćwiczeń itp będę chciała. Tego sobie życzę ☀️ i Wam oczywiście
Ouani wcale Ci się nie dziwię że dzwonisz do męża z wyborem koloru takie drogie sprzętu, to samo robię 🤣
No jak Nutka piszesz o tej zależności maleństwa od nas, ja tak do męża mówię nieraz, wyobrażasz sobie że to będzie nasza córka już zawsze? Będziemy mieć x lat i będziemy ją mieć? Będziemy do niej dzwonić jak będzie lecieć z koleżankami na wakacje, czekać na sms jak będzie mieć ważny egzamin itp. 🙈 to jest dla mnie takie WOW. Wybiegam daleko już w przyszłość myślami ale myślę o tym czasem.
A jeszcze odniosę się do prezentu od starszego rodzeństwa dla młodszego. U nas nie w rodzinie nie było nigdy takiej tradycji. Ja dopiero to zobaczyłam u Andziaks i w komentarzach pod filmem z słynnym iphonem -
A wiesz co jest najsmutniejsze w tym wszystkim? Że ten czas tak szybko leci, że serio nim się nie obrócisz będziesz czekac na tego smsa... mnie ostatnio tak wzięło jak zamawialam corce żel do mycia twarzy bo pojawiły sie jej jakies krostki i mowie wypróbujemy czegoś co internety doradzają i dopiero co jej zamawialam szampon z sylveco z niedźwiadkiem i króliczkiem a już zamawiam jej te produkty z serii WOW dla nastolatek 🫣 i tak sama siebie pytam kiedy to zleciało jak przecież dopiero co ją urodziłam 🥹Laurelli wrote:No jak Nutka piszesz o tej zależności maleństwa od nas, ja tak do męża mówię nieraz, wyobrażasz sobie że to będzie nasza córka już zawsze? Będziemy mieć x lat i będziemy ją mieć? Będziemy do niej dzwonić jak będzie lecieć z koleżankami na wakacje, czekać na sms jak będzie mieć ważny egzamin itp. 🙈 to jest dla mnie takie WOW. Wybiegam daleko już w przyszłość myślami ale myślę o tym czasem.👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
Starania od 2024
04.2025r - klinika
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
31dpt - CRL 1,15cm 💗
03.06 - 100% zdrowego 🩵

-
Moja mama robiła prezent od mojego brata dla mnie jak się urodził. Wiadomo to nie były takie drogie prezenty jak u Andziaks 😆 mama kupiła płytę z piosenkami dla dzieci. Mówiła, że braciszek przyszedł na świat i przyniósł dla mnie prezent. To było zbawienne, bo bardzo nie chciałam zaakceptować brata ale dzięki tej płycie moje nastawienie się zmieniło. Mama też bardzo mnie angażowała w opiekę nad bratem, razem go kąpałyśmy, zmieniałyśmy mu pieluszki. Pamiętam jak wycierałam mu dupke i normalnie narobił mi kupę na rękę 😂
Paula., Laurelli lubią tę wiadomość
-
Paula.
I takie wpisy pokazują żeby cieszysz się tym macierzyństwem tego maluszka bo moment to zleci.
Tak jak nasze ciąże 🙈
a właśnie normalne to jest że ruchy czuję mocniej i mniej nie? Na przestrzeni dni?
Może mi się spokojna panna trafiała?
Mój mąż jest bardzo spokojnym mężczyzną to myślę że może po nim taka oaza ? -
Laurelli wrote:Paula.
I takie wpisy pokazują żeby cieszysz się tym macierzyństwem tego maluszka bo moment to zleci.
Tak jak nasze ciąże 🙈
a właśnie normalne to jest że ruchy czuję mocniej i mniej nie? Na przestrzeni dni?
Może mi się spokojna panna trafiała?
Mój mąż jest bardzo spokojnym mężczyzną to myślę że może po nim taka oaza ?
Taaak, mój synuś wczoraj był taki spokojny, ze zaczęłam się martwić. Potrząsałam brzuchem żeby go trochę pobudzić. Za to dzisiaj nie daje mi spokoju, wierci się jakby przemeblowanie robił 🙈 -
Laurelli serio? U mnie 6 lat temu siostra przyniosla bratu Mighty Twins z Psiego Patrolu, to bylo chyba sporo przed Andziaks. Zawsze mnie to zastanawialo ze on nigdy nie zapytal, jak ona te zabawki kitrała w moim brzuchu

W ogole zabawne jest to, ze kolor zabudpwy meblowej w bourze wybralam w 5 min, decyzje o npwym podziape szafek podjelam w 5 min, a kolor kompa wybiwralm i wybieram jakby to mialo znaczenie czy bedzie czarny czy srebrny. A wiecie co mnie rozbawilo? Babka w sklepie mi powiedziala ze wiekszosc wybiera srebrny bo jest z daleka widoczne jablko. A ja takie do niej: Serioooo? Dla mnie to nie ma absolutnie zadnego znaczenia czy to jablko w ogole bedzie widac czy nie. Ja to w ogole wolalabym moj Lenovo sobie zostawic ale niestety jablko ma lepsze darmowe oprogramowania przy prowadzeniu firmy. Ale maz oberwie, juz czuje jak bede wyklinac ze musze sie nauczyc obslugi.
Flora i Twoj przyklad wlasnie pokazuje, ze to ma ogromne znaczenie. Ja pamietam jak w 2 dobie po porpdzie wrpcilam do somu. Bylam nacieta i paskudnie sie goilam. Nie moglam siedziec przez miesiac, jadlam na stojaco. A syn w tej 2 dobie steskniony poprosil zebym sie z nim pobawila na podlodze. To byl koszmar ale wiedzialam ze musze to zrobic zeby zmniejszyc jego pozniejsza zazdrosc.
A tu Maryśkowe łupy z hm. Ranp jak bylam to w kolejce byly sane ciezarne, wszystko z malych rozmiarow wykupione. Za to syna obkupilam na calego
👩🏻🦰41🧔🏻39
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
23.04 19+0 251g
13.05 20+5 379g
Insulina nocna 11j
Rośnij maluszku

-
A jeszcze w kwestii porodu. Jak urodzilam pierwsze dziecko to niby wiedzialam ze bede mama ale w ogole przez kilka dni to do mnie nie docieralo. Patrzylam na niego i nie umiałam sobie wyobrazic ze to MOJE dziecko. Ze ja bede mama. Ze jego cale zycie zalezy ode mnie. Niby juz byl a to wszystko bylo takie nierealne. Za to z drugim juz znalam smak rpdzixielstwa i zalała mnie komentalnie fala milosci.👩🏻🦰41🧔🏻39
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
23.04 19+0 251g
13.05 20+5 379g