🧡🍂 WRZESIEŃ 2026🍂🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
No nie będę dyskutować z lekarka, ufam, że wie co robi. Ale no przykro 🙁 i dzięki Ounai 🥰
Laurelli wrote:Polecacie jakiś konkretny filmik który uczy jak oddychać?
Mogę Ci opisać jak to wytłumaczyła mi UroFizjo oddech hug the baby
Połóż dłonie na żebrach pod biustem i tam kieruj swój wdech.
A przy wydechu wyobraź sobie, że chcesz zapiąć ciasne jeansy, albo że próbujesz połączyć ze sobą kolce biodrowe (na mnie działa ten drugi sposób)☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:42
-
U mnie szyjka sie wydłużyła z 24mm do 28mm ale nie jest juz taka twarda - zmiękcza sie i teraz mam zwiększyć luteine - bralam do tej pory 1x 200 mg na noc, a teraz mam 2x po 2 i zakaz seksu, tryb leżenia.
No ja mam tak, ze jak sprzątam w domu, to musze kilka przerw robic tak się męczę -
W kwestii przewijaka, ja mam ten wolnostojacy z Ikei i dk środka tez kupilam z Ikei tą "ceratową" mate - i ja kupilam 8 lat temu - jest naprawde ok
https://www.ikea.com/pl/pl/p/vaedra-mata-do-przewijania-80226137/
Na to polecam prześcieradła - są super bawełniane- kupilam sobie 2szt.
https://colorstories.pl/kp/produkty/przescieradla/przescieradla-na-przewijak/ -
Uff nadrobiłam Was 😊
Laurelli naprawdę z córeczką jesteście identyczne! 😍
Ja jestem ciekawa jak to u nas będzie- teraz jak komuś pokazuje zdjęcia syna (co nas nie widzi regularnie) to każdy mówi, że czysty tata
ja osobiście myślę, że z jakieś 30% ma po mnie 😅 ale każdy mówi, że nic po mnie🤣
Nie wiem czy Wam to opowiadałam, ale jak młody się urodził i komu nie wysłałam zdjęcie to każdy pisał „no kopia taty” ja tego nie widziałam, serio dla mnie był niepodobny ani do mnie, ani do męża. Ale jak wróciliśmy do domu i po kilku dniach odwiedziła nas teściowa i pokazała mi zdjęcia męża właśnie ze szpitala jak się urodził, to nie mogłam uwierzyć, bo to był 100% mój Jasiulek. Serio no identyczny😂
Męża brata dzieciaki to kopie swojego taty, a jego młodszy syn to kopia mojego męża z dzieciństwa 😅
Czasem się śmiejemy, że to podejrzane, bo Stasiu jest bardziej kopią mojego męża niż mój syn 😅 (mój synek ma niebieskie oczy i jasne włosy, mąż ma ciemne i takie kasztanowo-rudawe włosy jak właśnie bratanek)
Więc się śmiejemy, że mają mocne geny.
Mój brat z kolei to czysta mama a jego dzieciaki to ewidentnie rodzina mojego taty (cała trójka ma nosy i kolor oczu mojej babci😅), ja jestem podobna do nikogo i czasem się żartowało, że chyba do listonosza 😅
Wiec to jak się mieszają te geny to jest niesamowite😊
Ja się jedynie śmieje czasem, że jak córka będzie podobna do męża to będzie… kopią teściowej 😂 bo chłopcy (w sensie mój mąż i jego brat) są baaaardzo podobni do mamy.
Więc śmieje się, że lepiej żeby córka była podobna do mnie niż do teściowej 🤣
Byłam wczoraj u lekarza, córa ma już 2,66kg i wielką głowę, ale w normie..
szyjka długa ponad 4cm, twarda i zamknięta
wczoraj nawet lekarz zapytał czy nie chce spróbować rodzić naturalnie i trochę mi tym zamącił w głowie 🙈
Co do rekordu przyrostu wagi, to myślę, że prowadzę, bo mam już +20kg na plusie (+25kg sprzed wagi „takiej mojej”)
Wierzę, że zrzucę tak jak i w pierwszym przypadku 😊
Waga wiadomo mnie dołuje, natomiast chyba bardziej mi doskwierają rozstępy (w pierwszej ciąży mnie tak nie smucily) a teraz brzuch pełen w rozstępach, boki, uda i tym razem na pupie 🙈
Jedynie mój mąż zadowolony, bo on to wcześniej „fanem” okrąglejszych kształtów a wybrał sobie (nie licząc ciąż) raczej odwrotność 😅 ale zawsze jak przybiorę to ogromnie mnie komplementuje teraz też 😅
Ja w tym tygodniu w sumie cały spędziłam w pracy żeby pomóc dziewczynom nadgonić w dokumentach i po prostu masakra 🙈 od siedzenia kostki popuchnięte, a i tak mi brzuch uciska na wszystko, że to siedzenie to makabra…
Co do remontu to jesteśmy bez podłóg, z rozkutymi ścianami, sufitami 🙈
Wczoraj w końcu hydraulik zamknął swoją robotę, pomontował kaloryfery, od dzisiaj nasz majster ma zacząć zacierać ściany, szpachlowac 🙈
Męża brat jest ekstremalna złota rączka więc powiedział, że od jutra pomoże, żebyśmy mogli chociaż się do jakiejś części domu wprowadzić 🙈
Od poniedziałku ma wejść ekipa z podłogą 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:58
kasia1518, Laurelli, Trypcio lubią tę wiadomość
👩❤️👨 31 lat
👩- hashimoto, PCOS
👨🦰- okaz zdrowia
2019r - 19 tc 💔
11.2022 - 💙👶 (12cs)
06.2025- PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
24.12 - ⏸️🥹
29.12- beta: 439 prog. 17,60
31.12- beta: 841
26.01- 2 cm fasolki 😍
17.02- 4,98 cm dzidziorka 🥰
20.02- I prenatalne idealnie, 5,46 cm dziewczynki (?) 💝🥹
10.03- 180g zdrowej Dziewczynki 💖
7.04- 280g Akrobatki 👧
16.04- II prenatalne- 384g zdrowej Dziewczynki ♥️
13.05- 780g Dziewczyny 😁
2.06- 997g Dzidziulka 🌸

-
Co do przewijaka ja kupuje taki zwykły najzwyklejszy „z ceratą”, szkoda mi tyle kasy na przewijak, który niewiadomo na ile się przyda.. miałam takie duże flanelowe pieluchy i je układałam na przewijak i sprawdzało się to super, teraz planuje tak samo 😀
Co do wydry mam śmieszna historię, dostaliśmy od znajomych wydrę, ale też z pracy męża (w której ja też pracowałam) dostaliśmy tego szumisia szumisia i ogólnie używaliśmy zawsze szumisia (później jak wyciągnęliśmy to serduszko to syn spał do jakiś 2 latek z tym misiem, później zmienił maskotkę) ale do brzegu 😅
kiedyś mocno walczyliśmy żeby młody zasnął, no i taka zrezygnowana wyciągnęłam wydrę myślę może zadziała, włożyłam wydrę do łóżeczka a mój młody taki wkurzony usiadł i jak wyrzucił wydrę z łóżeczka to przeleciała przez pół pokoju 🤣
Mam nadzieję, że młodej szumis przypasuje 😊
Kate3330, KarolinaHildegarda, Laurelli lubią tę wiadomość
👩❤️👨 31 lat
👩- hashimoto, PCOS
👨🦰- okaz zdrowia
2019r - 19 tc 💔
11.2022 - 💙👶 (12cs)
06.2025- PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
24.12 - ⏸️🥹
29.12- beta: 439 prog. 17,60
31.12- beta: 841
26.01- 2 cm fasolki 😍
17.02- 4,98 cm dzidziorka 🥰
20.02- I prenatalne idealnie, 5,46 cm dziewczynki (?) 💝🥹
10.03- 180g zdrowej Dziewczynki 💖
7.04- 280g Akrobatki 👧
16.04- II prenatalne- 384g zdrowej Dziewczynki ♥️
13.05- 780g Dziewczyny 😁
2.06- 997g Dzidziulka 🌸

-
Zadałam sobie sprawę że ustaliłam 2 wizyty do mojej gin i kolejnej już może nie być 😅 kiedy to zleciało… aż poprosiłam mojego żeby mi zniósł walizkę ze strychu i zamierzam w weekend zacząć powoli się pakować 🙈
Jutro jeszcze organizujemy grilla i to ostatnia impreza którą ogarniam, bo już nawet stanie w kuchni i gotowanie mnie męczy 🙄
Paula. lubi tę wiadomość
-
Nati96De wrote:No nie będę dyskutować z lekarka, ufam, że wie co robi. Ale no przykro 🙁 i dzięki Ounai 🥰
Mogę Ci opisać jak to wytłumaczyła mi UroFizjo oddech hug the baby
Połóż dłonie na żebrach pod biustem i tam kieruj swój wdech.
A przy wydechu wyobraź sobie, że chcesz zapiąć ciasne jeansy, albo że próbujesz połączyć ze sobą kolce biodrowe (na mnie działa ten drugi sposób)☺️
Nati, gotowość na dyskusje zależy od Ciebie, ale chcę tylko zacytować nowe wytyczne:
Ruch w okresie ciąży nie jest związany z poronieniem, urodzeniem martwego dziecka, porodem przedwczesnym, przedwczesnym pęknięciem błon płodowych, niską masą urodzeniową czy przedwczesnym skracaniem się szyjki macicy.
adamed.expert/pielegniarka/specjalizacje-i-specjalnosci/pielegniarstwo-ginekologiczno-poloznicze/brak-aktywnosci-fizycznej-w-okresie-okoloporodowym-jako-czynnik-ryzyka
Nie jestem lekarką, ale moje doświadczenie ze służbą zdrowia - a już szczególnie w kwestiach kobiecych - jest takie, że nie wszyscy lekarze są na bieżąco z postępem medycyny i warto się informować, i szukać drugiej opinii.
Nati96De lubi tę wiadomość
-
Mi mówili, że świetnie oddycham, a za bardzo się tego nie uczyłam, przychodziło mi to tak o po prostu. Nie wiem, może to przez to, że papierosy kiedyś paliłam??? 🤣🙈
Mój synek jest podobny do mnie i do męża, ale kto go widzi to, że cały tatuś, bo jest ciemny po mężu, a to bardzo się rzuca w oczy, jak ja mam karnację albinosa i niebieskie oczy😅 synek ma ciemną karnację, ciemne włosy, praktycznie czarne oczy. Co najlepsze dzieci zazwyczaj rodzą się z niebieskimi/szarymi oczkami i potem ewentualnie kolor się zmienia, a mój syn od razu urodził się z ciemnobrązowymi. Ale kształ buźki i głowy to ma po mnie.
Ja dzisiaj robiłam wielkie zakupy, zaczęłam porządne sprzątanie chaty, bo mamy mieć gości w niedzielę...
A co do torby, to może szybko, ale ja pakuje w przyszłym tygodniu. Te wszystkie podkłady, podpaski, zajmują mi tyle miejsca w szafie, że muszę to po prostu już przełożyć do torby, żebym mogła zacząć prać inne rzeczy i układać je na docelowe miejsce.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:20
-
@kasia 1518 czy na przewijak Ikea zmieści się zwykła mata ? Widzę że ludzie używają tych standardowych mat. Mąż dziś kupił właśnie używany ten przewijak brązowy z Ikea, wstawimy go do łazienki żeby po kąpieli przebierać maluszka.
Ja dziś skusiłam się na ogródek. Wyrywanie zielska i mam dosyć. Chyba ostatni raz byłam. Wróciłam cała zgrzana i zmęczona. Ledwo chodzę. Położyłam się i będę odpoczywać, czas odpuścić. Chociaż do porodu jeszcze czekają mnie ogórki, buraczki, pomidory , maliny 🙈 mąż mi pomaga ale mimo wszystko jak chce się mieć swoje to pracy jest dużo.2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
Ciąża 8
2026- w trakcie - accofil, luteina , acard 150, neoparin 0,4

-
Paola2604 wrote:@kasia 1518 czy na przewijak Ikea zmieści się zwykła mata ? Widzę że ludzie używają tych standardowych mat. Mąż dziś kupił właśnie używany ten przewijak brązowy z Ikea, wstawimy go do łazienki żeby po kąpieli przebierać maluszka.
Ja dziś skusiłam się na ogródek. Wyrywanie zielska i mam dosyć. Chyba ostatni raz byłam. Wróciłam cała zgrzana i zmęczona. Ledwo chodzę. Położyłam się i będę odpoczywać, czas odpuścić. Chociaż do porodu jeszcze czekają mnie ogórki, buraczki, pomidory , maliny 🙈 mąż mi pomaga ale mimo wszystko jak chce się mieć swoje to pracy jest dużo.
Ja mam ten przewijak guliver bialy z Ikei i ta mata idealnie pasuje, prześcieradło tez
https://zapodaj.net/plik-wNFYb6jWpB
Przewijak i mate kupiwalam 8 lat temu, ale te wymiary sie chyba nie zmieniają - teraz tylko sobie prześcieradła dokupilam
W ogole nie wiem jak ja sie rozstane z tym przewijakiem - jak dziewczynki poszły do swoich pokoi, lozeczko zostalo wyniesione z sypialni, a przewijak nie - bardzo mi służył na pampersy, chusteczki czy to nawilżane czy zwykle, inhalator, jakies krople i inne rzeczy których na bieżąco potrzebowałam .. a to już ostatanie dziecko, wiec brde musiala jakaś półkę sobie ogarnąć na to wszystko pozniej
Paola2604 lubi tę wiadomość
-
Ja dziś zrobiłam 2 prania Mikołaja 🫣 najpierw wyprałam te rożki i kocyki od kolezanki co mi dała. A druga pralka to byly ubranka w kolorze brązu 🙈 tak przepadłam w tym brązie, że prawie cała pralka mi sie uzbierała.
Jakoś dopadła mnie panika porodu z córką, że mogę się nie wyrobić. Chociaz cały czas sobie powtarzam, że bede miec cesarke w 38 tc według planowanej daty. Ale wiecie psychika robi swoje i na 33t4d chce mieć torbę spakowaną. W poniedziałek mają przyjsc te kocyki, rożki które zamawialam . To akurat jedno pranie mi wyschnie i poskładam to dojadą nowe rzeczy do prania.👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Akcja rodzeństwo od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️
13.07 - 30+1 ♡ 2500g 🩵
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
Opowiem Wam ciekawostkę. Nasze dzieci jako, ze należymy do ssaków w pierwszym roku życia są bardziej podobne do taty niż do mamy po to, aby ojciec ich nie porzucił i pomógł wychować. Dopiero później zaczynają się uwidaczniać bardziej cechy mamy.
Prześcieradła z colorstories na przewijak też polecam,
Mam chyba 4. Są śliczne i z dobrego materiału.
Kasia, ja jak dzieci są starsze to takie nebulizatory itd mam w kuchni z lekami a higieniczne rzeczy w łazience.
Ja muszę jeszcze 2 dni przetrwać i już w niedzielę mąż wraca:D👩🏻🦰41🧔🏻39
👦🏻2015 4640g SN (11cs) 39+6
👱🏻♀2020 3520g SN (1cs) 38+3
6cs po usunięciu jajowodu
CP 2025 💔 7tc - 5.08.2025 (1cs)
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
Beta HCG (12.01) 64,1 mlU/ml -> (14.01) 196,7 mlU/ml -> 200%
Progesteron (12.01) 53,00 ng/ml -> (14.01) 64,60 ng/ml
9.04 16+0 11,44cm 165g (jest karteczka z płcią!) GA (AUA) 16+4
23.04 19+0 251g
25.04 🌸🌸🌸 It is a girl! 🌸🌸🌸
30.04 Gensulin N - insulina nocna
13.05 20+5 379g
21.05 21+6 574g
08.07 28+5 1320g (III prenatalne)
Insulina nocna 13j ↘️ 2j
Rośnij maluszku

-
Oglądałam o tym ostatnio filmik na tt chyba. No i potwierdzam. Moja córka to była kopia mojego męża, miny długo strzelała takie jak męża siostrzeniec i ogólnie do niego też była podobna. Czasem jeszcze była trochę podobna do mojej mamy. Teraz miny i teksty ma podobne do mnie. Chociaz z wyglądu to ja nie widzę podobieństwa do siebie. Tak na prawde jak gdzies z nią byłam i nawet teraz czasem się zdarza to ludzie potrafią mi powiedziec, że nie znają mojego męża z wyglądu, ale córka musi być podobna do niego bo do mnie wcale. A ja czysto z wyglądu uważam, że jest podobna do siebie, albo podmienili mi dziecko 🤣 bo ani nie jest podobna do mnie ani do ojca 🫣😁Ounai wrote:Opowiem Wam ciekawostkę. Nasze dzieci jako, ze należymy do ssaków w pierwszym roku życia są bardziej podobne do taty niż do mamy po to, aby ojciec ich nie porzucił i pomógł wychować. Dopiero później zaczynają się uwidaczniać bardziej cechy mamy.👩32👨🏼34👧9 (33tc) & 🐈🐈⬛
👼02.2015 (10tc) & 👼06.2016 (6tc)
Akcja rodzeństwo od 2024
04.2025r - klinika
08.2025r - stymulacja IVF ~ zostały 3❄️
20.08 - ET 4AB; 27.08 - ⏸️;💔
02.01.2026 - FET 5BB ❄️🩵
5dpt ⏸️
7dpt beta 86,4 ❄️
10dpt beta 342,6 ❄️
15dpt beta 4464 ❄️ prog 13,60
20dpt beta 22295,8❄️ prog 13,39
24dpt beta 52137,4❄️ prog 21,75
25dpt - nagłe krwawienie, ale jest 💗
31dpt - CRL 1,15cm 💗
09.03 - USG prenatalne ✔️
13.07 - 30+1 ♡ 2500g 🩵
🍀pozytywne myśli przyciągają pozytywne skutki 🍀

-
Właśnie oglądałam różne filmiki odnośnie oddechu itp, zawsze wcześniej mi się przewijały, ale ja to poprostu omijałam bo wiem że muszę się za to wziąć.
I teraz moje pytanie czy oddech porodowy ma cokolwiek z oddechem sportowym? Np bieganie, bieżnia, relaxacja?
Mnie by się nie chciało stać i pichcić teraz już dla większej grupy więc rozumiem, jak sobie coś umyśle to mogę gotować ale jakbym miała przykaz z góry to pewnie bym marudziła co nie miara. A uwielbiam gotować.
A ja zrobiłam sobie pazurki i piję koktajl i odpoczywam 🙈 wyprałam tylko rzeczy które zamierzam spakować do walizki a reszta niech czeka jeszcze z 2 tyg. -