🧡🍂 WRZESIEŃ 2026🍂🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Moim największym koszmarem jest poród naturalny, dojście do pełnego rozwarcia i nagła cesarka. Miałam ten stres przy pierwszym porodzie, jak synkowi na partych leciało tętno... Ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło bez CC.
Oczywiście nie chciałabym cesarki, ale jakby ona była zaplanowana, bo np dziecko byłoby duże, albo się nie obrócilo, to jakoś bym to przepracowała i zaakceptowała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca, 12:53
-
Popłakałam się dziewczyny, bo moj mąż znowu zapomniał ze ma szkolenie o tej samej godzinę co ja wizytę i znowu tak wyszło że nie moze iść. Strasznie mi jest przykro. Już jestem ubrana, wymalowana i ryczę. Ja wiem że to może dla kogoś pierdola ale to nie chodzi o wizytę. Chodzi o obietnice bez pokrycia.👩🏻🦰41🧔🏻39
👦🏻2015 4640g SN (11cs) 39+6
👱🏻♀2020 3520g SN (1cs) 38+3
6cs po usunięciu jajowodu
CP 2025 💔 7tc - 5.08.2025 (1cs)
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
Beta HCG (12.01) 64,1 mlU/ml -> (14.01) 196,7 mlU/ml -> 200%
Progesteron (12.01) 53,00 ng/ml -> (14.01) 64,60 ng/ml
9.04 16+0 11,44cm 165g (jest karteczka z płcią!) GA (AUA) 16+4
23.04 19+0 251g
25.04 🌸🌸🌸 It is a girl! 🌸🌸🌸
30.04 Gensulin N - insulina nocna
13.05 20+5 379g
21.05 21+6 574g
08.07 28+5 1320g (III prenatalne)
30.07 31+6 2045g
13.08 33+6 2242g
Insulina nocna
Rośnij maluszku

-
@Paula może coś być z tym zapachem . Ja 16/13 lat temu używałam Jelp i teraz też kupiłam. Mam również wrażenie że mniej intensywnie pachnie albo ja już mam jakieś zaburzenia zapachowe 😅
@Fox nie martw się i nie zadręczaj . Ja też mam duże dziecko a ochoty na słodkie nie miałam długo. Jem znacznie mniej słodkiego niż przed ciążą. Ja po prostu rodzę duże dzieci bo to wynika z genetyki. Może u ciebie też tak jest?
Ja też mam obawy przed cesarką gdyby z jakiego powodu miała być. Godziłam 2x naturalnie i byłam zadowolona. Raz nacinana/ raz pękłam. Pęknięcie lepiej wspominam tzn chyba lepiej i szybciej doszłam do siebie.
@Qunai ja nie wiem czy bym mówiła 11 łatkowi - może tak ogólnie? Chłopcy tak mi się wydaje są mniej zainteresowani. Ja z moimi a mam starsze dzieci nie rozmawiałam jeszcze o porodzie - teraz korzystają z wakacji - ale mam zamiar ogólnie im powiedzieć co nieco . Nie chciałabym też zrazić córki lat 13 do porodu. Z góry uprzedzam że moje dzieci chodziły na wychowanie do życia w rodzinie i jakieś pojęcie mają + mamy przegadane współżycie .
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
Ciąża 8
2026- w trakcie - accofil, luteina , acard 150, neoparin 0,4

-
Ja byłam dzisiaj na ktg, na początku ruchy się slabo pisały ale jak zmienilam boczek i napiłam się sporo wody to już ładnie mlody ruszył. Niestety mojego doktorka nie było i był inny w zastępstwie. Mówił, że na tak wczesnym etapie to ktg nie ma sensu, bo i tak się skurcze nie piszą, że lepiej przepływy badać. Ale najbardziej zmartwiły mnie płytki krwi, spadły do 101... nie wiem co mój lekarz powie na to, obawiam się że będzie chciał mnie kłaść do szpitala. Jest aktualnie na urlopie więc nie wiem czy pisać do niego z tymi wynikami czy czekać do 10.08 na wizytę. Dostałam skierowanie na ponowne badania morfologii więc pewnie w przyszłym tygodniu się tam przejdę i je zrobię 😮💨
-
Ounai wrote:Popłakałam się dziewczyny, bo moj mąż znowu zapomniał ze ma szkolenie o tej samej godzinę co ja wizytę i znowu tak wyszło że nie moze iść. Strasznie mi jest przykro. Już jestem ubrana, wymalowana i ryczę. Ja wiem że to może dla kogoś pierdola ale to nie chodzi o wizytę. Chodzi o obietnice bez pokrycia.
Wcale się nie dziwię, bardzo frustrujące, że nie traktuje tego jako priorytetu! Zresztą inaczej gdyby Ci wcześniej powiedział o szkoleniu, wizytę można tak ustawić, żeby pasowało, a tu po prostu brak organizacji z jego strony - wystarczyło zerknąć w kalendarz. I to do tego na trzecich badaniach - czyli już w sumie ostatnich takich dokładniejszych. Słabo, też bym ryczała i potem robiła o to piekło. Ściskam!
Ounai lubi tę wiadomość
-
Fox wrote:Mamacita ja też się bałam okropnie tego, że pęknę, albo mnie będą nacinać. Finalnie faktycznie pękłam, ale.... totalnie nie wiem kiedy, jak do tego doszlo itd. Nic nie czułam, pamiętam tylko minę położnej, taką pt. "Kurcze, nie udalo sie 😔".
Do szycia zakładają cewnik, tez nie mam pojecia kiedy go założyli, kiedy wyjęli. Szycie na znieczuleniu, kompletnie zero bólu. Wiem, że to moze być marne pocieszenie, ale jak dostałam małego do piersi to nawet bylo mi już obojętne, że łożysko wyciągają siłą i mają z nim jakiś problem 🫣🤣
Laurelli ja 175cm, mąż 185cm. Wiec non stop słyszę "Pani wysoka to i dziecko duze". Ale no męczy mnie to, ze głowa i noga idzie w miarę terminowo, a tylko ten brzusio taki wykręcony 😭
Dziękuję Wam za słowa otuchy ❤️😘
Trypcio weszło to i jakos wyjść niestety musi 🫣😅 ale też tak mialam. Jak mnie podpięli na indukcję, to płakałam, że ja nie jestem gotowa, żeby dzisiaj rodzic 🫣 i faktycznie szef nie wyszedł. Postanowil, ze on chce w dzien "przerwy" i wiesz, że juz nagle nie bylo mysli "ja nie chcę". Juz jakby wszystko w glowie się przestawia i maszyna rusza.
Ehh z tymi prognozowanymi masami ciała dzieci to cyrki są.. ja nigdy bym się nie pozwoliła ściąć bo waga dziecka ..ale ja mam też cesarkofobie 🫣 i to jaką.. mały może tam wychodzi w pomiarach tylko. To jest szacowane.. mój młody miał 4070 ale miał 61 cm, poród wspominam bardzo dobrze. -
Zgadzam się z Yennefer - na ostatnim usg u mojej gin pokazywały mi że wystarczy że dziecko się ciut inaczej ułoży, a on przesunie kursor o milimetr i już była różnica w pomiarze która klasyfikowała ok 15 percentyla więcej… więc to działa w obie strony.
Yennefer#, KarolinaHildegarda lubią tę wiadomość
-
Kate3330 wrote:Zgadzam się z Yennefer - na ostatnim usg u mojej gin pokazywały mi że wystarczy że dziecko się ciut inaczej ułoży, a on przesunie kursor o milimetr i już była różnica w pomiarze która klasyfikowała ok 15 percentyla więcej… więc to działa w obie strony.
To prawda. Mi w dzień narodzin córki obliczyli ale w drugą stronę- se będzie malutka ok 3,5 kg max. jakie było moje zdziwienie jak kilka godzin później ja urodziłam z masą 4050g i 60 cm😁2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Ciąża 8

-
Ja to całe życie bałam się porodu🫣 teraz to się skupiam na wiciu gniazda, więc moje myśli krążą wokół prania/meblowania itd. Ale zaraz skończę ten etap i na nowo przywitam się ze swoimi lękami przedporodowymi😬 Od zawsze uważałam, że jestem skazana na CC, bo taką mam historię rodzinną i w najśmielszych snach nie pomyślałabym, że będę się przygotowywać do porodu SN, aż zaszłam w ciążę 🤭 gdybym mogła sobie wybrać to chciałabym żeby to było niespodziewane i im wcześniej (oczywiście po 37tc) tym lepiej, bo później to czekanie mnie będzie tylko frustrować i każdy objaw będę czytać jako początek porodu, a ja jestem mistrzem w nakręcaniu się
-
Ouani przykro mi bardzo że tka się czujesz:( małżonek poprostu czasami nie współpracuje z Tobą…musi go coś otrzeźwić bo tak nie może być. Złe emocje nie powinny teraz koło Ciebie krążyć 🥺 przytulam
Flora no to stresu Ci przysporzyło badanie ale dobrze że finalnie było oki ☺️
Ciekawe czy u nas robią ktg 🤔🤔 zapewne nie
Dziewczyny prasuję te ciuszki i mam pytanie. Z racji że Islandia zimniejsza niż Polska, to zapytam jakbyście ubierały noworodka tak koniec pazdz/listopad? Bo tak będzie u nas we wrześniu zapewne.
I wogóle czy ubiera się maluszkowi takiemu bodziaki na krótki rękaw?
Ja mam dużo zwykłych bodziaków, spodni-leginsow z tym szerszym pasem i śpiochów poprostu . -
Laurelli wrote:Ouani przykro mi bardzo że tka się czujesz:( małżonek poprostu czasami nie współpracuje z Tobą…musi go coś otrzeźwić bo tak nie może być. Złe emocje nie powinny teraz koło Ciebie krążyć 🥺 przytulam
Flora no to stresu Ci przysporzyło badanie ale dobrze że finalnie było oki ☺️
Ciekawe czy u nas robią ktg 🤔🤔 zapewne nie
Dziewczyny prasuję te ciuszki i mam pytanie. Z racji że Islandia zimniejsza niż Polska, to zapytam jakbyście ubierały noworodka tak koniec pazdz/listopad? Bo tak będzie u nas we wrześniu zapewne.
I wogóle czy ubiera się maluszkowi takiemu bodziaki na krótki rękaw?
Ja mam dużo zwykłych bodziaków, spodni-leginsow z tym szerszym pasem i śpiochów poprostu .
Zasada zazwyczaj jest taka, że ubierasz dzidziola o jedną warstwę więcej niż zakładasz na siebie. Do tego kontrola temperatury na karku 😊
Ja mam bardzo ciepłe mieszkanie więc domyślam się, że będę mogła śmiało ubierać go w bodziaka z krótkim rękawem i spodenki -
Flora96 wrote:Zasada zazwyczaj jest taka, że ubierasz dzidziola o jedną warstwę więcej niż zakładasz na siebie. Do tego kontrola temperatury na karku 😊
Ja mam bardzo ciepłe mieszkanie więc domyślam się, że będę mogła śmiało ubierać go w bodziaka z krótkim rękawem i spodenki
No ja myślałam ubierać body z długim rękawkiem i galotki. I będzie spała w buritko lub otulaczu. Później jak jest już kilkumiesięczna to wiadome inaczej się “ stroi” ale chodzi mi tak do 3-4 msc. Póki najwięcej śpi. Wogóle teraz wydaje mi się że mam za mało 🙈
Spodni na rozmiar 56 mam tylko 6 sztuk. Później mam już 62 to z 8 sztuk 🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca, 15:26
-
Trypcio wrote:Tez sie wlasnie zastanawiam czy rozmiaru z 62 zakładając ze sie urodzi pod koniec wrzesnia kupować body z krótkim rękawem czy raczej tylko z długim?
Ja mam tylko 5 szt na 62 z krótkim , reszta z długim.
Z 56 to mam chyba tylko 2 szt body i 1 śpioszka🙈 ale ja się spodziewam dużego dziecka więc chyba nie będę dokupować 56. Moje dzieci miały po 60 cm przy narodzinach.
Trypcio lubi tę wiadomość
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Ciąża 8

-
Nie kupowałabym w ogóle z krótkim, chociaż niektórzy ubierają bodziaki z krotkim pod pajacyk. Ja tak nie robię.Trypcio wrote:Tez sie wlasnie zastanawiam czy rozmiaru z 62 zakładając ze sie urodzi pod koniec wrzesnia kupować body z krótkim rękawem czy raczej tylko z długim?
Laurelli, zasada jest taka że ubierasz 1 warstwę więcej niż sobie, więc jeśli Ty nosisz krotki rękaw to maluch dlugi, jak Ty nosisz dlugi to maluchowi jakis pajac dresowy itd, wyjątek to lato kiedy najczęściej i Ty i maluch rozbieracie się na maksa. W październiku/listopadzie to już trzeba jakis kombinezon przejściowy ubrać. Np jakis polar albo odpowiednik takiego. Sprawdzasz na karku czy dziecko ma odpowiednią temp i jesli mu zimno to dalabym kocyk. Raczki mogą być zimne.
👩🏻🦰41🧔🏻39
👦🏻2015 4640g SN (11cs) 39+6
👱🏻♀2020 3520g SN (1cs) 38+3
6cs po usunięciu jajowodu
CP 2025 💔 7tc - 5.08.2025 (1cs)
AMH (4dc) 1,83 ng/ml
Beta HCG (12.01) 64,1 mlU/ml -> (14.01) 196,7 mlU/ml -> 200%
Progesteron (12.01) 53,00 ng/ml -> (14.01) 64,60 ng/ml
9.04 16+0 11,44cm 165g (jest karteczka z płcią!) GA (AUA) 16+4
23.04 19+0 251g
25.04 🌸🌸🌸 It is a girl! 🌸🌸🌸
30.04 Gensulin N - insulina nocna
13.05 20+5 379g
21.05 21+6 574g
08.07 28+5 1320g (III prenatalne)
30.07 31+6 2045g
13.08 33+6 2242g
Insulina nocna
Rośnij maluszku

-
To my z mężem wysocy ale kupiłam 50 rozmiar ale tylko z H&M co podobno są rozmiarowo jak 56 inne. Licze założyć je parę razy chociaż 🙈
Paola2604 lubi tę wiadomość
-
Ja wiem o tej zasadzie jedna warstwa więcej niż my dorośli, i sprawdzamy na karku. Ale zastanawiam się czy na zimę ktoś kupuje bodziaki z krótkim i ubiera np krótki bodziak i do tego śpiochy/pajacyk ?
Czy krótki to tylko na lato jak mamy cieplutko tak jak rampersik np działa -
Trypcio wrote:Tez sie wlasnie zastanawiam czy rozmiaru z 62 zakładając ze sie urodzi pod koniec wrzesnia kupować body z krótkim rękawem czy raczej tylko z długim?
Ja kupuję tylko z długim a mam termin na połowę września.. z krótkim wydaje mi się za chłodno jakoś.. potem na to można niby kaftanik, ale to dodatkowa warstwa plus to się podwija.. jakoś nie byłam fanką.
Tak samo nie byłam fanką pajacy 🫣 wkurzały mnie, ograniczały ruchy dziecku, noga często wychodziła z nogawki do drugiej..
Najbardziej lubiłam body plus spodenki czy tam połśpiochy zwał jak zwał. Bez stópek.
I moje dzieci były rodzone latem/późną wiosną, było taaak gorąco... Boże masakra. I te kopertowe body, Jezu .. nienawidziłam tego, miałam ochotę to wywalić w kosmos , bo to były 2 warstwy materiału na brzuchu zamiast jednej , przy 35 stopniach .
-
A jeszcze pytanie... Bo trochę spanikowałam i na wakacjach przeglądam wyprawkę dla siebie 😂 co do podmywania kupujecie ? Znaczy ja wierzę w wodę i mydło (ew płyn do higieny intymnej to lubię Lactacyd) ale w szpitalu może być różnie.. i potem też w domu coś takiego dezynfekcyjnego.
Te butelki do podmywania kupujecie ? Plus Tantum Rosa ? Czy co innego ?