Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to samo ryk w wózku, także spacery jak są to raczej krótkie
    Mały na wadze ma 6100g więc nosić go też powoli ciężko...

Czy wy pozwalacie dzieciom wkładać rączki/ paluszek do buzi? Czy reagujecie odrazu? Bo mój uwielbia wkładać kciuka i sobie ciumkac- nie jest głodny. Jak to wyciągam to się wkurza w zamian smoczka też nie chce
    Nie wiem co robić..

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    U nas to samo ryk w wózku, także spacery jak są to raczej krótkie
    Mały na wadze ma 6100g więc nosić go też powoli ciężko...

Czy wy pozwalacie dzieciom wkładać rączki/ paluszek do buzi? Czy reagujecie odrazu? Bo mój uwielbia wkładać kciuka i sobie ciumkac- nie jest głodny. Jak to wyciągam to się wkurza w zamian smoczka też nie chce
    Nie wiem co robić..
    Ja pozwalam. Wg mnie to naturalny etap gdy dziecko wklada wszystko do buzi. Pozwalam jej ciumkać do woli.
    Tutaj mozna poczytac https://www.wymagajace.pl/ssanie-kciuka/
    Wynika z tego, ze niepokojace jest gdy ssie tylko kciuk, a nie gdy cala reke czy palce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 18:27

Camilla13 lubi tę wiadomość

3i49df9hejgg7mjl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Veritaserum, jak długo planujesz karmić piersią?

Justyna planowałam rok bo później oddamy mała do żłobka. Te pół roku założyłam sobie jako minimum ale jej coś ewidentnie dolega. Jak oglądam zdjęcia to ta plama na policzku wygląda jak ta skaza białkowa ale tylko tam coś ma reszta skóry bardzo ładna. Teraz tylko te problemy brUszkowe, słyszę normalnie jak jej się przelewa w tym brzuszku i mam wrażenie że przez to jest tak niespokojna i marudna. Chciałabym tylko wiedzieć na co jest uczulona bo ja otwieram lodówkę i powiem szczerze że nie wiem co zjeść.
    Dlatego po świętach na spokojnie ogarniam jadłospis i wprowadzam dietę mocno eliminacyjna z kilkoma dosłownie produktami i będę bardzo ostrożnie wprowadzać. Mam nadzieję że to coś da a jak nie to przejdziemy na mieszankę mlekozastępcza byleby jej pomóc. O ile nauczy się pić z butelki...

• Nika312 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    Ja pozwalam. Wg mnie to naturalny etap gdy dziecko wklada wszystko do buzi. Pozwalam jej ciumkać do woli.
    Tutaj mozna poczytac https://www.wymagajace.pl/ssanie-kciuka/
    Wynika z tego, ze niepokojace jest gdy ssie tylko kciuk, a nie gdy cala reke czy palce.

Dzięki za artykuł
    No właśnie u nas widzę że zaczął się etap intensywnego ssania kciuka np. W trakcie zabawy i próbuje wtedy wyciągnąć go i dac np gryzak bo smoczka nie chce. Widzę też że częściej lewy kciuk ląduje w buzi.
    Nie byliśmy od urodzeniu ani u fizjo ani u neurologa A może to był błąd hmm

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba pozwalać dzieciom ssać palce one w ten sposób odwrazliwiaja sobie buzię, żeby nie mieć cofki przy pozniejszym jedzeniu i ogólnie tak poznają świat :-)
    Veritaserum ja jestem na diecie bez mleka i da się żyć, początki są ciężkie wiadomo. Jest mi o tyle łatwiej ze towarzysze córce z alergia.
    A najgorsze jest to że mleko jest wszędzie w wedlinach, pasztetach, pieczywie w słodyczach wiadomo więc dieta bardzo ograniczona wszystko trzeba samemu gotować :-(
    Ale te mleka przy alergii na BMK sa wstrętne nie chce ich podawać dziecku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 19:00

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Minns Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też ssie piąstki namiętnie i nic z tym nie robię. Do tego ślini się, że hoho, dzisiaj pierwszy raz śliniaczka mu dałam.

wrzesień 2018 - synek <3
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja starsza też miała sklejone wargi i powiem szczerze ze przeszlo dopiero gdy zaczela dojrzewac czyli ok 9 roku zycia tak to przechodzilo i wracalo po jakims czasie :-( i tez poczatkowo nikt tegi nie zauwazyl :-( dopiero gdy trafilismy do szpitala z podejrzeniem wyrostka to okazalo sie ze winna jest bakteria ktora powstala w wyniku sklejenia warg i zalegania moczu :-( miala wtedy 5 lat :-( takze teraz mlodej ogladam codziennie bo wtedy nikt tego nie zauwazyl :-( lekarz nam powiedziala ze to od chusteczek i sudocremu :-) teraz tylko linomag doraznie stosujemy :-)
    My tez po szczepieniu mała wazy 6100 i ma 67 cm wiec od urodzenia urosła 12 cm :-)

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 a ssie tylko kciuka a nie całą rączkę?

Veritaserum, być może masz rację ale skoro lekarz miał wątpliwości czy to skaza to jesteś pewna, że jesteś sama w stanie wystawić diagnozę?
    No i jeśli masz stosować dietę to z głową, bo niestety będąc na suchym chlebie to Ty długo nie pociągniesz. Zaraz zdrowie Ci poleci.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Nika312 a ssie tylko kciuka a nie całą rączkę?

Veritaserum, być może masz rację ale skoro lekarz miał wątpliwości czy to skaza to jesteś pewna, że jesteś sama w stanie wystawić diagnozę?
    No i jeśli masz stosować dietę to z głową, bo niestety będąc na suchym chlebie to Ty długo nie pociągniesz. Zaraz zdrowie Ci poleci.
    Całe rączki też wkłada do buzi, ale teraz polubił tego kciuka.. A slini się też strasznie, czasem nawet ślina ulewa..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 19:09

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinda trzymam kciuki żeby diagnoza fizjoterapeuty była nietrafna.
    A upust emocji veritaserum dobrze czasem sobie zrobic, ja dzisiaj też poplakalam i lepiej mi się zrobiło.
    Kiedyś pisałam o chorobie mojej mamy i pocieszalyscie mnie dziewczyny :-) któraś z Was pisała też ze jej mama choruje, nie jestem pewna która z Was to byla :-) chciałabym porozmawiać na priv jeśli jesteś chetna proszę o zaproszenie :-)

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Paulinda Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po wizycie u neurologa, stwierdził że najprawdopodobniej Zosia bardzo utrwaliła sobie ułożenie w czasie ciąży (dopiero jak o to zapytał przypomniałam sobie że nie zmieniła pozycji przynajmniej od 29 tc). Mimo wszystko skierował nas na usg przezciemieniowe. Zobaczymy co z niego wyniknie, ale jestem już dobrej myśli.

ola_g89, 100krotka30, Izabelle lubią tę wiadomość

3i499vvjgx57zohf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka bez mleka to ja dam radę nie wiem czy też jajka odrzucić ? Bo to mnie przeraża...moja mama jest chora i też coś na ten temat pisałam tutaj , jak chcesz możemy porozmawiać na priv bo nie jest łatwe z tym żyć mimo że staram się o tym nie myśleć bo inaczej człowiek by zwariował

Tak Justyna wiem codziennie myślimy z mężem co Anulce dolega i może to się wydaje że wymyślam i wydziwiam ale ta zmiana mnie niepokoi i ona ewidentnie w nocy jak się budzi i jest taka niespokojna to się drapie głównie w jej okolicy i myślę że ja to męczy.
    Lekarka nie była pewna mówiła że u takich malutkich dzieci to strasznie ciężko powiedzieć na 100 % ale tak to mniej więcej wygląda jak początki skazy. Też martwię się jak sobie poradze z dietą . Bez samego mleka to jeszcze okej ale bez jajek , ryb nie wyobrażam sobie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 20:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale żeby nie było że tylko narzekam to mąż dziś był ostatni dzień a pracy w tym roku, dopiero 2.01 idzie więc się cieszę bo to prawie 2 tyg i pomoże mi w nocy z Anulka ;)

ola_g89, 100krotka30, Izabelle lubią tę wiadomość

• p_tt Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veritaserum a myślałaś może podać Ani kilka razy mm i zobaczyć czy to się nasila/słabnie? Tak sobie pomyślałam bo u nas był problem z zielonymi, wodnistymi, śmierdzącymi, kwaśnymi kupami i taką błyszczącą skórą na buzi, lekarz kazał mi wyeliminować nabiał i produkty pochodzenia krowiego. I tak minęły trzy tygodnie małej nie przeszło, ja nie jadłam nic podejrzanego, aż w kryzysie jak byłam u fryzjera mąż podał małej mm. I nagle kupa piękniusia żółciutka, "pachnąca". Okazało się, że to nie ja i mleko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 21:45

km5scwa1k0ojmmea.png
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chusta doraźnie jak muszę skoczyć do sklepu osiedlowego lub do samochodu, na siebie zakładam polar męża i jest nam ciepło. Mąż ma tak idealne wymiary, że się z małą możemy swobodnie zapiąć razem :D na dłuższe spacery niestety ale kręgosłup nie wytrzymuje - mimo, że wiązać się uczyłam z fizjoterapeutką, która mnie masowała całą ciąże.

Nasza mała to taki podróżnik jak rodzice, w wózku bez problemu w samochodzie też. Co mnie bardzo cieszy - przynajmniej mogę wyjść do ludzi. I nawet bez problemu śpi poza domem w nocy.

Dietę będę rozszerzać w okolicy 6 miesiąca, najpierw spróbuję papki, jak się trochę przyjmie to BLW.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na początku używałyśmy chusty żebym mogła cokolwiek zrobić w domu. Mała od razu w niej zasypiała. Później jakoś przestałam motać, a teraz mała jest już na tyle świadoma tego, co się dzieje dookoła, ze w chuście już jej się nie podoba. Zdecydowanie woli wózek. Chociaż nie ukrywam, ze do sklepu byłoby mi wygodniej iść z Pola w chuście niż z ta ogromna landara. Próbuje jeszcze od czasu do czasu wiązać, moze się przekona. :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nasza Zosie dopadł katar... U sumie od razu zaczęłam inhalacjami, więc może szybko minie. Jutro czeka nas podróż... 700km w aucie - coś mi się wydaje że będzie to dla mnie dużo bardziej męczące niż dla Małej bo ona zasypia jak tylko usłyszy dźwięk silnika- czasami mąż nie zdąży z garażu wyjechać A ta juz śpi. Ale cieszę się ze jedziemy na Pomorze- raz że mam zamiar codziennie jeździć nad morze żeby mała nawdychala się jodu , a dwa że święta spędzamy u moich rodziców- ostatni raz widzieliśmy się w październiku na chrzcinach więc już nie mogę się doczekać.

Minns lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aniajaa Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2018, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Justyna planowałam rok bo później oddamy mała do żłobka. Te pół roku założyłam sobie jako minimum ale jej coś ewidentnie dolega. Jak oglądam zdjęcia to ta plama na policzku wygląda jak ta skaza białkowa ale tylko tam coś ma reszta skóry bardzo ładna. Teraz tylko te problemy brUszkowe, słyszę normalnie jak jej się przelewa w tym brzuszku i mam wrażenie że przez to jest tak niespokojna i marudna. Chciałabym tylko wiedzieć na co jest uczulona bo ja otwieram lodówkę i powiem szczerze że nie wiem co zjeść.
    Dlatego po świętach na spokojnie ogarniam jadłospis i wprowadzam dietę mocno eliminacyjna z kilkoma dosłownie produktami i będę bardzo ostrożnie wprowadzać. Mam nadzieję że to coś da a jak nie to przejdziemy na mieszankę mlekozastępcza byleby jej pomóc. O ile nauczy się pić z butelki...
    Veritaserum, wrzucałam tu fotę buźki mojego małego więc wiesz jak wygladała. Mamy potwierdzenie od dermatologa z Wrocławia że to AZS. Ale alergenem u nas może być wszystko niekoniecznie białka mleka bo przejście na kolejne mieszanki nic nie wniosło, dieta eliminacyjna też nie a dodatkowo mi nie służyła. Tak więc pożałowałam decyzji o odstawieniu i przejściu tylko na Nutramigen bo karmiłam mieszanie.Myślę nad relaktacją.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2018, 00:22

mhsvanli6vk4qi0e.png
    17u9ha00x68xc404.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 05:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinda cieszę się że lekarz uspokoił i mam nadzieję że usg nic nie wniesie w temacie? To malutka ma taka silna ta asymetrie?

Veritaserum tak zapamiętałam ze to twoja mama ale nie chcialam Cię wywoływać bo ni byłam pewna :-) wysyłam zaproszenie.
    Ja niestety też wyrzuciłam jaja bo po nich zaś obsypuje mu buzię (czoło i wokół oczu taka kaszka) i główkę kiedyś myślałam że to potowki, drapie, trze się wtedy strasznie czoło i oczy. Ale mój mąż jest alergikiem więc wywiad obciążony.
    Ale Aneczka dostawala mm więc chyba to nie będzie mleko.

Aniajaa najgorsze jest to jak lekarze upatruja się dolegliwości w mleku matki A to nie zawsze ono jest problemem. Trzymam kciuki za relaktacje :-)

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2018, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy rekord spała od 20:30 do 6, coś pięknego!

kasia1518, Amy333, 100krotka30, ola_g89, kuwejtonka, Camilla13 lubią tę wiadomość

km5scwa1k0ojmmea.png
‹‹ 1372 1373 1374 1375 1376 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ