X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się ostatnio pół puszki mleka kokosowego zmarnowało, nie wpadłam na to żeby dać je do lodów :(

My dajemy devikap po 2 kropelki codziennie.

Jajko u nas wchodzi w całości, mało tego są takim smakolykiem że dwa by zjadła.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle , Dzięki!

Jatoszka , szczerze mówiąc od razu dałam jajecznicę i wszystko było w porządku.

86Monia , cały czas podajemy witaminę d3 800j.

Camilla , myślę, że to loteria. Moja córka źle reaguje na nabiał ale jajko może jeść całe. Nie widzę potrzeby by rezygnować z czegoś "na wszelki wypadek". Dlatego też dawałam cytrusy a teraz truskawki. Jeśli zauważyłabym reakcję alergiczną to oczywiście wyeliminowałabym produkt z diety.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez bez problemu wchodzi omlet czy jajecznica. Póki co je wszystko i nic sie nie dzieje,ufff

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Izabelle , Dzięki!

Jatoszka , szczerze mówiąc od razu dałam jajecznicę i wszystko było w porządku.

86Monia , cały czas podajemy witaminę d3 800j.

Camilla , myślę, że to loteria. Moja córka źle reaguje na nabiał ale jajko może jeść całe. Nie widzę potrzeby by rezygnować z czegoś "na wszelki wypadek". Dlatego też dawałam cytrusy a teraz truskawki. Jeśli zauważyłabym reakcję alergiczną to oczywiście wyeliminowałabym produkt z diety.
    Nie na wszelki wypadek, ale jesli dziecko kolejny raz meczy sie przez kilka dni, wymiotuje itp to gdzie tu sens w wciskaniu na sile bo moze za 5 razem bedzie ok. Sama reakcja alergiczna np skorna to jeden powód, a biegunka, wymioty to już powód do zaprzestania danego działania. Na wszystko przyjdzie czas. A każde dziecko jest inne. Syn np po truskawkach czerwona buzia za to pomarańcze pasują mu bardzo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jajko podawaliśmy prawie od początku chyba po 3 tygodniach od rozszerzania. Do tej pory jajka uwielbia i w zasadzie na śniadanie zazwyczaj podajemy albo w formie jajka ugotowanego lbo jajecznica, omlety wszelkiej postaci.

Teraz tyle super owoców i podajemy wszystko truskawki , borówki , maliny , arbuz. Mała je aż się trzęsie i odpukaf też nie zauważyłam reakcji alergicznej.

Na pewno te poliki suche i chropowate i ramiona są po jedzeniu ( chyba nabiale ) ale innych reakcji nie zaobserwowałam i nie rezygnuje na razie z niczego. Wymioty, bóle brzuszka to wiadomo jest wskazanie żeby produkt odstawić.

Moja mama dzisiaj chciała podać Ani danonka. Na szczęście nie podała bo wyrazilam sprzeciw a ona " to żadnego jogurciku nie podajesz jej ? " A ja mówię że podaje ale naturalny z owocami .

• Minns Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jajko małemu już w sumie dawno podaje, czy jajecznica, czy omlet, placuszki owsiane a wczoraj sadzone. Nic mu się nie dzieje.

Mały częściej się domaga cyca i widać że go męczą upały. Dzisiaj nawet z domu nie wyszliśmy bo w dzień upał A wieczorem burza. Jutro mu chyba wody do wanienki maleje i będzie basen w salonie :P.

Witaminę D ma już 1000j tak nam pediatra zleciła bo jak stwierdziła że jest na tyle duży. Ale przyznam że czasem mi się zapomni :/ A teraz jest slonko to myślę że mimo kremu z filtrem też coś się wchłania.

wrzesień 2018 - synek <3
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam pediatra kazała dawać witaminę D 600 j....

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Izabelle, mam kilka pytań o te lody na mleczku kokosowym.

1. Czym się kierować przy wyborze mleczka?
    2. Czy wystarczy zblendować na puszystą masę tę twardą część (schłodzoną) mleczka kokosowego z bananem? i potem do zamrażalnika?
    3. Czy wykorzystujesz jakoś to co zostaje w puszce? czy wylewasz?
    4. Czy myślisz, że foremki silikonowe do muffinek nadadzą się?

Najlepsze mleczko jest z firmy Real Thai :) w składzie 85% kokosa i woda

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 20:49

JustynaG lubi tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla, to się nie zrozumiałyśmy.
    Nowe wytyczne (przynajmniej ja tak to rozumiem) mówią, że nie trzeba podawać oddzielnie żółtka, oddzielnie białka. Stara szkoła zalecała podawać oddzielnie.
    Oczywiście, jeśli dziecko nie toleruje białka i się po nim męczy to eliminujemy je z diety (i pewnie wszystko to co w składzie ma całe jaja! bo wtedy też może wystąpić reakcja alergiczna).
    Ostatnio byłam na konferencji i pediatra, która mówiła o alergiach twierdziła, że część alergii mija po jakimś czasie dlatego warto co jakiś czas sprawdzać czy produkt nadal szkodzi. Oczywiście należy to robić po konsultacji lekarskiej. Dla przykładu - bardzo często przy alergiach bmk dziecko z czasem zaczyna tolerować część produktów.

Dla przykładu, Ania jest karmiona moim mlekiem. Pediatra kazała kontynuować dietę eliminacyjną małej ale za to ja mam testować produkty. Niestety pierwsza próba - wprowadzenie do mojej diety sera bez laktozy, spowodowała nawrot problemow skórnych. Dlatego znów stosuję dietę. Za miesiąc spróbuję z innym produktem.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • Minns Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    UPS poniosło mnie, jednak 800 J.m. :P

wrzesień 2018 - synek <3
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To od czego zależy jaką dawkę witaminy zaleca pediatra? Czemu część z nas podaje 800 a część 600? :D

• Minns Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba od wielkości. Mnie powiedziała że młody jest duży i dlatego mam podawać 800 J.

Mały źle znosi upały, dzisiaj w nocy budził się dosłownie co godzinę, wstał już po 6 i był mega marudny. Także jesteśmy już na spacerze, w końcu zasnął A ja najchętniej też bym się zdrzemnela 😴...

wrzesień 2018 - synek <3
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas podobnie noc masakra :-( nawet w nocy nie ma jak odpoczac przez te upaly :-(

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z witaminą d3 wyglądało to tak, że na pierwszej wizycie pediatra kazała podawać 400j a na ostatniej zapytała ile witaminy d3 podaję to powiedziałam, że teraz już 800j. Tak naprawdę sama zwiększyłam ilość dawki.
    Poza tym, mimo lata - dziecko jest raczej osłonięte od słońca plus filtry więc zbyt wiele tej witaminy d3 nie przyjmie.

Ja przyjmuję 4000j, ostatnio badałam poziom witaminy d3 to miałam coś koło 45 a norma jest od 30 do 100. Dlatego mimo lata, ale przez wzgląd na kpi nadal przyjmuję taką samą dawkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 09:17

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od początku podaje 1000j witaminy. Po 3 miesiącach i yak miała dość nisko witaminę a jest coraz większa. Pediatra powiedział ( dwóch ) że nic jej nie będzie od takiej dawki bo tak naprawdę przedawkowania zdarzają się ale wtedy kiedy naprawdę jest dużo podawane.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuwejtonka wrote:
    To od czego zależy jaką dawkę witaminy zaleca pediatra? Czemu część z nas podaje 800 a część 600? :D
    U Zosi ciemiaczko stało w miejscu i kazała zwiększyć do 800j. I pomogło bo teraz to i ja widzę że się ruszyło i się zmniejsza. A jak sprawdzałam poziom to miała ponad norme 85 ( bo norma do 80) tyle że 2 dni przerwy A nie 3 miała przed badaniem. I podajemy suplement D-vitum D3.

A moja Zosia to lapie to słońce momentalnie- śmiem twierdzić że wiatr ja opala - ma śniada cerę po tacie i szybko ich opala i to na brązowo . Dziś byłam na usg polówkowym to pojechaliśmy we trójkę i nawet dr do mnie A co mała taka opalona - po prostu lapie ja bardzo szybko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 11:26

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda straszna. Ja małej nie przykrywam w nocy wcale A i tak mamy min. 3 pobudki. Ogólnie ona się tak rozkłada że łóżeczko jest dla niej wąskie- stuka rączkami w szczebelki, w nogach założyłam ochraniacze bo wkłada je między szczeble, a i tak podnosi te nogi pod sam nos i włoży w szczeble i się budzi.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam tez upaly dają popalić,wszyscy zmęczeni.

Dziś zaczęliśmy stosować wielorazówki i juz żałuję,ze dopiero teraz. Zosia zadowolona,pupa oddycha,kosz na śmieci prawie pusty ;) Kieszonki świetnie trzymają zawartość i sa śliczne :)
    Czy na noc stosujecie większe wkłady czy póki co zwykły z mikrofibry wystarczy?

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle, ja poki co mam przerwę w stosowaniu wielorazówek bo czekam aż przyjdą mi nowe kieszonki. Ale na noc i tak nie planuję ich używać. Pozostanę przy sprawdzonych jednorazówkach.

Izabelle lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle ja na razie jeszcze jednorazówkę na noc stosuje , obawiam się że trzeba by pokombinować z wkładami. Generalnie planuje kupić otulacz wełniany i pod to jakaś formowanke z grubszym wkładem i spróbować. Podobno wełna jest super teraz na lato bo ma właściwości antybakteryjne , samooczyszczajace itp i dupka jeszcze lepiej będzie oddychać niż w pul. Wystarczy wietrzyć no chyba że będzie brudna od kupki czy przeciekać to wiadomo wtedy wyprać.

Izabelle lubi tę wiadomość

‹‹ 1544 1545 1546 1547 1548 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ