SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Zastosujemy się do tego. Zadzwonię po weekendzie do lekarza, zobaczę co mi na to powie bo z tymi pielegniarkami od szczepień to nie ma co nawet rozmawiać. One to najchętniej by podały wszystko na raz oby już mieć to odhaczone.
    U mnie w przychodni są 3 od szczepień... jedna mi powiedziała że są 4 dawki i w październiku mamy przyjść na 3 dawkę pneumokokow, jak byłam we wrześniu na mmr to druga mi oznajmiła że są 3 dawki i mamy teraz dopiero w marcu się stawić na ostatnią dawkę, a teraz pytałam trzeciej bo byłam po receptę na nimenrix, to ta mi oznajmiła że nie wie i mam lekarza dopytać... cyrk na kółkach

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
    a8f56baf85433e7518ecd7f6a18be2ae.png

03.2025 💔 - zatrzymanie serduszka 7t2d - chłopiec - trisomia 15
    09.2025 - 💔 - brak akcji serca do 8tyg

12.01.26:
    beta 1770,51 mUI/mg
    Progesteron 24.4 ng/ml
    14.01.26:
    beta 4425,68 mUI/mg
    Progesteron 28.3ng/ml
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    U mnie w przychodni są 3 od szczepień... jedna mi powiedziała że są 4 dawki i w październiku mamy przyjść na 3 dawkę pneumokokow, jak byłam we wrześniu na mmr to druga mi oznajmiła że są 3 dawki i mamy teraz dopiero w marcu się stawić na ostatnią dawkę, a teraz pytałam trzeciej bo byłam po receptę na nimenrix, to ta mi oznajmiła że nie wie i mam lekarza dopytać... cyrk na kółkach
    Maskara, przecież tu chodzi o malutkie dzieci! Serio tylko przywalic w głupi ryj. I jak można po x czasu, lat, nie ogarniać własnej pracy..

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dostajecie takie zaświadczenia, że lekarka dopuszcza dziecko do badań? U nas tylko 1 lekarka to wystawia, inne tylko badają i mówią pielegniarce że ma szczepic. Niestety ale lekarze są różni... czasem człowiek idzie się leczyć, a wychodzi mu ma gorsze...

Dzisiaj było 0 stopni i mroźny wiatr, Młoda w jeansach z polarkiem, body długi rękaw, kurtka taka jesien/zima, chustka na szyję o czapka. Rajstopy i kombinezon dopiero jak będzie zimniej.

Szyla może któraś ponczo do fotelika? Te z Patulove są śliczne ale drogie... myślę żeby coś uszyć, ewentualnie przerobić te z Lidla.

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wydaje mi się, że w tym odstawianiu dziecka nie chodzi tylko "o brak samozaparcia". Dziecko po prostu musi być gotowe. I teraz może się nie udać a za miesiąc pójdzie bezproblemowo.

Jakby któraś chciała to mam kod na darmową dostawę do paczkomatu u Patulove.
    kasia1518 wrote:
    No i właśnie jak trzeciej dawki nie było między 6 a 12mcz to producent uznaje że szczepionka nie działa. Tak , prevenarem. W ogóle dr powiedziała że to co się dzieje w przychodniach ze szczepieniami to przechodzi ludzkie pojęcie... że szczepia jak chcą, albo raz prevenarem a kolejny synfonixem bo mylą szczepionki.
    Zgodnie z kalendarzem szczepień pneumokoki są podawane 2+1 czyli pierwsza i druga dawka do 6 m-ca i potem jedna przypominająca po roku. U nas był podawany Synflorix.

Edit. Ale chyba u wcześniaków jest inny schemat.
    Zgadzam się, że to masakra co odstawiają że szczepieniami w przychodniach. Kto ma wiedzieć kiedy co i jak szczepić? Rodzic czy może specjalista w postaci lekarza czy pielęgniarki?

Ja z katarem szczepilam na MMR. Ale w żłobku to ciągle ma katar ale nic się z tego nie rozwija.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2019, 09:47

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 05:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę,ze Justyna ma rację z odstawieniem. Dziecko musi być gotowe. Zosię odstawiłam około roku,była tak zafascynowana jedzeniem i butlą,że poszło gładko. Jak pamiętam na tamten czas wiele z Was nie wyobrażało sobie odstawić dziecka :) A i na Anię Verity przyszedł czas ;)

U nas wreszcie pojawiły się górne czwórki...Wczorajszy dzień byl juz o niebo lepszy. Ale i tak od 4 rano wybudza sie, popłakuje. Nie da pospać nawet w weekend ;)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Dziewczyny, wydaje mi się, że w tym odstawianiu dziecka nie chodzi tylko "o brak samozaparcia". Dziecko po prostu musi być gotowe. I teraz może się nie udać a za miesiąc pójdzie bezproblemowo.

Jakby któraś chciała to mam kod na darmową dostawę do paczkomatu u Patulove.

Zgodnie z kalendarzem szczepień pneumokoki są podawane 2+1 czyli pierwsza i druga dawka do 6 m-ca i potem jedna przypominająca po roku. U nas był podawany Synflorix.

Edit. Ale chyba u wcześniaków jest inny schemat.
    Zgadzam się, że to masakra co odstawiają że szczepieniami w przychodniach. Kto ma wiedzieć kiedy co i jak szczepić? Rodzic czy może specjalista w postaci lekarza czy pielęgniarki?

Ja z katarem szczepilam na MMR. Ale w żłobku to ciągle ma katar ale nic się z tego nie rozwija.
    Justyna taki schemat jest przy synfonixie. Prevenar ma dwie dawki do 6mc, 1 między 6 a 12 mcż i potem przypominająca po roku . Pewnie dlatego są takie pomyłki bo mylą jedna szczepionke z druga

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2019, 10:51

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png

12.01.26:
    beta 1770,51 mUI/mg
    Progesteron 24.4 ng/ml
    14.01.26:
    beta 4425,68 mUI/mg
    Progesteron 28.3ng/ml
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak też mówią, że i na odstawienie od cycka i na odpieluchowanie dziecko musi być gotowe. Tylko też mówią, że karmienie ma być przyjemne i dla mamy i dla dziecka, a dla mnie te nocne karmienia już nie są przyjemne, w dzień nie dostaje w ogóle, a w nocy to nie jest nawet picie mleka tylko szarpanie się przy cycku, wybudza się, płacze, szuka tego cycka, a jak dostanie to memła, najchętniej by spała z nim w buzi. I nic innego nie chce. I dlatego mnie to już trochę męczy :(

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna schemat szczepienia pneumokokami nie różni się. Napisałam do naszej Pani dr nie sądziłam, że oddzwoni po chwili i to w niedzielę. Ona zaleca podanie 4 dawek. Przypomniała mi o kartce z rozpisanymi szczepieniami, która dostałam gdyby Piotruś miał 2 tygodnie. Po wykładach i szkoleniach, które odbyła uważa że podawanie szczepionki refundowanej raz że mija się z celem bo nie zabezpiecza dziecka, dwa 3 dawki to też błędne postępowanie.
    Kasiu poruszyłam też kwestie tego co pielęgniarki szczepienne i u nas wygaduja, weźmie je w poniedziałek na warsztat bo nie można tak postępować, wprowadzać rodziców w błąd bo to zbyt poważne sprawy. I tam samo jak Wasza Pani dr zgodziła się z tym, że teraz Piotrek dostanie 3 dawke A za 8-12 tyg 4 ostatnia.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Justyna taki schemat jest przy synfonixie. Prevenar ma dwie dawki do 6mc, 1 między 6 a 12 mcż i potem przypominająca po roku . Pewnie dlatego są takie pomyłki bo mylą jedna szczepionke z druga
    Taki schemat jest przy refundowanej szczepionce jest ze względu na cięcie kosztów.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • verita Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuwejtonka jA mialam już dokładnie to samo.
    I mimo wszystko podtrzymuje że potrzebne jest samozaparcie. Bez tego poddalibysmy się tej pierwszej nocy albo i tej regresowej czyli jakoś 5-6. Nie pamiętam. Czy Ania była gotowa ? Szczerze nie wiem bo nadal cyc to jest jej miłość nad miłościami.
    U mnie się tylko potwierdziło że bez cycka w nocy dziecko mi po prostu śpi. Dzisiaj nieprzerwany sen od 19.30 do 4.45.... dla mnie to jest aż niewiarygodne jak to się zmieniło z dnia na dzień.

A na pewno nie był go moment że Ani nie wykazywala zainteresowania piersią. Raczej odwrotnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2019, 12:27

kuwejtonka lubi tę wiadomość

• 86monia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veritaserum jak ja ci zazdroszczę

U nas teraz pobudek 10-12 na noc od pewnego czasu, nie wiem co się dzieje. Nie są to na pewno zęby, bo w dzień nie ma żadnych objawów. Liczę że w końcu nadejdą lepsze czasy albo wróci do dwóch chociaż haha

Mój nie ma cycka za to moja ręka to jego miłość. Głaszcze, trzyma w nocy, szczypie, bawi się palcami. Masakra

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Taki schemat jest przy refundowanej szczepionce jest ze względu na cięcie kosztów.
    To moja Zosia ma refundowany prevenar i może chciały panie w przychodni przyoszczedzic

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png

12.01.26:
    beta 1770,51 mUI/mg
    Progesteron 24.4 ng/ml
    14.01.26:
    beta 4425,68 mUI/mg
    Progesteron 28.3ng/ml
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    To moja Zosia ma refundowany prevenar i może chciały panie w przychodni przyoszczedzic
    Nasz Piotruś też bo jest pod opieką nefrologa, jeśli takie są praktyki to naprawdę brakuje mi już słów.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ma cycusia, a jak się nacyca to włosy, uwielbia je mietolic. Najczęściej cyc w buzi włosy w ręce 🙄

km5scwa1k0ojmmea.png
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    p_tt wrote:
    Moja ma cycusia, a jak się nacyca to włosy, uwielbia je mietolic. Najczęściej cyc w buzi włosy w ręce 🙄

😁😁😁

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia tak, dłoń mamusi to najlepszy przyjaciel, zwłaszcza do zasypiania, a jak wracam z nowymi paznokciami to ogląda kilka godzin hehe

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za ciepłe przyjęcie :-)
    U nas mały to jest gryzoń taki ze w żłobku obecnie byłby nr 1 i żaden psycholog tu nie pomoże ani terapia wstrzasowa ;-)
    Obecnie doszły jeszcze furie z waleniem głowa po podłodze i łóżku tudziez szafie ;-) olewamy i nie reagujemy.
    Camilla tez podziwiam aczkolwiek u Ciebie jest na co zwalić bo ciąża, hormony ;-) u mnie darcie kapcia to norma, maz juz nie reaguje, syn póki co się śmieje a córka puka w czolo z pytaniem czy muszę tak krzyczeć. Odpowiedź jest jedna u mnie w rodzinie nogi mamy zdrowe, głowa już nie koniecznie ;-) A mężowi to leci jeden tekst widziały galy co brały haha

aLunia nie wiem jak sytuacja u Was. U nas jest to marsz alergiczny bo córka ma nadal zachowana alergie na BMK w 5 klasie a testy z krwi w czerwcu (zrobiłam bo od kwietnia miała gęsty katar taki"zatokowy") ujawnily trawę, brzozę i ziemniak.
    Na tyle co zrozumiałam naszą alergolog musimy w kwietNiu powtórzyć testy bo wtedy rusza pylenie i zobacZyć co przewazy i to odczulac. Ona teraz ogólnie ma katar od połowy września non stop. Wzięła 2 antybiotyki, robiłam wymaz i nic nie ma poprawy. Szukam już nawet jakiś szarlatanow bo katar wkurza starego A co dopiero dziecko przedszkolne które nie umie dobrze oddychać. A jak u Was objawia się alergia? Co stosujecie?

p_tt lubi tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ja też tak drę mordę czasami :/

U nas przede wszystkim Natalka tak chrzakala ciągle, w okresie pylenia straszny katar i oczy czerwone załzawione, drapała się ciągle przy zgięciu łokcia aż do krwi. Dostała aerius ale nie pomógł i dopiero po rapufinie przeszło plus steryd do nosa. Jej już nawet na zatoki poszło, ale po lekach przeszło. Ale teraz też coś chrzaka i jakiś katar ma, aż dziwne w tym okresie czasu. No i oczywiście za przyjemność odczulania trzeba płacić, bo na NFZ dziecko dostaje zastrzyki na początku co tydzień przez 6 tygodni bodajże, a potem co 1.5 miesiąca. Za mała jest na to, to raz a dwa no nie będzie kiedy jeździć nawet, więc dostanie krople za 150zl na miesiąc, które może w domu przyjmować.
    A wy co stosujecie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2019, 20:29

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • p_tt Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dre się tylko przytulam córkę i ryczę jak mi jest źle. Jak krzykne to mała płaczę, ot taki wrażliwiec.

Ida czwórki, jest katar, mamoza i lekka biegunka. Pierwszy raz mi narobiła w wannie 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ od razu mnie na wymioty ciągnęło. I jeszcze ta pieprzona gumka antypoślizgowa na dnie, zaszło tak, że szoteczka drapałam. Fuj, smród na całą chatę.

km5scwa1k0ojmmea.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka30 haha super tekst, nie przyszedł mi do głowy, wykorzystam przy pierwszej okazji czyli pewnie jutro 😋

P_tt wybacz, ale się uśmiałam 😋 Do mnie mąż jakoś kilka tygodni temu powiedział "wylawiamy i kapiemy dalej" ale to była zbita kupa.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
‹‹ 1680 1681 1682 1683 1684 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowy rok - Nowy plan na świadomą ciążę. Kluczowe 90 dni przed poczęciem czyli jak świadomie przygotować organizm.

Nowy Rok sprzyja planom, nowym początkom i drobnym decyzjom, które z czasem mają realne znaczenie. To także dobry moment, by świadomie przygotować organizm do ciąży - spokojnie, bez presji i krok po kroku. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementację folianów co najmniej 12 tygodni przed planowaną koncepcją1, aby umożliwić osiągnięcie ich optymalnego poziomu w organizmie. Dlatego wspólnie z Partnerem Akcji Femibion zachęcamy do rozpoczęcia 90-dniowego planu przygotowania organizmu przed poczęciem. Twoje codzienne wybory dziś mogą mieć znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w przyszłości.2 Sprawdź naszą noworoczną checklistę i zobacz, jak świadomie przygotować się do ciąży jeszcze przed pojawieniem się dwóch kresek.

CZYTAJ WIĘCEJ