X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av, ale przy teście Pappa, crl dziecka nie ma żadnego znaczenia, a jedynie skończone tygodnie ciąży, do których przypisane są stężenia hormonów we krwi. Pappa sprawdza też stosunek wolnej podjednostki hcg do Pappa. Crl ma ogromne znaczenie przy USG i tu musi być między 45 a 84 mm. To akurat wiem od lekarza genetyka.
    Nastka 89 ja już jednego szoguna, co na dupce nie usiedzi, w domu mam :D Także po cichu liczę, że drugie dziecko będzie chociaż ciut spokojniejsze ;)

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    Cześć Dziewczyny :-)
    Dawno mnie nie było, bardzo opuściłam się w czytaniu forum. We wtorek byłam na wizycie i maluch miał 2,19 cm, serduszko ładnie bije. Śmieszne to bo niedawno była to taka mała kropka a teraz już i rączki i nóżki było widać : ) taki mikro człowiek :-)
    Teraz wizyta 13 marca i prenatalne. Akurat w urodziny córki :-) oby to był bardzo szczęśliwy dzień.
    Nie może być inaczej. To będzie mega szczęśliwy dzień :)

Rucola lubi tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Niby Pappa można zrobić od skończonego 10 tygodnia... Ja jadę jutro, wg usg będzie skończony 11, czyli 11+0... Nawet nie brałam pod uwagę tego, że mogą mi nie wykonać badania...
    Ja miakam wg OM 11t2,ale wg usg wychodzil niecaly 10,no i mi przelozyli. trzymam kciuki za jutro!:)

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Amy333 a powiedzieli Ci jakie musi być CRL wg nich?
    Tak,min 4cm

3i49hdgeac44oma5.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak byłam dopytać o prenatalne, to gin powiedział mi, że najlepiej żeby dziecko do badania genetycznego miało między 5 a 5,5 cm i wtedy też on wysyła na pappę. Widzę, ze ogólnie zdania sa mocno podzielone, ciekawe od czego to zalezy.
    Mój Nio na ostatnim badaniu miał 3,39 a do prenatalnych było jeszcze 16 dni wtedy i jakoś sobie tak wyliczyłam, ze będzie miał koło tych 5ciu centymetrów, ale z tego co piszecie to chyba i tak mogę iśc bez stresu bo nawet jak będzie mniejszy to powinni mi zrobic...

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Av Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Av, ale przy teście Pappa, crl dziecka nie ma żadnego znaczenia, a jedynie skończone tygodnie ciąży, do których przypisane są stężenia hormonów we krwi. Pappa sprawdza też stosunek wolnej podjednostki hcg do Pappa. Crl ma ogromne znaczenie przy USG i tu musi być między 45 a 84 mm. To akurat wiem od lekarza genetyka.
    Tak, ja to wiem :) Mi chodziło o to, że po USG oznacza się też wiek ciąży, bo wiadomo, że nie zawsze jest zgodny z miesiączką. Wyobrażam sobie spokojnie sytuację, że kobieta nie planuje ciąży i nagle się orientuje, że w niej jest, np. właśnie w 3 miesiacu. I jak jej pierwsze USG to to genetyczne a wcześniej pobierze krew na PAPP-A, to może się zdarzyć, że nie trafi dobrze z tygodniem i trzeba badanie powtarzać.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także wierzę, że imię związane jest z pewnymi cechami charakteru, choć nie zawsze się to sprawdza w 100%. Pracując w przedszkolu tylko się utwierdzam w tym przekonaniu i wybierając imię dla dzidziusia pomyśle nad tym. Np. co do wspomnianego Mikołaja rzeczywiście znałam dwóch i byli to grzeczni, wrażliwi chłopcy, takie przytulasy :) Karole jak dla mnie są megapozytywni choć nie za spokojni, ale mają dobre serduszka itd. Nawet nie wiem co to będzie jak przyjdzie mi wybierać imię...

f2wlwn15pyf6mety.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Teraz doczytałam, że mamaginekolog podaje, iż test Pappa można wykonać od skończonego 8 tygodnia do 13+6.
    Nie mam pojęcia Amy, czemu Ci wczoraj nie pobrali??
    Cos mowili o odstepie miedzy pappa,a usg,zeby nie byl za dlugi. a skoro dzidzia jest mala,to usg moze dop.w marcu mi wypadnie. Moze dlatego. Ale ostatnio bardziej niz ten falstart z pappa martwi mnie,czy moze fasolek za malo przyrasta?:/ wiem,ze ciaza ciazy nie rowna,ale ile mm mialy wasze skarbki okolo 9t4 wg OM?

3i49hdgeac44oma5.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Dziewczyny 12+4 to dobry czas na prenatalne, prawda? Zastanawiam się czy nie przesunąć tego o kilka dni do przodu...
    Dobry czas, ja idę w 12+3, moja szwagierka była pod koniec 12 tc to gin na USG genetycznym powiedział, że to ostatni moment i trochę za późno przyszła.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesoła89 wrote:
    Ja także wierzę, że imię związane jest z pewnymi cechami charakteru, choć nie zawsze się to sprawdza w 100%. Pracując w przedszkolu tylko się utwierdzam w tym przekonaniu i wybierając imię dla dzidziusia pomyśle nad tym. Np. co do wspomnianego Mikołaja rzeczywiście znałam dwóch i byli to grzeczni, wrażliwi chłopcy, takie przytulasy :) Karole jak dla mnie są megapozytywni choć nie za spokojni, ale mają dobre serduszka itd. Nawet nie wiem co to będzie jak przyjdzie mi wybierać imię...
    Oczywiście wszystko z przymrózeniem oka i bez zbędnej spinki:)

f2wlwn15pyf6mety.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Amy, a Ty wczoraj miałaś mieć jedynie pobranie krwi, czy pełne badanie genetyczne (krew+USG)?
    Mialam miec tylko krew,a usg za kilka dni

3i49hdgeac44oma5.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzena782 wrote:
    Dziewczyny a mam takie pytanie czy na badaniu prenatalnym liczycie już na poznanie płci ?
    Mi lekarz powiedział ze w obrębie 16-18 tyg. Mi powie .
    Szwagierka dowiedziała się na prenatalnym, że będzie miała dziewczynkę, ja się nastawiam nieśmiało :)

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amy333 wrote:
    Cos mowili o odstepie miedzy pappa,a usg,zeby nie byl za dlugi. a skoro dzidzia jest mala,to usg moze dop.w marcu mi wypadnie. Moze dlatego. Ale ostatnio bardziej niz ten falstart z pappa martwi mnie,czy moze fasolek za malo przyrasta?:/ wiem,ze ciaza ciazy nie rowna,ale ile mm mialy wasze skarbki okolo 9t4 wg OM?
    Ja wczoraj mialam 9tyg i 4dni i mój krecik miał 28,8mm.

Amy333 lubi tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siemka dziewczyny:)
    Czy wy też czujecie już brzuszek jak leżycie na brzuchu?
    Mam nadzieję że wiecie o co chodzi ;)

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvi czuję zdecydowanie już brzuszek, dlatego co zawsze lubiłam spać na brzuchu teraz zmusiłam się do zaprzestania tej praktyki, bo jest coraz większy, wrażliwszy i twardszy.

f2wlwn15pyf6mety.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja też mam 9.03. Będziemu obie przeżywać mega emocje.:)
    I ja:)

86Monia, CzterolistnaKoniczyna lubią tę wiadomość

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jak poszłam na wizytę do genetyka to kazała mi bez względu na wynik kariotypu zadzwonić jak tylko potwuwrdzę ciaże to koło 8 tygodnia zrobią test pappa. Ale tam nie wiem czy wykonuja usg wiec moze dla nich to bez znaczenia.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znam lekarzy którzy w 80% potwierdzają płeć na prenatalnym w 12tc. Ale reszta jest raczej ostrożna i nie wróżą tak wcześnie ;)

W 1 ciąży miałam silne przeczucie, że będzie córa. A teraz nic. Kompletnie nie wiem Kto tam siedzi ;) na początku marzyliśmy o synku. A teraz to mi już obojętne. <choć wiem, że pozabijamy się z mężem o imię dla chłopca :D >

Vlinder lubi tę wiadomość

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesoła89 wrote:
    Sylvi czuję zdecydowanie już brzuszek, dlatego co zawsze lubiłam spać na brzuchu teraz zmusiłam się do zaprzestania tej praktyki, bo jest coraz większy, wrażliwszy i twardszy.
    Ja jak jeszcze podwine jedna nogę to jeszcze na brzuchu daje radę, ale już coraz bardziej brzusio się uwypukla

Justyna2212, Wesoła89 lubią tę wiadomość

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • cziqitka89 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvi wrote:
    Siemka dziewczyny:)
    Czy wy też czujecie już brzuszek jak leżycie na brzuchu?
    Mam nadzieję że wiecie o co chodzi ;)

Ja czuję, szczególnie nad ranem bo wieczorem mam taki wydęty bebzun, że tego nie biorę nawet pod uwagę ;) Już się nie dopinam w spodnie z wyższym stanem i widzę, że się brzuszek już trochę uwypuklił :)

A dziś byłam na takiej nieplanowanej wizycie u gina. Mam pakiet z pracy do Polmedu i w sumie wcześniej poszłam tam do gina po skierowanie na badania, żeby nie płacić i miałam już więcej nie iść, ale pomyślałam, że w sumie jak tam mam za darmo to mogę tam dodatkowo chodzić ;) Lekarz zrobił mi usg i dzidzia ma już 5cm :D Dał mi też recepte na zastrzyk z immunoglobuliny, który mam dostać w 28 tc ze względu na grupe krwi RH- i jak zapytałam w aptece to się przeraziłam bo kosztuje prawie 400 zł. Czy któraś z Was też ma dostać taki zastrzyk?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 15:57

sylvi lubi tę wiadomość

82doj48arfknt48q.png
‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ