WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Av, ale przy teście Pappa, crl dziecka nie ma żadnego znaczenia, a jedynie skończone tygodnie ciąży, do których przypisane są stężenia hormonów we krwi. Pappa sprawdza też stosunek wolnej podjednostki hcg do Pappa. Crl ma ogromne znaczenie przy USG i tu musi być między 45 a 84 mm. To akurat wiem od lekarza genetyka.
Nastka 89 ja już jednego szoguna, co na dupce nie usiedzi, w domu mamTakże po cichu liczę, że drugie dziecko będzie chociaż ciut spokojniejsze
-
Marlena wrote:Cześć Dziewczyny
Dawno mnie nie było, bardzo opuściłam się w czytaniu forum. We wtorek byłam na wizycie i maluch miał 2,19 cm, serduszko ładnie bije. Śmieszne to bo niedawno była to taka mała kropka a teraz już i rączki i nóżki było widać : ) taki mikro człowiek
Teraz wizyta 13 marca i prenatalne. Akurat w urodziny córkioby to był bardzo szczęśliwy dzień.
Rucola lubi tę wiadomość
Basia - wrzesień 2018
Gosia - maj 2024 -
natalinka wrote:Niby Pappa można zrobić od skończonego 10 tygodnia... Ja jadę jutro, wg usg będzie skończony 11, czyli 11+0... Nawet nie brałam pod uwagę tego, że mogą mi nie wykonać badania...
-
Jak byłam dopytać o prenatalne, to gin powiedział mi, że najlepiej żeby dziecko do badania genetycznego miało między 5 a 5,5 cm i wtedy też on wysyła na pappę. Widzę, ze ogólnie zdania sa mocno podzielone, ciekawe od czego to zalezy.
Mój Nio na ostatnim badaniu miał 3,39 a do prenatalnych było jeszcze 16 dni wtedy i jakoś sobie tak wyliczyłam, ze będzie miał koło tych 5ciu centymetrów, ale z tego co piszecie to chyba i tak mogę iśc bez stresu bo nawet jak będzie mniejszy to powinni mi zrobic...#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Bianka* wrote:Av, ale przy teście Pappa, crl dziecka nie ma żadnego znaczenia, a jedynie skończone tygodnie ciąży, do których przypisane są stężenia hormonów we krwi. Pappa sprawdza też stosunek wolnej podjednostki hcg do Pappa. Crl ma ogromne znaczenie przy USG i tu musi być między 45 a 84 mm. To akurat wiem od lekarza genetyka.
Mi chodziło o to, że po USG oznacza się też wiek ciąży, bo wiadomo, że nie zawsze jest zgodny z miesiączką. Wyobrażam sobie spokojnie sytuację, że kobieta nie planuje ciąży i nagle się orientuje, że w niej jest, np. właśnie w 3 miesiacu. I jak jej pierwsze USG to to genetyczne a wcześniej pobierze krew na PAPP-A, to może się zdarzyć, że nie trafi dobrze z tygodniem i trzeba badanie powtarzać.
Leon
-
Ja także wierzę, że imię związane jest z pewnymi cechami charakteru, choć nie zawsze się to sprawdza w 100%. Pracując w przedszkolu tylko się utwierdzam w tym przekonaniu i wybierając imię dla dzidziusia pomyśle nad tym. Np. co do wspomnianego Mikołaja rzeczywiście znałam dwóch i byli to grzeczni, wrażliwi chłopcy, takie przytulasy
Karole jak dla mnie są megapozytywni choć nie za spokojni, ale mają dobre serduszka itd. Nawet nie wiem co to będzie jak przyjdzie mi wybierać imię...
-
Bianka* wrote:Teraz doczytałam, że mamaginekolog podaje, iż test Pappa można wykonać od skończonego 8 tygodnia do 13+6.
Nie mam pojęcia Amy, czemu Ci wczoraj nie pobrali??wiem,ze ciaza ciazy nie rowna,ale ile mm mialy wasze skarbki okolo 9t4 wg OM?
-
natalinka wrote:Dziewczyny 12+4 to dobry czas na prenatalne, prawda? Zastanawiam się czy nie przesunąć tego o kilka dni do przodu...
-
Wesoła89 wrote:Ja także wierzę, że imię związane jest z pewnymi cechami charakteru, choć nie zawsze się to sprawdza w 100%. Pracując w przedszkolu tylko się utwierdzam w tym przekonaniu i wybierając imię dla dzidziusia pomyśle nad tym. Np. co do wspomnianego Mikołaja rzeczywiście znałam dwóch i byli to grzeczni, wrażliwi chłopcy, takie przytulasy
Karole jak dla mnie są megapozytywni choć nie za spokojni, ale mają dobre serduszka itd. Nawet nie wiem co to będzie jak przyjdzie mi wybierać imię...
-
Bianka* wrote:Amy, a Ty wczoraj miałaś mieć jedynie pobranie krwi, czy pełne badanie genetyczne (krew+USG)?
-
Marzena782 wrote:Dziewczyny a mam takie pytanie czy na badaniu prenatalnym liczycie już na poznanie płci ?
Mi lekarz powiedział ze w obrębie 16-18 tyg. Mi powie . -
Amy333 wrote:Cos mowili o odstepie miedzy pappa,a usg,zeby nie byl za dlugi. a skoro dzidzia jest mala,to usg moze dop.w marcu mi wypadnie. Moze dlatego. Ale ostatnio bardziej niz ten falstart z pappa martwi mnie,czy moze fasolek za malo przyrasta?
wiem,ze ciaza ciazy nie rowna,ale ile mm mialy wasze skarbki okolo 9t4 wg OM?
Amy333 lubi tę wiadomość
Basia - wrzesień 2018
Gosia - maj 2024 -
To ja jak poszłam na wizytę do genetyka to kazała mi bez względu na wynik kariotypu zadzwonić jak tylko potwuwrdzę ciaże to koło 8 tygodnia zrobią test pappa. Ale tam nie wiem czy wykonuja usg wiec moze dla nich to bez znaczenia.
-
znam lekarzy którzy w 80% potwierdzają płeć na prenatalnym w 12tc. Ale reszta jest raczej ostrożna i nie wróżą tak wcześnie
W 1 ciąży miałam silne przeczucie, że będzie córa. A teraz nic. Kompletnie nie wiem Kto tam siedzina początku marzyliśmy o synku. A teraz to mi już obojętne. <choć wiem, że pozabijamy się z mężem o imię dla chłopca
>
Vlinder lubi tę wiadomość
-
Wesoła89 wrote:Sylvi czuję zdecydowanie już brzuszek, dlatego co zawsze lubiłam spać na brzuchu teraz zmusiłam się do zaprzestania tej praktyki, bo jest coraz większy, wrażliwszy i twardszy.
Justyna2212, Wesoła89 lubią tę wiadomość
-
sylvi wrote:Siemka dziewczyny:)
Czy wy też czujecie już brzuszek jak leżycie na brzuchu?
Mam nadzieję że wiecie o co chodzi
Ja czuję, szczególnie nad ranem bo wieczorem mam taki wydęty bebzun, że tego nie biorę nawet pod uwagęJuż się nie dopinam w spodnie z wyższym stanem i widzę, że się brzuszek już trochę uwypuklił
A dziś byłam na takiej nieplanowanej wizycie u gina. Mam pakiet z pracy do Polmedu i w sumie wcześniej poszłam tam do gina po skierowanie na badania, żeby nie płacić i miałam już więcej nie iść, ale pomyślałam, że w sumie jak tam mam za darmo to mogę tam dodatkowo chodzićLekarz zrobił mi usg i dzidzia ma już 5cm
Dał mi też recepte na zastrzyk z immunoglobuliny, który mam dostać w 28 tc ze względu na grupe krwi RH- i jak zapytałam w aptece to się przeraziłam bo kosztuje prawie 400 zł. Czy któraś z Was też ma dostać taki zastrzyk?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 15:57
sylvi lubi tę wiadomość