X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av, ale przy teście Pappa, crl dziecka nie ma żadnego znaczenia, a jedynie skończone tygodnie ciąży, do których przypisane są stężenia hormonów we krwi. Pappa sprawdza też stosunek wolnej podjednostki hcg do Pappa. Crl ma ogromne znaczenie przy USG i tu musi być między 45 a 84 mm. To akurat wiem od lekarza genetyka.
    Nastka 89 ja już jednego szoguna, co na dupce nie usiedzi, w domu mam :D Także po cichu liczę, że drugie dziecko będzie chociaż ciut spokojniejsze ;)

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    Cześć Dziewczyny :-)
    Dawno mnie nie było, bardzo opuściłam się w czytaniu forum. We wtorek byłam na wizycie i maluch miał 2,19 cm, serduszko ładnie bije. Śmieszne to bo niedawno była to taka mała kropka a teraz już i rączki i nóżki było widać : ) taki mikro człowiek :-)
    Teraz wizyta 13 marca i prenatalne. Akurat w urodziny córki :-) oby to był bardzo szczęśliwy dzień.
    Nie może być inaczej. To będzie mega szczęśliwy dzień :)

Rucola lubi tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Niby Pappa można zrobić od skończonego 10 tygodnia... Ja jadę jutro, wg usg będzie skończony 11, czyli 11+0... Nawet nie brałam pod uwagę tego, że mogą mi nie wykonać badania...
    Ja miakam wg OM 11t2,ale wg usg wychodzil niecaly 10,no i mi przelozyli. trzymam kciuki za jutro!:)

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Amy333 a powiedzieli Ci jakie musi być CRL wg nich?
    Tak,min 4cm

3i49hdgeac44oma5.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak byłam dopytać o prenatalne, to gin powiedział mi, że najlepiej żeby dziecko do badania genetycznego miało między 5 a 5,5 cm i wtedy też on wysyła na pappę. Widzę, ze ogólnie zdania sa mocno podzielone, ciekawe od czego to zalezy.
    Mój Nio na ostatnim badaniu miał 3,39 a do prenatalnych było jeszcze 16 dni wtedy i jakoś sobie tak wyliczyłam, ze będzie miał koło tych 5ciu centymetrów, ale z tego co piszecie to chyba i tak mogę iśc bez stresu bo nawet jak będzie mniejszy to powinni mi zrobic...

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Av Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Av, ale przy teście Pappa, crl dziecka nie ma żadnego znaczenia, a jedynie skończone tygodnie ciąży, do których przypisane są stężenia hormonów we krwi. Pappa sprawdza też stosunek wolnej podjednostki hcg do Pappa. Crl ma ogromne znaczenie przy USG i tu musi być między 45 a 84 mm. To akurat wiem od lekarza genetyka.
    Tak, ja to wiem :) Mi chodziło o to, że po USG oznacza się też wiek ciąży, bo wiadomo, że nie zawsze jest zgodny z miesiączką. Wyobrażam sobie spokojnie sytuację, że kobieta nie planuje ciąży i nagle się orientuje, że w niej jest, np. właśnie w 3 miesiacu. I jak jej pierwsze USG to to genetyczne a wcześniej pobierze krew na PAPP-A, to może się zdarzyć, że nie trafi dobrze z tygodniem i trzeba badanie powtarzać.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także wierzę, że imię związane jest z pewnymi cechami charakteru, choć nie zawsze się to sprawdza w 100%. Pracując w przedszkolu tylko się utwierdzam w tym przekonaniu i wybierając imię dla dzidziusia pomyśle nad tym. Np. co do wspomnianego Mikołaja rzeczywiście znałam dwóch i byli to grzeczni, wrażliwi chłopcy, takie przytulasy :) Karole jak dla mnie są megapozytywni choć nie za spokojni, ale mają dobre serduszka itd. Nawet nie wiem co to będzie jak przyjdzie mi wybierać imię...

f2wlwn15pyf6mety.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Teraz doczytałam, że mamaginekolog podaje, iż test Pappa można wykonać od skończonego 8 tygodnia do 13+6.
    Nie mam pojęcia Amy, czemu Ci wczoraj nie pobrali??
    Cos mowili o odstepie miedzy pappa,a usg,zeby nie byl za dlugi. a skoro dzidzia jest mala,to usg moze dop.w marcu mi wypadnie. Moze dlatego. Ale ostatnio bardziej niz ten falstart z pappa martwi mnie,czy moze fasolek za malo przyrasta?:/ wiem,ze ciaza ciazy nie rowna,ale ile mm mialy wasze skarbki okolo 9t4 wg OM?

3i49hdgeac44oma5.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Dziewczyny 12+4 to dobry czas na prenatalne, prawda? Zastanawiam się czy nie przesunąć tego o kilka dni do przodu...
    Dobry czas, ja idę w 12+3, moja szwagierka była pod koniec 12 tc to gin na USG genetycznym powiedział, że to ostatni moment i trochę za późno przyszła.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesoła89 wrote:
    Ja także wierzę, że imię związane jest z pewnymi cechami charakteru, choć nie zawsze się to sprawdza w 100%. Pracując w przedszkolu tylko się utwierdzam w tym przekonaniu i wybierając imię dla dzidziusia pomyśle nad tym. Np. co do wspomnianego Mikołaja rzeczywiście znałam dwóch i byli to grzeczni, wrażliwi chłopcy, takie przytulasy :) Karole jak dla mnie są megapozytywni choć nie za spokojni, ale mają dobre serduszka itd. Nawet nie wiem co to będzie jak przyjdzie mi wybierać imię...
    Oczywiście wszystko z przymrózeniem oka i bez zbędnej spinki:)

f2wlwn15pyf6mety.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Amy, a Ty wczoraj miałaś mieć jedynie pobranie krwi, czy pełne badanie genetyczne (krew+USG)?
    Mialam miec tylko krew,a usg za kilka dni

3i49hdgeac44oma5.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzena782 wrote:
    Dziewczyny a mam takie pytanie czy na badaniu prenatalnym liczycie już na poznanie płci ?
    Mi lekarz powiedział ze w obrębie 16-18 tyg. Mi powie .
    Szwagierka dowiedziała się na prenatalnym, że będzie miała dziewczynkę, ja się nastawiam nieśmiało :)

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Cukierkowa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amy333 wrote:
    Cos mowili o odstepie miedzy pappa,a usg,zeby nie byl za dlugi. a skoro dzidzia jest mala,to usg moze dop.w marcu mi wypadnie. Moze dlatego. Ale ostatnio bardziej niz ten falstart z pappa martwi mnie,czy moze fasolek za malo przyrasta?:/ wiem,ze ciaza ciazy nie rowna,ale ile mm mialy wasze skarbki okolo 9t4 wg OM?
    Ja wczoraj mialam 9tyg i 4dni i mój krecik miał 28,8mm.

Amy333 lubi tę wiadomość

Basia - wrzesień 2018
    Gosia - maj 2024
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siemka dziewczyny:)
    Czy wy też czujecie już brzuszek jak leżycie na brzuchu?
    Mam nadzieję że wiecie o co chodzi ;)

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvi czuję zdecydowanie już brzuszek, dlatego co zawsze lubiłam spać na brzuchu teraz zmusiłam się do zaprzestania tej praktyki, bo jest coraz większy, wrażliwszy i twardszy.

f2wlwn15pyf6mety.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja też mam 9.03. Będziemu obie przeżywać mega emocje.:)
    I ja:)

86Monia, CzterolistnaKoniczyna lubią tę wiadomość

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jak poszłam na wizytę do genetyka to kazała mi bez względu na wynik kariotypu zadzwonić jak tylko potwuwrdzę ciaże to koło 8 tygodnia zrobią test pappa. Ale tam nie wiem czy wykonuja usg wiec moze dla nich to bez znaczenia.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znam lekarzy którzy w 80% potwierdzają płeć na prenatalnym w 12tc. Ale reszta jest raczej ostrożna i nie wróżą tak wcześnie ;)

W 1 ciąży miałam silne przeczucie, że będzie córa. A teraz nic. Kompletnie nie wiem Kto tam siedzi ;) na początku marzyliśmy o synku. A teraz to mi już obojętne. <choć wiem, że pozabijamy się z mężem o imię dla chłopca :D >

Vlinder lubi tę wiadomość

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesoła89 wrote:
    Sylvi czuję zdecydowanie już brzuszek, dlatego co zawsze lubiłam spać na brzuchu teraz zmusiłam się do zaprzestania tej praktyki, bo jest coraz większy, wrażliwszy i twardszy.
    Ja jak jeszcze podwine jedna nogę to jeszcze na brzuchu daje radę, ale już coraz bardziej brzusio się uwypukla

Justyna2212, Wesoła89 lubią tę wiadomość

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • cziqitka89 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvi wrote:
    Siemka dziewczyny:)
    Czy wy też czujecie już brzuszek jak leżycie na brzuchu?
    Mam nadzieję że wiecie o co chodzi ;)

Ja czuję, szczególnie nad ranem bo wieczorem mam taki wydęty bebzun, że tego nie biorę nawet pod uwagę ;) Już się nie dopinam w spodnie z wyższym stanem i widzę, że się brzuszek już trochę uwypuklił :)

A dziś byłam na takiej nieplanowanej wizycie u gina. Mam pakiet z pracy do Polmedu i w sumie wcześniej poszłam tam do gina po skierowanie na badania, żeby nie płacić i miałam już więcej nie iść, ale pomyślałam, że w sumie jak tam mam za darmo to mogę tam dodatkowo chodzić ;) Lekarz zrobił mi usg i dzidzia ma już 5cm :D Dał mi też recepte na zastrzyk z immunoglobuliny, który mam dostać w 28 tc ze względu na grupe krwi RH- i jak zapytałam w aptece to się przeraziłam bo kosztuje prawie 400 zł. Czy któraś z Was też ma dostać taki zastrzyk?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 15:57

sylvi lubi tę wiadomość

82doj48arfknt48q.png
‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ