X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Również spodziewam sie narodzin dziecka we wrześniu, podczytuje Was, ale sie nie udzielam akurat w tym watku:-) Mam do Was pytanie, bo wiekszosc z Was aktualnie w tym siedzi. Dostalam od lekarza skierowanie na badania prenatalne. Myslalalam, że jest to tylko skierowanie na usg. Zapytalam go czy zaleca robienie testu Pappa. On powiedzial, ze dostalam skierowanie na usg i na ten test Pappa. Zaskoczył mnie i nie dopytalam go wiecej. Ale ja skłaniam sie raczej ku temu żeby Pappa nie robić, bo naczytalam sie ole niepotrzebnych nerwów potrafia one przynieść. I tu mam do Was pytanie. Jak wyglada ten test? Musialyscie isc osobno do laboratorium czy jakos u lekarza Wam krew pobierali? Bo nie wiem na co sie przugotowac żeby odmowic. Wiem, że śmiesznie to brzmi :-) dzieki z góry za odpowiedź.

Antonina38 lubi tę wiadomość

• Marzena782 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka co za stres ! Bardzo sie Cieszę ze skończyło się to dobrze !:)

RusałkaPL lubi tę wiadomość

4,5 roku starań
    Pcos ,Pierwsza Owulacja i Udana! 16tydz. Ciąży !
    w4sqflw12tdr9ahl.png

• GuBo Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Rusalka ja nie robie nic w duzych sieciach wlasnie typu Diagnostyka czy Synevo. Naprawde widzialam co sie dzieje z probką w takich kolochozach i jak jezdza z Wroclawia do Lodzi zeby zrobic w miare podstawowe badania. To jest tragedia. Nie wina ludzi tylko tego ile maja te laboratoria probek dziennie. Co do tego ze sprzet wariuje bo kobieta w ciazy hahahha. Boze co za bzdura. Jak sa puszczane codziennie kontrolki , kasety kalibrowane to nie ma prawa byc takich bledow.
    Ja robię badania tylko w szpitalnym labie ze SWOIM laboratorium a nie laboratorium prywatnym. Czyli Kamienskiego , Kliniki ,Borowska , Weigla , Koszarowa.
    Co do listerii to mam kontakt z mikrobiolagami po 30 lat stazu pracy i tak zakazenie listeria bylo raz na te 30 lat.

Ja mam wszystkie badania robione przez Synevo, mam nadzieje że nic nie schrzanili.... :/

h4zp3e3kj3ws8ciu.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Hej,
    Również spodziewam sie narodzin dziecka we wrześniu, podczytuje Was, ale sie nie udzielam akurat w tym watku:-) Mam do Was pytanie, bo wiekszosc z Was aktualnie w tym siedzi. Dostalam od lekarza skierowanie na badania prenatalne. Myslalalam, że jest to tylko skierowanie na usg. Zapytalam go czy zaleca robienie testu Pappa. On powiedzial, ze dostalam skierowanie na usg i na ten test Pappa. Zaskoczył mnie i nie dopytalam go wiecej. Ale ja skłaniam sie raczej ku temu żeby Pappa nie robić, bo naczytalam sie ole niepotrzebnych nerwów potrafia one przynieść. I tu mam do Was pytanie. Jak wyglada ten test? Musialyscie isc osobno do laboratorium czy jakos u lekarza Wam krew pobierali? Bo nie wiem na co sie przugotowac żeby odmowic. Wiem, że śmiesznie to brzmi :-) dzieki z góry za odpowiedź.

Ja pytałam swojego lekarza czy mogę odmówić, powiedział, że podpisuję odmowę i tyle... U mnie na usg szło sie z wynikiem, krew pobierana jak do zwykłej morfologii

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • GuBo Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Hej,

Pobierali mi osobno krew na test PAPPA w punkcie pobrań w Medicoverze. Przy pobraniu musiałam oddać kopie opisu USG prenatalnego. Później dostałam cały opis badania w ciągu 4 dni.

h4zp3e3kj3ws8ciu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Ja pytałam swojego lekarza czy mogę odmówić, powiedział, że podpisuję odmowę i tyle... U mnie na usg szło sie z wynikiem, krew pobierana jak do zwykłej morfologii
    Dzieki! Maz mnie nastraszyl, że może skoro dostalam skierowanie na to i na to, to jak odmowie Pappa to bede musiala płacić za usg albo cos. No a mi wlasnie nie kazali pobierac krwi ani nic a prenatalne mam jutro. Wiec nie wiem o co chodzi. W takim razie tez podpisze odmowę jak będą cbcieli mi dawać

• Bizonka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Laski, nadrobię później, po podróży jestem padnięta.
    Najpierw pytanie:

A wiecie może czy można zrobić osobno test Pappa i wolne bhcg w laboratorium i potem iść do gina na samo usg? Ja do mojej mam daleko i nie wiem czy jest sens jeździć w te i we wte all the time...

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GuBo wrote:
    Ja mam wszystkie badania robione przez Synevo, mam nadzieje że nic nie schrzanili.... :/

Spokojnie, trochę za bardzo przerażająco zabrzmiał mój post ;) Na pewno wyniki są dobre, nikt z głowy ni wymyśla wyników, to zbyt poważne sprawy.
    Po prostu jak masz możliwość, wybieraj nie prywatne laby ;)
    Wiadomo będąc w branży jestem też przewrażliwiona ;)

GuBo lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Ja już po :)
    Wszystko super, potwierdzona dziewczynka, jesteśmy tacy szczęśliwi :)
    Crl 67mm
    Nt 1,7
    Fhr 163
    Ryzyka skorygowane bardzo niskie.
    Gratulacje ogromne!! No to macie parke, cudnie !!

Bianka* lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Dzieki! Maz mnie nastraszyl, że może skoro dostalam skierowanie na to i na to, to jak odmowie Pappa to bede musiala płacić za usg albo cos. No a mi wlasnie nie kazali pobierac krwi ani nic a prenatalne mam jutro. Wiec nie wiem o co chodzi. W takim razie tez podpisze odmowę jak będą cbcieli mi dawać

Być może będą proponowali pobranie krwi właśnie jutro przy okazji usg... Każdy lekarz i ośrodek praktykuje to inaczej

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    To daj znać, bo ja już muszę się gdzieś umówić :)
    Ok,wieczorem sie zamelduje:)

Bizonka lubi tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś mam odebrać opis ryzyka z USG + PAPPA i trochę się denerwuję. Nie jakoś bardzo, ale trochę :) Rano oddałam krew i mocz do zwykłego badania, mocz jakiś dziwny miałam, bardzo mętny, aż się pielęgniarka zapytała, czy przypadkiem mi nie zamarzł :P Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Być może będą proponowali pobranie krwi właśnie jutro przy okazji usg... Każdy lekarz i ośrodek praktykuje to inaczej
    Dziękuję za odpowiedź. Moze tak bedzie, w każdym razie juz bede lepiej przygotowana. W ogóle myślałam,że jestem jedyna osobą która ma wątpliwości co do tego badania i cos ze mną nie tak :-)

natalinka, GuBo lubią tę wiadomość

• Bizonka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpoczęłam ciut i nawet zjadłam :)

muszę teraz tylko dowiedzieć o te testy z krwi itp i będzie spokojniej :)

Moja wczorajsza wizyta była ok, mam mutanta w środku, o tydz wcześniej wyznaczoną date z USG (97 centyl). Byłam tak podekscytowana usg przez brzuch, że nie zadałam wielu pytań.

Niestety przeoczyłam TSH, mam 3.9 a dla I tr jest 2,2, więc dostałam Eurythrox, czy jakoś tak. Macie z tym doświadczenie??

Boję się tych rozmiarów i w razie czego powinnam się umówić na wcześniejszą satę na USG genetyczne.

Za mało piję, a i tak już wciskam w siebie ledwo 1,5L...

Cieszę się z Waszych wizyt i trzymam kciuki za kolejne :)

Czytanie nadrobię po drzemce. Jeśli mi się uda, bo głowa nie jeszcze boli.

PS
    dowiedziałam się, że espumisan można brać ile wlezie, więc BIORĘ :D

Vlinder, Antonina38, monika_86, Cukierkowa, Deseo, Herbata lubią tę wiadomość

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • Marzena782 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak ze mam pic 2,5 l dziennie wszystkich płynów bo mam gęste siuski i musze je rozrzedzić .
    Co do mojego ciśnienia zadzwoniłam do mojej położnej i jutro jadę się z nią zobaczyć . Mam nadzieje, ze trochę mnie uspokoi .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 12:22

4,5 roku starań
    Pcos ,Pierwsza Owulacja i Udana! 16tydz. Ciąży !
    w4sqflw12tdr9ahl.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Odpoczęłam ciut i nawet zjadłam :)

muszę teraz tylko dowiedzieć o te testy z krwi itp i będzie spokojniej :)

Moja wczorajsza wizyta była ok, mam mutanta w środku, o tydz wcześniej wyznaczoną date z USG (97 centyl). Byłam tak podekscytowana usg przez brzuch, że nie zadałam wielu pytań.

Niestety przeoczyłam TSH, mam 3.9 a dla I tr jest 2,2, więc dostałam Eurythrox, czy jakoś tak. Macie z tym doświadczenie??

Boję się tych rozmiarów i w razie czego powinnam się umówić na wcześniejszą satę na USG genetyczne.

Cieszę się z Waszych wizyt i trzymam kciuki za kolejne :)

Czytanie nadrobię po drzemce. Jeśli mi się uda, bo głowa nie jeszcze boli.

PS
    dowiedziałam się, że espumisan można brać ile wlezie, więc BIORĘ :D
    To chyba tak jest, że czesto przyspieszaja dzieci ze wzrostem bo mi też z opoznienia kilkidniowego, bo mam dluzsze cykle doszlo do przyspieszenia:-). Tsh trzeba bardzo pilnowac, bo nieleczone jest bardzo niebezpieczne w ciazy! Dobrze, ze dostalas cos na wyregulowanie

• Av Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:

Hehe, witam w klubie mam mutantów ;) Mój też jest powyżej 95 centyla. Ale myślę, że jak umówisz się około 12+0 to będzie dobrze, nawet, jak maluch wciaż będzie do przodu.

Ja teraz wszędzie chodzę z butelką 1.5l i staram się wypijać jedną dziennie + inne płyny, jak kawa, soki itp. To mi pomaga kontrolować ile piję, bo siusiam bardzo mało i mam wrażenie, że jestem wciąż odwodniona po tym zatruciu.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • RusałkaPL Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Co do listerii to mam kontakt z mikrobiolagami po 30 lat stazu pracy i tak zakazenie listeria bylo raz na te 30 lat.

A jeszcze tak korzystając, że mamy tutaj osobę w temacie, od tej drugiej strony. ;)

Jak to z tą listerią jest. Tzn jej chyba nie ma zazwyczaj badanej jako rutynowe badanie w ciąży? Nawet potem w drugim czy trzecim trymestrze?
    Bo też zastanawiam się po prostu, czy np nie może być tak, że większość ciężarnych je te przysłowiowe śledzie i w sumie zazwyczaj nie wiadomo co jest przyczyną poronienia. Tzn większość się nie zarazi, ale może te po poronieniu kto wie, może wśród wielu potencjalnych przyczyn to jest jedna, a np większość pod tym kątem się nie bada po.
    Bo mówisz, że znajomi mikrobiolodzy sporadycznie wykryją te listerię. Ale zastanawia mnie, czy to dlatego, że grupa badawcza w sumie uboga, bo nikt nie robi, czy też nie tak łatwo się jednak zarazić w ciąży. A może te badane robiły badanie, ale wcale w diecie nie miały surowego mięcha/ryb, a robiły dla świętego spokoju bo np jadły surowe warzywa. Widziałam kiedyś test 4 popularnych marek łososi na zimno plastrowanych i że wykryto, że mają w sobie listerię (nie znajdę teraz tego badania).

Zawsze mnie zastanawiała ta kwestia, że niby jest wielkie hasło niejedzenia surowego, ale na te śledzie i łososie nikt nie zważa i przysłowiowa ciężarna bez stresu wcina śledzika zagryzając czekoladą. Jest taki gąszcz różnych zdań i informacji na ten temat, że w końcu stwierdziłam, że sobie odpuszczę jedzenie.
    (RIP salami, szynka parmeńska, łosoś plastrowany i śledzik)

pKjTp1.png
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) My też już po usg genetycznym. Wszystko jest jak należy :) Widziałam nawet stópki <3
    CRL 6,63cm
    NT 1,6
    FHR 156
    Lekarz mówił, że ciężko na razie określić płeć. Jak stwierdził "na razie nie ma siusiaka, ale to nie znaczy, że się jeszcze nie pojawi" ;)
    Jedyna słaba rzecz jest taka, że mam podobno macicę dwurożną (w pierwszej ciąży nikt mi tego nie powiedział!) czyli tak jakby podzieloną na 2 jamy taką przegródką. No i wyjaśniło się dlaczego synek nie obrócił się główką w dół i musiałam mieć cc. Po prostu utknął w jednej z jam i już nie mógł się obrócić. Dlatego możliwe, że znowu czeka mnie cc, wszystko zależy od tego, w której części macicy utknie dzidziuś.

EDIT: Mój dzidziuś też duży jak na swój wiek, data porodu przesunęła się z 13.09 na 07.09.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 12:30

Bianka*, Antonina38, Vlinder, nadulek, RusałkaPL, veritaserum, Marzena782, Av, GuBo, monika_86, natalinka, promyczek 39, aLunia, Cukierkowa, MiSia :), zuza88, 100krotka30, Amy333, Rucola, Deseo, mitaka, Paulla89, asese, Herbata, sylvi, JustynaG, matkapatka lubią tę wiadomość

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniłam suwaczek według daty z USG, bo mała na każdym pomiarze 6 dni starsza, niż by na to wskazywała OM ;)

monika_86, Rucola, matkapatka lubią tę wiadomość

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
‹‹ 401 402 403 404 405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ