X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tasia gratulacje!

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, róbcie usg piersi, naprawdę trzeba. Ja przed 1 ciążą nie miałam, po porodzie przez miesiąc miałam gorączkę i ciągłe zapalenie piersi. Po karmieniu zobaczyłam, że lewa brodawka całkiem się zapadła - nie skojarzyłam, mama mnie uspokoiła, że to po karmieniu. Jak syn miał 1,5 roku przypadkiem znalazłam w prawej piersi guzek. Na szybko ginekolog i usg, w prawej torbiel, w lewej podejrzany guzek o wielkości 8 mm. Szybko skierowanie do lekarza chorób piersi, tego samego dnia biopsja. Wynik dostałam dzień przed Wigilią, nie muszę pisać, że tych świąt nie miałam dobrze przeżytych. Okazało się, że to tylko fibroadenoma, nowotwór łagodny - zalecenia kontroli co 6 mies, bo wtedy czekaliśmy z synem na operację i nie chciałam jeszcze planować sobie zabiegu. Po roku okazało się, że guzek urósł do 1,5 cm - zalecenie szybkiego wycięcia operacyjnego. Wizyty u onkologów, chirurgów. Jeden z nich powiedział, że wyniki biopsji, które mam mogę sobie schować, bo cienkoigłowa jest tu nieprzydatna, więc nie wiadomo co to za guz. Trauma... Ostatecznie w maju guz usunięty. Teraz już wiem, by nie bagatelizować objawów.

Av, Bizonka lubią tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • KaZetka Koleżanka

Wysłany: 6 marca 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam zestaw od mamaginekolog i jestem w końcu zadowolona. Wszystko w jednym miejscu. I poręczne i ładne :) jestem gadżeciara

Left_ie lubi tę wiadomość

prsif1y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Dziewczyny, róbcie usg piersi, naprawdę trzeba. Ja przed 1 ciążą nie miałam, po porodzie przez miesiąc miałam gorączkę i ciągłe zapalenie piersi. Po karmieniu zobaczyłam, że lewa brodawka całkiem się zapadła - nie skojarzyłam, mama mnie uspokoiła, że to po karmieniu. Jak syn miał 1,5 roku przypadkiem znalazłam w prawej piersi guzek. Na szybko ginekolog i usg, w prawej torbiel, w lewej podejrzany guzek o wielkości 8 mm. Szybko skierowanie do lekarza chorób piersi, tego samego dnia biopsja. Wynik dostałam dzień przed Wigilią, nie muszę pisać, że tych świąt nie miałam dobrze przeżytych. Okazało się, że to tylko fibroadenoma, nowotwór łagodny - zalecenia kontroli co 6 mies, bo wtedy czekaliśmy z synem na operację i nie chciałam jeszcze planować sobie zabiegu. Po roku okazało się, że guzek urósł do 1,5 cm - zalecenie szybkiego wycięcia operacyjnego. Wizyty u onkologów, chirurgów. Jeden z nich powiedział, że wyniki biopsji, które mam mogę sobie schować, bo cienkoigłowa jest tu nieprzydatna, więc nie wiadomo co to za guz. Trauma... Ostatecznie w maju guz usunięty. Teraz już wiem, by nie bagatelizować objawów.
    To moje postanowienie, że w tym roku zrobie. Nie wiem tylko czy w ciazy jeszcze to robic. Tak to staram sie sama czesto sprawdzac piersi, no i lekarz palpacyjnie.

• Amy333 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tasia gratuluje córeńki!:)))
    Ja mam malutką nadzieje,ze dzisiaj tez sie czegos dowiem;)

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    To moje postanowienie, że w tym roku zrobie. Nie wiem tylko czy w ciazy jeszcze to robic. Tak to staram sie sama czesto sprawdzac piersi, no i lekarz palpacyjnie.

To jak najszybciej, najlepiej jeszcze w I trym, kiedy piersi nie są zbyt zmienione ciążowo...

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pojutrze mamy prenatalne, już przebieram nogami normalnie :)

natalinka, monika_86, CzterolistnaKoniczyna, asese, Rucola lubią tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi wyszedł kiepski posiew z pochwy i mam nadzieję, że kobieta mi wystawi receptę na odległość :/ Mówiłam jej w piątek, ze mnie swędzi, ale jakoś to zignorowała. Następną wizytę mam za miesiąc, więc jak ona mi nic nie pomoże, to będę musiała iść gdzie indziej, a i tak non-stop na jakieś badania latam i mam lekko dość...

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie warto usg wykonać w ciąży, chociaż niektórzy lekarze twierdzą, że to bez sensu.... Dlaczego? Gdybym miałam usg w ciąży i dowiedziałabym się o guzie, pewnie przez miesiąc nie walczyłabym tak o laktację, faszerując siebie i syna (przez kp) 4 antybiotykami. Wiedziałabym, że to i tak bez sensu... a tak z pierwszego miesiąca nie pamiętam nic. Decyzję o odstawieniu podjęłam 26 maja przy kolejnym antybiotyku... Jak ostatnio poprosiłam lekarza o usg piersi i pytał o tę moją historię, powiedział, że nawet ostatnio na oddział trafiła kobieta tydzień po porodzie sn. Mieli już różne podejrzenia sepsa, urosepsa, a na końcu okazało się, że ma guzka w piersi... Gorączka po cc nie dziwi, często jest w drugiej dobie. U mnie też wtedy się zaczęło i też miałam podejrzenie sepsy, a pewnie przyczyna była zupełnie inna...

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    A mi wyszedł kiepski posiew z pochwy i mam nadzieję, że kobieta mi wystawi receptę na odległość :/ Mówiłam jej w piątek, ze mnie swędzi, ale jakoś to zignorowała. Następną wizytę mam za miesiąc, więc jak ona mi nic nie pomoże, to będę musiała iść gdzie indziej, a i tak non-stop na jakieś badania latam i mam lekko dość...

Mam tak samo, zaufałam jej na zapach i wygląd, ale nadal podejrzewam, i też muszę zrobić posiew. A jeżdżenie ciągłe to jakaś masakra.

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:

Masz antybiogram, prawda?

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    To jak najszybciej, najlepiej jeszcze w I trym, kiedy piersi nie są zbyt zmienione ciążowo...
    No a co z karmieniem piersią? Bo są różne teorie, chętnie bym zrobiła ale ten u nas mi nie zrobi bo karmię, a jechać 70km na darmo to bez sensu

• natalinka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    No a co z karmieniem piersią? Bo są różne teorie, chętnie bym zrobiła ale ten u nas mi nie zrobi bo karmię, a jechać 70km na darmo to bez sensu

Wydaje mi się, że tak czy siak jeśli jakaś zmiana jest, to wyjdzie. Ważne tylko, by piersi jeszcze nie były zbyt zmienione, bo wówczas obraz jest nieczytelny. Musisz dopytać o to lekarza... nawet zadzwonić do przychodni i dopytać czy robią podczas kp

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Masz antybiogram, prawda?
    Oczywiście, że nie. W całym moim życiu RAZ zrobili mi antybiogram, jak miałam kiedyś zapalenie pęcherza. Przecież ginekolodzy za każdym razem zakładają, że to Candida Albicans. Fakt, że zawsze pomagało... Niezależnie od wszystkiego nie zamierzam chodzić tak przez następny miesiąc :/

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Ithildin Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meghan wrote:
    Co do ojca dziecka - to jest niestety tak ze on zawsze mówił
    Że nie jest gotowy na dziecko, i jest wściekły ze zadecydowałam
    Inaczej. Miedzy nami nic sie nie wydarzyło złego i gdyby nie ta sytuacja jestem pewna ze bylibyśmy pewnie w jakiejś szalonej zimowej podróży. Dlatego cały czas mam nadzieje choć coraz mniejsza ze jednak moje milczenie jest mocniejsze niż krzyk, i ze po urodzeniu dziecka się ocknie . Jesli nie to woadomo - nie chce go na oczy widzieć i dziecka tez nie zobaczy

SŁabi są tacy panowie - do zabawy to chętni, do odpowiedzialności ostatni, Piotrusie Pany. W ciążę nie zaszłaś od oglądania telewizji, tylko od seksu, przypuszczalnie bez zabezpieczenia, w którym pan ochoczo uczestniczył ,a teraz nagle foch i obraza, bo mu to złośliwie zrobiłaś. Spójrz na to z innej strony - w zasadzie masz szczęście. Będziesz miała fajnego dzidziusia, a co do faceta to szybko przekonałaś się, że jest nierokującym frajerem i nie tracisz miesięcy czy lat na budowanie relacji z kimś, kto na żadne związki nie jest gotowy. Jako osoba, która ojca nie poznała, bo jak mnie widział to uciekał na drugą stronę ulicy ze strachu mogę powiedzieć jedynie, że nie ma co się martwić gadaniem o pełnej rodzinie i takich bzdurach - ważna jest po prostu miłość jaką się da dziecku :)

Av, Amy333, Meghan, Vlinder, MiSia :), Natalia1984 lubią tę wiadomość

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av a wyszedł Ci grzyb tak? No w 90% to jest Candida Albicans jednak ;) Dziwne, że nie załączyli antybiogramu mimo wszystko, w moim labie gdzie pracowałam zawsze do grzyba w pochwie był antybiogram ;)

• Bizonka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo antybiogram jest tylko dla posiewu, nie dla wymazu

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    No teoretycznie to był "posiew", ale oni są tak ogarnięci w tej grupie LuxMed+Diagnostyka, że jakby mi wyniki moczu przyszły w to miejsce to bym się nie zdziwiła...

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:

Wg kogo? Jeśli coś jest w pochwie/moczu/gardle i rośnie to się nastawia antybiogram. Chyba,że ktoś zażyczy sobie bez.
    Nie spotkałam się z wynikiem, kiedy wydawało się tylko patogen bez antybiogramu... Chyba, że są to tzw bakterie bytujące, w zbyt małej ilości o których się tylko informuje ale bez leczenia.

Więc troszkę dziwna sprawa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 16:02

• Av Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Wg kogo? Jeśli coś jest w pochwie/moczu/gardle i rośnie to się nastawia antybiogram. Chyba,że ktoś zażyczy sobie bez.
    Nie spotkałam się z wynikiem, kiedy wydawało się tylko patogen bez antybiogramu... Chyba, że są to tzw bakterie bytujące, w zbyt małej ilości o których się tylko informuje ale bez leczenia.

Więc troszkę dziwna sprawa.
    Nie wiem, ale np. wyniki "badanie moczu - ogólne" za każdym razem mam inne. Raz z osadem, raz bez, raz dołączone do morfologii, innym razem osobno. Nie rozumiem tego, jeden wielki burdel.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 16:06

f2w3ol2adwu1ceje.png
‹‹ 460 461 462 463 464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ