WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie bardzo wyczekuje tego etapu by synka mógł wyczuć także mąż dotykając brzucha ale maleństwo chyba potrzebuje jeszcze nabrać mocy :-)

Pewnie trzeba uwzględnić ze chudziutkie dziewczyny po prostu szybciej wyczuwają ruchy, może dlatego u mnie 19 tydzień mimo łożyska z tyłu.

lena86 lubi tę wiadomość

7u22sek2ss7p1b9p.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku czułam Małą tylko jak leżałam,teraz na siedząco tez się zdarza. Na stojaka jeszcze nie :)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Cos jest z tym lezeniem bo ja tez tylko jak leze. Nigdy nie czuje jak stoje i bardzo rzadko jak siedze:-)
    Widocznie to normalne :) Jeszcze się doczekamy odczuwania ruchów w każdej pozycji i czasie. Moja przyjaciółka, ktora rodzi za miesiąc mówi, że później to chwilami chce się płakać bo aż bolą te kopniaki. Wszystko w swoim czasie :) Nie ma czym się przejmować :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie czy na polowkowych tez jest obliczane ryzyko w tym programie komputerowym jak na prenatalnych? Czy tylko lekarz oglada wszystko i pisze czy prawidlowe czy nie?

• mitaka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na polowkowych nie ma juz ryzyka wyliczanego, pomiary i budowa narzadow wewnetrznych, przeplywy itd

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Na polowkowych nie ma juz ryzyka wyliczanego, pomiary i budowa narzadow wewnetrznych, przeplywy itd
    Dzieki. Przygotowuje sie psychicznie na jutro:P

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa jutro masz połówkowe? I dostałaś tak z ciekawości pytam skierowanie na nfz?

• promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie czuję maluszka,18+4,ale to pewnie przez moja nadwagę

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evitkagg85 wrote:
    Osobiście myślę, że wiele dziewczyn zwłaszcza w pierwszej ciąży mówiących o ruchach w tym 14, 15 tyg. itd.wcale ich nie czuło a raczej jelita i wyobraźnia robiły swoje bo w końcu wszystkie bardzo na pierwsze ruchy czekamy ;-)

Tez zamartwialam się, że długo nic...w końcu pierwsze musniecia 18w5d. Do tej pory najwyraźniej czuje je gdy leze, czasami na siedząco a nigdy gdy stoję. Dziecko też ma prawo spać, mieć swój czas odpoczynku wiec nie zawsze gdy się kładę "do nasluchu" je wyczuwam. Po prostu próbuje za kilka h, na spokojnie.

Zgadzam się z Tobą w 100%.
    Tak naprawdę w tym 15-16tyg trudno określić czy to ruchy dziecka czy jelita. Miałam takie wątpliwości dlatego stwierdzałam, że jeszcze nie czuję.
    Ale już w 20tyg jestem w stanie stwierdzić, że to maluszek.
    Potrafi mnie zaskoczyć i puka mnie gdy siedzę przy komputerze.
    Ale mam wrażenie, że gdy się bardzo martwię bo jestem w jakiejś stresującej sytuacji - to też mnie puka, żeby pokazać, że u niego wszystko ok :) i wtedy jestem spokojniejsza.
    Jak do tej pory, na usg (a troszkę podglądów już miałam) zazwyczaj maluszek jest spokojny.

kasia1518 lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Krasnalowa jutro masz połówkowe? I dostałaś tak z ciekawości pytam skierowanie na nfz?
    Tak mam jutro. Dostalam za darmo na prenatalne, pappa ( ktorej nie zrobiłam) i polowkowe. Na wypisywanie recept na refundację i skierowan przez mojego lekarza akurat nie moge narzekac:P

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fajnie, mój absolutnie by mi nie wypisał bez wskazań na badania. Ja robię dwa połówkowe. Jedno robię w czwartek, a drugie 7 maja. Taką podjęłam decyzję, z jednej strony chcę mieć potwierdzenie z dwóch źródeł. Mój prowadzący jest na nfz i ma dość kiepski sprzęt. Po drugie ten z 7 maja jest strasznie drogi 300 zł a woła 200 zł za pamiątkową płytkę, za to drugi też jest chwalony i z płytką 200 zł. Tak więc jak bym u 1szego zrobiła z płytką to 500 zł koszt, a tak to mam dwa badania i płytkę w tej cenie:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2018, 19:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    To fajnie, mój absolutnie by mi nie wypisał bez wskazań na badania. Ja robię dwa połówkowe. Jedno robię w czwartek, a drugie 7 maja. Taką podjęłam decyzję, z jednej strony chcę mieć potwierdzenie z dwóch źródeł. Mój prowadzący jest na nfz i ma dość kiepski sprzęt. Po drugie ten z 7 maja jest strasznie drogi 300 zł a woła 200 zł za pamiątkową płytkę, za to drugi też jest chwalony i z płytką 200 zł. Tak więc jak bym u 1szego zrobiła z płytką to 500 zł koszt, a tak to mam dwa badania i płytkę w tej cenie:)
    Moj mi po prostu zaznaczyl na skierowaniu ze cos mu sie nie podoba na usg ( a tak nie bylo) i wtedy przysługują za darmo. Nikt nie udowodni lekarzowi, że tak nie bylo wiec mysle ze to nie jest ryzykowne z jego strony:-) u nas plytka 40zl, ale ja nie biore. Jakos te usg mnie nie rozczulaja:p bardziej je traktuje jako sprawdzanir stanu zdrowia i wcale ich nie lubie, tylko mam przed nimi stres.
    Tam gdzie robie dobry sprzęt i dobrze mi babka badala na prenatalnych. Nawet mi sprawdzala przepływy przez przewod zylny i przez zastawke, gdzie wiem ze nie wszystkie dziewczyny to mialy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2018, 19:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To powodzenia jutro!

krasnalowa lubi tę wiadomość

• mitaka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia mam tak jak Ty 2 polowkowe z tym ze pierwsze w piatek, a drugie 7 :) no i za jedno place 130, a drugie na nfz. Mialam rezygnowac z tego piatkowego, bo to 19+2, ale im wczesniej bede wiedziec tym lepiej. Plytek nie biore. Pojde ok 25 na 3d z mezem i z synkiem, to dopiero

86Monia lubi tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się obawiam, że za wcześnie, ale mało jaja nie zniosę z nerwów a po drugie dzidzia coś kilka dni do przodu jest, więc mam nadzieję, że będzie ok.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w czwartek to był 20+3 a muszę iść znów we wtorek. Zresztą moja gin mówi, że najlepiej bliżej 22tc bo wszystko lepiej widać

• mitaka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moze cos dojrzy, np plec ;) 22 to troche pozno w razie co. Ja teraz bede robic usg chyba co 2,5 - 3 tyg do konca ciazy

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś jeszcze mi wpadło w oko, że od 2017roku w ramach tego usg robi się jakieś specjalne badanie serca i ono musi być między 21a 23tc.... Ale zabijcie mnie za chiny nie pamiętam gdzie to czytałam, ani jak ten parametr się nazywa

• evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Promyczek, ja nie należę do szczuplakow a poczułam dzień później niż jesteś Ty teraz więc to naprawdę przyjdzie na dniach, trzymam kciuki :-) z kolei znajoma super chuda ma termin 6dni po mnie i podobno nie czuje jeszcze ruchów, to mocno indywidualne.

Jak pisały dziewczyny na usg polowkowym nie ma ocen ryzyka, podana jest waga dziecka, szereg pomiarów głowa, brzuch, mozdzek, kość udowa oraz nosowa i wiele innych. Lekarz wpisuje całą litanie informacji odnośnie narzadow wewnętrznych czy są prawidlowej budowy. Ja zaufalam lekarzowi wskazanemu przez ginekolog prowadząca - prywatnie 250zl, nagranie na pendrive na free. Skąd te ekstra opłaty ?!

Mała porada na świeżo - jeśli możecie to zachowajcie pełny pęcherz, u mnie dziecko było nisko i musiałam wyjść by się mocno napić i dopiero dokończyć pomiary.

7u22sek2ss7p1b9p.png
  • evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frecyzjada, a mogę zapytać czemu potrzebna jest powtórka usg u Ciebie? /miałam 20w1d w sumie podobnie i w przypadku trudnego położenia wystarczył spacer i dużo wody /

7u22sek2ss7p1b9p.png
‹‹ 632 633 634 635 636 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ