WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Właśnie bardzo wyczekuje tego etapu by synka mógł wyczuć także mąż dotykając brzucha ale maleństwo chyba potrzebuje jeszcze nabrać mocy
Pewnie trzeba uwzględnić ze chudziutkie dziewczyny po prostu szybciej wyczuwają ruchy, może dlatego u mnie 19 tydzień mimo łożyska z tyłu.lena86 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykrasnalowa wrote:Cos jest z tym lezeniem bo ja tez tylko jak leze. Nigdy nie czuje jak stoje i bardzo rzadko jak siedze:-)
Jeszcze się doczekamy odczuwania ruchów w każdej pozycji i czasie. Moja przyjaciółka, ktora rodzi za miesiąc mówi, że później to chwilami chce się płakać bo aż bolą te kopniaki. Wszystko w swoim czasie
Nie ma czym się przejmować
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
evitkagg85 wrote:Osobiście myślę, że wiele dziewczyn zwłaszcza w pierwszej ciąży mówiących o ruchach w tym 14, 15 tyg. itd.wcale ich nie czuło a raczej jelita i wyobraźnia robiły swoje bo w końcu wszystkie bardzo na pierwsze ruchy czekamy
Tez zamartwialam się, że długo nic...w końcu pierwsze musniecia 18w5d. Do tej pory najwyraźniej czuje je gdy leze, czasami na siedząco a nigdy gdy stoję. Dziecko też ma prawo spać, mieć swój czas odpoczynku wiec nie zawsze gdy się kładę "do nasluchu" je wyczuwam. Po prostu próbuje za kilka h, na spokojnie.
Zgadzam się z Tobą w 100%.
Tak naprawdę w tym 15-16tyg trudno określić czy to ruchy dziecka czy jelita. Miałam takie wątpliwości dlatego stwierdzałam, że jeszcze nie czuję.
Ale już w 20tyg jestem w stanie stwierdzić, że to maluszek.
Potrafi mnie zaskoczyć i puka mnie gdy siedzę przy komputerze.
Ale mam wrażenie, że gdy się bardzo martwię bo jestem w jakiejś stresującej sytuacji - to też mnie puka, żeby pokazać, że u niego wszystko oki wtedy jestem spokojniejsza.
Jak do tej pory, na usg (a troszkę podglądów już miałam) zazwyczaj maluszek jest spokojny.kasia1518 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny86Monia wrote:Krasnalowa jutro masz połówkowe? I dostałaś tak z ciekawości pytam skierowanie na nfz?
-
nick nieaktualnyTo fajnie, mój absolutnie by mi nie wypisał bez wskazań na badania. Ja robię dwa połówkowe. Jedno robię w czwartek, a drugie 7 maja. Taką podjęłam decyzję, z jednej strony chcę mieć potwierdzenie z dwóch źródeł. Mój prowadzący jest na nfz i ma dość kiepski sprzęt. Po drugie ten z 7 maja jest strasznie drogi 300 zł a woła 200 zł za pamiątkową płytkę, za to drugi też jest chwalony i z płytką 200 zł. Tak więc jak bym u 1szego zrobiła z płytką to 500 zł koszt, a tak to mam dwa badania i płytkę w tej cenie:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2018, 19:31
-
nick nieaktualny86Monia wrote:To fajnie, mój absolutnie by mi nie wypisał bez wskazań na badania. Ja robię dwa połówkowe. Jedno robię w czwartek, a drugie 7 maja. Taką podjęłam decyzję, z jednej strony chcę mieć potwierdzenie z dwóch źródeł. Mój prowadzący jest na nfz i ma dość kiepski sprzęt. Po drugie ten z 7 maja jest strasznie drogi 300 zł a woła 200 zł za pamiątkową płytkę, za to drugi też jest chwalony i z płytką 200 zł. Tak więc jak bym u 1szego zrobiła z płytką to 500 zł koszt, a tak to mam dwa badania i płytkę w tej cenie:)
Tam gdzie robie dobry sprzęt i dobrze mi babka badala na prenatalnych. Nawet mi sprawdzala przepływy przez przewod zylny i przez zastawke, gdzie wiem ze nie wszystkie dziewczyny to mialyWiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2018, 19:39
-
nick nieaktualny
-
86Monia mam tak jak Ty 2 polowkowe z tym ze pierwsze w piatek, a drugie 7
no i za jedno place 130, a drugie na nfz. Mialam rezygnowac z tego piatkowego, bo to 19+2, ale im wczesniej bede wiedziec tym lepiej. Plytek nie biore. Pojde ok 25 na 3d z mezem i z synkiem, to dopiero
86Monia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Promyczek, ja nie należę do szczuplakow a poczułam dzień później niż jesteś Ty teraz więc to naprawdę przyjdzie na dniach, trzymam kciuki
z kolei znajoma super chuda ma termin 6dni po mnie i podobno nie czuje jeszcze ruchów, to mocno indywidualne.
Jak pisały dziewczyny na usg polowkowym nie ma ocen ryzyka, podana jest waga dziecka, szereg pomiarów głowa, brzuch, mozdzek, kość udowa oraz nosowa i wiele innych. Lekarz wpisuje całą litanie informacji odnośnie narzadow wewnętrznych czy są prawidlowej budowy. Ja zaufalam lekarzowi wskazanemu przez ginekolog prowadząca - prywatnie 250zl, nagranie na pendrive na free. Skąd te ekstra opłaty ?!
Mała porada na świeżo - jeśli możecie to zachowajcie pełny pęcherz, u mnie dziecko było nisko i musiałam wyjść by się mocno napić i dopiero dokończyć pomiary.