WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    A moze cos dojrzy, np plec ;) 22 to troche pozno w razie co. Ja teraz bede robic usg chyba co 2,5 - 3 tyg do konca ciazy
    Ja tak całą ciaze chodze:P chociaż wiem ze inne kobiety chodza do mojego gina co miesiac to ja bym nie wytrzymala. Chodze co 2-3 tygodnie i podgladamy maluszka przez 5minut, sprawdzamy szyjke na punkcie której mam obsesje, dziele sie nim moimi niepokojami:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2018, 20:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę przyjść ponownie, bo nic nie dawało moje spacerowanie, skakanie, jedzenie, picie itd i maluch spał tak, że nic nie dało się sprawdzić, to raz, a dwa gin stwierdziła, że lepiej będzie widać jak te parę dni podrośnie. A termin mam tylko z usg więc maluch nie jest ani do tyłu ani do przodu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchów to ja w pierwszej czułam szybciej niż teraz, a i teraz nie czuje tak często i tak intensywnie jak z pierworodnym. Natomiast siostra męża poczuła dopiero po 26 tc mimo, że łożysko miała nie na przodzie, a i do grubych nie należy, bo rozm 36/38.

• evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to dopiero uparciuszek :-)

7u22sek2ss7p1b9p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Wiecie czy na polowkowych tez jest obliczane ryzyko w tym programie komputerowym jak na prenatalnych? Czy tylko lekarz oglada wszystko i pisze czy prawidlowe czy nie?
    U tego lekarza co byłam na konsultacji w piątek to dostałam w postaci raportu właśnie ze wszystkimi wymiarami dzieciaczka, powiedział ze w ten sposob polowkowe mam załatwione.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evitkagg85 wrote:
    A to dopiero uparciuszek :-)
    Pierwszy syn nie dawał się pomierzyć, bo był wiecznie w ruchu, za to ten zupełnie na odwrót :D

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zasada, że szczupłe osoby szybciej czują ruchy u mnie też się nie sprawdza. Mała nadal nie chce porządnie kopnąć. Zaczynam coś czuć, szczególnie wieczorami, ale to jeszcze nie to na co czekam ;) łożysko na tylnej ścianie, tkanki tłuszczowej praktycznie brak - nawet lekarz się spodziewał, że szybko będę czuła, a tu dupa. Maluch uparty :D

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie nie ma rzetelnych badań w temacie pierwszych ruchów a czynników może być wiele np.waga dziecka, położenie łożyska, waga matki czy jej własne wyczulenie.

Np.u mamyginekolog była informacja ze cukier pobudza dziecko. Specjalnie wsunelam 7days i wypiłam sok, efekty - spokojny maluch, trochę ruchów rękami głównie a żadnych wzmożonych. Kiedyś w gabinecie byłam głodna bo długo czekałam i wtedy tak brykal ze do pomiaru bicia serca ze 4 próby złapania go w obraz.

Trudno o mądrego i uniwersalne recepty na 100% ale super ze możemy się dzielić doswiadczeniami na bieżąco! :-)

Camilla13 lubi tę wiadomość

7u22sek2ss7p1b9p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa ja też już jutro połówkowe! Cały dzień byliśmy poza domem, na urodzinach u chrześnicy a teraz wróciłam do domu i wpadam w małą panikę. Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, które wizytują razem ze mną :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 02:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Aaaa ja też już jutro połówkowe! Cały dzień byliśmy poza domem, na urodzinach u chrześnicy a teraz wróciłam do domu i wpadam w małą panikę. Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, które wizytują razem ze mną :)
    No my tez wczoraj byliśmy nad jeziorkiem, potem w restauracji i luzik. A potem powrot do domu i panika:D boje sie nie tylko o info dziecku ( choc wiadomo o ot najbardziej) ale tez o to jakie w końcu jest to moje lozysko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 05:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, ze pewnie zadaje pytanie z kosmosu, ale czy ktoras z Was miala robiona diagnostykę czy nie macie vasa previa (naczyn bladzacych)? Na stronach polskich jest bardzo malo info o tym, ale z tego co rozumiem to chodzi o to ze jakies naczynia połączone z dzidziem wedruja w okolice szyjki i gdy zacznie sie porod a lekarze o tym nie wiedza, to po te naczynia sa uszkadzane i dzidzius moze tego nie przezyc. I czytalam ze czesciej to wystepuje przy lozysku przodujacym, a diagnozuje sie to przy uzycia kolorowego dopplera, gdzie lekarz oglada gdzie biegna naczynia. Ja chyba tego nigdy nie mialam i jesli lekarka dzis mi tego nie zrobi to pojde do jakiegos specjalisty.

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa kobieto co Ty to wyszukujesz za cuda o ktorych przeciętna ciezarowa nie ma pojecia :D ja bym chyba oszalala jakbym tak ciagle cos nowego znajdowala.

A tak wgl to cześć laski! Ja dzis wizytuje z moim kochanym Ignacym :) 3majcie kciuki by wspolpracowal :D

jatoszka lubi tę wiadomość

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Krasnalowa kobieto co Ty to wyszukujesz za cuda o ktorych przeciętna ciezarowa nie ma pojecia :D ja bym chyba oszalala jakbym tak ciagle cos nowego znajdowala.

A tak wgl to cześć laski! Ja dzis wizytuje z moim kochanym Ignacym :) 3majcie kciuki by wspolpracowal :D
    Ja nie jestem przeciętna ciezarowa:P ja staram sie wiedzieć wszytsko i sprawdac po lekarzu bo niestety, ale uwazam ze jak czlowiek o siebie nie zadba to nikt nie zadba. Akurat czytajac o lozysku przodujacym natrafilam na to vasa previa, o ktorym tez wcześniej nie mialam pojecia, ale teraz wiem ze to jest zagrożenie dla dzidziusia a jego diagnostyka trwa minutę, tylko ze malo ktoremu lekarzowi cjce sie to sprawdzic.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu z angielskiej wikipedii, wiec tłumaczenie troche smieszne:
    Vasa praevia, również określona jako vasa previa, jest stanem, w którym płodowe naczynia krwionośne krzyżują się lub biegną w pobliżu wewnętrznego otworu macicy. Naczynia te są zagrożone pęknięciem, gdy błony podtrzymujące pękają, ponieważ nie są one podtrzymywane przez pępowinę lub tkankę łożyska.

Czynniki ryzyka obejmują zapłodnienie in vitro. [1]

Vasa praevia występuje w około 0,6 na 1000 ciąż. [1]

Vasa Previa jest obecna, gdy niezabezpieczone naczynia płodowe przechodzą przez błonę płodową ponad wewnętrzną szyjką macicy. Naczynia te mogą pochodzić zarówno z prawidłowego wkładania pępowiny, jak i łączenia płatka łożyskowego (zwęglonego) łożyska z głównym dyskiem łożyska. Jeśli te naczynia płodowe pękną, krwawienie dochodzi do krążenia płodowo-łożyskowego, a wykrwawienie płodu gwałtownie nastąpi, prowadząc do śmierci płodu. Uważa się, że vasa previa powstaje z wczesnych łożysk przodujacych. W miarę trwania ciąży tkanka łożyska otaczająca naczynia wokół szyjki macicy ulega atrofii, a łożysko rośnie preferencyjnie w kierunku górnej części macicy. To pozostawia niezabezpieczone naczynia biegnące przez szyjkę macicy i dolny odcinek macicy. Zostało to wykazane za pomocą ultrasonografii seryjnej. Oyelese i in. stwierdzono, że 2/3 pacjentów z vasa previa przy porodzie miało nisko położone łożysko lub łożysko przednie, które ustąpiło przed czasem porodu

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zeby nie bylo, ja sobie tego nie diagnozuje i sie tym nie martwie, tylko jesten ciekawa czy szczególnie dziewczyny z lozyskiem przodujacym mialy robiona taka diagnostykę:P

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ja nie mialam i watpie bym miala. Przeciez łożysko przodujace oznacza zakonczenie ciazy przez cc a to chyba tylko sil natury dotyczy?

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Nie ja nie mialam i watpie bym miala. Przeciez łożysko przodujace oznacza zakonczenie ciazy przez cc a to chyba tylko sil natury dotyczy?
    No tak tylko, ze jesli lozysko sie podniesie to ja np bede miala porod naturalny. I wtedy jest najwieksze ryzyko. Ja na pewno bede chciala isc do jakiegos specjalisty to sprawdzić.

• evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej krasnalova,

Na chwilę obecną dostałaś informacje ze łożysko jest nisko i żadnych zaleceń co do oszczędnego trybu życia. Nie było ani słowa o łożyska przoduhacym a to ono ewentualnie przesuwając się zostawi za sobą te groźne naczynia.

Na usg prenatalnym gdy lekarz widział centralnie położone lozysko zrobił dodatkowo sondę dopochwowa i podswietlal przepływy w tym rejonie (niebiesko-czerwone pulsujace na obrazie). Teraz od reki powiedział ze jest ok przy samym usg brzusznym (moja lekarka ma przeciętny sprzęt i do końca nie widziała czy te naczynia tam przy ujściu jeszcze są, wychodziły różne obrazy w zależności od ujęcia).

Zaufaj lekarzowi, warto byś na kluczowe usg wybrała doświadczonego diagnoste choćby to oznaczało prywatna wizytę. Dr Kretowicz od usg to kierownik ultrasonografii w Szpitalu Bielanskim i naprawdę ma oko do usg, w tym się specjalizuje i w ciążach powiklanych.

Pomyśl o konsultacji jeżeli wiedzą Twojego lekarza wymaga aż tak daleko posunietego dokształcania się w internecie, nie czujesz się z nim pewnie - konsultuj z innym ale na pewno sama lekarza nie zastapisz. Wiem bo troszkę próbowałam ;-) By być sprytna robiłam ekstra badanie przeciwciał na potencjalny konflikt serologiczny bo wydawało mi się ze babeczka to pominela itd.itp. a ona popatrzyla na mnie z uśmiechem ze to wynika z innego badania i było zbędne na ten etap... uspokoila mnie że czuwa!

7u22sek2ss7p1b9p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evitkagg85 wrote:
    Hej krasnalova,

Na chwilę obecną dostałaś informacje ze łożysko jest nisko i żadnych zaleceń co do oszczędnego trybu życia. Nie było ani słowa o łożyska przoduhacym a to ono ewentualnie przesuwając się zostawi za sobą te groźne naczynia.

Na usg prenatalnym gdy lekarz widział centralnie położone lozysko zrobił dodatkowo sondę dopochwowa i podswietlal przepływy w tym rejonie (niebiesko-czerwone pulsujace na obrazie). Teraz od reki powiedział ze jest ok przy samym usg brzusznym (moja lekarka ma przeciętny sprzęt i do końca nie widziała czy te naczynia tam przy ujściu jeszcze są, wychodziły różne obrazy w zależności od ujęcia).

Zaufaj lekarzowi, warto byś na kluczowe usg wybrała doświadczonego diagnoste choćby to oznaczało prywatna wizytę. Dr Kretowicz od usg to kierownik ultrasonografii w Szpitalu Bielanskim i naprawdę ma oko do usg, w tym się specjalizuje i w ciążach powiklanych.

Pomyśl o konsultacji jeżeli wiedzą Twojego lekarza wymaga aż tak daleko posunietego dokształcania się w internecie, nie czujesz się z nim pewnie - konsultuj z innym ale na pewno sama lekarza nie zastapisz. Wiem bo troszkę próbowałam ;-) By być sprytna robiłam ekstra badanie przeciwciał na potencjalny konflikt serologiczny bo wydawało mi się ze babeczka to pominela itd.itp. a ona popatrzyla na mnie z uśmiechem ze to wynika z innego badania i było zbędne na ten etap... uspokoila mnie że czuwa!
    Dziekuje za informacje. O to mi chodzilo. Wydaje mi sie ze ha nigdy nie mialam tego sprawdzonego dopplerem. Z tego co rozumiem to vasa previa nie grozi tylko przy lozysku przodujacym, ale przy kazdym, a przy przodujacym i nisko polozonym szczególnie. Wiec myślę ze jelsi dzisiaj ta babeczka tego nie sprawdzi to wybiore sie do kogos na konsultacje. Tylko wlasnie nie znam w naszym regione jakiegoś takiego super guru ginekologii

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kciuki za dzisiejsze wizyty ;)

l22ne6yd1cgn4wml.png
‹‹ 633 634 635 636 637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ