WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalova fałd karkowy i kość nosowa miałaś mierzone na prenatalnych. Teraz po co Ci to? Po to prenatalne jest w takim a jie innym terminie, bo wtedy i tylko wtedy mierzy się fałd, a kość po prostu musi być. Skoro była i jest to po co ją mierzyć? Chcesz znać długość nosa?

Kitkat lubi tę wiadomość

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie !
    Dzisiaj startuje Tydzień Pieluchy Wielorazowej. Zapraszam do wydarzenia na fb. Jest tam mnóstwo informacji oraz konkursów z wieloma nagrodami.

https://www.facebook.com/Tydzie%C5%84-Pieluchy-Wielorazowej-298376324026378/

Pozdrawiam :)

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Krasnalova fałd karkowy i kość nosowa miałaś mierzone na prenatalnych. Teraz po co Ci to? Po to prenatalne jest w takim a jie innym terminie, bo wtedy i tylko wtedy mierzy się fałd, a kość po prostu musi być. Skoro była i jest to po co ją mierzyć? Chcesz znać długość nosa?
    na badaniach prenatalnych jest mierzona przeziernosc karkowa, której norma wynosi do ok. 2,5mm a na badaniach polowkowych mierzy sie fald karkowy i norma jest do 6mm. Jak znajde arykul to wstawie bo widziałam to u mamyginekolog. Dlugosc koaci nosowej tez jest markerem

agaafabka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przekopiuje tu tylko ten fragment bo nie bede całego artykulu kopiować:
    NF– nuchal fold – fałd karkowy – odpowiednik przezierności karku w I trymestrze, jeden z markerów zespołu Downa, nie powinien przekraczać 6mm,
    Poza samą oceną narządów podczas badania USG połówkowego oceniamy również grupę tak zwanych markerów wad genetycznych. Jest ich bardzo wiele, ale wymienię najważniejsze – długość kości nosowej, grubość fałdu karkowego, szerokość miedniczek nerkowych, długość kości udowych, echogeniczność jelit, torbiele splotów naczyniówkowych.
    Bierzemy je ponownie pod uwagę oceniając ryzyko wystąpienia wad chromosomalnych takich jak np. zespół Downa.

• aLunia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam mierzony fałd karkowy i kość nosowa na połówkowym.

agaafabka lubi tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Karincia Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy macie w drugim trym bóle miesiączkowe ? BO nie wiem czy mam się martwić w czwartek byłam u lekarza i było wszystko ok

Ola i Julia 2.07.18 ☺

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może zmierzyła ale nie mówiła Ci.

Ja na pewno powiem żeby mi sprawdzić bo ja NT miałam 2.6 w normie ale górnej granicy. Fałd jest soft markerem bo dziecko może mieć taka szyjke po prostu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Ja po. Wszystko ok. Tylko powiem Wam, ze nie jestem przekonana czy nie za ubogie bylo to badanie ( tak wiem, zaraz powiecie że wymyslam.) Zrobila wszystkie pomiary, obejrzala glowke, mozdek i inne, kregoslup, stopki, sprawdziła serce 4 jamowe, sprawdzila pepowine. Ale nie pomierzyla faldu karkowego, kości nosowej i nie zrobila mi badania żadnych przeplywow.

To czemu nie poprosilas o to?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karincia wrote:
    Dziewczyny a czy macie w drugim trym bóle miesiączkowe ? BO nie wiem czy mam się martwić w czwartek byłam u lekarza i było wszystko ok

Lekkie tak. Silne nie. Silne są przesłanką do zgloszenia się na badanie czy wszystko ok

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ile kark to mogla ocenic na oko, bo mala w ogole przez pol badania spala na glowie i byla wypoeta kregoslupem wiec lekarka na bank by zauważyła gdyby cos bylo nie tak i w raporcie mam napisane ze szyja bez oznak wodniaka i płynu, no to kosci nosowej nie miala jak zmierzyc bo ani razu dziecko nie bylo profilem. Nie zapytalam bo w ogole badanie sie zakonczylo jakos szybko i niespodziewanie i zdazylam sie zapytać tylko o lozysko i babka juz odkladala glowice. Zapytam mojego lekarzs mam wizyte za 2,5 tygodnia to go poprosze tylko o zmierzenie tej kosci

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karincia wrote:
    Od paru dni też mam takie bóle ale wszystko jest ok. Myślę że to normalne w końcu wszystko się powiększa i rozciąga :)

• aLunia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie malutka nie pokazała buźki więc sam gin zaproponował że za dwa tyg mamy przyjść i w cenie poprzedniego USG sprawdzimy buźkę. Byliśmy i wszystko ok.

krasnalowa, agaafabka lubią tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja musialam wyjsc pochodzic i zjesc batonika zeby mala sie obudzila bo spala na glowie:P

agaafabka, ola_g89 lubią tę wiadomość

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Batoniki się sprawdzają widzę :D ja przed ostatnią wizytą chciałam zjeść żeby mała się kręciła na tyle żeby na 100% sprawdzić płeć. Mąż stwierdził, że mam nie wymyślać i co? I mamy 75% na dziewczynkę, bo się zakrywała :D przed połówkowymi słodycze na pewno wpadną :)

agaafabka, kasia1518 lubią tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wezcie cos slodkiego koniecznie. Chociaz nie wiem czy to ma taki wielki wplyw bo jak w czwartek bylam u mojego lekarza i bylam mega glodna to mala szalała, a dzisiai przed badaniem wypilam mus owocowy. A i tak musialam isc zjesc batona i jedynie zmienila pozycje, ale jakoś super aktywna nie byla.

• arya12 Znajoma

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Gratuluje udanych wizyt i badań:)

Ja też już po polówkowych, wszystko dobrze, Synuś zdrowy :) szyjka długa, łożysko się podniosło, już jest daleko od ujscia wewnętrznego szyjki:) więc moge pomału odstawiac Luteine, narazulie schodze do jednej tabl a za kilka dni odstawiam.
    Jeśli chodzi o przepływy to powinny być zbadane wlasnie przepływy przez zastawki, czy nie ma niedomykalności. Po 24 tyg można już sprawdzac przepływ pepowinowy i mozgowy.
    U mnie dr powiedział, że twarzoczaszka prawidlowa, więc o długość nb juz nie dopytywałam.

I dostaliśmy zgodę na wyjazd na wakacje:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 18:04

krasnalowa, ola_g89, agaafabka, linka220, Agatek_gagatek, Paulla89 lubią tę wiadomość

f2w33e3k6433919c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *SmoczycA* wrote:
    Hej;) przepraszam że się wtrące,ale podczytuję Was na bierząco bo termin mam na 2 października,a przeczucie mówi mi że będzie wrzesień;) ja w Lublinie od usg polecam Krzysztofa Wiktora w gabinecie na zana. Bardzo dobry sprzęt i on też się przyklada do usg;)

Hej SmoczycA znasz może bliżej dr. Krzysztofa Wiktora?? Możesz wypowiedzieć się na jego temat??

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arya12 wrote:
    Hej dziewczyny!
    Gratuluje udanych wizyt i badań:)

Ja też już po polówkowych, wszystko dobrze, Synuś zdrowy :) szyjka długa, łożysko się podniosło, już jest daleko od ujscia wewnętrznego szyjki:) więc moge pomału odstawiac Luteine, narazulie schodze do jednej tabl a za kilka dni odstawiam.
    Jeśli chodzi o przepływy to powinny być zbadane wlasnie przepływy przez zastawki, czy nie ma niedomykalności. Po 24 tyg można już sprawdzac przepływ pepowinowy i mozgowy.
    U mnie dr powiedział, że twarzoczaszka prawidlowa, więc o długość nb juz nie dopytywałam.

I dostaliśmy zgodę na wyjazd na wakacje:)
    No u mnie tez z lozyskiem lepiej niz to określił moj lekarz bo ta babka powiedziała, ze nie jest przodujace tylko jedt nisko na przedniej scianie i prawie na pewno sie podniesie. I ze na szyjke niby nie nachodzi, a 4dni temu moj lekarz nie byl tego pewien.

arya12 lubi tę wiadomość

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych wizyt Dziewczyny! :) grunt, ze same dobre wieści :)

arya12 lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • arya12 Znajoma

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    No u mnie tez z lozyskiem lepiej niz to określił moj lekarz bo ta babka powiedziała, ze nie jest przodujace tylko jedt nisko na przedniej scianie i prawie na pewno sie podniesie. I ze na szyjke niby nie nachodzi, a 4dni temu moj lekarz nie byl tego pewien.

U mnie od początku nie nachodzilo, ale bylo blisko ujscia na prenatalnych, a teraz juz jest daleko, kilka cm.
    A jeśli chodzi o ruchy, to dr w trakcie badania pyta mnie czy czuje ruchy bo maluszek sie właśnie obrócił o 180st. I w ogole w cZasie badania wiercil sie bardzo, a ja akurat wtedy nie czułam, choc w trakcie badania czułam kilka kopniakow. Wiec napewno nie jest tak ze na tym etapie czujemy wszystkie ruchy.

Dziewczyny, a macie juz upatrzone wózki/leżaczki/łózeczka i inne gadżety? Kupujecie już?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 18:39

f2w33e3k6433919c.png
‹‹ 636 637 638 639 640 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ