WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKrasnalova fałd karkowy i kość nosowa miałaś mierzone na prenatalnych. Teraz po co Ci to? Po to prenatalne jest w takim a jie innym terminie, bo wtedy i tylko wtedy mierzy się fałd, a kość po prostu musi być. Skoro była i jest to po co ją mierzyć? Chcesz znać długość nosa?
Kitkat lubi tę wiadomość
-
Witajcie !
Dzisiaj startuje Tydzień Pieluchy Wielorazowej. Zapraszam do wydarzenia na fb. Jest tam mnóstwo informacji oraz konkursów z wieloma nagrodami.
https://www.facebook.com/Tydzie%C5%84-Pieluchy-Wielorazowej-298376324026378/
Pozdrawiam
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
nick nieaktualnyfrezyjciada wrote:Krasnalova fałd karkowy i kość nosowa miałaś mierzone na prenatalnych. Teraz po co Ci to? Po to prenatalne jest w takim a jie innym terminie, bo wtedy i tylko wtedy mierzy się fałd, a kość po prostu musi być. Skoro była i jest to po co ją mierzyć? Chcesz znać długość nosa?
agaafabka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPrzekopiuje tu tylko ten fragment bo nie bede całego artykulu kopiować:
NF– nuchal fold – fałd karkowy – odpowiednik przezierności karku w I trymestrze, jeden z markerów zespołu Downa, nie powinien przekraczać 6mm,
Poza samą oceną narządów podczas badania USG połówkowego oceniamy również grupę tak zwanych markerów wad genetycznych. Jest ich bardzo wiele, ale wymienię najważniejsze – długość kości nosowej, grubość fałdu karkowego, szerokość miedniczek nerkowych, długość kości udowych, echogeniczność jelit, torbiele splotów naczyniówkowych.
Bierzemy je ponownie pod uwagę oceniając ryzyko wystąpienia wad chromosomalnych takich jak np. zespół Downa.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykrasnalowa wrote:Ja po. Wszystko ok. Tylko powiem Wam, ze nie jestem przekonana czy nie za ubogie bylo to badanie ( tak wiem, zaraz powiecie że wymyslam.) Zrobila wszystkie pomiary, obejrzala glowke, mozdek i inne, kregoslup, stopki, sprawdziła serce 4 jamowe, sprawdzila pepowine. Ale nie pomierzyla faldu karkowego, kości nosowej i nie zrobila mi badania żadnych przeplywow.
To czemu nie poprosilas o to? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyO ile kark to mogla ocenic na oko, bo mala w ogole przez pol badania spala na glowie i byla wypoeta kregoslupem wiec lekarka na bank by zauważyła gdyby cos bylo nie tak i w raporcie mam napisane ze szyja bez oznak wodniaka i płynu, no to kosci nosowej nie miala jak zmierzyc bo ani razu dziecko nie bylo profilem. Nie zapytalam bo w ogole badanie sie zakonczylo jakos szybko i niespodziewanie i zdazylam sie zapytać tylko o lozysko i babka juz odkladala glowice. Zapytam mojego lekarzs mam wizyte za 2,5 tygodnia to go poprosze tylko o zmierzenie tej kosci
-
nick nieaktualnyKarincia wrote:Dziewczyny a czy macie w drugim trym bóle miesiączkowe ? BO nie wiem czy mam się martwić w czwartek byłam u lekarza i było wszystko ok
-
U mnie malutka nie pokazała buźki więc sam gin zaproponował że za dwa tyg mamy przyjść i w cenie poprzedniego USG sprawdzimy buźkę. Byliśmy i wszystko ok.
krasnalowa, agaafabka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Batoniki się sprawdzają widzę
ja przed ostatnią wizytą chciałam zjeść żeby mała się kręciła na tyle żeby na 100% sprawdzić płeć. Mąż stwierdził, że mam nie wymyślać i co? I mamy 75% na dziewczynkę, bo się zakrywała
przed połówkowymi słodycze na pewno wpadną
agaafabka, kasia1518 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo wezcie cos slodkiego koniecznie. Chociaz nie wiem czy to ma taki wielki wplyw bo jak w czwartek bylam u mojego lekarza i bylam mega glodna to mala szalała, a dzisiai przed badaniem wypilam mus owocowy. A i tak musialam isc zjesc batona i jedynie zmienila pozycje, ale jakoś super aktywna nie byla.
-
Hej dziewczyny!
Gratuluje udanych wizyt i badań
Ja też już po polówkowych, wszystko dobrze, Synuś zdrowyszyjka długa, łożysko się podniosło, już jest daleko od ujscia wewnętrznego szyjki:) więc moge pomału odstawiac Luteine, narazulie schodze do jednej tabl a za kilka dni odstawiam.
Jeśli chodzi o przepływy to powinny być zbadane wlasnie przepływy przez zastawki, czy nie ma niedomykalności. Po 24 tyg można już sprawdzac przepływ pepowinowy i mozgowy.
U mnie dr powiedział, że twarzoczaszka prawidlowa, więc o długość nb juz nie dopytywałam.
I dostaliśmy zgodę na wyjazd na wakacje:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 18:04
krasnalowa, ola_g89, agaafabka, linka220, Agatek_gagatek, Paulla89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny*SmoczycA* wrote:Hej;) przepraszam że się wtrące,ale podczytuję Was na bierząco bo termin mam na 2 października,a przeczucie mówi mi że będzie wrzesień
ja w Lublinie od usg polecam Krzysztofa Wiktora w gabinecie na zana. Bardzo dobry sprzęt i on też się przyklada do usg;)
Hej SmoczycA znasz może bliżej dr. Krzysztofa Wiktora?? Możesz wypowiedzieć się na jego temat?? -
nick nieaktualnyarya12 wrote:Hej dziewczyny!
Gratuluje udanych wizyt i badań
Ja też już po polówkowych, wszystko dobrze, Synuś zdrowyszyjka długa, łożysko się podniosło, już jest daleko od ujscia wewnętrznego szyjki:) więc moge pomału odstawiac Luteine, narazulie schodze do jednej tabl a za kilka dni odstawiam.
Jeśli chodzi o przepływy to powinny być zbadane wlasnie przepływy przez zastawki, czy nie ma niedomykalności. Po 24 tyg można już sprawdzac przepływ pepowinowy i mozgowy.
U mnie dr powiedział, że twarzoczaszka prawidlowa, więc o długość nb juz nie dopytywałam.
I dostaliśmy zgodę na wyjazd na wakacje:)arya12 lubi tę wiadomość
-
krasnalowa wrote:No u mnie tez z lozyskiem lepiej niz to określił moj lekarz bo ta babka powiedziała, ze nie jest przodujace tylko jedt nisko na przedniej scianie i prawie na pewno sie podniesie. I ze na szyjke niby nie nachodzi, a 4dni temu moj lekarz nie byl tego pewien.
U mnie od początku nie nachodzilo, ale bylo blisko ujscia na prenatalnych, a teraz juz jest daleko, kilka cm.
A jeśli chodzi o ruchy, to dr w trakcie badania pyta mnie czy czuje ruchy bo maluszek sie właśnie obrócił o 180st. I w ogole w cZasie badania wiercil sie bardzo, a ja akurat wtedy nie czułam, choc w trakcie badania czułam kilka kopniakow. Wiec napewno nie jest tak ze na tym etapie czujemy wszystkie ruchy.
Dziewczyny, a macie juz upatrzone wózki/leżaczki/łózeczka i inne gadżety? Kupujecie już?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 18:39