X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj tez mozna przeczytac, ze prawidłowy wynik dla drugiego trymestru to max 2,32.
    Dla ludzi nieciazowych tez teoretycznie norma jest do ponad 4,ale właśnie zawsze słyszałam ze wynik powyżej 2,5 budzi juz niepokoj i powinno sie zrobic dalsze badania. Mamy tu chyba jakies leczace sie na tarczyce to dadza na pewno profesjonalne info:-)
    https://www.osesek.pl/ciaza-i-porod/zdrowie-i-badania-w-ciazy/co-to-jest-tsh-badanie-tsh-w-ciazy.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 18:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Dlaczego za wysokie? Ja mam 2.38 a norma w ciazy w 2 trymestrze jest do 4.34 według mojego laboratorium.
    Nie patrz na te normy do 4 po to sa normy dla całej populacji a nie dla kobiet w ciazy. Ja miałam 2 i lekarz powiedział ze ok, ale ja z drugiej strony miałam wysokie ft4. Mi lekarz zawsze każe badać to razem tsh, ft4. 2.38 to już całkiem dużo i poleciłabym Ci zbadać za jakiś czas. Mi lekarz powiedział, ze tak maks. do 2,5.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja na wyniku mam zakres dla kobiet w ciąży w poszczególnych trymestrach.

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

https://m.fotosik.pl/zdjecie/d76b96b376d4530a

Mi wyszla niedoczynność w ciąży. Biore Euthyrox. To wyniki z I trymestru, po wyrownaniu. Aktualne odbieram w pon.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 19:05

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Mam rozpiske spotkań i dzisiaj było o wyprawce. Jutro jak sie ogarnę to wrzucę co mi dała. Ogólnie to poleca właśnie srokao bo mówi ze laska jest niezależna i nie reklamuje tego za co jej płacą. Ta położna jest dość eko i pro naturalna więc uważa że im mniej zbędnych kosmetyków tym lepiej.
    Moja tez poleca srokao i jak najmniej kosmetyków. Może to teraz taka tendencja. Kompanianie co 3 dńi i przecieranie samymi płatkami namaczanymi w wodzie. Ja na ostatnim spotkaniu miałam już o porodzie i tu znowu wyszło ze najlepiej żadnym środków znieczulających tylko prawidłowe oddechy, ruch i sama natura.

Jeśli chodzi o tsh to tylko przekazuje co mówił mi lekarz. Decyzja należy do Ciebie. Ja miałam problemy z zajściem w ciąże i nachodziłam się przez 2 lata po różnych lekarzach. Ale każdy mówił ze tsh najlepiej poniżej 2 dla kobiet starających się o ciąże. Bo dzidziuś nie wytwarza hormonu i mama musi mu je dostarczyć z tad tez musimy mieć niższy wskaźnik.

• cziqitka89 Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja endo też uważa, że w ciąży TSH powinno być maksymalnie do 2,5. Z tym, że nie interpretuje się samego TSH tylko bada się jeszcze przynajmniej FT4 i jak jest niskie to jest wskazanie do włączenia leku lub zwiększenia dawki. Generalnie żeby mieć pełny obraz to trzeba by zrobić cały panel tarczycowy włącznie z poziomem przeciwciał i usg tarczycy bo samo TSH za mało mówi.

82doj48arfknt48q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 1 trymestrze miałam 1.4.

https://naforum.zapodaj.net/cde2d1e00890.png.html

Tu link do moich norm z laboratorium. Ja nie mówię że jest inaczej ale dlaczego takie są normy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 19:15

• Kas_ia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny... ja to jestem w tyle z zakupami :| pamietam pisalyscie i podawalyscie linki do gotowych list niezbednych rzeczy... podeslecie jeszcze raz?:p zmotywowalyscie mnie do rozpoczecia zakupow ;)

Objadlam sie makaronem z truskawkami, borowkami i jogurtem naturalnym ^^ jest mi dobrze :p jutro pojade na gielde po truskawki

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Kiedy zamierzacie przygotowac torbe do szpitala? Ja przed chwilą zamowilam 2koszule nocne i szlafrok, bo zdalam sobie sprawe, ze gdybym miala isc do szpitala to chyba chodzilabym tam gola. Nienawidze spać w koszulach nocnych, mam tylko jedna, która jest krotka i chyba juz bym sie w nia nie zmieściła i mega gruby zolty szlafrok, ktory na wyjscia tez sie nie nadaje.

Ja mam 2 koszule- dostałam w prezencie od mamy i teściowej, kupiłam ostatnio cienki szlafrok i klapki, planuje jeszcze że 2 koszule- bo koleżanki które porody maja za sobą sugerują żeby mieć min. 4 , resztę bielizne, rzeczy apteczne i kosmetyczne tak w miedzy czasie będę kupować- torbę będę szykować jakoś koniec lipca - tak żeby 32-34 tydzień była gotowa.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie kontrolnej. Dzidzia waży 860 g.

Marrgoo, 86Monia, ola_g89, OctAngel, Angel1988, Izabelle, JustynaG lubią tę wiadomość

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Mam rozpiske spotkań i dzisiaj było o wyprawce. Jutro jak sie ogarnę to wrzucę co mi dała. Ogólnie to poleca właśnie srokao bo mówi ze laska jest niezależna i nie reklamuje tego za co jej płacą. Ta położna jest dość eko i pro naturalna więc uważa że im mniej zbędnych kosmetyków tym lepiej.

Wrzuć koniecznie! :)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Ja zamówiłam u tego sprzedającego. Ma też duzo tanich rzeczy dla maluszka. Kaftaniki za 6,99itd.
    http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7202982865

a ma jakieś inne wzory koszul niż z kotkami i misiami;P? chyba mi już nie wypada w szpitalu w takiej chodzić:D w domu to co innego;)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny mam nadzieję, że on zwróci na to uwagę bo jak w pierwszym trymestrze miałam TSH 2,54 chyba to nawet nie komentował. Ale to chyba duży skok w ciągu kilku tygodni... A jeśli ginekolog oleje sprawę będę musiała umówić się chyba do jakiegoś endokrynologa :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    a ma jakieś inne wzory koszul niż z kotkami i misiami;P? chyba mi już nie wypada w szpitalu w takiej chodzić:D w domu to co innego;)
    Chyba jakies mial. Tutaj tez widzialam jest jakas z kotwica i napisem. Ja wzielam szara z rozowym kotem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Kurcze dziewczyny mam nadzieję, że on zwróci na to uwagę bo jak w pierwszym trymestrze miałam TSH 2,54 chyba to nawet nie komentował. Ale to chyba duży skok w ciągu kilku tygodni... A jeśli ginekolog oleje sprawę będę musiała umówić się chyba do jakiegoś endokrynologa :/
    No to juz dosc sporo mialas nawet w pierwszym trymestrze. Zapytaj sie go. Moze przeoczyl albo cos. Ja mam ciagle kolo 0,8

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Ja tylko nie rozumiem zakresu norm do 4 skoro niby ma być max 2.5 a nawet mniej. Po co te normy laboratoryjne?

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja tylko nie rozumiem zakresu norm do 4 skoro niby ma być max 2.5 a nawet mniej. Po co te normy laboratoryjne?
    A masz w tych samych jednostkach? Bo skoro norma laboratoryjna w ciąży wskazuje Ci ze mozna do 4 to może masz inne jednostki. U mnie w diagnostyce norma jest w drugim trymestrze do 2.3.

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Byłoby super, jakbyś wrzuciła! Dziękujemy! :)
    Ogólnie też podczytuję srokę i pewnie przy kupowaniu kosmetycznych rzeczy dla małej będę brała pod uwagę jej analizy.

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    A masz w tych samych jednostkach? Bo skoro norma laboratoryjna w ciąży wskazuje Ci ze mozna do 4 to może masz inne jednostki. U mnie w diagnostyce norma jest w drugim trymestrze do 2.3.

Sorki że takie małe.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f9fb83aa9cd.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 20:13

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Sorki że takie małe.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f9fb83aa9cd.png
    Sprawdzilam i ja mam tez w uiu/ml i mam zupełnie inne normy tzn takie jak dziewczyny pisza czyli do 2.3

Corka - 2018
    Syn - 2021
‹‹ 751 752 753 754 755 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ