WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas też będzie szary pokój, ale połączony z miętą lub głęboką, butelkową zielenią (kolor jeśli chodzi o farby można uzyskać tylko z mieszalnika - po co sobie ułatwiać życie
)
A w pokoju małej typowo pewnie będzie błękit, ale to jeszcze trochę czasu do zastanowienia
Marrgoo - a nie masz podanych norm obok po 1h i 2h? -
krasnalowa wrote:O matko. Oni sie wcale wiecznie nie klocili. Napisalam, że "klocili sie zawsze" w sensie, że od czasu do czasu sie klocili tak jak zawsze. Jak kazdy. Ja tez sie kloce z mezem. Nie znam pary, ktora nigdy by sie nie poklocila. I sie przez 30lat nie meczyli, żyli normalnie. Nie bylo tak, ze tylko ze soba mieszkali i nie odzywali. Żyli razem. I tak dla mnie rozwod jest nie do przyjecia. Osoby wierzace i stosujace sie do nauk kosciola patrza na to troche inaczej, nie z perspektywy tylko zycia obecnego, ale tez po tamtej stronie odpowiadania za to przed Bogiem. Ale nie bede sie znowu klocic o to jak ja cos postrzegam, bo to kazdego osobista sprawa i postrzeganie swiata.
Krasnalowa ja Cię rozumiem, bo dla mnie jako osoby wierzacej i praktykującej rozwód nie wchodziłby w grę.
Mam też do tego zdrowe podejście, nie mam nic do ludzi którzy się rozwiedli, szanuje ich bo to była ich decyzja. Znam też przypadek gdzie rozwód był jedną rozsądną decyzja bo mąż był ciągle pijany, awanturowal się, bil żonę i dzieci, nie pomagał finansowo... no ale jak piszesz u Twoich rodziców było normalnie. Ważne że podjęli ta decyzję razem. Ty z czasem to zaakceptujesz i tak jak dziewczyny piszą to Ty, a nie Twoi rodzice, będziesz dawała przykład swojemu dziecku.kasia1518
-
Ithildin wrote:U mnie to jest połączenie wielu czynników, dlatego umówiłam się do okulistki, która specjalizuje się w chorobach oczu i operacjach na wzroku - żeby porządnie mi dno oka obejrzała
I okazało się, że odklejała mi się siatkówka w obu oczach, w lewym mam degenerację plamki żółtej, która pojawia się głównie u ludzi po 50, a nie młodych, a do tego w obu oczach astygmatyzm, w lewym -1, a w prawym -6, więc do tego ogromna różnica, która z roku na rok się pogłębia. Same minusy nie są wskazaniem do CC, przy czym mojej mamie wzrok po porodzie poleciał o dioptrię. Ogólnie przy wszystkich wadach wzroku w ciąży dobrze jednak iść do okulisty, zakroplić atropinę i obejrzeć co się dzieje.
A mi kurczę już w ciąży się pogorszył wzrok... I chyba będę musiała się wybrać do okulisty ... nie wiem czy to przez to że dużo czytam książkę w ciąży. Wady nie mam jakieś ogromnej bo -1 i -1.75, ale już mam problem żeby przeczytać program w tv.kasia1518
-
nick nieaktualnyMarrgoo wrote:O zobaczę sobie ten odcinek Doroty, też bardzo ją lubię. Będę musiała chyba wszystkie dodatki pododawać jednolite np pudrowo-różowe dla swojego psychicznego spokoju
Właśnie odebrałam wyniki krzywej cukrowej ale kompletnie nie mam pojęcia co oznaczają:
Glukoza na czczo 3,2 mmol/l Norma 3,9-5,4
Glukoza po 1 h 8,2 mmol/l
Glukoza po 2 h 6,4 mmol/l
Niepokoi mnie też TSH bo wyszło 3,36 przy normie 0,27-4,20 ;/
Któraś z was potrafi interpretować wyniki krzywej?
No tsh za wysokie. Powinno byc ponizej 2-2,5Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 15:22
-
kasia1518 wrote:A mi kurczę już w ciąży się pogorszył wzrok... I chyba będę musiała się wybrać do okulisty ... nie wiem czy to przez to że dużo czytam książkę w ciąży. Wady nie mam jakieś ogromnej bo -1 i -1.75, ale już mam problem żeby przeczytać program w tv.
-
ola_g89 wrote:U nas też będzie szary pokój, ale połączony z miętą lub głęboką, butelkową zielenią (kolor jeśli chodzi o farby można uzyskać tylko z mieszalnika - po co sobie ułatwiać życie
)
A w pokoju małej typowo pewnie będzie błękit, ale to jeszcze trochę czasu do zastanowienia
Marrgoo - a nie masz podanych norm obok po 1h i 2h?
To rzeczywiście szary rządzi - my mamy szaro -biała sypialnie z elementami takiego morskiego koloru + okrągłe lustra na suficie- małej póki ci robimy kącik u nas bo sypialnia ma 27m, a własny pokój będzie miała późniejola_g89 lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Kas_ia wrote:Idz kobiecznie, tez mi sie pogorszyl ale okazuje sie ze wade mam od 15 lat taka sama 0.75 :p wiec wada smieszna aleeee po badaniach pola widzenia i jeszcze jakis innych (laserowe jakies) wyszlo, ze mam zaburzenia nerwu wzrokowego i dostalam skierowanie do neurologa.
w każdym razie podobno wskazaniem do CC jest nie tyle sama wada wzroku, a ciśnienie w gałce ocznej. Ale tak czy inaczej naprawdę warto przed porodem iść do okulisty.
-
nick nieaktualnyKiedy zamierzacie przygotowac torbe do szpitala? Ja przed chwilą zamowilam 2koszule nocne i szlafrok, bo zdalam sobie sprawe, ze gdybym miala isc do szpitala to chyba chodzilabym tam gola. Nienawidze spać w koszulach nocnych, mam tylko jedna, która jest krotka i chyba juz bym sie w nia nie zmieściła i mega gruby zolty szlafrok, ktory na wyjscia tez sie nie nadaje.
-
krasnalowa wrote:Kiedy zamierzacie przygotowac torbe do szpitala? Ja przed chwilą zamowilam 2koszule nocne i szlafrok, bo zdalam sobie sprawe, ze gdybym miala isc do szpitala to chyba chodzilabym tam gola. Nienawidze spać w koszulach nocnych, mam tylko jedna, która jest krotka i chyba juz bym sie w nia nie zmieściła i mega gruby zolty szlafrok, ktory na wyjscia tez sie nie nadaje.
Gdzie zamawiałam koszule nocne?
Ja też z rzeczy dla siebie nic nie mam:/powoli muszę wszystko ogarniać. Czas leci jak szalony...
-
krasnalowa wrote:Kiedy zamierzacie przygotowac torbe do szpitala? Ja przed chwilą zamowilam 2koszule nocne i szlafrok, bo zdalam sobie sprawe, ze gdybym miala isc do szpitala to chyba chodzilabym tam gola. Nienawidze spać w koszulach nocnych, mam tylko jedna, która jest krotka i chyba juz bym sie w nia nie zmieściła i mega gruby zolty szlafrok, ktory na wyjscia tez sie nie nadaje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 15:52
Antoś
-
nick nieaktualny
-
Ja właśnie ostatno zamówiłam sobie 2 koszule nocne razem z rzeczami dla dzieciaczka na wyprawkowo.com Szlafrok mam muszę tylko go jeszcze raz uprać i jakieś kapcie dokupić. Pozostałe rzeczy do szpitala zamierzam zamówić hurtem pod koniec czerwca albo na początku lipca, ale generalnie już mam obczajone co bedzie mi potrzebne i gdzie to kupić -
Ja wczoraj robiłam zakupy apteczne dla nas to przy okazji kupiłam już coś na później
maść na brodawki, Marimer dla dzidzi, sudocrem, octenisept, alantan maść + puder, Oillan Baby płyn do mycia i kąpieli 2w1 był po promocji 2x400ml za 29,99 więc też wziełam, olejek ze słodkich migdałów
A dzisiaj kupiłam zestaw butelek, smoczki do butelek, sterylizator, cążki, aspirator do noska, osłonki na sutki
Jeeee pierwsze większe zakupy zrobioneoczywiście wszystko przez neta
ola_g89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykrasnalowa wrote:Znalazlam w internecie rozne przeliczniki tych Twoich dziwnych jednostek i wydaje mi sie, ze masz dobre po obciazeniu. Ale nie wiem czy dobrze to zinterpretowalam ze ta wartość na czczco masz strasznie niską, chyba ponizej 60(ale moze sie myle i nie wiem w ogole co taki niski wynik oznacza, wiec sie nie przejmuj moim gadaniem)
No tsh za wysokie. Powinno byc ponizej 2-2,5
Dlaczego za wysokie? Ja mam 2.38 a norma w ciazy w 2 trymestrze jest do 4.34 według mojego laboratorium. -
nick nieaktualnylena86 wrote:O co jeszcze pytałaś położną?
Mam rozpiske spotkań i dzisiaj było o wyprawce. Jutro jak sie ogarnę to wrzucę co mi dała. Ogólnie to poleca właśnie srokao bo mówi ze laska jest niezależna i nie reklamuje tego za co jej płacą. Ta położna jest dość eko i pro naturalna więc uważa że im mniej zbędnych kosmetyków tym lepiej.lena86, ola_g89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny86Monia wrote:Dlaczego za wysokie? Ja mam 2.38 a norma w ciazy w 2 trymestrze jest do 4.34 według mojego laboratorium.
https://portal.abczdrowie.pl/pytania/pytanie-o-normy-tsh-w-ciazy -
nick nieaktualny