WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do drgawek to też się zdarzają bardzo rzadko i trwaja może z 3 sekundy ale są. Miałam pytać o to lekarza ale zapomniałam. Dziewczyny zaczęłam przejmować się tą szyjką. # cm to niby jeszcze okej ale dwa tygodnie temu miała 4,4 wiec chyba dużo się skróciła w krótkim czasie. Teraz ciągle leżę bo boję się cokolwiek robić. Jestem zła na siebie, że nie zaczęłam szybciej robić wyprawki bo nie mam jeszcze nic, a mam jakieś przeczucie, że po następnej wizycie z szyjką może być jeszcze gorzej.

Mum2b lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książki o kp nie mam żadnej :/ ale do czytania polecam kwartalnik laktacyjny! <3

Kochane moje te "drgawki" to zwyczajny odruch moro ;) jest normalny, nawet po urodzeniu się utrzymuje i nie jest to nic niepokojącego. Ja sama czasem mam tak,że mnie coś "telepnie" i tak się zatrzęsę, to NORMALNE i nie ma obaw do niepokoju.

JA dziś jestem pierwszy dzień na diecie od mojej dietetyk, śniadanie musiałam rozłożyć sobie na dwa posiłki, bo nie byłam w stanie tego przejeść... a apetyt ma za dwóch! No nic pożyjemy zobaczymy jak to wpłynie na moje wyniki badań. Miałam dziś jechać zrobić poziom kwasów żółciowych-bo na wynik trzeba czekać 6 dni :/ ale niestety nie miałam z kim zostawić Tysiula. Trudno, zrobię razem z resztą badań we wtorek, a wynik to sobie i tak sama interpretuje :P no i czeka mnie na wtorek glukoza... bleeeeee....a przyszły piątek wizyta...

Co do szyjki to te pomiary to też są takie "na oko", na tym etapie najważniejsze żeby była twarda i zamknięta.
    Moja psiapsi zaczynała z szyjką 2 cm i nic a nic się nie oszczędzała, latała w tej ciąży jak szalona, nosiła zakupy, no wszystko wszystko. Nasza gin zawsze powtarza,że najważniejsze żeby była twarda i zakmnięta i tyle. Nie dość,że donosiła do końca to nawet rodziła tydzień po terminie :P Choć z rozwarciem na 2 cm chodziła od 38tg. W tym czasie sama skręciła łóżeczko dla małej :D bo jak twierdziła ona wie lepiej, umie lepiej i jej się nudzi w domu :D Także dziewczyny nie ma co przesadzać z tym leżeniem. JAkby miała 1 cm, to wtedy odpoczywać, nie dźwigać itp,żeby nie obciążać. A tak to żyjemy normalnie choć z oszczędnym trybem funkcjonowania.

Mum2b, Izabelle lubią tę wiadomość

• jatoszka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po glukozie :-) jakos dalam rade :-) teraz czekam na wyniki :-)
    Czas na pozne sniadanko i truskawki :-)

susełek, ola_g89, Asiaf, Izabelle, Angel1988, promyczek 39 lubią tę wiadomość

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedna ciekawostka, wczoraj obejrzałam horror quiet place z Emily Blunt. Jak chcecie zobaczyć co to znaczy przerabany poród to obejrzyjcie sobie ten horror;) babka rodzi sama w domu przy potworze, który reaguje na dźwięki:D Jak będziecie rodzić to pamiętajcie, że zawsze może być gorzej;)))

Izabelle, Natalia1984, kasia1518 lubią tę wiadomość

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Co do drgawek to też się zdarzają bardzo rzadko i trwaja może z 3 sekundy ale są. Miałam pytać o to lekarza ale zapomniałam. Dziewczyny zaczęłam przejmować się tą szyjką. # cm to niby jeszcze okej ale dwa tygodnie temu miała 4,4 wiec chyba dużo się skróciła w krótkim czasie. Teraz ciągle leżę bo boję się cokolwiek robić. Jestem zła na siebie, że nie zaczęłam szybciej robić wyprawki bo nie mam jeszcze nic, a mam jakieś przeczucie, że po następnej wizycie z szyjką może być jeszcze gorzej.
    A ile ma Twoja szyjka? Ja bym sie tak długością nie martwila tylko jej stanem czy jest twarda i zamknieta. Mi moj lekarz nie mierzy juz jedynie wlasnie bada palcami i zawsze slysze "tu sie nic nie dzieje"

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez melduje ze przeżyłam glukoże. Nie było tak złe. Najgorzej zaraz po wypiciu bo zrobiło mi się strasznie słabo. Naszczescie pierwsza godzinę był ze mną mąż wiec wiedziałam ze jak fikne to mnie ma kto łapać :) w punkcie mieli do wyboru glukozę i glukozę cytrynowa :)

ola_g89, Izabelle, Mum2b, Angel1988 lubią tę wiadomość

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Dziewczyny wg belly best friend to już 7 miesiąc!:D zostało 98 dni do porodu O_O. A z innej beczki czy czuje któraś z Was czasem takie drgawki płodu? Coś jakby padaczka wewnątrz, mówiąc obrazowo? Czytam że to nie jest czkawka i że to skutek niedojrzałego układu nerwowego dziecka jeszcze i że to minie, ale jednak trochę zaczęło mnie to martwić.
    Już 7?! Gratulacje! :) belly rzeczywiście liczy jakoś szybciej, ale to i tak nieprawdopodobne, jak ten czas leci. Pamiętam, jak odliczałam czas do ślubu i ostatnie 100 dni minęło w moment. Czuję, że z ciążą może zlecieć jeszcze szybciej :)

Co do szyjki - mój lekarz powiedział, że norma nawet od 2,5cm, ważne żeby była twarda i zamknięta, jak dziewczyny piszą :)

Asiaf lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez nie podaje cm, mowi tylko, ze trzyma mocno i jest ok. Jest doświadczony i jestem bardzo spokojna, chociaż wylewny ani zbyt rozmowny nie jest :D ciesze sie, ze nie podaje tej długości, bo pewnie zaczelabyn porownywac...

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ostatnio podawał, ale pierwszy raz dopiero. Miała chyba z 4,2cm, ale tak naprawdę nawet dobrze nie pamiętam. Najważniejszą informacją było dla mnie: "twarda i zamknięta" :) następna wizyta we wtorek, zobaczymy jak to wygląda teraz.

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Dziewczyny wg belly best friend to już 7 miesiąc!:D zostało 98 dni do porodu O_O. A z innej beczki czy czuje któraś z Was czasem takie drgawki płodu? Coś jakby padaczka wewnątrz, mówiąc obrazowo? Czytam że to nie jest czkawka i że to skutek niedojrzałego układu nerwowego dziecka jeszcze i że to minie, ale jednak trochę zaczęło mnie to martwić.
    Idziemy równo, u nas też 7 miesiąc. Też czuję takie jakby drgawki,ale jak się nad tym zastanawiałam,to chyba są kopniaki w worek owodniowy,potem już inaczej będziemy ruchy odczuwać,bardziej napinanie,bo miejsca juz nie będzie na kopniaki ;)

Mum2b lubi tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też potwierdzam,ze najeażniejsze,zeby szyjka byla twarda i zamknięta. Gin zawsze sprawdza,nie mierzy. Dwa razy na izbie przyjęć dwóch róznych lekarzy też tylko sprswdzało.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    7 miesiąc zaczyna się chyba w skończonym 26 tc, belly chyba liczy tydzień wcześniej. Ja nadal nie mogę uwierzyć, że jestem w 6 miesiąc ciąży czy w zaawansowanej ciąży :D To jakoś tak dziwnie dla mnie brzmi :D Z jednej strony nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę maleńką, strasznie za nią tęsknię, jesteśmy blisko siebie ale nie mogę jej powąchać ani przytulić a z drugiej strony uwielbiam być w ciąży, to jest tak cudowny czas, że chyba zaraz po pierwszym robimy kolejne :P Takie mamy plany, ale co będę mówiła po porodzie to się okaże :D
    Skończony 27 powinno byc. Belly liczy od zaczetego 27. Ale wciąż fajnie to wygląda;)

Izabelle lubi tę wiadomość

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy juz 7 a ja dopiero 6 zaczelam :p Moja Kruszynka najbardziej aktywna robi sie na wieczor, tata jest smutny bo jak tylko przylozy reke to nagle spokoj :p albo sie wstydzi albo jest spokojna bo wie, ze tatus obroni :)

Krasnalowa, na pewno bedziesz do nas zagladala wiec odezwij sie od czasu do czasu. 3mam za Ciebie kciuki!

Asiaf, ola_g89 lubią tę wiadomość

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Jedna ciekawostka, wczoraj obejrzałam horror quiet place z Emily Blunt. Jak chcecie zobaczyć co to znaczy przerabany poród to obejrzyjcie sobie ten horror;) babka rodzi sama w domu przy potworze, który reaguje na dźwięki:D Jak będziecie rodzić to pamiętajcie, że zawsze może być gorzej;)))

Haha też to wczoraj z mężem oglądaliśmy:D świetny film, aż ze strachu o bohaterkę i jej dzidziusia musiałam trzymać męża za rękę:D

Mum2b lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    Haha też to wczoraj z mężem oglądaliśmy:D świetny film, aż ze strachu o bohaterkę i jej dzidziusia musiałam trzymać męża za rękę:D
    Ja gdybym wiedziała że tam będą takie sceny to bym nie oglądała. Jeszcze hardkor był jak babka rodzi, potwór za nia idzie i stanęła na gwóźdź:D Masakra. Żaden poród już mi nie straszny;)

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle wrote:
    Idziemy równo, u nas też 7 miesiąc. Też czuję takie jakby drgawki,ale jak się nad tym zastanawiałam,to chyba są kopniaki w worek owodniowy,potem już inaczej będziemy ruchy odczuwać,bardziej napinanie,bo miejsca juz nie będzie na kopniaki ;)
    Izabelle a z ciekawości, jak Ci liczą termin porodu przy ivf. Bo mi mierzą wg prenatalnych czyli tak jakby dziecko było 5 dni do przodu (powinnam byc wtedy np dziś w 26 tc i 5 dniu). Przy ivf przecież jednak data porodu powinna wynikac z miesiączki jeśli owulacja mi wypadala w 14 dc (jak sie sprawdzi date transferu itp to tak wychodzi). Stąd ja liczę termin wg om caly czas ale lekarze przyspieszaja mi termin co ma wplyw np na kwestie wagi ze mi patrzą ile dziecko waży wg tygodnia z usg a nie om. Nie jest to problem bo dziecko wagowo sie zgadza tylko zastanawiam sie dla siebie samej jakto jest przy ivf. Lekarze Ci co liczą wiedza ze z ivf.

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Skończony 27 powinno byc. Belly liczy od zaczetego 27. Ale wciąż fajnie to wygląda;)
    Świetnie to wygląda! A będzie tylko lepiej :)

Kas_ia Ja mojego męża od początku straszyłam, że jeśli nie będzie dotykał brzucha to tak będzie. Sama nie wiem, czy to prawda, ale denerwowało mnie, że nie chce miziać brzuszka, więc brałam go podstępem :D

Nie wiem, jak wy dajecie radę oglądać horrory. Przed ciążą kochałam, a teraz trailer sprawia, że ciśnienie skacze pod sam sufit :D także na czas ciąży zrezygnowałam :D

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum, mi lekarz z kliniki, który robił IVF odejmował od daty punkcji 14 dni. U nas inaczej nie można było obliczyć, bo przed procedurą byłam na Zoladexie. Zmieniłam lekarza i powiedziałam muu co i jak, bo jest różnica jakby liczyć od daty miesiączki i na Izbie Przyjęć lekarce wychodziło inaczej ;) Natomiast u nas Mala jest idealnie wzrostowo do tygodnia ciąży;)

Odebrałam wyniki. Dzięki diecie hemoglobina wróciła do normy.
    Niestety wyniki glukozy kiepskie:
    na czczo: 81, pod godz. 192; po 2 godz. 166 :( :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 18:00

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle wrote:
    Odebrałam wyniki. Dzięki diecie hemoglobina wróciła do normy.
    Niestety wyniki glukozy kiepskie:
    na czczo: 81, pod godz. 192; po 2 godz. 166 :( :(

Ojj, mamy pierwszą "słodką" mamę? :( oby skończyło się tylko na diecie! :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Ojj, mamy pierwszą "słodką" mamę? :( oby skończyło się tylko na diecie! :)
    Zobaczymy co na to lekarz,w piątek mam wizytę. W pierwszej ciąży byla podobna sytuacja,mialam zrobiony profil cukrów w szpitalu i było ok.

Pół ciąży brałam metformine,uważam na dietę,nadwagi nie mam,nie wiem skąd się pieruństwo przyplątało :(

l22ne6yd1cgn4wml.png
‹‹ 771 772 773 774 775 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ