X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • cziqitka89 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    U mnie tak samo istne szaleństwo w brzuchu :)))

Nawet wczoraj nagrałam filmik jak mi brzuch faluje :)

Czy któras z was jest RH- i będzie brała profilaktycznie zastrzyk w 28-30 tyg ciąży? Dostalam recepte na zastrzyk,jednak cena powala. W necie wyczytalam, że od stycznie 2018 jest refundacja trzeba tylko byc zarejestrowanym w przychodni na NFZ. I tak mysle, czy jesli raz zapisze sie na taka wizyte czy to wystarczy, aby mi ten zastrzyk dali z refundacja...

Ja jestem RH-, mój mąż RH+ i jeżeli zdecyduę się na zastrzyk (raczej się zdecyduję) to będę musiała za niego zapłacić. Chodzę do dwóch lekarzy, jeden prywatnie, drugi z Polmedu z abonamentu z pracy, więc też jakby prywatnie i każdy z nich twierdzi, że NFZ refunduje zastrzyk jak ciąża jest prowadzona w przychodni, która ma podpisaną umowę z NFZ. Możesz spróbować zapisać się do lekarza z NFZ, ale pewnie bedziesz musiała już do niego chodzić, bo jak jednorazowa wizyta to mogą nie chcieć zapłacić za zastrzyk. Z tego co czytam, to nawet jak chodzisz prywatnie, ale jesteś ubezpieczona to powinnien się należeć, ale niestety nie egzekwują tego :( Niby można złożyć na nich skargę jak odmówią, ale znając życie sprawa bedzie się długo ciągnąć, a zastrzyk trzeba przyjąć między 28 a 30 tc i ja wolę zapłacić niż się z nimi użerać :/

82doj48arfknt48q.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cziqitka89, to nie jest tak, że coś Ci się "należy" a ewentualnie "przysługuje". A to jest różnica.
    Osobą uprawnioną do wystawienia skierowania na zastrzyk jest lekarz prowadzący ciążę pracujący w przychodni (która ma podpisaną umowę z NFZ). Jak zmusisz lekarza, żeby wystawił Ci ten kwitek na zastrzyk skoro nie prowadzisz u niego ciąży?
    Podejrzewam, że część lekarzy może i wypisze. Ale są i tacy, co robią problem z przepisywania skierowań na zwykłe badania krwi.

Poza tym, u mnie w przychodni nie jest tak łatwo zapisać się do ginekologa. Jeśli prowadzisz u nich ciążę to masz zapewniony termin zgodnie z decyzją lekarza (on po wizycie mówi za ile tygodni ma Cię położna zapisać). Ale jeśli masz zwykłą wizytę to zapisy dopiero na kolejny miesiąc.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W lipcowym numerze M jak mama - jakie to prawdziwe :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9bb8ecba9327.jpg

ola_g89, Hedgehog, Camilla13, Izabelle, Paulla89 lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Hej, Ciążę prowadzę u lekarza na NFZ (mam u niego kartę ciąży) i podczas ostatniej wizyty otrzymałam zastrzyk. Nic za niego nie płaciłam.
    Nie wiem jednak czy lekarz, który nie prowadzi Ci ciąży zleci podanie zastrzyku (u mnie informacja o podaniu trafiła do karty ciąży/karty u lekarza prowadzącego i jeszcze jakiejś ewidencji.)

Czy ojciec dziecka ma grupę krwi Rh+ ?

No właśnie pójdę się zapytać, czy tak można zrobic..
    Tak mój mąż ma Rh+ i jestem po poroniuniu

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • gosias Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    U mnie tak samo istne szaleństwo w brzuchu :)))

Nawet wczoraj nagrałam filmik jak mi brzuch faluje :)

Czy któras z was jest RH- i będzie brała profilaktycznie zastrzyk w 28-30 tyg ciąży? Dostalam recepte na zastrzyk,jednak cena powala. W necie wyczytalam, że od stycznie 2018 jest refundacja trzeba tylko byc zarejestrowanym w przychodni na NFZ. I tak mysle, czy jesli raz zapisze sie na taka wizyte czy to wystarczy, aby mi ten zastrzyk dali z refundacja...
    też jestem minusowa. chodzę prywatnie, ale dostałam skierowanie do poradni w szpitalu od mojej lekarz prowadzącej. chociaż sama nie przyjmuje tam,ale na szczęście nie było problemu z wypisaniem recepty na NFZ. także spróbuj zarejestrować sie państwowo, a nuż te "parę" złotych zaoszczędzisz

o8pzfos.png
    nfb945w.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cziqitka89 wrote:
    Ja jestem RH-, mój mąż RH+ i jeżeli zdecyduę się na zastrzyk (raczej się zdecyduję) to będę musiała za niego zapłacić. Chodzę do dwóch lekarzy, jeden prywatnie, drugi z Polmedu z abonamentu z pracy, więc też jakby prywatnie i każdy z nich twierdzi, że NFZ refunduje zastrzyk jak ciąża jest prowadzona w przychodni, która ma podpisaną umowę z NFZ. Możesz spróbować zapisać się do lekarza z NFZ, ale pewnie bedziesz musiała już do niego chodzić, bo jak jednorazowa wizyta to mogą nie chcieć zapłacić za zastrzyk. Z tego co czytam, to nawet jak chodzisz prywatnie, ale jesteś ubezpieczona to powinnien się należeć, ale niestety nie egzekwują tego :( Niby można złożyć na nich skargę jak odmówią, ale znając życie sprawa bedzie się długo ciągnąć, a zastrzyk trzeba przyjąć między 28 a 30 tc i ja wolę zapłacić niż się z nimi użerać :/

Pójdę zapytac, nic mnie to nie kosztuje, a moze akurat. Juz pytałam o cene rhophylac 300 i jedna apteka mi zaśpiewała 429zł, gdzie na doz.pl widzę, że jest za 339zł
    Jeśli macie jeszcze jakaś tańsza apteke to prosze o info :)

W przyszlym tyg ide po recepte na heparyne wiec przejde sie odrazu do przychodni zapytac czy jest taka opcja z zastrzykiem....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 15:56

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosias wrote:
    też jestem minusowa. chodzę prywatnie, ale dostałam skierowanie do poradni w szpitalu od mojej lekarz prowadzącej. chociaż sama nie przyjmuje tam,ale na szczęście nie było problemu z wypisaniem recepty na NFZ. także spróbuj zarejestrować sie państwowo, a nuż te "parę" złotych zaoszczędzisz

Ooo czyli jednak jakaś szansa jest :)

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już zamówilam wózek i powiem Wam, że niestety te wagi co podają nie zawsze są rzetelne :/ Miałam wątpliwości co do wybranego przeze mnie wózka (jego wagi) i sprzedający w koncu wyciągnął wagę (taką małą ręczną, jak te którymi można zważyć bagaż) i dopiero wyszły jaja... Niewiele się nie zgadzało z wagami podanymi w katalogach:/ Też zależalo mi na nieciężkim wózku bo mieszkam na 3 piętrze ale na szczęście mam ta wygode że mąż wcześnie kończy pracę to będę czekać na niego lub tak jak niektóre pisaly zostawiać stelarz na dole i heja z gondolą na górę. Przynajmniej zrzuci się te ciążowe kilogramy i zniweluje cellulit :)

f2wlwn15pyf6mety.png
  • gosias Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    U nas mała też jest bardziej ruchliwa, ale nawet nie kopniaki tylko generalnie czuję ruchy. Praktycznie cały dzień, ale jestem szczęśliwa, bo była mało aktywna i bałam się, że od 28 tygodnia będę musiała liczyć ruchy. Także oby tak dalej :)

Cellulit na szczęście mnie ominął. Niby mam 7-8kg na plusie, ale jestem tak mała i mam tak malutki brzuszek, że nie wiem, gdzie idą te kilogramy i gdzie mieści się wcale nie takie małe dziecko. :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e93f89987cb0.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8bd5c749bba.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bbdb31ede11.jpg

A jak Wasze brzuszki dziewczyny? Czy któraś też jest taka malutka, jak ja? :D
    ja mam podobny, może jeszcze mniejszy. zaczynam się trochę tym stresować, bo ostatnio koleżanki mama zapytała się mnie ,ze zdziwieniem kiedy urodziłam?;>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 16:03

o8pzfos.png
    nfb945w.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosias wrote:
    ja mam podobny, może jeszcze mniejszy. zaczynam się trochę tym stresować, bo ostatnio koleżanki mama zapytała się mnie ,ze zdziwieniem czy kiedy urodziłam?;>
    Mi też wszyscy mówią, że jestem malutka i gdzie to dziecko. Ale dopóki lekarz nie mówi nic, że brzuszek jest za mały to się tym nie przejmuję :) to chyba najlepsza opcja. Dłużej będziemy miały lekko, trzeba szukać plusów :D poza tym, jeśli fitnesski rodzą zdrowe dzieci, a mają takie mikroskopijne brzuchy to nie ma się czym martwić :)
    https://www.joy.pl/lifestyle/2629/nowy-trend-na-instagramie-fitness-w-ciazy-przesada

KatarzynaCarmen lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Rozumiem. Mój dziadzio miał cukrzycę i tyle. Mnie bardziej sklaniały objawy jak ogromne pragnienie i suchość w gardle apetyt i wilczy głod. A slodycze tez lubię.

Jednak przeczucie mnie myliło ... nawet jakoś mi się wydaje że niski ten cukier
    Na czczo 74 mg/dl
    Po godz. 118 mg/dl
    Po 2 godz 108 mg/dl

susełek, ola_g89, Camilla13, cziqitka89 lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Jednak przeczucie mnie myliło ... nawet jakoś mi się wydaje że niski ten cukier
    Na czczo 74 mg/dl
    Po godz. 118 mg/dl
    Po 2 godz 108 mg/dl

Wynik masz super. Wręcz idealny. Tylko sie cieszyc. W ciazy wszystko jest dziwne.

• gosias Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Mi też wszyscy mówią, że jestem malutka i gdzie to dziecko. Ale dopóki lekarz nie mówi nic, że brzuszek jest za mały to się tym nie przejmuję :) to chyba najlepsza opcja. Dłużej będziemy miały lekko, trzeba szukać plusów :D poza tym, jeśli fitnesski rodzą zdrowe dzieci, a mają takie mikroskopijne brzuchy to nie ma się czym martwić :)
    https://www.joy.pl/lifestyle/2629/nowy-trend-na-instagramie-fitness-w-ciazy-przesada
    tego sie trzymajmy:) u mnie brzuch wygląda jakbym trochę więcej zjadła. Waga do ostatniej wizyty w maju nic nie ruszyła w górę, ważyłam o kg mniej niż przed ciążą. w następnym tygodniu mam wizytę, takze na spokojnie czekam do piątku, a i moze w koncu coś i moja waga drgnęła...

ola_g89 lubi tę wiadomość

o8pzfos.png
    nfb945w.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2024, 13:12

kasia1518 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Tak spotkałam się z tym dzisiaj po raz pierwszy. Zawsze w miarę ok ludzie się odnosili a dziś byłam u Endo. Do tej pory zawsze rejestratorka zmieniała układ kart i wracała do siebie a lekarz wolał po nazwisku. Nigdy nikt się nie rzucał. Teraz przez rodo nie wolno wołać więc rejestratorka odprowadziła mnie do gabinetu i powiedziała że ja będę następna jak obecny pacjent wyjdzi i wróciła do siebie. Od razu na korytarzu były komentarze o wchodzeniu bez numerkow a babka chciała mnie popchnąć żeby to ona zdążyła wejść pierwsza jak tylko drzwi się otworzyły. Aż lekarz się mnie pytał co się tam dzieje na korytarzu i zapewnila że u niej zawsze mam pierwszeństwo. Same komentarze mnie bawiły (tak wewnętrznie ;) ) ale ta próba popchnięcia mnie wkurzyła. Gdyby nie to że lekarz się popatrzył to może by się ten babol nie pochamowal! A tak to się wycofała.
    Po wyjściu oczywiście czekał też na mnie wymowny komentarz "bardzo nieładnie" i choć nigdy nie zdaje się w dyskusję to tym razem odpowiedziałam " tak, bardzo nieładnie się pani zachowała" . I poszlam odprowadzona przez komentarze i krzyki

Najpierw mnie to ubawiło a teraz jak sobie przemyślałam całą sytuację to się zdenerwowalam. Uff muszę ochłonąć.
    Ludzie są okropni, a szczególnie starsze KOBIETY. To jest szok. Same na pewno korzystały z przywilejów, bo w tamtych czasach podobno bardziej się to respektowało, a teraz najgłośniej krzyczą. To jest po prostu chamstwo. Komentarze komentarzami, ale popychanie kobiety w ciąży jest poniżej pasa :/ za sam taki pomysł powinna dostać w czambo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 17:45

Hedgehog lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po usg, mała waży 1150g wszystko rozwinięte na 29 tydzień :) mieliśmy 3d ale nic nie wyszło z tego bo najpierw miała rączkę na twarzy są później przytuliła buzie do łożyska... ehh za to widzieliśmy jak ziewa :)

ola_g89, KatarzynaCarmen, kasia1518, Izabelle, Natalia1984, Camilla13, cziqitka89, cziqitka89, JustynaG, susełek, Angel1988 lubią tę wiadomość

• jatoszka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myslicie o wyjezdzie gdzies dalej na l4 ? Myslicie ze ktos moze sie doczepic ??

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    Hej hej u nas dobrze. Mała rośnie choć brzuszek i tak mam mały w porownaniu do innych ciężarnych to dla mnie jest on i tak już duży. Mała bryka strasznie tylko fale przechodzą pod skórą :) miałam robiona krzywa cukrzycową 3 tyg temu bo moja babcia miała cukrzycę i jej wszystkie dzieci procz mojej mamy więc powiedziałam że chce też zrobić. My dzisiaj mamy 3d mam nadzieję że mała pokaże buźke :) a za 2 i pół tyg mam znów echo w szpitalu żeby zobaczyć czy łożysko się podciągło. A jak u was? Jak sie czujesz

Ja się czuje w miarę dobrze jeszcze pracuje , ale tylko 4h dziennie więc spoko dzień za dniem mi ucieka jutro już 27t6d więc jeszcze tylko 12 tygodni do spotkania z naszą mała . Ja też będę miała to sprawdzane bo na 20 tyg echo też było nisko . Moja mała też bryka . Brzuszek już jest większy ale nie ogromny w sam raz 7kg do przodu więc zaczyna się coś dziać hehe . U Ciebie było wskazanie do wykonania tego badania u mnie nie. W Polsce to zawsze robią... wszystkie badania i jak wyszło Ci to badanie ? Pozdrawiam

agaafabka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    My już po usg, mała waży 1150g wszystko rozwinięte na 29 tydzień :) mieliśmy 3d ale nic nie wyszło z tego bo najpierw miała rączkę na twarzy są później przytuliła buzie do łożyska... ehh za to widzieliśmy jak ziewa :)

Moja też długo długo się nie chciała pokazać ale jak robiłam usg 26 tyg to już widziałam jej buźke taka słodka że tylko całować ale moja wazyla w 26 tyg 850g była tylko o 2 dni do tyłu ż wymiarami więc nie mam co się martwić . Jestem bardzo ciekawa ìle tera z waży i jak wygląda

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jatoszka wrote:
    A co myslicie o wyjezdzie gdzies dalej na l4 ? Myslicie ze ktos moze sie doczepic ??

Nie zastanawiaj się tylko śmiało jedź - na pewno nikt się nie czepi.

jatoszka lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
‹‹ 810 811 812 813 814 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ