WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • cziqitka89 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    U mnie tak samo istne szaleństwo w brzuchu :)))

Nawet wczoraj nagrałam filmik jak mi brzuch faluje :)

Czy któras z was jest RH- i będzie brała profilaktycznie zastrzyk w 28-30 tyg ciąży? Dostalam recepte na zastrzyk,jednak cena powala. W necie wyczytalam, że od stycznie 2018 jest refundacja trzeba tylko byc zarejestrowanym w przychodni na NFZ. I tak mysle, czy jesli raz zapisze sie na taka wizyte czy to wystarczy, aby mi ten zastrzyk dali z refundacja...

Ja jestem RH-, mój mąż RH+ i jeżeli zdecyduę się na zastrzyk (raczej się zdecyduję) to będę musiała za niego zapłacić. Chodzę do dwóch lekarzy, jeden prywatnie, drugi z Polmedu z abonamentu z pracy, więc też jakby prywatnie i każdy z nich twierdzi, że NFZ refunduje zastrzyk jak ciąża jest prowadzona w przychodni, która ma podpisaną umowę z NFZ. Możesz spróbować zapisać się do lekarza z NFZ, ale pewnie bedziesz musiała już do niego chodzić, bo jak jednorazowa wizyta to mogą nie chcieć zapłacić za zastrzyk. Z tego co czytam, to nawet jak chodzisz prywatnie, ale jesteś ubezpieczona to powinnien się należeć, ale niestety nie egzekwują tego :( Niby można złożyć na nich skargę jak odmówią, ale znając życie sprawa bedzie się długo ciągnąć, a zastrzyk trzeba przyjąć między 28 a 30 tc i ja wolę zapłacić niż się z nimi użerać :/

82doj48arfknt48q.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cziqitka89, to nie jest tak, że coś Ci się "należy" a ewentualnie "przysługuje". A to jest różnica.
    Osobą uprawnioną do wystawienia skierowania na zastrzyk jest lekarz prowadzący ciążę pracujący w przychodni (która ma podpisaną umowę z NFZ). Jak zmusisz lekarza, żeby wystawił Ci ten kwitek na zastrzyk skoro nie prowadzisz u niego ciąży?
    Podejrzewam, że część lekarzy może i wypisze. Ale są i tacy, co robią problem z przepisywania skierowań na zwykłe badania krwi.

Poza tym, u mnie w przychodni nie jest tak łatwo zapisać się do ginekologa. Jeśli prowadzisz u nich ciążę to masz zapewniony termin zgodnie z decyzją lekarza (on po wizycie mówi za ile tygodni ma Cię położna zapisać). Ale jeśli masz zwykłą wizytę to zapisy dopiero na kolejny miesiąc.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W lipcowym numerze M jak mama - jakie to prawdziwe :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9bb8ecba9327.jpg

ola_g89, Hedgehog, Camilla13, Izabelle, Paulla89 lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Hej, Ciążę prowadzę u lekarza na NFZ (mam u niego kartę ciąży) i podczas ostatniej wizyty otrzymałam zastrzyk. Nic za niego nie płaciłam.
    Nie wiem jednak czy lekarz, który nie prowadzi Ci ciąży zleci podanie zastrzyku (u mnie informacja o podaniu trafiła do karty ciąży/karty u lekarza prowadzącego i jeszcze jakiejś ewidencji.)

Czy ojciec dziecka ma grupę krwi Rh+ ?

No właśnie pójdę się zapytać, czy tak można zrobic..
    Tak mój mąż ma Rh+ i jestem po poroniuniu

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • gosias Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    U mnie tak samo istne szaleństwo w brzuchu :)))

Nawet wczoraj nagrałam filmik jak mi brzuch faluje :)

Czy któras z was jest RH- i będzie brała profilaktycznie zastrzyk w 28-30 tyg ciąży? Dostalam recepte na zastrzyk,jednak cena powala. W necie wyczytalam, że od stycznie 2018 jest refundacja trzeba tylko byc zarejestrowanym w przychodni na NFZ. I tak mysle, czy jesli raz zapisze sie na taka wizyte czy to wystarczy, aby mi ten zastrzyk dali z refundacja...
    też jestem minusowa. chodzę prywatnie, ale dostałam skierowanie do poradni w szpitalu od mojej lekarz prowadzącej. chociaż sama nie przyjmuje tam,ale na szczęście nie było problemu z wypisaniem recepty na NFZ. także spróbuj zarejestrować sie państwowo, a nuż te "parę" złotych zaoszczędzisz

o8pzfos.png
    nfb945w.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cziqitka89 wrote:
    Ja jestem RH-, mój mąż RH+ i jeżeli zdecyduę się na zastrzyk (raczej się zdecyduję) to będę musiała za niego zapłacić. Chodzę do dwóch lekarzy, jeden prywatnie, drugi z Polmedu z abonamentu z pracy, więc też jakby prywatnie i każdy z nich twierdzi, że NFZ refunduje zastrzyk jak ciąża jest prowadzona w przychodni, która ma podpisaną umowę z NFZ. Możesz spróbować zapisać się do lekarza z NFZ, ale pewnie bedziesz musiała już do niego chodzić, bo jak jednorazowa wizyta to mogą nie chcieć zapłacić za zastrzyk. Z tego co czytam, to nawet jak chodzisz prywatnie, ale jesteś ubezpieczona to powinnien się należeć, ale niestety nie egzekwują tego :( Niby można złożyć na nich skargę jak odmówią, ale znając życie sprawa bedzie się długo ciągnąć, a zastrzyk trzeba przyjąć między 28 a 30 tc i ja wolę zapłacić niż się z nimi użerać :/

Pójdę zapytac, nic mnie to nie kosztuje, a moze akurat. Juz pytałam o cene rhophylac 300 i jedna apteka mi zaśpiewała 429zł, gdzie na doz.pl widzę, że jest za 339zł
    Jeśli macie jeszcze jakaś tańsza apteke to prosze o info :)

W przyszlym tyg ide po recepte na heparyne wiec przejde sie odrazu do przychodni zapytac czy jest taka opcja z zastrzykiem....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 15:56

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosias wrote:
    też jestem minusowa. chodzę prywatnie, ale dostałam skierowanie do poradni w szpitalu od mojej lekarz prowadzącej. chociaż sama nie przyjmuje tam,ale na szczęście nie było problemu z wypisaniem recepty na NFZ. także spróbuj zarejestrować sie państwowo, a nuż te "parę" złotych zaoszczędzisz

Ooo czyli jednak jakaś szansa jest :)

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już zamówilam wózek i powiem Wam, że niestety te wagi co podają nie zawsze są rzetelne :/ Miałam wątpliwości co do wybranego przeze mnie wózka (jego wagi) i sprzedający w koncu wyciągnął wagę (taką małą ręczną, jak te którymi można zważyć bagaż) i dopiero wyszły jaja... Niewiele się nie zgadzało z wagami podanymi w katalogach:/ Też zależalo mi na nieciężkim wózku bo mieszkam na 3 piętrze ale na szczęście mam ta wygode że mąż wcześnie kończy pracę to będę czekać na niego lub tak jak niektóre pisaly zostawiać stelarz na dole i heja z gondolą na górę. Przynajmniej zrzuci się te ciążowe kilogramy i zniweluje cellulit :)

f2wlwn15pyf6mety.png
  • gosias Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    U nas mała też jest bardziej ruchliwa, ale nawet nie kopniaki tylko generalnie czuję ruchy. Praktycznie cały dzień, ale jestem szczęśliwa, bo była mało aktywna i bałam się, że od 28 tygodnia będę musiała liczyć ruchy. Także oby tak dalej :)

Cellulit na szczęście mnie ominął. Niby mam 7-8kg na plusie, ale jestem tak mała i mam tak malutki brzuszek, że nie wiem, gdzie idą te kilogramy i gdzie mieści się wcale nie takie małe dziecko. :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e93f89987cb0.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8bd5c749bba.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bbdb31ede11.jpg

A jak Wasze brzuszki dziewczyny? Czy któraś też jest taka malutka, jak ja? :D
    ja mam podobny, może jeszcze mniejszy. zaczynam się trochę tym stresować, bo ostatnio koleżanki mama zapytała się mnie ,ze zdziwieniem kiedy urodziłam?;>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 16:03

o8pzfos.png
    nfb945w.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosias wrote:
    ja mam podobny, może jeszcze mniejszy. zaczynam się trochę tym stresować, bo ostatnio koleżanki mama zapytała się mnie ,ze zdziwieniem czy kiedy urodziłam?;>
    Mi też wszyscy mówią, że jestem malutka i gdzie to dziecko. Ale dopóki lekarz nie mówi nic, że brzuszek jest za mały to się tym nie przejmuję :) to chyba najlepsza opcja. Dłużej będziemy miały lekko, trzeba szukać plusów :D poza tym, jeśli fitnesski rodzą zdrowe dzieci, a mają takie mikroskopijne brzuchy to nie ma się czym martwić :)
    https://www.joy.pl/lifestyle/2629/nowy-trend-na-instagramie-fitness-w-ciazy-przesada

KatarzynaCarmen lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Rozumiem. Mój dziadzio miał cukrzycę i tyle. Mnie bardziej sklaniały objawy jak ogromne pragnienie i suchość w gardle apetyt i wilczy głod. A slodycze tez lubię.

Jednak przeczucie mnie myliło ... nawet jakoś mi się wydaje że niski ten cukier
    Na czczo 74 mg/dl
    Po godz. 118 mg/dl
    Po 2 godz 108 mg/dl

susełek, ola_g89, Camilla13, cziqitka89 lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Jednak przeczucie mnie myliło ... nawet jakoś mi się wydaje że niski ten cukier
    Na czczo 74 mg/dl
    Po godz. 118 mg/dl
    Po 2 godz 108 mg/dl

Wynik masz super. Wręcz idealny. Tylko sie cieszyc. W ciazy wszystko jest dziwne.

• gosias Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Mi też wszyscy mówią, że jestem malutka i gdzie to dziecko. Ale dopóki lekarz nie mówi nic, że brzuszek jest za mały to się tym nie przejmuję :) to chyba najlepsza opcja. Dłużej będziemy miały lekko, trzeba szukać plusów :D poza tym, jeśli fitnesski rodzą zdrowe dzieci, a mają takie mikroskopijne brzuchy to nie ma się czym martwić :)
    https://www.joy.pl/lifestyle/2629/nowy-trend-na-instagramie-fitness-w-ciazy-przesada
    tego sie trzymajmy:) u mnie brzuch wygląda jakbym trochę więcej zjadła. Waga do ostatniej wizyty w maju nic nie ruszyła w górę, ważyłam o kg mniej niż przed ciążą. w następnym tygodniu mam wizytę, takze na spokojnie czekam do piątku, a i moze w koncu coś i moja waga drgnęła...

ola_g89 lubi tę wiadomość

o8pzfos.png
    nfb945w.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2024, 13:12

kasia1518 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Tak spotkałam się z tym dzisiaj po raz pierwszy. Zawsze w miarę ok ludzie się odnosili a dziś byłam u Endo. Do tej pory zawsze rejestratorka zmieniała układ kart i wracała do siebie a lekarz wolał po nazwisku. Nigdy nikt się nie rzucał. Teraz przez rodo nie wolno wołać więc rejestratorka odprowadziła mnie do gabinetu i powiedziała że ja będę następna jak obecny pacjent wyjdzi i wróciła do siebie. Od razu na korytarzu były komentarze o wchodzeniu bez numerkow a babka chciała mnie popchnąć żeby to ona zdążyła wejść pierwsza jak tylko drzwi się otworzyły. Aż lekarz się mnie pytał co się tam dzieje na korytarzu i zapewnila że u niej zawsze mam pierwszeństwo. Same komentarze mnie bawiły (tak wewnętrznie ;) ) ale ta próba popchnięcia mnie wkurzyła. Gdyby nie to że lekarz się popatrzył to może by się ten babol nie pochamowal! A tak to się wycofała.
    Po wyjściu oczywiście czekał też na mnie wymowny komentarz "bardzo nieładnie" i choć nigdy nie zdaje się w dyskusję to tym razem odpowiedziałam " tak, bardzo nieładnie się pani zachowała" . I poszlam odprowadzona przez komentarze i krzyki

Najpierw mnie to ubawiło a teraz jak sobie przemyślałam całą sytuację to się zdenerwowalam. Uff muszę ochłonąć.
    Ludzie są okropni, a szczególnie starsze KOBIETY. To jest szok. Same na pewno korzystały z przywilejów, bo w tamtych czasach podobno bardziej się to respektowało, a teraz najgłośniej krzyczą. To jest po prostu chamstwo. Komentarze komentarzami, ale popychanie kobiety w ciąży jest poniżej pasa :/ za sam taki pomysł powinna dostać w czambo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 17:45

Hedgehog lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po usg, mała waży 1150g wszystko rozwinięte na 29 tydzień :) mieliśmy 3d ale nic nie wyszło z tego bo najpierw miała rączkę na twarzy są później przytuliła buzie do łożyska... ehh za to widzieliśmy jak ziewa :)

ola_g89, KatarzynaCarmen, kasia1518, Izabelle, Natalia1984, Camilla13, cziqitka89, cziqitka89, JustynaG, susełek, Angel1988 lubią tę wiadomość

• jatoszka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myslicie o wyjezdzie gdzies dalej na l4 ? Myslicie ze ktos moze sie doczepic ??

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    Hej hej u nas dobrze. Mała rośnie choć brzuszek i tak mam mały w porownaniu do innych ciężarnych to dla mnie jest on i tak już duży. Mała bryka strasznie tylko fale przechodzą pod skórą :) miałam robiona krzywa cukrzycową 3 tyg temu bo moja babcia miała cukrzycę i jej wszystkie dzieci procz mojej mamy więc powiedziałam że chce też zrobić. My dzisiaj mamy 3d mam nadzieję że mała pokaże buźke :) a za 2 i pół tyg mam znów echo w szpitalu żeby zobaczyć czy łożysko się podciągło. A jak u was? Jak sie czujesz

Ja się czuje w miarę dobrze jeszcze pracuje , ale tylko 4h dziennie więc spoko dzień za dniem mi ucieka jutro już 27t6d więc jeszcze tylko 12 tygodni do spotkania z naszą mała . Ja też będę miała to sprawdzane bo na 20 tyg echo też było nisko . Moja mała też bryka . Brzuszek już jest większy ale nie ogromny w sam raz 7kg do przodu więc zaczyna się coś dziać hehe . U Ciebie było wskazanie do wykonania tego badania u mnie nie. W Polsce to zawsze robią... wszystkie badania i jak wyszło Ci to badanie ? Pozdrawiam

agaafabka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    My już po usg, mała waży 1150g wszystko rozwinięte na 29 tydzień :) mieliśmy 3d ale nic nie wyszło z tego bo najpierw miała rączkę na twarzy są później przytuliła buzie do łożyska... ehh za to widzieliśmy jak ziewa :)

Moja też długo długo się nie chciała pokazać ale jak robiłam usg 26 tyg to już widziałam jej buźke taka słodka że tylko całować ale moja wazyla w 26 tyg 850g była tylko o 2 dni do tyłu ż wymiarami więc nie mam co się martwić . Jestem bardzo ciekawa ìle tera z waży i jak wygląda

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jatoszka wrote:
    A co myslicie o wyjezdzie gdzies dalej na l4 ? Myslicie ze ktos moze sie doczepic ??

Nie zastanawiaj się tylko śmiało jedź - na pewno nikt się nie czepi.

jatoszka lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
‹‹ 810 811 812 813 814 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ