WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
86Monia wrote:Kasia mi też badali przed bo jak jest ponad normę to nie podają glukozy bo jest niebezpieczna. Ja mialam dobry na czczo niestety wyszła mi nietolerancja glukozy.
A to nawet nie wiedziałam że muszą pobrać z palca najpierw. Samo badanie ok - trochę sucho w buzi i już mnie zamula na spanie ale jeszcze 8min. Myślę że ja też dołączę do słodkich mamusiek- zaskoczę się jak będzie inaczej .kasia1518
-
nick nieaktualnykasia1518 wrote:A to nawet nie wiedziałam że muszą pobrać z palca najpierw. Samo badanie ok - trochę sucho w buzi i już mnie zamula na spanie ale jeszcze 8min. Myślę że ja też dołączę do słodkich mamusiek- zaskoczę się jak będzie inaczej .
Czemu masz takie myśli? Mnie niepokoilo kilka rzeczy które mnie sklanialy ku temu. Nawet laborantka mówiła że na czczo super to będzie dobrze. No nie było dobrze. Na początku załamka a teraz nawet już przetrawilam. Sa gorsze rzeczy. -
nick nieaktualnyJa czuje mało kopniaczków ale moja jest obrócona nóżkami w stronę mojego kręgosłupa więc może dlatego. Czuje natomiast jak pływa, wierci się albo skrobie mnie rączkami w pachwiny
Dziewczyny wczoraj delikatnie spuchły mi kostki i dłonie a opuchlizna nie zeszła po całonocnym wypoczynku, też tak macie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 10:58
-
Marrgoo wrote:Ja czuje mało kopniaczków ale moja jest obrócona nóżkami w stronę mojego kręgosłupa więc może dlatego. Czuje natomiast jak pływa, wierci się albo skrobie mnie rączkami w pachwiny
Dziewczyny wczoraj delikatnie spuchły mi kostki i dłonie a opuchlizna nie zeszła po całonocnym wypoczynku, też tak macie?17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod..
06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm -
nick nieaktualnyMarrgoo wrote:Ja czuje mało kopniaczków ale moja jest obrócona nóżkami w stronę mojego kręgosłupa więc może dlatego. Czuje natomiast jak pływa, wierci się albo skrobie mnie rączkami w pachwiny
Dziewczyny wczoraj delikatnie spuchły mi kostki i dłonie a opuchlizna nie zeszła po całonocnym wypoczynku, też tak macie?
Opuchlizna ciążowa teoretycznie powinna zejść po odpoczynku. Ale ta niebezpieczna mogąca być zwiastunem zatrucia jest chyba dość dramatycznie widoczna. Obserwuj sie ja bym zmierzyła ciśnienie i zrobiła mocz czy nie ma białka. -
Natalia1984 wrote:Mnie wczoraj złapał straszny ból pod piersią, taki jakby ktoś mi wbijał nóż pod żebrem. Całą noc nie spałam bo w każdej pozycji boli. Miałam to samo kilka lat temu, to od krzywego kręgosłupa. Chodziłam na rehabilitację, ale to już wtedy gdy przeszło samo, ratował mnie Ketonal. Nie mam pojęcia co robić. Masaże? Szukać osteopaty?
Natalia, też mam problemy z kręgosłupem (Mi pomagał Opokan). Dlatego też gdy pojawiły się pierwsze dolegliwości, zaczęłam szukać kogoś kto mi pomoże. Nie było to łatwe, wielu specjalistów gdy usłyszało słowo "ciąża" to nie chciało nic robić.
Ale udało mi się znaleźć fizjoterapeutę. Przyniosłam płytkę z rezonansem i opisem. Obejrzał sobie najpierw mnie, potem moją dokumentację. Spotykamy się regularnie od 18tc. Dostałam zestaw ćwiczeń, które mam wykonywać w domu oraz zalecenia (postawa ciała, jak wstawać bezpiecznie z łóżka itp).
Był taki moment, że drętwiał mi pośladek. Został rozmasowany na zajęciach oraz dostałam ćwiczenia rozciągające. Wykonuję je codziennie i problem jest zdecydowanie mniej uciążliwy. -
kasia1518 wrote:U mnie to samo - od jakis 3-4dni jest tak aktywna , bryka jak szalona i czuje ją nie tylko jak leżę.
))
Nawet wczoraj nagrałam filmik jak mi brzuch faluje
Czy któras z was jest RH- i będzie brała profilaktycznie zastrzyk w 28-30 tyg ciąży? Dostalam recepte na zastrzyk,jednak cena powala. W necie wyczytalam, że od stycznie 2018 jest refundacja trzeba tylko byc zarejestrowanym w przychodni na NFZ. I tak mysle, czy jesli raz zapisze sie na taka wizyte czy to wystarczy, aby mi ten zastrzyk dali z refundacja...
-
86Monia wrote:Czemu masz takie myśli? Mnie niepokoilo kilka rzeczy które mnie sklanialy ku temu. Nawet laborantka mówiła że na czczo super to będzie dobrze. No nie było dobrze. Na początku załamka a teraz nawet już przetrawilam. Sa gorsze rzeczy.
U mnie w domu dziadkowie, wujkowie od strony taty to cukrzycy- myślę że u mojego taty to kwestia czasu, a ja się wdalam w rodzinę taty - tam sami cukrzycy i osoby z nowotworami ( to już odziedziczylam). Dodatkowo uwielbiam slodkie i jem go dużo. Cukier badałam 2 razy w życiu- raz miałam przekroczone >100, a w ciąży to 86 więc tu było ok - dlatego myślę że mnie czeka cukrzyca ciążowakasia1518
-
86Monia wrote:Opuchlizna ciążowa teoretycznie powinna zejść po odpoczynku. Ale ta niebezpieczna mogąca być zwiastunem zatrucia jest chyba dość dramatycznie widoczna. Obserwuj sie ja bym zmierzyła ciśnienie i zrobiła mocz czy nie ma białka.
Niekoniecznie widoczna, u mnie przy hellpie była mała nie schodziła po nocy, spuchłam mocno dopiero w szpitalu.
Tak jak Monia napisała warto zmierzyć ciśnienie i zrobić mocz jeżeli nie schodzi. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja mialam cc na szybko z powodu zatrucia.
Opuchlizne mialam ogromna nie do opisania wiec watpie bys Ty to miala jesli opuchlizna kest dosc mala. Ale cisnienie mizesz oczywiscie sobie mierzyc17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod..
06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm -
Nika312 wrote:U mnie tak samo istne szaleństwo w brzuchu
))
Nawet wczoraj nagrałam filmik jak mi brzuch faluje
Czy któras z was jest RH- i będzie brała profilaktycznie zastrzyk w 28-30 tyg ciąży? Dostalam recepte na zastrzyk,jednak cena powala. W necie wyczytalam, że od stycznie 2018 jest refundacja trzeba tylko byc zarejestrowanym w przychodni na NFZ. I tak mysle, czy jesli raz zapisze sie na taka wizyte czy to wystarczy, aby mi ten zastrzyk dali z refundacja...
Hej, Ciążę prowadzę u lekarza na NFZ (mam u niego kartę ciąży) i podczas ostatniej wizyty otrzymałam zastrzyk. Nic za niego nie płaciłam.
Nie wiem jednak czy lekarz, który nie prowadzi Ci ciąży zleci podanie zastrzyku (u mnie informacja o podaniu trafiła do karty ciąży/karty u lekarza prowadzącego i jeszcze jakiejś ewidencji.)
Czy ojciec dziecka ma grupę krwi Rh+ ? -
nick nieaktualnyNatalia1984 wrote:Mnie wczoraj złapał straszny ból pod piersią, taki jakby ktoś mi wbijał nóż pod żebrem. Całą noc nie spałam bo w każdej pozycji boli. Miałam to samo kilka lat temu, to od krzywego kręgosłupa. Chodziłam na rehabilitację, ale to już wtedy gdy przeszło samo, ratował mnie Ketonal. Nie mam pojęcia co robić. Masaże? Szukać osteopaty?
-
nick nieaktualnyagaafabka wrote:My mieszkamy w Holandii i tu się nie robi jeśli nikt w rodzinie nie mial cukrzycy
-
linka220 wrote:Dziewczyny, czy Wasze dzidziusie też się tak "rozkopały" Tak jak czułam małą, jak się położyłam i uspokoiłam tak teraz co chwilę gdzieś kopnie i mam wrażenie, że non stop się rusza. Jak jest u Was ??
Cellulit na szczęście mnie ominął. Niby mam 7-8kg na plusie, ale jestem tak mała i mam tak malutki brzuszek, że nie wiem, gdzie idą te kilogramy i gdzie mieści się wcale nie takie małe dziecko.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e93f89987cb0.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8bd5c749bba.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bbdb31ede11.jpg
A jak Wasze brzuszki dziewczyny? Czy któraś też jest taka malutka, jak ja?Izabelle, susełek, cziqitka89, kasia1518, Left_ie, Agatek_gagatek, linka220 lubią tę wiadomość
-
Tak się przeziębiłam w szpitalu, że gadać nie mogę
Bylo gorąco i wszędzie przeciągi
Bardzo dużo dziewczyn w szpitalu miało spuchnięte nogi,nawet laski w 24,25 tc. Sprawdzali im ciśnienie regularnie. Z każdym chłodniejszym dniem ich nogi wyglądały lepiej. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyola_g89 wrote:U nas mała też jest bardziej ruchliwa, ale nawet nie kopniaki tylko generalnie czuję ruchy. Praktycznie cały dzień, ale jestem szczęśliwa, bo była mało aktywna i bałam się, że od 28 tygodnia będę musiała liczyć ruchy. Także oby tak dalej
Cellulit na szczęście mnie ominął. Niby mam 7-8kg na plusie, ale jestem tak mała i mam tak malutki brzuszek, że nie wiem, gdzie idą te kilogramy i gdzie mieści się wcale nie takie małe dziecko.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e93f89987cb0.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8bd5c749bba.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bbdb31ede11.jpg
A jak Wasze brzuszki dziewczyny? Czy któraś też jest taka malutka, jak ja?Mój tez nie jest za wielki. Choć ja sama jestem średniego wzrostu.
ola_g89 lubi tę wiadomość