WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Kasia mi też badali przed bo jak jest ponad normę to nie podają glukozy bo jest niebezpieczna. Ja mialam dobry na czczo niestety wyszła mi nietolerancja glukozy.

A to nawet nie wiedziałam że muszą pobrać z palca najpierw. Samo badanie ok - trochę sucho w buzi i już mnie zamula na spanie ale jeszcze 8min. Myślę że ja też dołączę do słodkich mamusiek- zaskoczę się jak będzie inaczej .

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    A to nawet nie wiedziałam że muszą pobrać z palca najpierw. Samo badanie ok - trochę sucho w buzi i już mnie zamula na spanie ale jeszcze 8min. Myślę że ja też dołączę do słodkich mamusiek- zaskoczę się jak będzie inaczej .

Czemu masz takie myśli? Mnie niepokoilo kilka rzeczy które mnie sklanialy ku temu. Nawet laborantka mówiła że na czczo super to będzie dobrze. No nie było dobrze. Na początku załamka a teraz nawet już przetrawilam. Sa gorsze rzeczy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje mało kopniaczków ale moja jest obrócona nóżkami w stronę mojego kręgosłupa więc może dlatego. Czuje natomiast jak pływa, wierci się albo skrobie mnie rączkami w pachwiny :D

Dziewczyny wczoraj delikatnie spuchły mi kostki i dłonie a opuchlizna nie zeszła po całonocnym wypoczynku, też tak macie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 10:58

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Ja czuje mało kopniaczków ale moja jest obrócona nóżkami w stronę mojego kręgosłupa więc może dlatego. Czuje natomiast jak pływa, wierci się albo skrobie mnie rączkami w pachwiny :D

Dziewczyny wczoraj delikatnie spuchły mi kostki i dłonie a opuchlizna nie zeszła po całonocnym wypoczynku, też tak macie?
    Ja puchlam juz wiele razy i zawsze po nocy mi schodziła ladnie :)

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:

Opuchlizna ciążowa teoretycznie powinna zejść po odpoczynku. Ale ta niebezpieczna mogąca być zwiastunem zatrucia jest chyba dość dramatycznie widoczna. Obserwuj sie ja bym zmierzyła ciśnienie i zrobiła mocz czy nie ma białka.

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Mnie wczoraj złapał straszny ból pod piersią, taki jakby ktoś mi wbijał nóż pod żebrem. Całą noc nie spałam bo w każdej pozycji boli. Miałam to samo kilka lat temu, to od krzywego kręgosłupa. Chodziłam na rehabilitację, ale to już wtedy gdy przeszło samo, ratował mnie Ketonal. Nie mam pojęcia co robić. Masaże? Szukać osteopaty?

Natalia, też mam problemy z kręgosłupem (Mi pomagał Opokan). Dlatego też gdy pojawiły się pierwsze dolegliwości, zaczęłam szukać kogoś kto mi pomoże. Nie było to łatwe, wielu specjalistów gdy usłyszało słowo "ciąża" to nie chciało nic robić.
    Ale udało mi się znaleźć fizjoterapeutę. Przyniosłam płytkę z rezonansem i opisem. Obejrzał sobie najpierw mnie, potem moją dokumentację. Spotykamy się regularnie od 18tc. Dostałam zestaw ćwiczeń, które mam wykonywać w domu oraz zalecenia (postawa ciała, jak wstawać bezpiecznie z łóżka itp).
    Był taki moment, że drętwiał mi pośladek. Został rozmasowany na zajęciach oraz dostałam ćwiczenia rozciągające. Wykonuję je codziennie i problem jest zdecydowanie mniej uciążliwy.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    U mnie to samo - od jakis 3-4dni jest tak aktywna , bryka jak szalona i czuje ją nie tylko jak leżę.
    U mnie tak samo istne szaleństwo w brzuchu :)))

Nawet wczoraj nagrałam filmik jak mi brzuch faluje :)

Czy któras z was jest RH- i będzie brała profilaktycznie zastrzyk w 28-30 tyg ciąży? Dostalam recepte na zastrzyk,jednak cena powala. W necie wyczytalam, że od stycznie 2018 jest refundacja trzeba tylko byc zarejestrowanym w przychodni na NFZ. I tak mysle, czy jesli raz zapisze sie na taka wizyte czy to wystarczy, aby mi ten zastrzyk dali z refundacja...

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Czemu masz takie myśli? Mnie niepokoilo kilka rzeczy które mnie sklanialy ku temu. Nawet laborantka mówiła że na czczo super to będzie dobrze. No nie było dobrze. Na początku załamka a teraz nawet już przetrawilam. Sa gorsze rzeczy.

U mnie w domu dziadkowie, wujkowie od strony taty to cukrzycy- myślę że u mojego taty to kwestia czasu, a ja się wdalam w rodzinę taty - tam sami cukrzycy i osoby z nowotworami ( to już odziedziczylam). Dodatkowo uwielbiam slodkie i jem go dużo. Cukier badałam 2 razy w życiu- raz miałam przekroczone >100, a w ciąży to 86 więc tu było ok - dlatego myślę że mnie czeka cukrzyca ciążowa

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • OctAngel Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Opuchlizna ciążowa teoretycznie powinna zejść po odpoczynku. Ale ta niebezpieczna mogąca być zwiastunem zatrucia jest chyba dość dramatycznie widoczna. Obserwuj sie ja bym zmierzyła ciśnienie i zrobiła mocz czy nie ma białka.

Niekoniecznie widoczna, u mnie przy hellpie była mała nie schodziła po nocy, spuchłam mocno dopiero w szpitalu.
    Tak jak Monia napisała warto zmierzyć ciśnienie i zrobić mocz jeżeli nie schodzi.

3jvzwn15td2p4lbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem. Mój dziadzio miał cukrzycę i tyle. Mnie bardziej sklaniały objawy jak ogromne pragnienie i suchość w gardle apetyt i wilczy głod. A slodycze tez lubię.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz pójdę do rodziców zmierzyć ciśnienie ale mocz będę mogła zrobić dopiero jutro bo labo w moim mieście jest czynne tylko do 9.

OctAngel a jak u Ciebie skończyła się ta sytuacja?

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam cc na szybko z powodu zatrucia.
    Opuchlizne mialam ogromna nie do opisania wiec watpie bys Ty to miala jesli opuchlizna kest dosc mala. Ale cisnienie mizesz oczywiscie sobie mierzyc

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    U mnie tak samo istne szaleństwo w brzuchu :)))

Nawet wczoraj nagrałam filmik jak mi brzuch faluje :)

Czy któras z was jest RH- i będzie brała profilaktycznie zastrzyk w 28-30 tyg ciąży? Dostalam recepte na zastrzyk,jednak cena powala. W necie wyczytalam, że od stycznie 2018 jest refundacja trzeba tylko byc zarejestrowanym w przychodni na NFZ. I tak mysle, czy jesli raz zapisze sie na taka wizyte czy to wystarczy, aby mi ten zastrzyk dali z refundacja...

Hej, Ciążę prowadzę u lekarza na NFZ (mam u niego kartę ciąży) i podczas ostatniej wizyty otrzymałam zastrzyk. Nic za niego nie płaciłam.
    Nie wiem jednak czy lekarz, który nie prowadzi Ci ciąży zleci podanie zastrzyku (u mnie informacja o podaniu trafiła do karty ciąży/karty u lekarza prowadzącego i jeszcze jakiejś ewidencji.)

Czy ojciec dziecka ma grupę krwi Rh+ ?

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Mnie wczoraj złapał straszny ból pod piersią, taki jakby ktoś mi wbijał nóż pod żebrem. Całą noc nie spałam bo w każdej pozycji boli. Miałam to samo kilka lat temu, to od krzywego kręgosłupa. Chodziłam na rehabilitację, ale to już wtedy gdy przeszło samo, ratował mnie Ketonal. Nie mam pojęcia co robić. Masaże? Szukać osteopaty?
    Witam w klubie. Wstałam godzine temu, od 1 do 6 nie mogłam wytrzymać z bólu, nie pomógł masaż ani ciepły oklad, chodzenie ani delikatne ćwiczenia. W rezultacie o 4 zaczęłam płakać i nie mogłam przestać przez kolejną godzine. Nie jest dobrze, a do porodu co najmniej 8 tygodni. Jestem po rozmowie z lekarzem prowadzącym i neurochirurgiem. Jesli nie będzie efektów ćwiczeń, masaży i okladow, nie będę miała szans na wytrzymanie do terminu porodu i wywolaja go 3-4 tygodnie wcześniej albo zrobią cc. Piszę to o znowu płacze, koszmar, jeszcze mężowi się oberwalo i wyrzucilam go z sypialni.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    My mieszkamy w Holandii i tu się nie robi jeśli nikt w rodzinie nie mial cukrzycy :)
    U mnie też nikt nie miał, w ciąży żadna z kobiet tez nie, u mnie glukoza na czczo nigdy nie przekroczyła 75, a na teście dwa kolejne wyniki powyżej normy, a pomiar po 2 godzinach jeszcze wyższy niż tez po godzinie.

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka220 wrote:
    Dziewczyny, czy Wasze dzidziusie też się tak "rozkopały" Tak jak czułam małą, jak się położyłam i uspokoiłam tak teraz co chwilę gdzieś kopnie i mam wrażenie, że non stop się rusza. Jak jest u Was ??
    U nas mała też jest bardziej ruchliwa, ale nawet nie kopniaki tylko generalnie czuję ruchy. Praktycznie cały dzień, ale jestem szczęśliwa, bo była mało aktywna i bałam się, że od 28 tygodnia będę musiała liczyć ruchy. Także oby tak dalej :)

Cellulit na szczęście mnie ominął. Niby mam 7-8kg na plusie, ale jestem tak mała i mam tak malutki brzuszek, że nie wiem, gdzie idą te kilogramy i gdzie mieści się wcale nie takie małe dziecko. :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e93f89987cb0.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8bd5c749bba.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bbdb31ede11.jpg

A jak Wasze brzuszki dziewczyny? Czy któraś też jest taka malutka, jak ja? :D

Izabelle, susełek, cziqitka89, kasia1518, Left_ie, Agatek_gagatek, linka220 lubią tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się przeziębiłam w szpitalu, że gadać nie mogę :( Bylo gorąco i wszędzie przeciągi :(
    Bardzo dużo dziewczyn w szpitalu miało spuchnięte nogi,nawet laski w 24,25 tc. Sprawdzali im ciśnienie regularnie. Z każdym chłodniejszym dniem ich nogi wyglądały lepiej.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zastrzyku nie biorę. W zasadzie nie do końca rozumiem ,czemu on ma służyć skoro działanie ma też na max 10 tygodni u każdej kobiety inaczej. Rozważaliśmy to z lekarzem wspólnie, zrezygnowałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    U nas mała też jest bardziej ruchliwa, ale nawet nie kopniaki tylko generalnie czuję ruchy. Praktycznie cały dzień, ale jestem szczęśliwa, bo była mało aktywna i bałam się, że od 28 tygodnia będę musiała liczyć ruchy. Także oby tak dalej :)

Cellulit na szczęście mnie ominął. Niby mam 7-8kg na plusie, ale jestem tak mała i mam tak malutki brzuszek, że nie wiem, gdzie idą te kilogramy i gdzie mieści się wcale nie takie małe dziecko. :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e93f89987cb0.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8bd5c749bba.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bbdb31ede11.jpg

A jak Wasze brzuszki dziewczyny? Czy któraś też jest taka malutka, jak ja? :D
    Super sylwetka, piękny brzuszek. Bardzo zgrabny :) Mój tez nie jest za wielki. Choć ja sama jestem średniego wzrostu.

ola_g89 lubi tę wiadomość

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek dziękuję :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
‹‹ 809 810 811 812 813 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ