X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja tyje cały czas...nie wiem już jak to opanować co tydzień minimum pół kilo a zazwyczaj więcej. Eh..

Nic nawet nie mów :/ ja jestem już jak słoń. Nie będę ściemniać że jestem na diecie i tyje z powietrza ale jem raczej normalnie jak do tej pory + czasem jakieś dobrości :) a waga co tydzień mnie przeraża plus nabieranie wody :/ ostatnio z opuchlizny to mi 2 palce u ręki zdrętwiały na pól dnia a niby palce wyglądały na normalne. To samo z nadgarstkami cały czas czuję takie mrowienie i to też przez ta wodę. A ten cellulit wodny to już mi się od łydek zaczyna :/ no masakra jakaś. Czuję się jak napompowane świniątko :/

f2w33e3k8kpk8877.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    W takiej sytuacji dobrze, ze zlecił to ktg. Lepiej to kontrolować. :) mam nadzieje, ze mój lekarz na kolejnej wizycie sprawdzi łożysko. Ostatnio sprawdzał przepływy i wszystko było ok, ale o łożysku nic nie mówił.
    Izabelle - w którym jesteś tygodniu? Bo Twój suwaczek się buntuje na telefonie :)
    Jutro zaczynam skonczony 29 tc,ha też widzę u siebie w tel. 27+2 od dłuższego czasu ;)

ola_g89 lubi tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też miss ciężarnych nie jestem. A najbardziej intensywne przybieranie przed nami...

Izabelle lubi tę wiadomość

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna dziś mi uświadomiła,ze jak dojrzewa łożysko,to dziecko wtedy zaczyna najardziej przybierać na wadze ;)
    U mnie też cukrzyca i sama jestem ciekawa jak to będzie z wagą Małej. Całą ciążę się pilnuję,na,razie 6 kg na plusie,ale brzuch mam jak arbuz ;) reszta niemal bez zmian :)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • cziqitka89 Przyjaciółka

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po usg III trymestru. Poszłam prywatnie do lekarza z Polmedu, bo w prywatnym gabinecie ma o niebo lepszy sprzęt. Wizyta wszystko super, mały ma ok 1400g, wymiary w normie, dostaliśmy płytkę ze zdjęciami 3D i filmikiem. Generalnie lekarz powiedział, że wszytko w porządku, więc ja uspokojona. W domu jeszcze dokładnie przejrzałam wydruki z usg i patrze, że łożysko III stopnia, to chyba niedobrze :( Jak byłam u niego w Polmedzie w zeszłym tygodniu to napisał, że łożysko II stopnia i teraz nie wiem czy tak się pogorszyło, czy się pomylił. Zła jestem bo słowem nie wspomniał, że łożysko się zestarzało i nic nie zalecił. Niby napisał, że krzywa przepływu w tętnicy pępowinowej prawidłowa, ale wszędzie piszą, że III stopień dojrzałości to już przed samym porodem, a to dopiero 29 tydzień... Ech myślałam, że się uspokoję, a tu kolejne zmartwienie :(

Izabelle, u Ciebie lekarz na jaki stopień ocenił łożysko?

Izabelle, ola_g89 lubią tę wiadomość

82doj48arfknt48q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy na usg 3 trymestru ocenia się dokładnie narządy wewnętrzne jak na polowkowym? Czy bardziej wymiary, łożysko i przepływy?

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha321 wrote:
    Nic nawet nie mów :/ ja jestem już jak słoń. Nie będę ściemniać że jestem na diecie i tyje z powietrza ale jem raczej normalnie jak do tej pory + czasem jakieś dobrości :) a waga co tydzień mnie przeraża plus nabieranie wody :/ ostatnio z opuchlizny to mi 2 palce u ręki zdrętwiały na pól dnia a niby palce wyglądały na normalne. To samo z nadgarstkami cały czas czuję takie mrowienie i to też przez ta wodę. A ten cellulit wodny to już mi się od łydek zaczyna :/ no masakra jakaś. Czuję się jak napompowane świniątko :/
    Wczoraj miałam tak ułożone nogi, że cellulit miałam też na łydkach :/ W ogóle tyłek, uda, koszmar. Teraz dla odmiany ciągle mam ścierpniętą prawą dłoń, wcześniej cały czas lewą. Kostki u nóg od dawna lekko opuchnięte.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cziqitka89 wrote:
    Ja już po usg III trymestru. Poszłam prywatnie do lekarza z Polmedu, bo w prywatnym gabinecie ma o niebo lepszy sprzęt. Wizyta wszystko super, mały ma ok 1400g, wymiary w normie, dostaliśmy płytkę ze zdjęciami 3D i filmikiem. Generalnie lekarz powiedział, że wszytko w porządku, więc ja uspokojona. W domu jeszcze dokładnie przejrzałam wydruki z usg i patrze, że łożysko III stopnia, to chyba niedobrze :( Jak byłam u niego w Polmedzie w zeszłym tygodniu to napisał, że łożysko II stopnia i teraz nie wiem czy tak się pogorszyło, czy się pomylił. Zła jestem bo słowem nie wspomniał, że łożysko się zestarzało i nic nie zalecił. Niby napisał, że krzywa przepływu w tętnicy pępowinowej prawidłowa, ale wszędzie piszą, że III stopień dojrzałości to już przed samym porodem, a to dopiero 29 tydzień... Ech myślałam, że się uspokoję, a tu kolejne zmartwienie :(

Izabelle, u Ciebie lekarz na jaki stopień ocenił łożysko?
    Jeszcze nie ocenial,wiem tylko ze jest dojrzale i zaczynamy uważać. Ale nie prowadzący ginekolog,tylko lekarka napro. U mnie dodatkowo wiek już słuszny,obciążenie genetyczne itp. Staram się nie schizowac. Teraz trzeba ciagnąc lekarzy za języki i pilnować..
    Niestety.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • cziqitka89 Przyjaciółka

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle wrote:
    Jeszcze nie ocenial,wiem tylko ze jest dojrzale i zaczynamy uważać. Ale nie prowadzący ginekolog,tylko lekarka napro. U mnie dodatkowo wiek już słuszny,obciążenie genetyczne itp. Staram się nie schizowac. Teraz trzeba ciagnąc lekarzy za języki i pilnować..
    Niestety.

No niestety... A poza ktg co 10 dni masz jeszcze jakieś inne zalecenia co do tego łożyska?

82doj48arfknt48q.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ostatnio na wizycie gin powiedziała, że mam idealną ilość wod plodowych co oznacza, że łożysko dobrze pracuje.
    Wiem, że na łożysko ma wpływ DHA- od 13 tyg lykam po 2 tabletki dziennie

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cziqitka89 wrote:
    No niestety... A poza ktg co 10 dni masz jeszcze jakieś inne zalecenia co do tego łożyska?
    Biorę heparynę,więc raz w miesiącu sprawdzam anty xa,na razie nic więcej w tym temacie.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Mała dzisiaj na ktg miała praktycznie cały czas czkawkę :) Przypomniałam sobie jak to się leży i leży pod tym ktg tuż przed porodem.

f2w33e3k8kpk8877.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakbym miała szczepić to pojedyncze wkłucia i z odstępem miedzy nimi min miesiąca. Nigdy w życiu skojarzone, bo to najgorszy syf. Po nich najwięcej jest powikłań. Zresztą nie ma sie co dziwić, w końcu ten maleńki organizm musi walczyć wtedy z 6 wirusami a nie z jednym. Nigdy nie wiadomo jaka będzie odpowiedź immunologiczna. Córka mojego brata dostała padaczki poszczepiennej po tej skojarzonej i bezdechu :(

A wiecie, że ja w pierwszej ciąży ktg miałam dopiero przy przyjęciu na wywoływanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 20:44

kasia1518 lubi tę wiadomość

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chyba tym razem wezmę pojedyncze szczepionki z odstępami właśnie.

Niestety ciąża ciązy nie równa,w pierwszej ktg miałam w 38 tc,czułam się jak młoda bogini,nic mi nie było prócz zbyt wielu zbędnych kg ;) A teraz....szkoda gadać,bo wstyd ;)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się w pierwszej czułam tragicznie, jak słoń, schorowany, połamany wielki słoń. No ale przytyłam 20kg to co się dziwić, cholestaza mnie dopadła na sam koniec, a wcześniej problemy z ciśnieniem-ciagle za niskie. Musiałam co miesiąc dylować do stolicy do kardiologa dla ciężarnych. Chyba byłam bardziej wymeczona niż teraz kiedy dzień w dzień biegam za dzieckiem i jestem na pełnych obrotach.

Dziewczyny ile statystycznie tyje się w ostatnich miesiącach?

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy u Was tez byl taki problem by dostac glukoze cytrynowa w aptece? Dzis bylam w 2 tylko zwykla :/

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam póki co 8kg na plusie, ale w ostatnich tygodniach widzę na wadze różnice codziennie. Naprawdę. Tyle, ze ja przed ciąża byłam szczuplakiem okropnym, wiec jeszcze się cieszę z każdego kilograma. Nie wiem, gdzie one się chowają, ale idzie chyba tylko w brzuch. I powiem Wam, ze póki co naprawdę czuje się jak bogini :D nigdy wcześniej w swoim życiu nie czułam się tak dobrze sama ze sobą - zarówno psychicznie, jak i fizycznie. Oby jak najdłużej :) ale zostało nam już naprawdę niewiele - damy radę!

Marrgoo, Left_ie, kasia1518, Izabelle, Natalia1984, Asiaf lubią tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Dziewczyny ile statystycznie tyje się w ostatnich miesiącach?
    Statystycznie nie wiem, ale patrze w karty ciazy i w drugiej: 30 tc - 63,6 a 36 tc - 68, skonczylo sie chyba na 70. W pierwszej:33 tc - 63,5 ; 37 tc - 67, skonczylo sie na 68
    A teraz szkoda gadac co to bedzie :P

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Czy u Was tez byl taki problem by dostac glukoze cytrynowa w aptece? Dzis bylam w 2 tylko zwykla :/
    Jeszcze nie kupowalam,ale pytalam swojego gina to nic nie wiedzial o takiej glukozie, kazal mi wziac sobie pol cytryny :P

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reeeety ja muszę zajrzeć do mojej karty w takim razie. Do wagi sprzed ciąży jestem 3kg na plusie, ale do najniższej wagi w tej ciąży już +7.... Pierwsza ciążę skończyłam z wagą 72,5kg.... To była masakra dla moich kolan i kręgosłupa, kiedy wcześniej moja max waga pokazywała 54/55kg....

U mnie jest zakaz wciskania cytryny, bo zaburza wyniki-tak ponoć wskazują najnowsze badania. Ja jak kupowałam glukozę cytrynową to obskoczyłam 4 apteki i dopiero w 5 była, ale to duża apteka, sieciówka, bo w tych zwykłych to robili wielkie oczy jak pytałam

‹‹ 827 828 829 830 831 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ