X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2024, 13:20

Angel1988 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoć fosfataza świadczy o chorobie jak jest grubo powyżej normy, tak powiedział mój ginekolog. Jest to enzym, który jest produkowany również przez łożysko, dlatego nieznaczne podwyższenie w III trymestrze jest normalne. Kazał czekać na wyniki kwasów żeby coś stwierdzić.

Ja do mycia kupie chyba płyn z Hippa a na pupke Bepanthen :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czytałam że wietrzenie pupki i mąka na początek...

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja syna myłam w samej wodzie i raz w tygodniu z olejm kokosowym-to jest naturalny emolient. Potem w olejku z nacomi do mycia ciała i włosów. Oliatum i inne emolient dla skóry problemowej. A tak potem dziwota, że co drugie dziecko ma AZS albo mega wrażliwa skórę, jak od początku nie pozwolono skórze wytworzyć własnej bariery tylko właśnie stosowano emolient.
    Do pupy nie używałam nic, tylko kiedy coś się pojawiało się to linomag zielony a w kryzysowych sytuacjach mąka ziemniaczana, bądź moczenie w nadmanganianie potasu.

Ale ja mam ogólnie fisia i stosuje wiele produktów i metod naturalnych. Jak na razie sprawdzają się świetnie, nawet bratowe, które mają dzieci już starsze na swoich młodszych stosowały to co ja i mówią, że różnica mega.

Mum2b, Natalia1984, ola_g89 lubią tę wiadomość

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    Dla syna miałam wanienkę fisher price z hamakiem i to było super rozwiązanie, teraz niestety mam wanienkę bez możliwości montażu hamaka, więc zamówiłam plastikowy leżaczek i zobaczymy jak się sprawdzi w użytkowaniu.
    Ta wanienka to fisher price 3w1?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1988 wrote:
    A dlaczego idziesz do szpitala??
    Lekarz chce mnie poobserwować ze względu na to moje nisko ułożone łożysko. 21go mam wizytę i wtedy będziemy ustalać co i jak. Uprałam dziś dwie pralki ubranek małej, jutro kolejna tura. Koszule do spania powinny jutro przyjść, mama kupiła mi kolejną i szlafrok z krótkim rękawem. Szwagierka przyniosła mi dziś wanienkę i nowy laktator ręczny :D Zamówiłam też na allegro różne pieluszki tetrowe w śliczne wzory. Dziewczyny, podrzućcie co zamawiałyście w aptece, plis:)

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakie znacie metody na pobudzenie laktacji po porodzie albo nawet chwile przed? Obawiam się znow pustyni a pragne karmic chociaz kilka miesiecy.. czy odciaganie pustej piersi cos da? Doradzcie cos

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • gosias Koleżanka

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem ciekawa jeśli chodzi o apteczne zakupy, nie mam pojęcia co kupić, co się przyda ,a co będzie zbędnym wydatkiem. Jak na razie mam trochę ciuchów i wózek...

o8pzfos.png
    nfb945w.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Ta wanienka to fisher price 3w1?
    Tak, dokładnie taka jak na zdjęciu
    https://www.ceneo.pl/27291483

Mum2b lubi tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja też mam chusteczki z babydream zielone i opakowanie waterwipes. Ale ja planuje myć wacikami i wodą. Sudocrem nie jest zły ale do zadań specjalnych. Kiedy jest naprawdę zle a baby codziennie papraja tym pupe dziecka. Ja mam linomag zielony też oraz bepanthen baby ale najmniejsze opakowanie. Jeszcze mam alantan i maść z witamina A.
    Ostatnio Waterwipes były w promocji w Rossmannie więc kupiłam dwie paczki na próbę. Są też teraz dostępne na DOZ.pl, taniej niż w Rossmannie. Chcę zamówić małej szczoteczkę do włosów z koziego włosia. Czy kupujecie zwykłe a to moja fanaberia i musicie sprowadzić mnie na ziemię? :D

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Dziewczyny a jakie znacie metody na pobudzenie laktacji po porodzie albo nawet chwile przed? Obawiam się znow pustyni a pragne karmic chociaz kilka miesiecy.. czy odciaganie pustej piersi cos da? Doradzcie cos
    Przystawianie dziecka jak najczęściej na żądanie. Nie podawać butelki ani smoczka. Ewentualnie przed porodem skonsultuj się z CDL. Masz Facebooka? Dołącz do grupy Kwartalnik Laktacyjny i grupy Mama. Dziewczyny są super pomocne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2018, 21:33

klz9df9hvltz8vcc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Kochanie są mamy adopcyjne, które karmią piersią swoje adoptowane niemowlaki. Skoro one mogą rozbujać laktację nigdy nie będąc w ciąży to Ty tym bardziej.
    Przed porodem nie wiem czy wolno, bo to pobudza produkcję oxytocyny w organizmie (stąd tak ważne jest kp po porodzie dla matki, bo pięknie obkurcza macicę), ale po na pewno takie pompowanie na pusto pomoże. A najlepiej metodą 7-5-3. Mleko ma każdy tylko nie każdy jest dobrze pokierowany, a sam nie ma takiej wiedzy żeby sobie pomóc. Jak kupiłaś smoczek to go wyrzuć. To pierwszy zabójca laktacji.
    No i zacznij czytać blog hafija. Tam dowiesz się wszystkiego! Ja dzięki niej karmiłam piersią, bo nie dałam sobie wmówić bzdur w szpitalu i nie pozwoliłam na dokarmianie dziecka.
    Im częściej przystawiasz dziecko do piersi tym bardziej mózg dostaje sygnał "halo organizm potrzeba mleka". Na wszelki wypadek możesz też kupić femaltikier.
    Pamiętaj wszystko się da tylko trzeba chcieć i mieć kogoś kto powie co i jak. Poszukaj sobie cdl w okolicy i umów się już przed porodem

Natalia1984 lubi tę wiadomość

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że wszystkie czytałyśmy srokę... :D też kupuję do kąpieli babydream, żel do kąpieli i szampon w 1. Ogólnie czusteczki do dupki, płyn do kąpieli i ewentualnie oliwkę kupuję z rossmanna, bo składy są super. Chociaż nad oliwką w ogóle się zastanawiam. Chyba lepiej "prać" dziecko w olejku ze słodkich migdałów i wtedy podobno już niczym nie trzeba smarować.

Natalia, kupiłam z koziego włosia... :D więc jeśli to fanaberia to proszę mnie również sprowadzić na ziemię :D

Natalia1984, susełek lubią tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apteka to na bank tak:
    Tantumm rosa dla siebie
    Podkłady poporodowe
    Femaltikier na laktację
    Dla dziecka
    Maść do pupy na odparzenia(nie trzeba używać za każdą zmianą pieluchy) ja mam linomag zielony bo ten mi się sprawdził u pierworodnego i bepanthen extra
    Sól fizjologiczna do przemywania oczu i do inhalacji w razie co
    Katarek w razie kataru odciąga wszystko nawet gęste głęboko zalegające gluty
    Octenisept do pepuszka i sama sobie ranę po cięciu krocza też psiakałam
    Gaziki
    Termometr bezdotykowy jeśli nie macie
    Witamina d-polecam vigantol bo do tej pory był tylko na receptę a jest najlepiej przyswajalny i najlżejszy dla brzuszka(mój młody po każdej twist off miał okropne bóle brzuszka)
    Na wszelki wypadek aczkolwiek można używać po skończeniu przez dziecko miesiąca:
    Bobotic forte/Espumisan(w razie problemów z gazami, aczkolwiek jest mnóstwo naturalnych metod)
    Delicol-w razie problemów z rozkładem laktazy(charaktrystyczne są mega kwaśne kupy)
    Jakiś syrop na temperaturę (u dziecka najlepiej zbijać temperature przez rozebranie do golasa i siebie do golasa i rulony, działa zawsze nawet na 1,5rocznym kawalerze :D bądź octowe skarpetki. No ale nie każdy lubi naturalne metody)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Chociaż nad oliwką w ogóle się zastanawiam. Chyba lepiej "prać" dziecko w olejku ze słodkich migdałów i wtedy podobno już niczym nie trzeba smarować.
    Ja syna nie smarowałam niczym, raz w tygodniu kąpałam z olejem kokosowym bądź ze słodkich migdałów. Smarując codziennie nie dajemy szansy skórze dziecka wytworzyć własnej warstwy lipidowej naskórka, co za tym idzie skóra nie potrafi potem się chronić przed alergenami chociażby.
    A jeśli zdecydujecie się na oliwkę to pamiętajcie, że każda oliwkę nakłada się na mokro. Bo na suchą skórę daje efekt odwrotny do zamierzonego-wysusza

Natalia1984, ola_g89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa i gdzie kupiliście szczoteczkę z koziego włosia? Ja nigdzie nie mogę znaleźć....

• Angel1988 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o kp to ja nie pomogę bo nie miałam z tym problemu... córką od początku miała smoczek i to też niczego nie zaburzylo... Ale wiem jedno... napewno do wszystkiego podejść na spokojnie... A nie że zaraz po porodzie nie będzie pokarmu i już panika bo to blokuje laktacje też... ja miałam 23 lata jak urodziłam córkę i nikt mi nie mówił jak karmić co robić po prostu to było dla mnie naturalne... przystawilam ja do piersi i jadła :) ale wiem z opowiadań że czym bardziej ktoś się zatnie że będzie karmil za wszelką cenę i wogole "bo ja muszę karmic" to jest jeszcze gorzej... po prostu do wszystkiego trzeba podejść na spokojnie i dac czas sobie i maleństwu...

bl9c8ribv6acupjv.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Aaaa i gdzie kupiliście szczoteczkę z koziego włosia? Ja nigdzie nie mogę znaleźć....

Apteka Gemini:
    https://www.aptekagemini.pl/nuk-szczotka-z-miekkiego-wlosia-dla-dzieci-i-niemowlat-od-pierwszych-dni-zycia.html

Dzięki za radę - w takim razie kupuję olejek ze słodkich migdałów, a oliwce póki co podziękuję. Można dokupić w każdym momencie w razie potrzeby :)

Mum2b lubi tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Allegro kochana :) Planujecie kąpać malucha w szpitalu? A po powrocie do domu codziennie kąpiele?

klz9df9hvltz8vcc.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie chcę kąpać codziennie. Niech dziecko wytworzy barierę ochronną. Teraz jestem taka mądra, ale zobaczymy, jaka mądra będę po porodzie. ;)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
‹‹ 880 881 882 883 884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ