WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
frezyjciada wrote:Kochanie są mamy adopcyjne, które karmią piersią swoje adoptowane niemowlaki. Skoro one mogą rozbujać laktację nigdy nie będąc w ciąży to Ty tym bardziej.
Przed porodem nie wiem czy wolno, bo to pobudza produkcję oxytocyny w organizmie (stąd tak ważne jest kp po porodzie dla matki, bo pięknie obkurcza macicę), ale po na pewno takie pompowanie na pusto pomoże. A najlepiej metodą 7-5-3. Mleko ma każdy tylko nie każdy jest dobrze pokierowany, a sam nie ma takiej wiedzy żeby sobie pomóc. Jak kupiłaś smoczek to go wyrzuć. To pierwszy zabójca laktacji.
No i zacznij czytać blog hafija. Tam dowiesz się wszystkiego! Ja dzięki niej karmiłam piersią, bo nie dałam sobie wmówić bzdur w szpitalu i nie pozwoliłam na dokarmianie dziecka.
Im częściej przystawiasz dziecko do piersi tym bardziej mózg dostaje sygnał "halo organizm potrzeba mleka". Na wszelki wypadek możesz też kupić femaltikier.
Pamiętaj wszystko się da tylko trzeba chcieć i mieć kogoś kto powie co i jak. Poszukaj sobie cdl w okolicy i umów się już przed porodem
Mi sie mleczko pojawilo ale dopiero po 2 tyg od porodu gdy maly juz musial byc na butli a potem nie chciał juz jesc z piersi mimo ze mialam piekny nawal pokarmubylam zrozpaczona.
17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod..
06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm -
Jeśli mowa o plastikowych wkładkach do wanienki... Położna w szkole rodzenia odradzała te wynalazki, szczególnie jeśli mowa o chłopcach. Dziewczynki od biedy ujdzie. Ale podobno dla chłopców jest to strasznie niewygodne.
Położna również zalecała mycie w samej wodzie. Nie ma potrzeby kąpania noworodka codziennie. No chyba, że codziennie będzie zawartość pieluchy wychodziła bokiem i po prostu szybciej będzie umyć w wodzie zamiast wacikami.
Co ważne - powinnyśmy minimalizować używanie chusteczek nawilżanych (najlepiej tylko poza domem) a w domu - miseczka z wodą i waciki i przemywamy. Wychodzi taniej i z pożytkiem dla skóry maluszka. Położna tłumaczyła to tak - jak się ubrudzimy to myjemy ręce a dzieci czyścimy chusteczkami. Ci co mają wątpliwości, proponuję by choć jeden dzień nie używali wody tylko wycierali ręce chusteczkami. Po każdej toalecie, jedzeniu itp itd.
Mam małe opakowanie Linomag i Bepanthen. A w razie potrzeby do kąpieli olejek z migdałów. Jeśli będzie potrzeba to dokupię coś więcej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2018, 22:32
frezyjciada, Alam lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa jeszcze z aptecznych rzeczy dla mamy bym dodała majtki z siatki. Ja kupiłam hartmann, wyglądają naprawdę na przewiewne. Plus mniej apteczne bawelńiane gacie z wysokim stanem w razie cc. Zastanawiam się jeszcze nad czopkami glicerowymi albo
Rectanal. No i chyba kupię żel połozńiczy natalis do porodu. -
nick nieaktualnyJa nie kąpałam w szpitalu i na bank na kąpanie się nie zgodzę. Potem też nie kąpałam codziennie. Teraz już muszę bo tak to bym kładła spać dziecię czyste jak górnik wychodzący z kopalni
Ciemnowłosa znajdź dobrego cdl w okolicy i umów się przed porodem, dowiesz się co i jak i w razie co będziecie w kontakcie
Moim zdaniem nie prawda jest, że im człowiek bardziej chce tym gorzej. Gdyby nie moja upartość na pewno bym nie kp, bo u mnie w rodzinie nikt nie karmił piersią, każdy twierdził brak pokarmu, położne w szpitalu mnie zmacaly od a do z i też każda gadała, że nie mam mleka i potrzebna butla i że płacze bo głodny. Bzdura, skoro nie leciał z wagi jakoś specjalnie -urodzil się 3450 wychodząc do domu miał 3200 to znaczyło, że coś tam mu kapie. A zresztą taki maluszek ma żołądek wielkości pestki małej wiśni, więc ileż mu potrzeba.
Niektórym dzieciom smoczek nie zaszkodzi a innym niestety już tak, bo odruch ssania smoczka i piersi jest zupełnie inny. Tak samo z butelki inaczej się ssie niż pierś i dlatego są dzieci, które raz dostaną butle i potem jest problem przy cycu. Mój miał 3msc jak dostał moje mleko z butelki, raz jeden jedyny a potem miałam tydzień męki i nauki przystawiania i ssania od nowa. Niestety. Także lepiej dmuchać na zimne. -
susełek wrote:Ja jeszcze z aptecznych rzeczy dla mamy bym dodała majtki z siatki. Ja kupiłam hartmann, wyglądają naprawdę na przewiewne. Plus mniej apteczne bawelńiane gacie z wysokim stanem w razie cc. Zastanawiam się jeszcze nad czopkami glicerowymi albo
Rectanal. No i chyba kupię żel połozńiczy natalis do porodu. -
No więc właśnie widać... każdy na własnej skórze musi się nauczyć i doświadczyć pewnych rzeczy... co osoba to inne podejście inne poglądy... ja kapalam dzieci codziennie i teraz też tak będzie... było kapanie, ubieranie, karmienie czy to najpierw piersią czy później butla i do spania... taki codzienny rytuał... A co do kp to nie chodziło mi oto że nie ma nic na siłę... że lepiej się poddać niż walczyć ale do wszystkiego trzeba podejść spokojnie... A może łatwo mi się mówi bo mi to przyszło bez problemu... nie wiem.... ja kp dawałam dziecia pic z butelki... i w obu przypadkach to ja zakanczalam kp i przechodziłam na sztuczny pokarm...
-
nick nieaktualnyGdyby nie plamienia przy kp to pewnie nadal byśmy się cycowali, szczęście, że młody był na tyle duży, że nie musiałam wprowadzać mm
Cieszę się, że będę mogła zacząć tą przygodę od nowa, choć liczę na lepszy początek, bo u mnie z kp nie było kolorowo
dlatego jak ktoś z pierwszym miał kłopoty to lepiej teraz dmuchać na zimne i pozbyć się wszystkiego co może laktacji i kp zaszkodzić.
susełek co to za żel i czemu ma służyć?
Natalia dla mnie najlepsze wkładki to były johnosa takie różowe pudełko -
JustynaG wrote:Kasia, a jak tam po weselu?
Mimo że nie tancowalam było bardzo fajnie. X każdej strony ohy i ahy jak to super wyglądam że dużo nie przytylam i ciąża mi służy ☺ ogólnie siedzieliśmy do 1 w nocy. Dzis pojechaliśmy jeszcze na plażę- namowilam męża na kilka zdjęć z brzuszkiem- tak żeby była pamiątka i jutro wracamy na Lubelszczyzne- liczę że podróż szybko minie ☺JustynaG lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Ja miałam problemy z kp i znalazlam już położną,która jest dl. Przed porodem nie należy nic robic,by pobudzic laktację. Polecam rozmowy z takimi osobami juz teraz. Najczęściej stres zabija laktację i dokarmianie w szpitalu. Każda pierś ponoć jest w stanie wytworzyć mleko,sztuką jest dobre przystawienie dziecka
Pamiętajcie,że po porodzie każda z nas ma prawo do porady laktacyjnej. Tak mówi moja połozna,też pracuje na porodówce.
Co do szczotki do włosów,to Campol tez ma wersję z naturalnego włosia. Ja kupiłam w aptece
Srokao powinna nobla dostac za swój blog
Od kilku dni boli mnie głowa,szal już mnie na to bierze -
nick nieaktualnyMoja położna ze szkoły rodzenia mówiła żeby przez pierwsze 6 tyg kąpać co 2-3 dni pozniej możemy wprowadzać te rytuały powoli że codziennie. Bo te pierwsze 6 tyg to maluch nawet nie wie gdzie on jest czy w brzuchu czy na zewnątrz
Na odparzenia też mąka ziemniaczana i wietrzenie. Sudocrem kazała wywalić jak ktoś kupił. Też mam linimag zielony. Mam zamiar również z chusteczek nawilżanych korzystać tylko w kryzysie.
Zastanawiam się jeszcze nad wielorazowymi pieluchami ale nie wiem czy znajdę w sobie tyle siły by to robić. Bardzo bym chciała... -
nick nieaktualnyNatalis to żel położniczy, który ułatwia poród. Kupuje się go wcześniej, ale aplikuje położna przy porodzie. Trzeba zabrać źe sobą do szpitala i nie zapomnieć go wyjąc
Tworzy warstwę poślizgową, nawilża. Jest to kolejny kroczek żeby uniknąć napięcia krocza, popekańia. U producenta to cudo kosztuje 187 zł, ale można kupić na OLX od lasek co go kupiły a mały cc za 100 czy 90 zł.
frezyjciada, Mum2b lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNatalia1984 wrote:A wkładki laktacyjne? Które najlepsze?
-
U mnie taki żel oferowała również Szkoła Rodzenia ze zniżką.
A mi udało się go wygrać w losowaniuwięc czeka w lodówce na swój czas.
Czy pomoże? Powiem Wam po wszystkim... -
Cukrzycowki jak czesto zdarzaja Wam sie przekroczenia? 3 dni bylo ok, stosuje ta diete z broszurek, a dzisiaj po sniadaniu 148
aleee pani diabetolog mowila, ze nabial lepiej na drugie sniadanie niz na pierwsze, to ja madrzejsza, ze przeciez jak ukladaja te diety to musza byc dobre
-
JustynaG wrote:U mnie taki żel oferowała również Szkoła Rodzenia ze zniżką.
A mi udało się go wygrać w losowaniuwięc czeka w lodówce na swój czas.
Czy pomoże? Powiem Wam po wszystkim...
tez zamierzam go kupić, oby coś tam pomógł -
nick nieaktualnyMum2b wrote:A jaki olejek z migdalow polecacie?
Ja używam z nacomi. Ale dorzucilam jeszcze w gemini etja. Ważne żeby był 100 procent czysty. Ja smaruje codziennie brzuszek.
Jak nie będę miała rozstępów to powiem że działa...a mam tendencje ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2018, 10:00