Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
justyna14 wrote:ja przez całą ciąże też nie miałam badania ginekologicznego na fotelu, nic nie wiem o mojej szyjce a ostatnie usg miałam połówkowe więc też już ponad 1,5 miesiąca temu
serio u nas to wygląda podobnie, tylko jak ktoś ma problemy to wtedy może ta opieka jest lepsza, jak nie to to tylko krew mocz, czy dobrze się czujesz i następna wizyta za miesiąc
To nie jest tak, że na nfz są tylko 3 usg i żadnych badań na fotelu. Ja chodzę tylko na nfz i badanie na fotelu mam zawsze!!! usg mam co 2 wizytę. I nie chodzi tu o jakieś problemy, bo każdą pacjentkę tak przyjmuje.
Co do przyrostów wagi - zdarza się, że najwięcej przybierze w ostatnim miesiącu, jednak największy przyrost stosunkowy przypada na 24-32 tydzień. Ja mam mały brzuch i położna mówiła, żeby sprawdzać właśnie przyrost dziecka czy się mieści w normach teraz. Na szczęście siedzi równiutko na 50 centylu.
940 gram w 29tyg+2 dni jest duuuużo poniżej 5 centyla. Prognoza na 40 tydzień to 2,4 kilo czyli jak u sunset... Ja bym poprosiła o wymiary (bo tłuszcz w miesiąc obrośnie może, ale głowa nagle nie urośnie z 1 centyla na 60), albo poszła do innego lekarza. Zamartwiłabym się na śmierć do kolejnego usg.kark lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry! Uff, szybciutko przeczytałam zaległości i zaraz się zawijam po mój pas ciążowy i do teściów.
Anulka - nie wiedziałam, że Twoja ciąża to nie pstryknięcie placów, więc teraz jasne, dlaczego Cię na wszelki wypadek wysłał na obserwację. Na pewno wszystko będzie dobrze! Zwłaszcza, że to już taki etap ciąży, że nie ma co się denerwować na zapasTrzymaj się dzielnie, Kochana, już niedługo wychodzisz
Lo - oby to ciśnienie się trzymało na takim ładnym (i jeszcze ładniejszym) poziomie! Może Cię tam wreszcie ustawią
Karola, ta położna dzisiaj to musi przyjść, bo na nią zbiorową skargę napiszemy!magdzia26, anulka81, Io lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Wiesz... Gdyby to bylo niebezpieczne to by tego nie robili
Poza tym nic na sile. Czytalam ze probuja a jesli sie nie da to ccale fajne ze propaguja porod sn bo jesli wszystko jest ok to po kilku/kilkunastu h mozna isc do domku
A jak sie zapatrujecie na ew znieczulenia???
-
Fipsik wrote:To nie jest tak, że na nfz są tylko 3 usg i żadnych badań na fotelu. Ja chodzę tylko na nfz i badanie na fotelu mam zawsze!!! usg mam co 2 wizytę. I nie chodzi tu o jakieś problemy, bo każdą pacjentkę tak przyjmuje.
Co do przyrostów wagi - zdarza się, że najwięcej przybierze w ostatnim miesiącu, jednak największy przyrost stosunkowy przypada na 24-32 tydzień. Ja mam mały brzuch i położna mówiła, żeby sprawdzać właśnie przyrost dziecka czy się mieści w normach teraz. Na szczęście siedzi równiutko na 50 centylu.
940 gram w 29tyg+2 dni jest duuuużo poniżej 5 centyla. Prognoza na 40 tydzień to 2,4 kilo czyli jak u sunset... Ja bym poprosiła o wymiary (bo tłuszcz w miesiąc obrośnie może, ale głowa nagle nie urośnie z 1 centyla na 60), albo poszła do innego lekarza. Zamartwiłabym się na śmierć do kolejnego usg.7w3d 💔 -
Dzień dobry ciezaroweczki
Wczoraj miałam ciężki dzieńsiostra wylądowała w szpitalu
no ale dzisiaj juz jest troszkę lepiej
Karolina ale przystojniacha z twojego syncia tez chce taka fote mieć mojego Nikusia on się zawsze lobuziak chowa
Lo, Anulka powodzenia w szpitalu i oby was szybko wypuścili do domku
Migotko nie martw się na pewno z twoim maluszkiem będzie wszystko dobrze chociaż ja chyba tez bym dla swojego spokoju zrobila usg z wszystkimi pomiarami. Mój Nikos na razie tez nie należy do wielkoludow dzisiaj mam wizytę o 18:20 i jak gin mi nie porobi pomiarów i nie poda wagi na usg to pójdę sobie do innego na samo usg bo ostatnia wagę znam z polowkowegoa tak na wizytach sprawdza tylko serduszko i tyle ale dzisiaj go postaram się przycisnac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 12:25
Fipsik, BlackLuna, Kaarolina, Io lubią tę wiadomość
-
justyna14 wrote:nie wiem jaką teoja przychodnia ma umowe z nfz ale nfz w ciąży bez problemowej refunduje tylko 3 usg
czyli na tyle może gin wypisać skierowanie do innej placówki. Jeżeli ma sprzęt u siebie, to może robić do woli. Ma płacone za wizytę, obojętnie czy zrobi usg czy nie - także tu nie chodzi o refundację tylko wolę lekarza. -
nick nieaktualnyFipsik wrote:940 gram w 29tyg+2 dni jest duuuużo poniżej 5 centyla. Prognoza na 40 tydzień to 2,4 kilo czyli jak u sunset...
A poza tym najmniejszy brzuch ze zdjęć to chyba masz właśnie ty Fipsik, a jak zawsze piszesz to córcia ma normalne wymiary
A z nfz jest różnieU mnie też są 3 w ciąży, ale u kuzynki, która mieszka 40km ode mnie są na każdej wizycie
Madzia, to czekamy na wieści
Ja lecę z córką na plac zabaw, bo taka pogoda, że żal kisić się w domu
magdzia26 lubi tę wiadomość
-
siatka procentylowa , jak teraz moja jest na 50 centylu wagowo to patrzę na 40 tydzień jak wygląda 50 centyl i wychodzi 3,6kg. Wiadomo, że może się to zmienić, ale wątpliwe jest, że nagle wystrzeli na 90 centyl
tu na belly jest nawet ta siatka, wagowa, brzuszka, główki i kości udowej.
-
ja mam wizyty co 3 tyg, a po tej co będzie będę miała już co 2.
na parentingu też są opisane centyle ale nie graficznie:
http://parenting.pl/portal/29-tydzien-ciazy
a tu fajny wykresik kiedy możemy urodzić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 11:22
madiiiii, verynice lubią tę wiadomość
-
dzien dobry mamusie
Lo. Anulka szybkiego powrotu do domu
Migotka mysle o Tobie od rana i moze dziewczyny maja racje, zeby pojsc do innego lekarza, zeby zrobil pomiary. Co prawda podejrzewam,ze lekarz na "odwal sie " podal Ci ta wage, ale dla uspokojenia sie chyba warto zasiegnac opinni innego lekarza.
Podejrezwam ze wiele z was czyta rozne blogi, wiec ja wam podam link do bloga mamy trojaczkow , ktore bardzo szybko przyszly na swiat bo juz w 31 tyg. i wszystkie sa cale i zdrowe. Jak czytalam wpis z poczatkowej ciazy jak glupi lekarz powiedzial,zeby usunac bo serduszka nie bija…ryczalam jak bobr.
www.dwaitrzy.blogspot.com
Pralinka zycze udanej wizyty.
Ja sie musze do ladu doprowadzic bo ide na moje ulubione sushi
Io lubi tę wiadomość
-
ja miałam wizytę 27.06 a teraz 18.07
ale ja zazwyczaj mam co 3 tygodnie
ok przerwa na kawusie zaliczona idziemy sprzątać dalej bo raz w zeszły weekend mni sie nie chciało potem nie było mnie raptem 3 dni a mieszkanko wygląda jakby je tornado dopadłoWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 11:22