X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wizyt to ja mam nastepna w czwartek, a pozniej to co 2 tyg, a od 36 tyg. co tydzien.
    Takie czeste podgladanie malej mi sie podoba :)

1usat5od00spirqc.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja szczerze powiem,że co tydzień to bym chyba finansowo nie dała rady niby prywatnie lepiej, ale jedna wizyta 150 zł x 4 :/ mogłabym z lekka zbankrutować. A szkoda zazdroszczę takiego podglądania bąbelka :)

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    potem co tydzień to wątpię, że usg będą robić :) bardziej chodzi chyba o badanie na fotelu , żeby szyjkę i rozwarcie sprawdzać :)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Jagoodka to zagoń go do sprzątania :)

A mi znów krew z nosa poszła :/
    tzn moge mojego "namówić" na usg i nie powinien mieć nic przeciwko?

Też mam problem z tymi krwotokami z nosa, zwłaszcza z jednej dziurki. Zauważyłam, że jak używam nawilżacza powietrza przed sen to jest lepiej. Może też spróbuj? Ja myślę też nad jakimiś solami morskimi do nosa żeby nawilżyć śluzówkę

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik to prośba wytłumacz mi jeszcze o co chodzi z tymi centylami, jak poniżej 5 centyli wychodzą wymiary dziecka to co to oznacza? że źle się rozwija, czy jak?

7w3d 💔
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka : ja byłam u dwóch różnych lekarzy dzień po dniu w okolicy 24 tygodnia i jeden po dokładnym pomiarze powiedział wtedy że Mały waży 610 g a drugi na następny dzień że 750g... więc to chyba aż tak wiarygodne wszystko nie jest...
    W zeszłym tygodniu nastraszyli przyjaciółkę mojej siostry że ma dużą córcie 4,1 kg a urodziła się wczoraj z wagą 3,4kg... Te pomiary nie są precyzyjne a waga Twojego malucha nie odbiega jakoś bardzo od normy moim zdaniem :)
    Tabelki i statystyki to jedno a życie to drugie. Oczywiście jeśli wizyta u innego gina Ci pomoże to idź szybciutko - byle Ci tylko nie namieszał w głowie jeszcze bardziej, trzymam kciuki <3

Migotka22 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kolejna wizyta dokładnie za miesiąc od poprzedniej + ostatnie planowe USG :) Już się nie moge doczekać, a jednocześnie mam nadzieje, że wszystko będzie ok, bo mój brzuszek też należy do tych mniejszych.

Powiem Wam, że kupiłam wczoraj w kauflandzie precelki krakowskie i się uzależniłam :D Mniam... http://www.rafapol.pl/p/precelki_krakowskie_z_makiem_250g-9

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice ja mam kolejną wizytę dopiero 4 sierpnia ale tylko dlatego że mojego Gina żona rodzi pod koniec lipca i wziął sobie urlop ale mam być z Nim i tak w stałych kontakcie zwłaszcza jakby miało się coś dziać :)

verynice lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Moja kolejna wizyta dokładnie za miesiąc od poprzedniej + ostatnie planowe USG :) Już się nie moge doczekać, a jednocześnie mam nadzieje, że wszystko będzie ok, bo mój brzuszek też należy do tych mniejszych.

Powiem Wam, że kupiłam wczoraj w kauflandzie precelki krakowskie i się uzależniłam :D Mniam... http://www.rafapol.pl/p/precelki_krakowskie_z_makiem_250g-9

ale mi zrobilas smaka !!uwiebiam je,ta piekarnia jest kolo mnie tak w ogole:) w uk nie mam takich dobroci:((ech..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 11:39

madiiiii lubi tę wiadomość

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Centyle to statystyka . Czyli najwięcej dzieci urodzonych w 40 tyg waży 3,6kg i mierzy 56cm. Rodzą się większe i mniejsze, rozkład ilości jest pokazywany w centylach. 5 centyl wagi oznacza, że 95 dzieci na 100 urodziło się cięższych. A zaledwie 5 urodziło się z mniejszą wagą. Czy są zdrowe, czy przeżyją tego siatka nie określa. Jednakże - jak wiadomo, dąży się ze wszystkim do "przeciętności". Potem u pediatry będziemy zakreślać siatki centylowe osobne dla chłopców i dziewczynek wzrost/waga. Wtedy ważne, żeby oba były mniej więcej podobne, a nie że wzrost 30 centyl, a waga 70 (znaczy że grubas!) albo odwrotnie - wzrost 75 centyl, a waga zaledwie 40 - znaczy, że za chude.

Waga teraz to kości i mięśnie, tłuszczem zdąży jeszcze obrosnąć. Ale np obwód główki poniżej 5 centyla to już bym się bała. W końcu głowa rośnie wolno bardzo, a jest w niej najważniejszy dla nas organ. Głowa nagle w 9 miesiącu nie urośnie w obwodzie o kilka centymetrów. Dlatego pytałam Migotkę czy podał jej wymiary, bo one są ważniejsze niż waga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 11:48

rabarbarka lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdybym ja miała obok siebie piekarnię, chyba musiałabym się przeprowadzić :P Uwielbiam zapach wypieków, ale nie wiem, czy potrafiłabym się na czymkolwiek skupić :D
    karolcia:)))) wrote:
    ale mi zrobilas smaka !!uwiebiam je,ta piekarnia jest kolo mnie tak w ogole:) w uk nie mam takich dobroci:((ech..

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik, oczywiście, ze zagonie go do sprzatania ;)

h84fkrhm4lz65cww.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rabarbarka daj znać czy doszedł Ci ten bi-oil :)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • rabarbarka Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka22 wrote:
    Już jestem...
    I uczucia mam trochę mieszane...
    Gin zrobił mi tylko takie pobieżne usg i niby wszystko jest w porządku, ale mój mały w porównaniu do waszych maluchów jest rzeczywiście MAŁY...i to mnie trochę martwi :/ chociaż jak pytałam czy nie jest za malutki to lekarz powiedział, że absolutnie nie i że ma jeszcze czas...waży jakoś 940g :/

Migotka tak jeszcze z ciekawości sprawdziłam na parenting.pl, tam na każdy tydzień podane są szacowane wymiary płodu i tak na 29 tydzień 5 centyli ma ciut powyżej 1 kg a przecież wiadomo, że dzieci są różne, Twoja ciąża może być kilka dni młodsza a maluszek drobnej budowy. Jestem pewna, że wszystko jest ok, ale jeśli Cię to uspokoi to idź jeszcze do innego gina i się skonsultuj.
    Wg. siatki na belly moja mała była cały czas w okolicy 5 centyla a lekarz twierdzi, że spora z niej kobitka:)Statystyki statystykami a dzieci i tak rosną jak im się podoba:)

Miłego popołudnia brzuchatki!

relgdf9h54y1o8s7.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno nie zaleca się robienia badań USG, jeżeli były one przeprowadzone w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Także uważajcie i nie przesadzajcie z tym podglądaniem maleństw

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • rabarbarka Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    rabarbarka daj znać czy doszedł Ci ten bi-oil :)

Dam znać jak tylko dojdzie, ale podejrzewam, że dopiero w pon będzie bo listem ekonomicznym wysyłają:/ ale za to za darmo :)

relgdf9h54y1o8s7.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli Migotka dla świętego spokoju chyba powinnaś iść na kolejne usg w przyszłym tyg i zobaczyć co i jak. Jak znam życie to wszystko jest w porządku.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Gdybym ja miała obok siebie piekarnię, chyba musiałabym się przeprowadzić :P Uwielbiam zapach wypieków, ale nie wiem, czy potrafiłabym się na czymkolwiek skupić :D

ech...zapach pieczonego chlebusia , bezcenne...taki cieplusi z maselkiem i nic wiecej nie trzeba:) marze o takim polskim chlebie!!A te precelki wlasnie zapisalam mezowi na kartce zeby kupil bo jedzie dzis autem do pl i wraca w pon:) chyba mi sie na placz zbiera powoli, boje sie o niego jak wiem ze ma jakies 25 godzin jazy przed soba!buuu :(((

madiiiii lubi tę wiadomość

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga na usg określana jest szacunkowo, z błędem nawet 200 gram w zależności od maszyny. W końcu na szalce nie położy płodu. Ja tak na wagę nie zwracam uwagi, ważniejsze dla mnie są pomiary - są zarówno ważniejsze, jak i pewniejsze. Ten wzrost i waga to sobie patrzę, żeby wiedzieć jakie ciuszki dokupić hehe. Tylko, że ja wiem dokładnie kiedy zaszłam, a jeśli ciąża jest młodsza czy starsza, to też trzeba wziąć to pod uwagę i nie sugerować się datą z om.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ofcooo wrote:
    Podobno nie zaleca się robienia badań USG, jeżeli były one przeprowadzone w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Także uważajcie i nie przesadzajcie z tym podglądaniem maleństw

Ja ze względu na trudne początki ciąży miałam co tydzień robione USG (od 5 do 10 tc) i nie sądzę żeby to miało negatywny wpływ na rozwój mojego synka, bo rozwija się prawidłowo.

rabarbarka lubi tę wiadomość

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
‹‹ 1018 1019 1020 1021 1022 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ