X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wizyt to ja mam nastepna w czwartek, a pozniej to co 2 tyg, a od 36 tyg. co tydzien.
    Takie czeste podgladanie malej mi sie podoba :)

1usat5od00spirqc.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja szczerze powiem,że co tydzień to bym chyba finansowo nie dała rady niby prywatnie lepiej, ale jedna wizyta 150 zł x 4 :/ mogłabym z lekka zbankrutować. A szkoda zazdroszczę takiego podglądania bąbelka :)

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    potem co tydzień to wątpię, że usg będą robić :) bardziej chodzi chyba o badanie na fotelu , żeby szyjkę i rozwarcie sprawdzać :)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Jagoodka to zagoń go do sprzątania :)

A mi znów krew z nosa poszła :/
    tzn moge mojego "namówić" na usg i nie powinien mieć nic przeciwko?

Też mam problem z tymi krwotokami z nosa, zwłaszcza z jednej dziurki. Zauważyłam, że jak używam nawilżacza powietrza przed sen to jest lepiej. Może też spróbuj? Ja myślę też nad jakimiś solami morskimi do nosa żeby nawilżyć śluzówkę

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik to prośba wytłumacz mi jeszcze o co chodzi z tymi centylami, jak poniżej 5 centyli wychodzą wymiary dziecka to co to oznacza? że źle się rozwija, czy jak?

7w3d 💔
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka : ja byłam u dwóch różnych lekarzy dzień po dniu w okolicy 24 tygodnia i jeden po dokładnym pomiarze powiedział wtedy że Mały waży 610 g a drugi na następny dzień że 750g... więc to chyba aż tak wiarygodne wszystko nie jest...
    W zeszłym tygodniu nastraszyli przyjaciółkę mojej siostry że ma dużą córcie 4,1 kg a urodziła się wczoraj z wagą 3,4kg... Te pomiary nie są precyzyjne a waga Twojego malucha nie odbiega jakoś bardzo od normy moim zdaniem :)
    Tabelki i statystyki to jedno a życie to drugie. Oczywiście jeśli wizyta u innego gina Ci pomoże to idź szybciutko - byle Ci tylko nie namieszał w głowie jeszcze bardziej, trzymam kciuki <3

Migotka22 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kolejna wizyta dokładnie za miesiąc od poprzedniej + ostatnie planowe USG :) Już się nie moge doczekać, a jednocześnie mam nadzieje, że wszystko będzie ok, bo mój brzuszek też należy do tych mniejszych.

Powiem Wam, że kupiłam wczoraj w kauflandzie precelki krakowskie i się uzależniłam :D Mniam... http://www.rafapol.pl/p/precelki_krakowskie_z_makiem_250g-9

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice ja mam kolejną wizytę dopiero 4 sierpnia ale tylko dlatego że mojego Gina żona rodzi pod koniec lipca i wziął sobie urlop ale mam być z Nim i tak w stałych kontakcie zwłaszcza jakby miało się coś dziać :)

verynice lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Moja kolejna wizyta dokładnie za miesiąc od poprzedniej + ostatnie planowe USG :) Już się nie moge doczekać, a jednocześnie mam nadzieje, że wszystko będzie ok, bo mój brzuszek też należy do tych mniejszych.

Powiem Wam, że kupiłam wczoraj w kauflandzie precelki krakowskie i się uzależniłam :D Mniam... http://www.rafapol.pl/p/precelki_krakowskie_z_makiem_250g-9

ale mi zrobilas smaka !!uwiebiam je,ta piekarnia jest kolo mnie tak w ogole:) w uk nie mam takich dobroci:((ech..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 11:39

madiiiii lubi tę wiadomość

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Centyle to statystyka . Czyli najwięcej dzieci urodzonych w 40 tyg waży 3,6kg i mierzy 56cm. Rodzą się większe i mniejsze, rozkład ilości jest pokazywany w centylach. 5 centyl wagi oznacza, że 95 dzieci na 100 urodziło się cięższych. A zaledwie 5 urodziło się z mniejszą wagą. Czy są zdrowe, czy przeżyją tego siatka nie określa. Jednakże - jak wiadomo, dąży się ze wszystkim do "przeciętności". Potem u pediatry będziemy zakreślać siatki centylowe osobne dla chłopców i dziewczynek wzrost/waga. Wtedy ważne, żeby oba były mniej więcej podobne, a nie że wzrost 30 centyl, a waga 70 (znaczy że grubas!) albo odwrotnie - wzrost 75 centyl, a waga zaledwie 40 - znaczy, że za chude.

Waga teraz to kości i mięśnie, tłuszczem zdąży jeszcze obrosnąć. Ale np obwód główki poniżej 5 centyla to już bym się bała. W końcu głowa rośnie wolno bardzo, a jest w niej najważniejszy dla nas organ. Głowa nagle w 9 miesiącu nie urośnie w obwodzie o kilka centymetrów. Dlatego pytałam Migotkę czy podał jej wymiary, bo one są ważniejsze niż waga.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 11:48

rabarbarka lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdybym ja miała obok siebie piekarnię, chyba musiałabym się przeprowadzić :P Uwielbiam zapach wypieków, ale nie wiem, czy potrafiłabym się na czymkolwiek skupić :D
    karolcia:)))) wrote:
    ale mi zrobilas smaka !!uwiebiam je,ta piekarnia jest kolo mnie tak w ogole:) w uk nie mam takich dobroci:((ech..

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik, oczywiście, ze zagonie go do sprzatania ;)

h84fkrhm4lz65cww.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rabarbarka daj znać czy doszedł Ci ten bi-oil :)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • rabarbarka Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka22 wrote:
    Już jestem...
    I uczucia mam trochę mieszane...
    Gin zrobił mi tylko takie pobieżne usg i niby wszystko jest w porządku, ale mój mały w porównaniu do waszych maluchów jest rzeczywiście MAŁY...i to mnie trochę martwi :/ chociaż jak pytałam czy nie jest za malutki to lekarz powiedział, że absolutnie nie i że ma jeszcze czas...waży jakoś 940g :/

Migotka tak jeszcze z ciekawości sprawdziłam na parenting.pl, tam na każdy tydzień podane są szacowane wymiary płodu i tak na 29 tydzień 5 centyli ma ciut powyżej 1 kg a przecież wiadomo, że dzieci są różne, Twoja ciąża może być kilka dni młodsza a maluszek drobnej budowy. Jestem pewna, że wszystko jest ok, ale jeśli Cię to uspokoi to idź jeszcze do innego gina i się skonsultuj.
    Wg. siatki na belly moja mała była cały czas w okolicy 5 centyla a lekarz twierdzi, że spora z niej kobitka:)Statystyki statystykami a dzieci i tak rosną jak im się podoba:)

Miłego popołudnia brzuchatki!

relgdf9h54y1o8s7.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno nie zaleca się robienia badań USG, jeżeli były one przeprowadzone w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Także uważajcie i nie przesadzajcie z tym podglądaniem maleństw

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • rabarbarka Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    rabarbarka daj znać czy doszedł Ci ten bi-oil :)

Dam znać jak tylko dojdzie, ale podejrzewam, że dopiero w pon będzie bo listem ekonomicznym wysyłają:/ ale za to za darmo :)

relgdf9h54y1o8s7.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli Migotka dla świętego spokoju chyba powinnaś iść na kolejne usg w przyszłym tyg i zobaczyć co i jak. Jak znam życie to wszystko jest w porządku.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Gdybym ja miała obok siebie piekarnię, chyba musiałabym się przeprowadzić :P Uwielbiam zapach wypieków, ale nie wiem, czy potrafiłabym się na czymkolwiek skupić :D

ech...zapach pieczonego chlebusia , bezcenne...taki cieplusi z maselkiem i nic wiecej nie trzeba:) marze o takim polskim chlebie!!A te precelki wlasnie zapisalam mezowi na kartce zeby kupil bo jedzie dzis autem do pl i wraca w pon:) chyba mi sie na placz zbiera powoli, boje sie o niego jak wiem ze ma jakies 25 godzin jazy przed soba!buuu :(((

madiiiii lubi tę wiadomość

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga na usg określana jest szacunkowo, z błędem nawet 200 gram w zależności od maszyny. W końcu na szalce nie położy płodu. Ja tak na wagę nie zwracam uwagi, ważniejsze dla mnie są pomiary - są zarówno ważniejsze, jak i pewniejsze. Ten wzrost i waga to sobie patrzę, żeby wiedzieć jakie ciuszki dokupić hehe. Tylko, że ja wiem dokładnie kiedy zaszłam, a jeśli ciąża jest młodsza czy starsza, to też trzeba wziąć to pod uwagę i nie sugerować się datą z om.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ofcooo wrote:
    Podobno nie zaleca się robienia badań USG, jeżeli były one przeprowadzone w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Także uważajcie i nie przesadzajcie z tym podglądaniem maleństw

Ja ze względu na trudne początki ciąży miałam co tydzień robione USG (od 5 do 10 tc) i nie sądzę żeby to miało negatywny wpływ na rozwój mojego synka, bo rozwija się prawidłowo.

rabarbarka lubi tę wiadomość

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
‹‹ 1018 1019 1020 1021 1022 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ