Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Fipsik wrote:Jagoodka to zagoń go do sprzątania
A mi znów krew z nosa poszła
Też mam problem z tymi krwotokami z nosa, zwłaszcza z jednej dziurki. Zauważyłam, że jak używam nawilżacza powietrza przed sen to jest lepiej. Może też spróbuj? Ja myślę też nad jakimiś solami morskimi do nosa żeby nawilżyć śluzówkę7w3d 💔 -
Migotka : ja byłam u dwóch różnych lekarzy dzień po dniu w okolicy 24 tygodnia i jeden po dokładnym pomiarze powiedział wtedy że Mały waży 610 g a drugi na następny dzień że 750g... więc to chyba aż tak wiarygodne wszystko nie jest...
W zeszłym tygodniu nastraszyli przyjaciółkę mojej siostry że ma dużą córcie 4,1 kg a urodziła się wczoraj z wagą 3,4kg... Te pomiary nie są precyzyjne a waga Twojego malucha nie odbiega jakoś bardzo od normy moim zdaniem
Tabelki i statystyki to jedno a życie to drugie. Oczywiście jeśli wizyta u innego gina Ci pomoże to idź szybciutko - byle Ci tylko nie namieszał w głowie jeszcze bardziej, trzymam kciukiMigotka22 lubi tę wiadomość
-
Moja kolejna wizyta dokładnie za miesiąc od poprzedniej + ostatnie planowe USG
Już się nie moge doczekać, a jednocześnie mam nadzieje, że wszystko będzie ok, bo mój brzuszek też należy do tych mniejszych.
Powiem Wam, że kupiłam wczoraj w kauflandzie precelki krakowskie i się uzależniłamMniam... http://www.rafapol.pl/p/precelki_krakowskie_z_makiem_250g-9
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
verynice ja mam kolejną wizytę dopiero 4 sierpnia ale tylko dlatego że mojego Gina żona rodzi pod koniec lipca i wziął sobie urlop ale mam być z Nim i tak w stałych kontakcie zwłaszcza jakby miało się coś dziać
verynice lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
nick nieaktualnymadiiiii wrote:Moja kolejna wizyta dokładnie za miesiąc od poprzedniej + ostatnie planowe USG
Już się nie moge doczekać, a jednocześnie mam nadzieje, że wszystko będzie ok, bo mój brzuszek też należy do tych mniejszych.
Powiem Wam, że kupiłam wczoraj w kauflandzie precelki krakowskie i się uzależniłamMniam... http://www.rafapol.pl/p/precelki_krakowskie_z_makiem_250g-9
ale mi zrobilas smaka !!uwiebiam je,ta piekarnia jest kolo mnie tak w ogole:) w uk nie mam takich dobroci:((ech..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 11:39
madiiiii lubi tę wiadomość
-
Centyle to statystyka . Czyli najwięcej dzieci urodzonych w 40 tyg waży 3,6kg i mierzy 56cm. Rodzą się większe i mniejsze, rozkład ilości jest pokazywany w centylach. 5 centyl wagi oznacza, że 95 dzieci na 100 urodziło się cięższych. A zaledwie 5 urodziło się z mniejszą wagą. Czy są zdrowe, czy przeżyją tego siatka nie określa. Jednakże - jak wiadomo, dąży się ze wszystkim do "przeciętności". Potem u pediatry będziemy zakreślać siatki centylowe osobne dla chłopców i dziewczynek wzrost/waga. Wtedy ważne, żeby oba były mniej więcej podobne, a nie że wzrost 30 centyl, a waga 70 (znaczy że grubas!) albo odwrotnie - wzrost 75 centyl, a waga zaledwie 40 - znaczy, że za chude.
Waga teraz to kości i mięśnie, tłuszczem zdąży jeszcze obrosnąć. Ale np obwód główki poniżej 5 centyla to już bym się bała. W końcu głowa rośnie wolno bardzo, a jest w niej najważniejszy dla nas organ. Głowa nagle w 9 miesiącu nie urośnie w obwodzie o kilka centymetrów. Dlatego pytałam Migotkę czy podał jej wymiary, bo one są ważniejsze niż waga.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 11:48
rabarbarka lubi tę wiadomość
-
Gdybym ja miała obok siebie piekarnię, chyba musiałabym się przeprowadzić
Uwielbiam zapach wypieków, ale nie wiem, czy potrafiłabym się na czymkolwiek skupić
karolcia:)))) wrote:ale mi zrobilas smaka !!uwiebiam je,ta piekarnia jest kolo mnie tak w ogole:) w uk nie mam takich dobroci:((ech..♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Migotka22 wrote:Już jestem...
I uczucia mam trochę mieszane...
Gin zrobił mi tylko takie pobieżne usg i niby wszystko jest w porządku, ale mój mały w porównaniu do waszych maluchów jest rzeczywiście MAŁY...i to mnie trochę martwichociaż jak pytałam czy nie jest za malutki to lekarz powiedział, że absolutnie nie i że ma jeszcze czas...waży jakoś 940g
Migotka tak jeszcze z ciekawości sprawdziłam na parenting.pl, tam na każdy tydzień podane są szacowane wymiary płodu i tak na 29 tydzień 5 centyli ma ciut powyżej 1 kg a przecież wiadomo, że dzieci są różne, Twoja ciąża może być kilka dni młodsza a maluszek drobnej budowy. Jestem pewna, że wszystko jest ok, ale jeśli Cię to uspokoi to idź jeszcze do innego gina i się skonsultuj.
Wg. siatki na belly moja mała była cały czas w okolicy 5 centyla a lekarz twierdzi, że spora z niej kobitka:)Statystyki statystykami a dzieci i tak rosną jak im się podoba:)
Miłego popołudnia brzuchatki!
-
nick nieaktualnymadiiiii wrote:Gdybym ja miała obok siebie piekarnię, chyba musiałabym się przeprowadzić
Uwielbiam zapach wypieków, ale nie wiem, czy potrafiłabym się na czymkolwiek skupić
ech...zapach pieczonego chlebusia , bezcenne...taki cieplusi z maselkiem i nic wiecej nie trzeba:) marze o takim polskim chlebie!!A te precelki wlasnie zapisalam mezowi na kartce zeby kupil bo jedzie dzis autem do pl i wraca w pon:) chyba mi sie na placz zbiera powoli, boje sie o niego jak wiem ze ma jakies 25 godzin jazy przed soba!buuu((
madiiiii lubi tę wiadomość
-
Waga na usg określana jest szacunkowo, z błędem nawet 200 gram w zależności od maszyny. W końcu na szalce nie położy płodu. Ja tak na wagę nie zwracam uwagi, ważniejsze dla mnie są pomiary - są zarówno ważniejsze, jak i pewniejsze. Ten wzrost i waga to sobie patrzę, żeby wiedzieć jakie ciuszki dokupić hehe. Tylko, że ja wiem dokładnie kiedy zaszłam, a jeśli ciąża jest młodsza czy starsza, to też trzeba wziąć to pod uwagę i nie sugerować się datą z om.
-
ofcooo wrote:Podobno nie zaleca się robienia badań USG, jeżeli były one przeprowadzone w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Także uważajcie i nie przesadzajcie z tym podglądaniem maleństw
Ja ze względu na trudne początki ciąży miałam co tydzień robione USG (od 5 do 10 tc) i nie sądzę żeby to miało negatywny wpływ na rozwój mojego synka, bo rozwija się prawidłowo.rabarbarka lubi tę wiadomość