Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEwi, Paula dobrze prawi z wynikami i ft4
Ja mam jak betinka. Norma z aTPO jest u mnie chyba 15, a ja mam zawsze koło 400-500...
Mi TSH szaleje, odkąd jestem na 50/75 (od kilku lat miałam 50 i można powiedzieć, że wykres TSH od linijki) to miałam wyniki 0,8 0,4 0,9 0,4Więc u mnie nie wiem od czego zależy, ale moja endo też patrzy na ft4, idealnie po środku widełek, więc jest git
U mnie wczoraj mały szalał w brzuchu, brzuch od razu twardy się zrobił, aż w końcu chyba zszedł głową w dół tak do porodu, bo zaczęła mnie szyjka kłuć strasznie, skurcze takie na dole miałam, dowlokłam się do łazienki a tam brzuch tak na dół poszedł, wypchnęło mi też wszystko na wysokości wzgórka, że aż miałam wizje jazdy nocnej do szpitala...
Na szczęście odwidziało mu się po chwili i brzuch znowu sterczał, nie bolał, a młody na boki się rozpychałPaula55, Ewi25 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOstatnio dużo dziewczyn się nie odzywa, mam nadzieję, że to przez wakacje.
Mój M stwierdził, że muszę urodzić we środę, bo wtedy córka pójdzie do przedszkola normalnie we czwartek i on do pracy, a w piątek weźmie te 2 dni z okazji urodzenia się dziecka i zrobi się z nich wolne do wtorku, a od wtorku poprosi ze szpitala te 10 dni opieki nad żoną
Niestety tylko tyle może wziąć, zresztą jak urodzę późno we wrześniu to może się okazać, że nawet tych 10 dni nie pozwolą mu wziąćIo lubi tę wiadomość
-
Kark dokladnie. Ft4 najlepiej zeby bylo po srodku lub nawet ciut przy gornej granicy
tez bylam ma 50/75 a teraz tylko na 75
Jutro sie dowiem jak teraz sprawa wyglada i jak znow ft4 bedzie nizej to na 100 przechodze
Ale endo mowila ze lepiej wziac wieksza dawke niz za mala...no zobaczymy.
O kurde ale ci maly zrobil numer!!! Dobrze ze juz lepiejja jutro zapytam polozna jak ten moj Misiak lezy bo ja go czuje doslownie wszedzie hahaha
Ostatnio mialam wrazenie ze mnie lapkami mizia tak niziutko... W okolicach kosci lonowej. Za chwile dostalam kopa z boku. Za chwile wsadzil mi chyba noge (ew reke) w kosc biodrowa z taka moca ze myslalam ze padne
Chyba ze moje dziecko ma podwojne konczyny hahahakark, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
Czy ktoras widziala moje kostki?? Kurde od 3 dni ich nie moge znalezc a dzisiaj juz to w ogole masakra jakas..
Edit. Verynice powodzenia na wizycieWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2014, 12:15
verynice, kark lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
Hmm ja nie wiem jak jest w pl dokladnie ale chYba 2 tyg ojcowskiego i mozna ta opieke na zone wziac...
U nas jest tylko 2 tyg... I szkoda ze mozna je wziac tylko do 8 tyg od porodu bo mielismy inne plany...
Moj bierze po 3 tyg od narodzin bo do tego czasu i tak mama ze mna bedziewiec dluzej bede miala kogos do pomocy
Jej karola biedna... Mi jeszcze nic nie puchnie na szczescie
-
Karolina - znam to uczucie, moja prawa kostka lubi sobie znikać
Ale już nieraz pisałam o tym spray na puchnące kostki - ja powoli zapominam co to znaczy spuchnięta kostka...
A po cesarce ojciec nie dostaje cośtam więcej wolnego? Opieka na matkę dziecka czy coś takiego? Tylko czy to wtedy jest na zasadzie zwolnienia lekarskiego? -
To ja widzę, że nie tylko mój mąż ma takie wymagania
Mój jeszcze mi nie wyznaczył dnia tygodnia ani godziny, ale jakby mógł to pewnie by to zrobił.
Co do tych dni wolnych to tatusiom przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego, płatnego przez pracodawcę. Wystarczy dostarczyć wniosek i akt urodzenia dziecka. Oczywiście zazwyczaj ten akt urodzenia dostarcza się później.
Poza tym przysługuje im też 2 tygodnie urlopu ojcowskiego, płatnego przez ZUS na zasadzie zasiłku macierzyńskiego (100% wyliczane z ostatnich 12 miesięcy). Urlop ojcowski można wykorzystać przez pierwszy rok życia dziecka. Można wziąć 2 tygodnie pod rząd, albo mniej, ale nie mozna dzielić tego urlopu. Albo całe 2 tygodnie na raz albo tracimy niewykorzystaną część. W tym przypadku tez wystarczy wniosek i akt urodzenia. Pracodawca musi potem złożyć odpowiednie dokumenty do ZUS i to ZUS zapłaci za ten urlop.verynice, kark, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
Dodam jeszcze , że pracodawca nie może odmówić udzielenia tego urlopu bo grozi mu za to kara finansowa.
Co do opieki nad żoną i dzieckiem po porodzie to jest to na zasadzie zwolnienia lekarskiego. Jeśli lekarz stwierdzi, że wymagana jest opieka nad kobietą lub jesli stwierdza że kobieta ze względu na poród nie ejst w stanie sama opiekować się dzieckiem to daje facetowi L4. Wypłacany jest wtedy zasiłek opiekuńczy w wymiarze 80%. Takie zwolnienie może być max. na 2 tygodnie.
A wszystkie te uprawnienia przysługują niezależnie od tego czy kobieta pracuje czy nie.verynice, JagoodkaK, kark, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nie jestem w stanie Mamuśki obfocić tego co mi siostra kupiła bo sama to rozpakowuję 4 dzień i końca nie widać - jedno jest pewne : MOJA SIOSTRA OSZALAŁA
oczywiście na punkcie Franka. Wrzucam tylko jedną fotkę z cyklu : TATA MA SKÓRĘ - MAM I JA!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2014, 12:40
Kaarolina, Io, Ewi25, Paula55, JagoodkaK, kark, verynice, magdzia26, afrykanka, betinka, BlackLuna, stardust87 lubią tę wiadomość
-
kark - przed ciążą brałaś codziennie po 50 Euthyroxu? A w ciąży 50/75
A paula przed ciążą 50/75? a teraz 75 codziennie?
Słyszałam, że w ciąży dawki się bardzo zwiększają, a ja jestem jakimś wyjątkiem, bo przed ciążą 75 miałam a teraz dodatkowo 2 razy w tyg. 100.3 letnia córeczka- naturalnie
Starania o drugiego potomka.
Pojedyncze plemniki w nasieniu
06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
3 x
01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
02.2018
25.07.2019 FET.... -
Paula55 wrote:To powiedz mu niech ci wytlumaczy jak to wszystko teraz dziala
Moja mi wlasnie wszystko dokladnie wytlumaczyla. Co teraz jest wazne, co musze robic, jak brac leki... Ogolnie jak teraz moj organizm funkcjońuje i juz sie niczym nie martwie bo wiem co i jak
My juz mawet obgadalysmy co po porodzie mam robic wiec jestem spokojna
Dobrze sie tak zorientowac wiec pogadaj z nim
napewno tak zrobię, niewiele nam zostało do porodu więc zaczynam sie tym wszystkim stresować...
Paula55 lubi tę wiadomość